Apa ubat ibuprofen?

Apa ubat ibuprofen?

Anonim

Nama Generik: Ibuprofen Jenama: Arfen, Arthrifen / Arthrifen Forte, Brufen, Bufect / Bufect Forte, Farsifen, Ibukal, Iprox, Ostarin, Proris / Proris Forte, Prosic, Proselic, Rhelafen / Rhelafen Forte, Spedifen, Yariven, Anafen, , Dolofen-F, Ethifen, Fenatic, Fenris, Ibufen, Ibufenz, Ibufenz Ibufenz Supposit, Indo Farma Ibuprofen, Lexaprofen, Mofen, Moris / Moris Forte, Prifen, Profen, Ribunal dan Xepafen.

Fungsi ubat ibuprofen

Apa itu Ibuprofen?

Ibuprofen adalah ubat yang berfungsi untuk melegakan kesakitan pelbagai keadaan seperti sakit kepala, sakit gigi, sakit haid, sakit otot, atau arthritis. Ubat ini juga digunakan untuk mengurangkan demam dan melegakan nyeri dan sakit kecil akibat selsema atau selesema. Ibuprofen adalah kelas ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ubat ini berfungsi dengan menghalang pengeluaran bahan semulajadi yang menyebabkan keradangan. Manfaatnya adalah ia membantu mengurangkan bengkak, sakit, atau demam. Jika anda merawat keadaan kronik seperti arthritis, berjumpa doktor anda mengenai terapi bukan ubat dan / atau gunakan ubat lain untuk merawat kesakitan anda.

Juga beri perhatian kepada bahagian Amaran yang disenaraikan di label produk. Semak bahan pada label walaupun anda telah menggunakan produk tersebut sebelum ini. Kilang itu boleh menukar ramuan yang terkandung. Produk dengan nama yang sama boleh mengandungi bahan-bahan yang berbeza. Menggunakan produk yang salah boleh membahayakan anda.

PENGGUNAAN LAIN: Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan oleh seorang profesional, tetapi mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk syarat-syarat yang disenaraikan dalam seksyen ini jika hanya ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat serangan gout.

Dosis ibuprofen dan kesan sampingan ibuprofen akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan untuk mengambil Ibuprofen?

Baca panduan ubat dan Brosur Maklumat Pesakit yang disediakan oleh farmasi, jika ada, sebelum anda mendapatkan ubat ini dan setiap kali anda membelinya semula. Sekiranya anda mempunyai soalan, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ibuprofen, biasanya setiap 4-6 jam, dengan segelas air (240mL) kecuali doktor mengesyorkan yang berbeza. Jangan berbaring selama sekurang-kurangnya 10 minit selepas mengambil ubat. Sekiranya anda mengalami kesakitan perut semasa menggunakan ubat ini, disertai dengan makanan, susu, atau antacid.

Dos selalu diberikan berdasarkan keadaan kesihatan anda dan bagaimana anda bertindak balas terhadap terapi. Untuk mengurangkan risiko pendarahan perut dan kesan sampingan yang lain, gunakan dos efektif terendah ubat yang paling rendah. Jangan meningkatkan dos atau gunakannya lebih kerap daripada disyorkan oleh doktor atau label. Untuk keadaan lain seperti arthritis, terus menggunakan ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

dalam kanak-kanak kecil, dos adalah berdasarkan berat badan kanak-kanak. Baca peraturan pembungkusan untuk dos yang betul untuk berat badan anak anda. Rujuk dengan ahli farmasi atau doktor anda jika anda mempunyai soalan atau memerlukan bantuan memilih produk bukan preskripsi.

Untuk keadaan tertentu, seperti arthritis, penggunaan ubat-ubatan mengambil masa sehingga 2 minggu secara teratur untuk merasai manfaat. Ingatlah bahawa ubat-ubatan kesakitan berfungsi dengan baik jika diambil dengan serta-merta apabila gejala awal kesakitan dirasakan. Sekiranya anda menunggu sehingga rasa sakit bertambah buruk, ubat mungkin tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah teruk, atau jika anda menganggap anda mengalami masalah kesihatan yang serius, dapatkan segera bantuan perubatan. Sekiranya anda menggunakan ubat tanpa preskripsi untuk merawat diri sendiri atau anak anda untuk demam atau sakit, berunding dengan doktor anda jika demam bertambah teruk atau berterusan selama lebih dari 3 hari, atau jika rasa sakit bertambah teruk atau berterusan selama lebih dari 10 hari.

Ikuti peraturan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Jika anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimanakah Ibuprofen disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Ibuprofen untuk orang dewasa?

 • Dosage ibuprofen untuk orang dewasa dengan kesakitan haid: 200-400 mg secara lisan setiap 4-6 jam yang diperlukan.
 • Dosage ibuprofen untuk orang dewasa dengan osteoarthritis: 400-800 mg secara lisan setiap 6-8 jam yang diperlukan.
 • Dosage ibuprofen untuk orang dewasa dengan arthritis rheumatoid: dos awal: 400-800 mg secara lisan setiap 6-8 jam yang diperlukan.
 • Dosage ibuprofen untuk orang dewasa dengan kesakitan: Lisan: Kesakitan sederhana hingga sederhana: 200-400 mg secara lisan setiap 4-6 jam yang diperlukan. Dos lebih daripada 400 mg tidak menunjukkan keberkesanan yang lebih besar. Dengan infusi: (pesakit perlu berhidrasi dengan baik sebelum memberikan Ibuprofen IV) Nyeri: 400-800 mg secara intravena selama 30 minit setiap 6 jam yang diperlukan.
 • Dosage ibuprofen untuk orang dewasa dengan demam: Lisan: 200-400 mg secara lisan setiap 4-6 jam yang diperlukan. Dengan penyerapan: (pesakit mesti terhidrasi dengan baik sebelum pentadbiran Ibuprofen IV) Demam: Awal: 400 mg intravena selama 30 minit Penggunaan: 400 mg setiap 4-6 jam atau 100-200 mg setiap 4 jam yang diperlukan.

Apakah dos Ibuprofen untuk kanak-kanak?

 • Dos ibuprofen untuk kanak-kanak dengan demam: Lebih daripada 6 bulan hingga 12 tahun: 10 mg / kg / dos oral setiap 6-8 jam yang diperlukan.
 • Dos ibuprofen untuk kanak-kanak dengan kesakitan: Bayi dan Kanak-kanak: 4-10 mg / kg secara lisan setiap 6-8 jam yang diperlukan. Dos harian maksimum yang disyorkan ialah 40 mg / kg.
 • Dosis ibuprofen untuk kanak-kanak dengan arthritis rheumatoid: 6 bulan hingga 12 tahun: Normal: 30-40 mg / kg / hari dalam 3-4 dos dibahagikan; bermula dari dos terendah dan titrasi; pesakit dengan penyakit yang lebih ringan boleh dirawat dengan 20 mg / kg / hari;
 • Dos ibuprofen untuk kanak-kanak dengan fibrosis sista: Lisan: Kronik (lebih daripada 4 tahun) dua kali sehari diselaraskan untuk mengekalkan kepekatan serum 50-100 mcg / mL yang dikaitkan dengan perkembangan penyakit yang perlahan pada pesakit kanak-kanak dengan penyakit paru-paru ringan.
 • Dosis ibuprofen untuk kanak-kanak dengan Ductus Arteriosus Paten: Ibuprofen lysine: usia gestasi ≤32 minggu, berat lahir: 500-1500 g: Dos permulaan: 10 mg / kg, diikuti oleh 2 dos 5 mg / kg selepas 24 dan 48 jam

Apa dos yang tersedia di Ibuprofen?

Suspensi, Lisan: 100 mg / 5 mL.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Ibuprofen?

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami reaksi alahan: sarang; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan yang serius dari ibuprofen, seperti:

 • Kesakitan dada, kelemahan, sesak, ucapan yang lemah, masalah penglihatan atau kehilangan keseimbangan
 • Bangku hitam, berdarah, atau mempunyai tekstur cair dan melekit, batuk darah atau muntah seperti kopi
 • Bengkak atau berat badan meningkat secara dramatik
 • Sukar atau jarang kencing
 • Mual, sakit perut atas, gatal-gatal, tiada nafsu makan, air kencing gelap, najis busuk, jaundis (menguning kulit atau mata)
 • Demam, sakit tekak, dan sakit kepala dengan lepuh, mengelupas, dan ruam kulit merah
 • Lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, kelemahan otot; atau
 • Sakit kepala yang teruk, kekakuan leher, menggigil, meningkatkan sensitiviti kepada cahaya, dan / atau sawan (kejang)

Kesan sampingan yang lebih ringan daripada ibuprofen adalah:

 • Sakit perut, pedih ulu hati, cirit-birit, sembelit
 • Kembung
 • Pening, sakit kepala, ketakutan
 • Gatal-gatal atau ruam kulit
 • Telinga berdering

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Ibuprofen?

Sebelum menggunakan Ibuprofen:

 • Maklumkan kepada doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Ibuprofen, aspirin atau NSAID lain seperti ketoprofen (Orudis KT, Actron) dan naproxen (Aleve, Naprosyn), ubat-ubatan lain, atau bahan-bahan aktif dalam Ibuprofen yang anda merancang untuk digunakan. Tanya ahli farmasi atau label pembungkusan untuk senarai ramuan yang tidak aktif
 • Maklumkan kepada doktor dan ahli farmasi tentang ubat preskripsi dan bukan preskripsi, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda gunakan atau merancang untuk digunakan. Sila nyatakan ubat-ubatan yang disenaraikan dalam peringatan PENTING PENTING dan ubat-ubatan berikut: penghambat enzim enzim enzim (ACE) seperti benazepril (Lotensin), captopril (Capotene), enalapril (Vasotec), fosinopril (Monopril), lisinopril (Prinivil, Zestril) moexipril (Univasc), perindopril (Aceon), quinapril (Accupril), ramipril (Altace), dan trandolapril (Mavik); diuretik ('pil air'); litium (Eskalith, Lithobid); dan methotrexate (Rheumatrex). Doktor boleh menukar dos atau memantau dengan dekat kesan sampingan yang timbul
 • Jangan gunakan Ibuprofen bukan preskripsi dengan ubat-ubatan lain melainkan jika doktor memberitahu anda untuk menggunakannya
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau pernah mengalami keadaan yang disebutkan di dalam senarai AMARAN PENTING atau asma, terutamanya jika anda juga mempunyai selsema atau kesesakan hidung atau polip hidung (bengkak di hidung); bengkak di tangan, lengan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki bawah; lupus (keadaan di mana tubuh menyerang tisu dan organnya sendiri, sering berlaku pada kulit, sendi, darah, dan buah pinggang); atau penyakit ginjal atau hati. Sekiranya anda memberi Ibuprofen kepada anak, beritahu doktor anak anda jika anak tidak minum air atau kehilangan cairan dari muntah atau cirit-birit
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, terutamanya beberapa bulan terakhir kehamilan; merancang untuk hamil; atau menyusu. Sekiranya anda hamil dan mengambil Ibuprofen, hubungi doktor anda
 • Sekiranya anda menjalani pembedahan, seperti pembedahan pergigian, beritahu doktor atau doktor gigi anda yang menggunakan Ibuprofen
 • Sekiranya anda mempunyai phenylketonuria (PKU, satu keadaan keturunan di mana anda perlu menjalani diet khas untuk mencegah penanggulangan mental), baca label dengan berhati-hati. Sesetengah jenis Ibuprofen dapat diberikan pemanis aspartam, sumber fenilalanin

Adakah Ibuprofen selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

Tidak ada kajian yang mencukupi tentang sama ada ibuprofen selamat untuk wanita hamil atau menyusu. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan C (mungkin berisiko) mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Ibuprofen?

Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos ubat tanpa persetujuan doktor. Beritahu doktor semua ubat yang anda ambil, terutamanya:

 • Aspirin atau NSAIDs lain seperti naproxen (Aleve, Naprosyn, Naprelan, Treximet), celecoxib (Celebrex), diclofenac (Arthrotec, Cambia, cataflam, Voltaren, Flector Patch, Pennsaid, Solareze), indomethacin (indocin), meloxicam (Mobic), dan perkara lain
 • Ubat jantung dan tekanan darah seperti benazepril (Lotensin), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril), quinapril (Accupril), ramipril (Altace), dsb.
 • Lithium (Eskalith, Lithobid)
 • Diuretik (pil air) seperti furosemide (Lasix)
 • Methotrexate (Rheumatrex, Trexall)
 • Steroid (prednisone dan lain-lain)
 • Pengecil darah seperti warfarin (Coumadin, Jantoven)

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Ibuprofen?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Ibuprofen?

Keadaan kesihatan lain yang anda ada boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • Anemia
 • Asma
 • Masalah pendarahan
 • Gumpalan darah
 • Edema (pengekalan air atau bengkak badan)
 • Sejarah serangan jantung
 • Penyakit jantung (contohnya penyakit jantung kongestif)
 • Tekanan darah tinggi
 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit hati (contohnya hepatitis)
 • Ulser atau perut atau pendarahan usus
 • Sejarah stroke - berhati-hati. Ubat ini boleh memburukkan keadaan
 • Sejarah yang sensitif terhadap Aspirin - ubat ini TIDAK diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini
 • Diabetes - gunakan berhati-hati. Bentuk penggantungan dadah ini mengandungi gula
 • Pembedahan jantung (contohnya pembedahan pintasan koronari arteri koronari [CABG]) - ubat ini TIDAK digunakan untuk melegakan kesakitan sebelum atau selepas pembedahan

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Gejala-gejala overdosis, iaitu:

 • Dizzy
 • bibir, mulut dan hidung berwarna biru
 • Perlahan pernafasan atau berhenti bernafas pendek
 • Pergerakan mata yang cepat dan tidak terkawal

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Sumber

MIMS. Ibuprofen. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Ibuprofen Diakses pada 9 Januari 2016

http://www.webmd.com/drugs/2/drug-5166-9368/ibuprofen-oral/ibuprofen-oral/details#precautions

http://www.mims.com/indonesia/drug/info/ibuprofen?mtype=generic

Tarikh disemak: 9 Jun, 2017 | Terakhir Edited: 9 Jun, 2017

Pilihan Editor