Cetirizine apa ubat?

Cetirizine apa ubat?

Anonim

Nama Generik: Cetirizine Jenama: Betarhin, Capritazin, Cerini, Cetinal, Cetrol, Cetymin, Esculer, Estin, Falesi, Histrine, Intrizin, Lerzin, Ozen, Ritez / Ritez FT, Rybest, Ryvel, Ryzen, Simzen, Tinez, Yariz, Yariz, Yariz, Zenari, Zine, Cetirizine Hexpharm, Cetirizine OGB, Cetrixal, Histrine FT, Incidal-OD, Nichorizin FM Nichorizin, Rinocet, Risina, Rozine, Rydian, Ryzicor, Ryzo dan cetirizine-are-drug-itching-allergic.

Fungsi ubat Cetirizine

Apa yang digunakan oleh Cetirizine?

Cetirizine adalah ubat antihistamin dengan fungsi untuk melegakan gejala alergi seperti gatal-gatal, mata berair, hidung berair, dan mata / hidung gatal. Ubat ini berfungsi dengan menghalang bahan-bahan semulajadi tertentu (histamin) yang dihasilkan oleh badan semasa reaksi alergi.

Cetirizine tidak dapat mencegah gatal-gatal atau mencegah / merawat tindak balas alahan yang serius (contohnya anaphylactics). Oleh itu, jika doktor anda telah menetapkan epinefrin untuk merawat reaksi alahan, selalu membawa picagari epinefrin di mana-mana. Jangan gunakan cetirizine dan bukan epinephrine.

Dos cetirizine dan kesan sampingan cetirizine akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Cara menggunakan Cetirizine?

Sekiranya anda merawat alahan dengan ubat tanpa preskripsi, baca semua arahan mengenai pembungkusan produk sebelum menggunakan ubat ini. Jika anda ingin bertanya, rujuk ahli farmasi. Jika doktor telah menetapkan ubat ini, ambil seperti yang disyorkan, biasanya sekali setiap hari.

Jika anda minum tablet yang boleh dikunyah, mengunyah setiap tablet dengan baik dan kemudian menelan. Jika anda mengambil tablet yang dibubarkan dengan cepat, biarkan mereka dibubarkan pada lidah dan menelan, dengan atau tanpa air. Jika anda mengambil ubat dalam bentuk cecair, teliti mengukur dos dengan menggunakan alat pengukur / sudu khas. Jangan gunakan sudu rumah kerana anda tidak boleh mendapatkan dos yang betul. Dosis berdasarkan umur, keadaan perubatan, dan tindak balas terhadap rawatan. Jangan menaikkan dos atau mengambil ubat sendiri tanpa arahan doktor.

Beritahu doktor bahawa gejala alergi tidak membaik, gatal-gatal tidak akan hilang 3 hari selepas rawatan, atau gatal-gatal yang berlangsung lebih dari 6 minggu. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya keadaan anda bertambah buruk atau anda mungkin mengalami masalah kesihatan yang serius (contohnya reaksi alahan / anafilaksis yang serius).

Bagaimana cetirizine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Cetirizine untuk orang dewasa?

 • Untuk menangani alahan pada orang dewasa, dos cetrizine adalah 10 mg sekali sehari atau 5 mg dua kali sehari
 • Untuk mengatasi alahan pada orang tua, dos ubat cetrizine adalah 5 mg sekali sehari untuk dos awal

Apakah dos Cetirizine untuk kanak-kanak?

 • Bagi kanak-kanak berumur 6-23 bulan, dos cetrizine adalah 2.5 mg sekali sehari. Dos maksimum adalah 2.5 mg dua kali sehari untuk umur 12 bulan dan lebih
 • Bagi kanak-kanak berumur 2-5 tahun, dos cetrizine adalah 5 mg sekali sehari atau 2.5 mg dua kali sehari
 • Bagi kanak-kanak berusia 6 tahun ke atas, dos cetrizine adalah 10 mg sekali sehari atau 5 mg dua kali sehari

Dalam dos apa Cetirizine boleh didapati?

Ketersediaan bentuk dan dos ubat cetrizine adalah:

 • Tablet, lisan: 10 mg
 • Penyelesaian, oral: 5 mg / 5 ml, 2.5 mg / 5 ml

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Cetirizine?

Kesan sampingan yang paling biasa menggunakan cetrizine ialah:

 • Dizzy
 • Mengantuk
 • Jadi letih
 • Mulut kering
 • Sakit tenggorokan
 • Batuk
 • Mual
 • Sembelit
 • Sakit kepala

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mengalami kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Cetirizine?

Sesetengah perkara yang perlu anda ketahui sebelum menggunakan cetrizine ialah:

 • Anda harus menghentikan rawatan ini jika anda alah kepada cetirizine.
 • Sebelum menggunakan cetirizine, beritahu doktor tentang semua keadaan perubatan anda.
 • Orang tua mungkin memerlukan dos yang lebih rendah daripada dos biasa. Ikut arahan doktor.
 • Beritahu doktor anda jika anda menggunakan ubat lain yang membuat anda mengantuk (seperti alergi atau sejuk), ubat, pil tidur, ubat-ubatan yang melegakan otot anda, dan ubat-ubatan untuk sawan, kemurungan, atau kecemasan.
 • Cetrizine boleh menyebabkan kesan sampingan yang mungkin mengganggu fikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati apabila anda memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan anda berjaga dan berjaga-jaga.
 • Elakkan minuman beralkohol. Ini boleh meningkatkan kesan sampingan cetirizine.

Adakah Cetirizine selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini termasuk dalam risiko kategori kehamilan B menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA)

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Cetirizine?

Walaupun beberapa jenis ubat tidak boleh diambil serentak, terdapat juga kes-kes di mana ubat-ubatan boleh diambil serentak jika terdapat interaksi. Dalam kes ini, doktor boleh mengubah dos, atau mungkin ada keperluan untuk pencegahan. Beritahu profesional kesihatan jika anda mengambil ubat dengan atau tanpa preskripsi.

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Cetirizine?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa makan atau ketika makan makanan tertentu kerana interaksi ubat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Cetirizine?

Walaupun beberapa jenis ubat tidak boleh diambil serentak, terdapat juga kes-kes di mana ubat-ubatan boleh diambil serentak jika terdapat interaksi. Dalam kes ini, doktor boleh mengubah dos, atau mungkin ada keperluan untuk pencegahan. Beritahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil ubat dengan atau tanpa preskripsi.

Menggunakan ubat ini bersempena dengan ubat-ubatan lain biasanya tidak disyorkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Sekiranya kedua-duanya ditetapkan pada masa yang sama, doktor anda boleh mengubah dos atau berapa kali anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat.

Menggunakan ubat ini bersama-sama dengan ubat-ubatan lain mungkin meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu, tetapi menggunakan kedua-dua ubat mungkin merupakan rawatan terbaik untuk anda. Sekiranya kedua-dua ubat ini diberikan secara serentak, doktor anda boleh mengubah dos atau berapa kali anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, apabila mendekati dos seterusnya, melangkaui dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

Buku Panduan Maklumat Dadah. Page 396

Drugs.com. 2016. http://www.drugs.com/cetirizine-hcl.html Diakses pada 9 Januari 2016

https://www.mims.com/indonesia/drug/info/cetirizine?mtype=generic diakses tarikh 2 Mac 2018

http://pionas.pom.go.id/obat/cetirizine diakses tarikh 2 Mac, 2018

Tarikh Semakan: 2 April, 2018 | Terakhir Edited: April 2, 2018

Pilihan Editor