Apa omeprazole dadah?

Apa omeprazole dadah?

Anonim

Nama generik: Omeprazole Jenama: Conprazole, Gastrofer, Inhipump, Lanacer, Lokev, Meisec, Omed, Omazan Otto, OMZ, Opm, Ozid Ozid / Ozid IV, Prilos, Promezol, Pumper / Pumpitor DI, Redusec, Rindopump, Rocer, Stomacer, Stomacer, Stomacer, Stomacer, Stomacer Ulpraz, Zepral, Zeprazol, Zolacap, Zollocid, Contral, Dudencer, Losec, Norsec, Omeprazole Indo Farma, Omeprazole OGB Soho, Omevell, Onic, Oprezol, Larangan, Protop, Regasec, Socid, Stomacer 40, Tamezol, Omzrazol perut asid perut.

Guna

Apa ubat Omeprazole?

Omeprazole adalah ubat untuk merawat masalah perut dan esofagus yang disebabkan oleh asid perut. Cara kerjanya adalah dengan menurunkan tahap asid yang dihasilkan oleh perut. Omeprazole juga boleh melegakan gejala haba perut, kesukaran menelan, dan batuk yang tidak pernah hilang. Satu lagi fungsi adalah untuk membantu merawat kerosakan asid dalam perut dan kerongkongan, membantu mencegah luka gastrik, dan juga dapat mencegah kanser esophagus. Omeprazole tergolong dalam kelas perencat pam proton (PPI).

Jika anda ingin merawat diri dengan ubat ini, produk omeprazole yang dijual secara bebas biasanya digunakan untuk merawat pedih ulu hati, alpa pedih ulu hati yang berulang setiap 2 kali atau lebih dalam masa satu minggu. Kerana ia mengambil masa 1-4 hari untuk ubat ini berkuatkuasa, produk omeprazole tidak dapat menghilangkan gejala ini secara langsung.

Untuk ubat yang berlebihan, perhatikan arahan pada label untuk memastikan ini adalah ubat yang sesuai untuk anda. Semak bahan ubat pada label walaupun ini bukan kali pertama anda mengambil ubat ini, kerana pengeluar mungkin menukar atau menambah beberapa ramuan. Produk Omeprazole dengan jenama yang berlainan mungkin mengandungi bahan-bahan yang berbeza dan bertujuan untuk masalah yang berbeza. Mengambil risiko produk yang salah merosakkan anda.

Dos omeprazole dan kesan sampingan omeprazole akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan untuk mengambil Omeprazole?

Baca panduan ubat dan Brosur Maklumat Pesakit yang disediakan oleh farmasi, jika ada, sebelum anda mendapatkan ubat ini dan setiap kali anda membelinya semula. Sekiranya anda mempunyai soalan, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil omeprazole melalui mulut mengikut arahan doktor, biasanya sekali sehari, sebelum makan. Jika anda membelinya tanpa preskripsi, ikut arahan pada label pembungkusan. Dos selalu diberikan berdasarkan keadaan kesihatan anda dan bagaimana anda bertindak balas terhadap terapi. Dos untuk kanak-kanak juga berdasarkan umur dan berat badan. Ia adalah dilarang untuk meningkatkan dos atau mengambil ubat ini lebih kerap tanpa kelulusan doktor anda. Sekiranya anda mempunyai soalan, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Jangan menghancurkan, memecahkan atau mengunyah tablet ini. Menelan tablet dengan segelas air.

Jika perlu, antacid boleh diambil bersama dengan ubat ini. Jika anda juga mengambil sucralfate, ambil omeprazole sekurang-kurangnya 30 minit sebelum sucralfate.

Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan manfaatnya. Jadi, jangan lupa, ambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Teruskan untuk mengambil ubat ini mengikut tempoh masa ubat telah diarahkan walaupun anda berasa lebih baik. Jika anda membeli ubat ini tanpa preskripsi doktor, jangan mengambil masa lebih daripada 14 hari kecuali doktor anda membenarkannya.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau sebenarnya bertambah buruk. Jika anda merawat diri anda, beritahu doktor anda jika pedih ulu hati masih berlangsung selepas 14 hari atau jika anda perlu mengambil ubat ini lebih daripada sekali setiap 4 bulan. Jika anda merasakan anda mempunyai masalah perubatan yang serius, dapatkan bantuan perubatan dengan serta-merta.

Bagaimanakah Omeprazole disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Omeprazole untuk orang dewasa?

 • Dos Omeprazole untuk ulser duodenal: 20 mg secara lisan sekali sehari sebelum makan. Kebanyakan pesakit pulih dalam 4-8 minggu.
 • Dos Omeprazole untuk ulser peptik: 40 mg secara lisan sekali sehari sebelum makan selama 4-8 minggu.
 • Dos omeprazole untuk esofagitis erosif: 20 mg secara lisan sekali sehari sebelum makan. Dos ini boleh ditingkatkan kepada 40 mg sehari berdasarkan tindak balas klinikal dan toleransi pesakit. Penyelidikan telah dijalankan untuk rawatan dan terapi esofagitis erosif selama 12 bulan.
 • Dos Omeprazole untuk Sindrom Zollinger-Ellison: Dos permulaan = 60 mg secara lisan sekali sehari. Dos yang berbeza-beza mengikut keperluan pesakit. Dos penyelenggaraan = dos sehingga 120 mg, 3 kali sehari. Dos harian lebih daripada 80 mg mesti dibahagikan.
 • Dos omeprazole untuk refluks asid gastrik: Dos permulaan = 20 mg secara lisan sekali sehari sebelum makan selama 4-8 minggu. Dos ini boleh ditingkatkan hingga 40 mg sehari jika diperlukan. Dos penyelenggaraan = rawatan jangka panjang dengan dos 10-20 mg sehari mungkin diperlukan untuk rawatan penyakit tahan api dan setakat ini dianggap selamat.
 • Dos omeprazole untuk pelbagai adenoma endokrin: Dos permulaan = 60 mg secara lisan sekali sehari sebelum makan. Dos ini boleh diubah berdasarkan tindak balas yang diinginkan dan toleransi pesakit. Dos penyelenggaraan = dos sehingga 120 mg, 3 kali sehari. Dos harian yang melebihi 80 mg mesti dibahagikan.
 • Dos omeprazole untuk mastosisosis sistemik: Dos permulaan = 60 mg secara lisan sekali sehari sebelum makan. Dos ini boleh diubah berdasarkan tindak balas yang diinginkan dan toleransi pesakit. Dos penyelenggaraan: dos sehingga 120 mg, 3 kali sehari. Dos harian yang melebihi 80 mg mesti dibahagikan.
 • Dos omeprazole untuk mengelakkan pedih ulu hati: 20 mg secara lisan sekali sehari sebelum makan, selama 14 hari.

Apakah dos Omeprazole untuk kanak-kanak?

Dos Omeprazole untuk kanak-kanak

Untuk refluks asid gastrik: dos 0.7 mg / kg / sekali sehari akan mengurangkan peratusan pH gastrik dan esophageal hingga kurang daripada 4, dan mengurangkan bilangan episode refluks dalam 10 neonat (min PMA: 36.1 minggu, (34 hingga 40 minggu)] dalam ujian. Dos yang lebih tinggi juga dilaporkan, iaitu 1 hingga 1.5 mg / kg / hari.

Dos omeprazole untuk kanak-kanak dan remaja 1 - 16 tahun penghidap refluks asid, ulser gastrik, dan esofagitis

 • Berat badan 5-10 kg: 5 mg sekali sehari
 • Berat 10-20 kg: 10 mg sekali sehari
 • Berat> 20 kg: 20 mg sekali sehari
 • Dos alternatif: Kanak-kanak berumur 1 - 16 tahun: 1 mg / kg / dos, sekali atau dua kali sehari

Dos terapeutik tambahan kecederaan duodenal yang berkaitan dengan Helicobacter pylori (digabungkan dengan terapi antibiotik seperti clarithromycin atau clarithromycin dan amoxicillin) pada kanak-kanak

 • Berat badan 15-30 kg: 10 mg dua kali sehari
 • Berat> 30 kg: 20 mg dua kali sehari

Nota : Keselamatan dan keberkesanan omeprazole pada pesakit kurang dari satu tahun dan pada kanak-kanak selain untuk rawatan asid gastrik dan esofagitis erosif belum ditentukan.

Dalam dos apakah yang tersedia di Omeprazole?

 • Kapsul: 10 mg; 20 mg; 40 mg
 • Cecair: 2.5 mg; 10 mg

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Omeprazole?

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami reaksi alahan: sarang; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan yang serius dari omeprazole, seperti:

 • Cecair cecair atau berdarah
 • Tahap magnesium rendah (pening, kekeliruan, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur, pergerakan otot secara tiba-tiba, perasaan saraf, kekejangan otot, kelemahan otot, rasa mati rasa, batuk atau rasa lemas, sawan)

Kesan sampingan omeprazole adalah:

 • Demam
 • Gejala selesema, seperti kesesakan hidung, bersin, sakit tekak
 • Perut perut, pergerakan usus
 • Mual, muntah, cirit-birit ringan; atau
 • Sakit kepala

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Omeprazole?

Sebelum menggunakan ubat tertentu, pertimbangkan risiko dan faedah terlebih dahulu. Ini adalah keputusan yang perlu anda lakukan dan doktor anda. Untuk ubat ini, perhatikan yang berikut:

Alahan

Beritahu doktor anda jika anda mengalami reaksi yang luar biasa atau alergi terhadap ubat ini atau yang lain. Juga beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan jenis lain, seperti makanan, pewarna, pengawet, atau alahan haiwan. Untuk produk bukan preskripsi, baca label pada pembungkusan dengan berhati-hati.

Kanak-kanak

Penyelidikan yang dijalankan sehingga kini tidak menunjukkan masalah yang boleh menghalang keberkesanan omeprazole pada kanak-kanak berusia 1-16 tahun. Walau bagaimanapun, keselamatan dan keberkesanan ubat-ubatan ini pada kanak-kanak lebih muda daripada satu tahun belum ditubuhkan.

Tua

Penyelidikan yang dijalankan sehingga kini tidak menunjukkan masalah yang boleh menghalang keberkesanan omeprazole pada pesakit tua.

Adakah Omeprazole selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi tentang risiko penggunaan dadah wanita hamil atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Omeprazole jatuh ke dalam kategori C (mungkin berisiko) risiko kehamilan mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Omeprazole?

Walaupun sesetengah ubat mungkin tidak diambil bersama sama sekali, dalam keadaan lain, beberapa ubat juga boleh digunakan bersama walaupun interaksi mungkin berlaku. Dalam kes seperti ini, doktor boleh menukar dos, atau melakukan perkara pencegahan lain yang diperlukan. Biarkan doktor anda mengetahui jika anda mengambil ubat lain di kaunter dan dari preskripsi.

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubat di bawah tidak digalakkan. Doktor anda mungkin tidak menetapkan ubat ini kepada anda atau ia akan menggantikan beberapa ubat yang telah anda ambil.

 • Rilpivirine

Walaupun tidak disyorkan, untuk mengambil omeprazole dengan ubat di bawah ini, dalam beberapa kes kombinasi kedua-dua ubat ini mungkin diperlukan. Jika ya, doktor anda boleh menukar dos atau menentukan berapa kerap anda harus mengambil salah satu ubat ini.

 • Atazanavir
 • Bendamustine
 • Bosutinib
 • Citalopram
 • Clopidogrel
 • Clorazepate
 • Clozapine
 • Dabrafenib
 • Dasatinib
 • Delavirdine
 • Erlotinib
 • Eslicarbazepine Acetate
 • Indinavir
 • Ketoconazole
 • Ledipasvir
 • Methotrexate
 • Mycophenolate Mofetil
 • Nelfinavir
 • Nilotinib
 • Pazopanib
 • Saquinavir
 • Tacrolimus
 • Topotecan
 • Vismodegib

Gabungan dengan ubat di bawah ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan, tetapi penggunaan kedua-dua ubat ini mungkin diperlukan untuk rawatan anda. Sekiranya anda diresepkan bersama kedua-dua ubat tersebut, doktor anda boleh menukar dos atau menentukan berapa kerap anda harus mengambil salah satu ubat ini.

 • Armodafinil
 • Carbamazepine
 • Cilostazol
 • Cranberry
 • Digoxin
 • Disulfiram
 • Fluconazole
 • Ginkgo Biloba
 • Besi
 • Levothyroxine
 • Raltegravir
 • St John's Wort
 • Tipranavir
 • Triazolam
 • Voriconazole
 • Warfarin

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Omeprazole?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Omeprazole?

Keadaan kesihatan lain yang anda ada boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • Cirit-birit
 • Hypomagnesemia (magnesium rendah dalam darah), atau sejarahnya
 • Osteoporosis (masalah tulang)
 • Kejang atau mengalami kejang yang berpengalaman - Gunakan dengan berhati-hati. Ubat ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda
 • Penyakit hati - Gunakan dengan berhati-hati. Kesan sampingan boleh meningkat kerana pelupusan dadah dari badan akan lebih perlahan

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Gejala yang berlebihan, termasuk:

 • Kekeliruan
 • Mengantuk
 • Penglihatan kabur
 • Denyutan jantung cepat dan cepat
 • Mual
 • Untuk muntah
 • Berkeringat
 • Meremehkan (badan terasa panas)
 • Sakit kepala
 • Mulut kering

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Omeprazole. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Omeprazole Diakses Disember 12, 2015

Tarikh disemak: 29 Mei, 2017 | Terakhir Edited: 29 Mei 2017

Pilihan Editor