Ciprofloxacin apa ubat?

Ciprofloxacin apa ubat?

Anonim

Nama generik: Ciprofloxacin Jenama: Bactiprox, Baquinor Mata Drop Baqu, Baquinor / Baquinor Forte, Bestypro, Cifloxan, Ciprec 500, Ciprobiotic, Ciprofloxacin Ikapharmindo, Ciprofloxacin Phapros, Coroflox, Floxid, Lapifloxoxin, Qifloxoxin, Qifloxoxin, Quinx, Quinx / Quinobiotic IV, Renator, Rindoflox, Siflox, Simflox-500, Tequinol 500, Viflox, Vioquin, Volinol, Wiaflox, Zeniflox 250 / Zeniflox 500, Alcon cilox, Bernoflox, Cetafloxo, Ciflos, Ciprofloxacin Eye Drops Indo Farma, Ciprofloxacin Fresenius, Ciprofloxacin Hexpharm J, Ciprofloxacin Hexpharm Jaya, Ciprofloxacin Indo Farma, Ciprofloxacin OGB Dexa, Ciprofloxacin Soho, Ciproxin, Ciproxin Ciproxin / Ciprox, Civell, Corsacin dan ciprofloxacin-drug-antibiotik.

Penggunaan

Apa itu Ciprofloxacin?

Ciprofloxacin adalah ubat untuk menyembuhkan pelbagai jangkitan bakteria. Ciprofloxacin tergolong dalam kelas ubat antibiotik quinolone. Ubat ini berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria. Antibiotik tidak berfungsi untuk menyembuhkan jangkitan virus (seperti selesema, selesema). Apa-apa kegunaan antibiotik yang tidak perlu atau berlebihan dapat mengurangkan keberkesanannya.

Cara menggunakan Ciprofloxacin?

Ciprofloxacin mesti digunakan mengikut syarat-syarat yang dinyatakan dalam risalah untuk arahan tentang cara menggunakan ubat tersebut. Bacalah arahan ubat dan, jika ada, risalah maklumat pesakit yang disediakan oleh ahli farmasi sebelum anda mula menggunakan ciprofloxacin dan setiap kali anda mendapat isi semula. Sekiranya anda mempunyai soalan, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat ini boleh diambil sebelum atau selepas makan mengikut arahan doktor, biasanya dua kali sehari pada waktu pagi dan petang.

Goncang wadah dengan baik selama 15 saat sebelum menuangkan setiap dos. Ukur dos dengan berhati-hati menggunakan alat pengukur / sudu khas. Jangan gunakan sudu rumah kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul. Jangan mengunyah kandungan penggantungan itu. Jangan gunakan penggantungan dengan tiub suapan kerana ia boleh menyumbat tiub. Dos dan tempoh rawatan adalah berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Minum banyak cecair apabila menggunakan ubat jika doktor tidak mengatakan sebaliknya.

Ciprofloxacin adalah ubat yang digunakan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 6 jam selepas menggunakan produk lain, yang mengurangkan keberkesanan ubat. Tanya ahli farmasi tentang produk lain yang anda gunakan. Contohnya: quinaprl, sucralfate, vitamin / mineral (termasuk suplemen zat besi dan zink), dan produk yang mengandungi magnesium, aluminium, atau kalsium (seperti antacid, larutan didanosine, suplemen kalsium).

Makanan kaya kalsium, termasuk produk susu (susu, yogurt) atau jus yang diperkayakan kalsium, juga boleh mengurangkan kesan ubat-ubatan. Gunakan ubat ini sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 6 jam selepas makan makanan kaya kalsium, melainkan jika anda mengambil makanan ini sebagai sebahagian daripada menu yang tidak terlalu tinggi dalam kalsium. Makanan ini mengurangkan kesan pengikatan kalsium. Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai bagaimana untuk mengambil makanan tambahan atau nutrien yang menggantikan dengan ubat ini dengan selamat.

Antibiotik paling berkesan apabila jumlah ubat di dalam badan dikekalkan pada tahap yang konsisten. Oleh itu, ambil ubat ini pada tempoh masa yang sesuai.

Teruskan menggunakan ubat ini sehingga ia hilang, walaupun gejala hilang selepas beberapa hari. Menghentikan rawatan terlalu awal boleh membenarkan bakteria terus bertambah, mengakibatkan jangkitan berulang. Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak hilang atau bertambah buruk.

Bagaimana cetakan Ciprofloxacin?

Ciprofloxacin adalah ubat yang mesti disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya langsung dan tempat yang lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Ciprofloxacin untuk orang dewasa?

Dos Ciprofloxacin untuk profilaksis anthrax

Prophylaxis selepas pendedahan kepada pendedahan Bacillus anthracis melalui pernafasan:

 • Dengan infusi: gunakan sebanyak 400 mg IV setiap 12 jam
 • Oleh mulut: gunakan 500 mg mulut setiap 12 jam

Rawatan hendaklah bermula secepat mungkin selepas doktor mengesyaki atau mengesahkan pendedahan. Jumlah tempoh terapi (gabungan infusi dan lisan) ialah 60 hari.

Dos Ciprofloxacin untuk bakteria

Bakteremia sekunder yang berkaitan dengan jangkitan saluran kencing akibat Escerichia coli: 400 mg dengan penyerapan atau V: gunakan setiap 12 jam Terapi mesti berterusan selama 7-14 hari, bergantung kepada sifat dan keterukan jangkitan.

Dos Ciprofloxacin untuk bronkitis

Bronkitis ringan hingga sederhana dirawat dengan ubat ini dengan penyerapan 400 mg IV setiap 12 jam. Ia juga boleh mengambil 500 mg ubat oral setiap 12 jam.

Apakah dos Ciprofloxacin untuk kanak-kanak?

Dos Ciprofloxacin untuk profilaksis anthrax

Prophylaxis selepas pendedahan kepada pendedahan Bacillus anthracis melalui pernafasan:

 • Dengan infusi, gunakan 10 mg / kg IV setiap 12 jam (maksimum dos: 400 mg / dos)
 • Oleh mulut atau diambil sebanyak 15 mg / kg setiap 12 jam (dos maksimum: 500 mg / dos)

Rawatan hendaklah bermula secepat mungkin selepas doktor mengesyaki atau mengesahkan pendedahan. Jumlah tempoh terapi (gabungan IV dan lisan) ialah 60 hari.

Dos Ciprofloxacin untuk jangkitan pundi kencing

Jangkitan saluran kencing yang teruk akibat bakteria E coli:

1-18 tahun:

 • Oleh infusi: gunakan 6-10 mg / kg / IV setiap 8 jam (dos maksimum: 400 mg / dos)
 • Mengikut mulut atau diambil sebanyak 10-20 mg / kg setiap 12 jam (maksimum dos: 750 mg / dos)

Jumlah tempoh terapi (gabungan IV dan lisan) ialah 10-21 hari. Ciprofloxacin bukanlah pilihan pertama kerana tahap reaksi alergi yang tinggi.

Dalam dos apakah ciprofloxacin tersedia?

Ciprofloxacin adalah ubat yang boleh didapati dalam tablet 250 mg nipis 250 mg dan ubat cecair dengan dos 5% (100 mL) atau 10% (100mL)

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Ciprofloxacin?

Kesan sampingan yang serius dari Ciprofloxacin adalah:

 • Pusing, pingsan, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur.
 • Kesakitan sendi yang mendadak, bunyi perengkuh atau letusan, lebam, bengkak, sakit, kekakuan, atau kehilangan keupayaan untuk bergerak di mana-mana sendi.
 • Cirit-birit atau cirit-birit yang berdarah.
 • Kekeliruan, halusinasi, kemurungan, pemikiran atau tindakan berbeza daripada biasa.
 • Sakit kepala, berdering di telinga, pening, mual, gangguan visual, sakit belakang.
 • Kulit pucat atau kekuningan, air kencing gelap, demam, kelemahan.
 • Lebih jarang atau sama sekali tiada kencing.
 • Mudah lebam atau pendarahan.
 • Kebas, kesemutan, atau kesakitan yang luar biasa di mana-mana bahagian badan.
 • Tanda-tanda awal ruam, seperti cahaya apa-apa.
 • Reaksi alergi yang teruk - demam, sakit tekak, bengkak muka atau lidah, mata yang membakar, kulit yang sakit, diikuti dengan ruam merah atau ungu yang menyebar (terutamanya kepada muka atau bahagian atas badan) dan lepuh dan mengelupas kulit.

Berhenti menggunakan ciprofloxacin dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan yang serius. Dapatkan bantuan kecemasan segera jika anda mengalami tanda-tanda tindak balas alahan seperti gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.

Ciprofloxacin juga boleh menyebabkan kesan sampingan ringan, yang mungkin termasuk:

 • Mual, muntah.
 • Denyut atau mengantuk.
 • Penglihatan kabur.
 • Merasa saraf, cemas, atau marah.
 • Gangguan tidur (insomnia atau mimpi buruk).

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mengalami kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Ciprofloxacin?

Ciprofloxacin adalah ubat yang boleh menyebabkan keadaan tertentu. Dalam membuat keputusan untuk menggunakan ubat-ubatan, risiko mengambil dadah mesti ditimbang dengan manfaatnya. Inilah keputusan anda dan doktor anda. Untuk ubat ini, perkara yang perlu dipertimbangkan ialah:

 • Alahan

Ciprofloxacin adalah ubat yang boleh menyebabkan alahan. Beritahu doktor anda jika anda mengalami reaksi alahan atau gejala luar biasa ubat ini atau ubat-ubatan lain. Juga beritahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai alahan jenis lain, seperti makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Untuk ubat yang over-the-counter, bacalah pek label atau ubat dengan teliti.

 • Kanak-kanak

Ciprofloxacin adalah ubat yang belum diketahui berapa banyak dos untuk kanak-kanak di bawah umur 18 Penyelidikan mengenai ubat ini setakat ini tidak menunjukkan masalah pediatrik tertentu yang akan mengehadkan manfaat ciprofloxacin untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kerana terdapat racun dalam Ciprofloxacin, ubat-ubatan ini mesti digunakan dengan berhati-hati, selepas ubat lain dianggap dan terbukti tidak berkesan. Ciprofloxacin oral cecair atau tablet boleh diambil oleh kanak-kanak untuk mencegah jangkitan antraks selepas pendedahan yang mungkin, dan untuk merawat jangkitan buah pinggang yang serius.

 • Tua

Ciprofloxacin adalah ubat yang tidak tepat diketahui oleh orang tua. Tidak ada penyelidikan yang sesuai yang menunjukkan masalah ini akan membatasi manfaat Ciprofloxacin untuk warga tua. Walau bagaimanapun, pesakit lebih cenderung kepada penyakit buah pinggang atau penyakit jantung yang berkaitan dengan usia, atau mengalami kecederaan tendon yang teruk (termasuk tendon yang koyak), yang mungkin memberi amaran kepada pesakit yang menerima ciprofloxacin.

Adakah Ciprofloxacin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini termasuk dalam risiko kategori kehamilan C mengikut Persatuan Makanan dan Dadah (FDA) di Amerika.

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Ciprofloxacin?

Ciprofloxacin adalah ubat yang boleh berinteraksi dengan ubat lain. Walaupun beberapa jenis ubat tidak boleh diambil serentak, terdapat juga kes-kes di mana ubat-ubatan boleh diambil serentak jika terdapat interaksi. Dalam kes ini, doktor boleh mengubah dos, atau mungkin ada keperluan untuk pencegahan. Beritahu profesional kesihatan jika anda mengambil ubat dengan atau tanpa preskripsi.

Menggunakan ubat ini bersama dengan ubat lain biasanya tidak disyorkan. Doktor mungkin memutuskan untuk tidak merawat anda dengan ubat-ubat di bawah atau mengubah ubat-ubatan lain yang anda gunakan.

 • Agomelatine
 • Amifampridine
 • Cisapride
 • Dronedarone

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Ciprofloxacin?

Ciprofloxacin adalah ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan apabila memakan jenis makanan tertentu. Ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa makan atau ketika makan makanan tertentu kerana interaksi ubat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Ciprofloxacin?

Masalah perubatan lain mungkin menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor jika anda mempunyai masalah perubatan yang lain, khususnya:

 • Bradycardia (degupan jantung perlahan).
 • Diabetes.
 • Cirit-birit.
 • Serangan jantung.
 • Penyakit jantung (seperti kegagalan jantung).
 • Irama jantung bermasalah (misalnya: selang qt yang berpanjangan).
 • Hipokalemia (rendah kalium dalam darah)
 • Hypomagnesemia (kekurangan magnesium dalam darah)
 • Penyakit hati.
 • Kejang (epilepsi)
 • Strok - gunakan dengan berhati-hati. mungkin memburukkan keadaan ini.
 • Penyakit otak (contohnya: pengerasan arteri)
 • Penyakit buah pinggang
 • Pemindahan organ (contohnya hati, buah pinggang, atau paru-paru)
 • Gangguan tendon (contohnya rheumatoid arthritis) - gunakan berhati-hati. Ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang memburukkan keadaan
 • Myasthenia gravis (lemah otot lemah) - tidak boleh digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, apabila mendekati dos seterusnya, melangkaui dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Ciprofloxacin. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Ciprofloxacin Diakses pada 9 Januari 2016

Ciprofloxacin oral https://www.webmd.com/drugs/2/drug-7748/ciprofloxacin-oral/details Diakses pada 31 Julai 2018.

Ciprofloxacin untuk jangkitan https://patient.info/medicine/ciprofloxacin-for-infection-ciproxin Diakses pada 31 Julai 2018.

Ciprofloxacin https://www.medicinenet.com/ciprofloxacin/article.htm Diakses pada 31 Julai 2018.

Ditinjau: 13 Ogos 2018 | Terakhir Edited: 13 Ogos 2018

Pilihan Editor