Apakah ubat asid Mefenamic untuk?

Apakah ubat asid Mefenamic untuk?

Anonim

Nama generik: Mefenamic Acid Brand: Analspec, Asimat, Forte, Dentacid, Dogesic, Femisic, Grafix, Lapistan, Maxstan, Mefast, Mefinal, Opistan, Pehastan, Poncofen, Ponstan, Solicio, Teamic 500, Tropistan, Allogon, Alpain, Indo Farma Mefenamic Acid, Mefenamic Acid Landson, Benostan, Cetalmic, Corralal, Dolos, Fensic 500, Gitaramin, Grafamic, Hexalgesic, Inastan, Licostan, Mefinter, Menin, Molasic, Nichostan, Ponalar Ponalar / Ponalar, Pondex Pondex / Pond Forex Ponsamic, Ponstelax, Spartan, Stanalin, Stanza dan asid mefenamic untuk fungsi dos sakit gigi.

Fungsi

Apakah asid mefenamic?

Asid Mefenamic adalah ubat untuk merawat sakit ringan dan sederhana. Sering digunakan sebagai ubat untuk sakit gigi, sakit kepala, dan melegakan kesakitan semasa haid.

Asid miefenamik atau asid mefenamik dikenali sebagai ubat anti radang nonsteroid (NSAID). Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat serangan gout.

Dos asid mefenamic dan kesan sampingan asid mefenamik akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan untuk minum asid mefenamik?

Asid Mefenamic biasanya diambil 4 kali sehari dengan segelas air mineral (8 auns atau 240 mililiter) atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan berbaring selama sekurang-kurangnya 10 minit selepas mengambil ubat ini. Sekiranya gangguan perut berlaku, ambil ubat ini dengan makanan atau susu. Jangan mengambil asid mefenamik bersama-sama dengan antacid kecuali diarahkan oleh doktor.

Sesetengah antacid mungkin dapat mengubah jumlah asid mefenamic yang diserap oleh badan.

Dos diberi berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Untuk mengurangkan risiko perdarahan dalam perut dan kesan sampingan yang lain, ambil ubat ini pada dos paling rendah untuk masa yang singkat.

Jangan biarkan dos anda, minum secara kerap, atau mengambil masa lebih lama daripada yang disyorkan. Ubat ini tidak boleh diambil lebih dari 7 hari pada satu masa.

Jika anda mengambil ubat ini sebagai "keperluan" asas (tidak setiap hari), sila ingat bahawa ubat ini berfungsi dengan baik apabila diambil apabila tanda pertama kesakitan berlaku. Sekiranya anda menunggu tanda-tanda memburuk, ubat tidak akan berfungsi dengan betul.

Jika anda menggunakan ubat ini untuk kesakitan haid, ambil dos pertama anda sebaik sahaja permulaan haid atau ketika sakit tiba. Biasanya, anda hanya perlu mengambilnya untuk 2 atau 3 hari pertama dalam tempoh anda.

Beritahu doktor anda jika kesakitan anda tidak berkurang atau menjadi lebih teruk atau jika anda mempunyai gejala baru yang lain.

Bagaimana untuk menyimpan asid mefenamic?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos asid mefenamic untuk orang dewasa?

Dos asid mefenamic untuk menguruskan kesakitan: Mefenamic acid 500 mg diikuti oleh 250 mg setiap 6 jam yang diperlukan, tidak lebih daripada 7 hari.

Dos asid mefenamic untuk kesakitan haid: 500 mg diikuti oleh 250 mg setiap 6 jam dari awal haid.

Apakah dos asid mefenamik untuk kanak-kanak?

Dos asid mefenamic untuk kanak-kanak 14-18 tahun: 500 mg diikuti oleh 250 mg setiap 6 jam yang diperlukan, tidak lebih daripada 7 hari.

Pada dos apakah asid mefenamic terdapat?

Kapsul: 250 mg.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana asid mefenamik?

Kesan sampingan asid mefenamik yang tidak serius tetapi kadang-kadang berlaku termasuk:

 • Mual, pedih ulu hati atau sakit perut, cirit-birit, sembelit, kembung
 • Pening, sakit kepala, ketakutan
 • Kulit gatal atau ruam
 • Mulut kering
 • Berpeluh, hidung berair
 • Penglihatan kabur
 • Buzz di telinga

Berhenti mengambil asid mefenamic dan dapatkan rawatan perubatan atau hubungi doktor anda apabila anda mempunyai kesan sampingan yang serius:

 • Kesakitan dada, keletihan, sesak nafas, ucapan tidak jelas, masalah dengan visi atau keseimbangan
 • Tekanan darah hitam, berdarah, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi
 • Jarang sekali tidak kencing atau tidak
 • Sakit, panas, atau pendarahan ketika buang air kecil
 • Mual, sakit perut, demam, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat, jaundis (menguning kulit dan mata)
 • Demam, sakit tekak, dan sakit kepala, kulit lepuh, mengelupas, dan ruam kulit merah
 • Lebam, kesakitan teruk, kebas, kelemahan otot

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan asid mefenamic?

Sebelum mengambil asid mefenamik,

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi jika anda alah kepada asid mefenamik, aspirin atau NSAID lain seperti ibuprofen (Advil, Motrin) dan naproxen (Aleve, Naprosyn), ubat-ubatan lain, bahan-bahan lain yang tidak aktif dalam kapsul asam mefenamik. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai ramuan yang tidak aktif
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa yang tidak ditetapkan dalam ubat preskripsi, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda makan dan akan mengambil. Pastikan anda menyebutkan antacids dari ubat-ubatan ini: antacids; bahan-bahan enzim penukaran angiotensin seperti benazepril (venotec), fosinopril (monopril), lisinopril (Prinivil, Zestril), moexipril (Univasc), enalapril (Vasotec), fosinopril (Monopril), lisinopril (Prinivil, Zestril), ramipril (Altace), dan trandolapril (Mavik); amiodarone (Cordarone, Pacerone); atazanavir (Reyataz); clopidogrel (Plavix); diuretik ('pil air'), efavirenz (Sustiva); fluconazole (Diflucan); fluvastatin (Lescol); metronidazole (Flagyl); litium (Eskalith, Lithobid); lovastatin (Mevacor); methotrexate (Rheumatrex); ritonavir (Norvir, dalam Kaletra); sulfamethoxazole (dalam Bactrim, Septra); sulfinpyrazone (Anturane); trimethoprim (Proloprim); dan zafirlukast (Accolate). Doktor anda boleh mengubah dos ubat atau memantau anda dengan teliti untuk melihat apa-apa kesan sampingan
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau mengalami keadaan seperti: asma, terutamanya jika anda sering merasakan kesesakan hidung atau hidung berair atau polip hidung (bengkak pada bahagian dalam hidung); bengkak tangan, kaki, pergelangan kaki dan kaki bawah (pengekalan cecair); penyakit hati atau buah pinggang
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, terutamanya jika anda berada pada bulan kehamilan yang lalu, anda merancang untuk menjadi hamil, atau menyusu. Jika anda hamil semasa menggunakan asid mefenamic, hubungi doktor anda dengan serta-merta
 • Sekiranya anda menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda berada di asid mefenamic

Adakah asid mefenamic selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan asid mefenamic pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan C (mungkin berisiko) mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA)

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Tidak diketahui sama ada asid mefenamant boleh diserap ke dalam susu ibu atau sama ada berbahaya kepada bayi. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor jika anda menyusu.

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan asid mefenamic?

Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor.

Biarkan doktor mengetahui jika anda mengambil antidepresan seperti citalopram (Celexa), duloxetine (Cymbalta), escitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac, Sarafem, Symbyax), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), sertraline (Zoloft), atau venlafaxine (Effexor). Mengambil salah satu ubat ini bersama-sama dengan asid mefenamic boleh menyebabkan lebam atau pendarahan mudah.

Sebelum menggunakan asid mefenamic, beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana ubat berikut:

 • Pengecil darah seperti warfarin (Coumadin
 • Diuretik (pil air) seperti furosemide (Lasix)
 • Cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimun)
 • Lithium (Eskalith, Lithobid)
 • Methotrexate (Rheumatrex, Trexall)
 • Steroid (prednisone dan lain-lain); atau
 • Aspirin or NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs) such as diclofenac (Voltaren), etodolac (Lodine), fenoprofen (Nalfon), flurbiprofen (Ansaid), ibuprofen (Advil, Motrin), indomethacin (indocin), Ketoprofen (Orudis), ketocolac (Toradol), meclofenamate (Meclomen), meloxicam (Mobic), nabumetone (Relafen), naproxen (Aleve, Naprosyn), piroxicam (Feldene)

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan asid mefenamik?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan asid mefenamik?

Masalah kesihatan lain dalam tubuh anda boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, khususnya:

 • Anemia atau
 • Asma
 • Masalah pendarahan
 • Gumpalan darah
 • Edema (pengekalan cecair atau pembengkakan di dalam badan)
 • Sejarah serangan jantung
 • Penyakit jantung (contohnya kegagalan jantung kongestif)
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi)
 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit hati (sebagai contoh, hepatitis)
 • Sakit perut atau usus
 • Sejarah stroke unakan Gunakan dengan berhati-hati. Ubat ini boleh memburukkan keadaan
 • Asma-sensitif aspirin
 • Penyakit buah pinggang yang teruk
 • Perut ulser, aktif - ubat ini tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini
 • Pembedahan jantung (contohnya pembedahan pintasan koronari arteri koronari [CABG]) - ubat ini tidak digunakan untuk melegakan kesakitan sebelum atau selepas pembedahan

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Tanda-tanda berlebihan termasuk:

 • Berlebihan letih
 • Mual
 • Muntah
 • Sakit perut
 • Muntah berdarah dan kelihatan seperti alasan kopi
 • Najis gelap dan berdarah
 • Perlahan pernafasan
 • Coma (kehilangan kesedaran dalam tempoh masa)

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, apabila mendekati dos seterusnya, melangkaui dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Mefenamic Acid. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Mefenamic+Acid Accessed 18 Januari 2016

Ditinjau: 25 September, 2018 | Terakhir Edited: September 25, 2018

Pilihan Editor