Apakah kanser serviks?

Apakah kanser serviks?

Anonim

Definisi

Apakah kanser serviks (kanser serviks)?

Kanser serviks adalah kanser yang berlaku apabila ada sel-sel di serviks aka serviks yang tidak normal, dan terus tumbuh tanpa kendali.

Sel-sel normal boleh berkembang dengan cepat, menyebabkan tumor dalam serviks. Tumor ganas kemudian akan menjadi penyebab kanser serviks.

Serviks sendiri adalah organ yang berbentuk seperti tiub silinder. Fungsinya adalah untuk menyambungkan vagina dengan rahim.

Kanser ini adalah salah satu daripada kanser yang paling biasa di kalangan wanita di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, ujian pap smear rutin boleh membantu mengesan kanser serviks awal.

Kanser serviks sering dapat sembuh jika dijumpai lebih awal. Di samping itu, terdapat beberapa kaedah untuk mengawal risiko kanser serviks, yang menjadikan jumlah kes kanser serviks menurun.

Betapa lazimnya kanser serviks (kanser serviks)?

Kanser serviks sangat biasa di seluruh dunia. Menurut rekod Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, kanser serviks merupakan jenis kanser yang paling umum keempat pada wanita. Tambahan pula, WHO juga mendapati bahawa kejadian kanser serviks lebih besar di negara-negara membangun daripada di negara maju.

Di Indonesia, Kementerian Kesihatan juga mencatat bahawa kanser serviks berada di kedudukan kedua untuk jenis kanser yang paling biasa dijumpai selepas kanser payudara. Setiap tahun, terdapat sekitar 40, 000 kanser serviks baru yang dikesan dalam wanita Indonesia.

Keadaan ini boleh berlaku pada pesakit dalam sebarang umur. Walau bagaimanapun, semasa kita berumur, risiko seseorang yang mengalami kanser serviks lebih besar.

Kanser serviks boleh dirawat dengan mengurangkan faktor risiko. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Tanda & Gejala

Apakah ciri dan gejala kanser serviks (kanser serviks)?

Pada peringkat awal, wanita dengan kanser serviks awal dan pra-kanser tidak akan mengalami gejala. Sebabnya, kanser serviks tidak menunjukkan gejala sehingga tumor terbentuk. Tumor kemudian boleh mendorong organ-organ di sekitarnya dan mengganggu sel-sel yang sihat. Gejala kanser serviks boleh dicirikan oleh ciri-ciri berikut.

 • Perdarahan luar biasa dari faraj. Contohnya pendarahan apabila anda tidak menstruasi, tempoh yang lebih lama, pendarahan selepas atau semasa seks, selepas menopaus, selepas pergerakan usus, atau selepas pemeriksaan pelvik.
 • Siklus haid menjadi tidak teratur.
 • Sakit di pinggul (di bahagian bawah abdomen).
 • Sakit semasa seks atau seks.
 • Sakit di bahagian pinggang (bahagian bawah belakang) atau kaki.
 • Badan lemas dan mudah letih.
 • Menurunkan berat badan apabila tidak pada diet.
 • Kehilangan selera makan.
 • Cecair vagina yang tidak normal, seperti bau yang kuat atau dengan darah.
 • Satu kaki membengkak.

Terdapat beberapa keadaan lain, seperti jangkitan, yang boleh menyebabkan pelbagai ciri kanser serviks. Bagaimanapun, apa pun punca, anda masih perlu melawat doktor untuk melihatnya. Mengabaikan kemungkinan gejala kanser serviks hanya akan membuat keadaan menjadi lebih teruk dan kehilangan peluang untuk rawatan yang berkesan.

Lebih baik lagi, jangan tunggu sehingga gejala kanser serviks muncul. Cara terbaik untuk merawat alat kelamin anda adalah untuk menjalani ujian pap smear dan pemeriksaan pelvik biasa ke obstetrik.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala kanser serviks yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda menunjukkan tanda-tanda atau gejala kanser serviks di atas atau soalan-soalan lain, rujuklah doktor anda. Tubuh setiap individu berbeza. Sentiasa berunding dengan doktor untuk menangani keadaan kesihatan anda dan periksa diri anda untuk tanda-tanda kanser serviks.

Walau bagaimanapun, sebenarnya semua wanita (terutama mereka yang sudah berkahwin atau aktif secara seksual) harus melihat seorang doktor untuk diuji dan mendapatkan vaksin HPV. Tidak perlu menunggu gejala kanser serviks baru untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Wanita berumur 40 tahun juga dinasihatkan supaya berjumpa dengan doktor dan mempunyai pap smear biasa. Sebabnya, semakin banyak umur anda semakin terdedah kepada kanser ini. Walaupun anda mungkin tidak merasakan pelbagai gejala kanser serviks yang telah mula menyerang.

Sebab itu

Apakah yang menyebabkan kanser serviks (kanser serviks)?

Hampir semua kes kanser serviks disebabkan oleh papillomavirus manusia atau disingkat sebagai HPV. Terdapat lebih dari seratus jenis HPV, tetapi setakat ini terdapat hanya 13 jenis virus yang boleh menyebabkan kanser serviks. Virus ini sering ditularkan melalui hubungan seksual.

Dalam tubuh wanita, virus ini menghasilkan dua jenis protein, iaitu E6 dan E7. Kedua-dua protein ini berbahaya kerana mereka boleh menyahaktifkan gen tertentu dalam badan wanita yang memainkan peranan dalam menghentikan perkembangan tumor.

Kedua-dua protein ini juga mencetuskan pertumbuhan sel-sel dinding rahim yang agresif. Ini pertumbuhan sel tidak semulajadi menyebabkan perubahan gen (juga dikenali sebagai mutasi gen). Mutasi gen ini yang kemudian menjadi penyebab kanser serviks berkembang di dalam badan.

Sesetengah jenis HPV tidak menyebabkan gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, sesetengah jenis boleh menyebabkan ketuat alat kelamin, dan sesetengahnya boleh menyebabkan kanser serviks. Hanya doktor yang boleh mendiagnosis dan menentukan jenis HPV yang berbahaya yang anda alami.

Dua jenis virus HPV (HPV 16 dan HPV 18) diketahui memainkan peranan dalam 70% kes kanser serviks. Jenis jangkitan HPV ini tidak menyebabkan sebarang gejala, begitu ramai wanita tidak menyedari bahawa mereka mempunyai jangkitan. Malah, kebanyakan wanita dewasa sebenarnya "menjadi tuan rumah" HPV pada satu ketika dalam kehidupan mereka.

HPV boleh didapati dengan mudah melalui ujian pap smear. Itulah sebabnya ujian pap smear sangat penting untuk mencegah kanser serviks. Ujian pap smear dapat mengesan perbezaan sel sel serviks sebelum mereka menjadi kanser. Jika anda mengendalikan perubahan sel ini, anda boleh melindungi diri anda dari kanser serviks.

Faktor risiko

Siapa yang berisiko kanser serviks (kanser serviks)?

Setakat ini, HPV dikenali sebagai punca utama kanser serviks. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang boleh meningkatkan peluang anda mendapatkan kanser ini, walaupun anda tidak mempunyai sejarah jangkitan HPV. Pertimbangkan faktor risiko berikut untuk kanser serviks.

 • Jangkitan virus papilloma manusia . Mempunyai hubungan seks dengan pelbagai pasangan boleh meningkatkan risiko mendapatkan HPV 16 dan 18. Begitu juga, tingkah laku seksual berisiko seperti seks tanpa perlindungan atau berkongsi mainan seks yang sama. Di samping itu, wanita yang tidak pernah mendapat vaksin (imunisasi) HPV pastinya lebih mudah terdedah kepada HPV yang boleh menyebabkan kanser serviks.
 • Merokok . Tembakau mengandungi banyak bahan kimia yang tidak baik untuk tubuh. Wanita yang merokok mempunyai risiko sehingga dua kali lebih besar daripada bukan perokok kepada wanita yang terkena kanser serviks.
 • Immunosuppression . Ubat-ubatan atau keadaan yang mempengaruhi sistem imun, seperti virus immunodeficiency manusia (HIV), virus yang menyebabkan AIDS, boleh meningkatkan risiko jangkitan HPV dan menyebabkan kanser serviks.
 • Jangkitan klamidia. Beberapa kajian telah menunjukkan risiko kanser serviks yang lebih tinggi pada wanita dengan keputusan ujian darah yang menunjukkan pernah atau dijangkiti dengan salah satu penyakit kelamin, iaitu klamidia.
 • Kurangnya penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran . Wanita yang mempunyai corak makan yang tidak sihat, misalnya jarang makan buah-buahan dan sayur-sayuran, mungkin mempunyai risiko kanser pangkal rahim.
 • Berat badan (obesiti) . Wanita yang berlebihan berat badan lebih cenderung mempunyai adenokarsinoma serviks.
 • Penggunaan jangka panjang pil kontraseptif (pil kawalan kelahiran) . Sejumlah kajian telah menunjukkan bahawa mengambil pil kontraseptif (pil kawalan kelahiran) untuk masa yang lama, yang lebih daripada lima tahun, boleh meningkatkan risiko kanser serviks. Jika anda telah mengambil pil kawalan kelahiran untuk masa yang lama untuk mengelakkan kehamilan, segera pertimbangkan untuk memilih satu lagi kontraseptif dan berbincang dengan pakar obstetrik anda. Kajian terbaru mendapati bahawa wanita yang menggunakan alat intrauterin (IUDs, peranti dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan) mempunyai risiko kanser yang lebih rendah. Oleh itu, jenis IUD kontrasepsi boleh menjadi alternatif bagi anda yang tidak mahu hamil.
 • Beberapa kali mengandung dan melahirkan. Wanita yang hamil sehingga melahirkan (bukan keguguran) 3 kali atau lebih mempunyai risiko kanser serviks.
 • Hamil atau melahirkan pada usia yang sangat muda. Cara yang sangat muda di bawah umur 17 tahun dari kehamilan untuk melahirkan buat kali pertama. Wanita yang berumur di bawah 17 tahun semasa kehamilan pertama (bukan keguguran) adalah dua kali lebih mudah terdedah kepada kanser serviks.
 • Kemiskinan Walaupun situasi ekonomi seseorang tidak semestinya menyebabkan kanser serviks, kemiskinan sangat mungkin menghalang akses wanita ke perkhidmatan dan pendidikan kesihatan yang memadai, termasuk pap smear.
 • Diethylstilbestrol (DES) . DES adalah ubat hormon yang diberikan kepada wanita untuk mencegah keguguran. Ibu yang menggunakan ubat ini semasa hamil mempunyai risiko kanser serviks yang lebih besar. Gadis yang dilahirkan juga mempunyai risiko yang lebih besar. Ubat ini belum ditetapkan untuk wanita hamil sejak tahun 1980-an. Walau bagaimanapun, anda yang telah hamil atau dilahirkan sebelum tahun 1980 masih berisiko untuk mengembangkan kanser.
 • Keturunan . Jika dalam keluarga anda, seperti nenek, ibu, atau sepupu perempuan yang mempunyai kanser serviks, anda adalah dua atau dua kali lebih mudah terdedah kepada kanser serviks daripada orang yang tidak mempunyai kanser warisan. Masalahnya ialah, mutasi gen yang menyebabkan kanser serviks boleh diturunkan kepada generasi akan datang.
 • Umur. Wanita di bawah umur lima belas tahun mempunyai risiko paling rendah untuk kanser ini. Walaupun risiko semakin meningkat pada wanita berumur lebih dari 40 tahun.

Ubat & diagnosis

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bagaimana untuk mendiagnosis kanser serviks (kanser serviks)?

Doktor biasanya menggunakan ujian pap smear untuk mendiagnosis kanser serviks. Doktor boleh melakukan ujian lain untuk melihat sel-sel kanser atau serviks pra-kanser jika ujian pap smear menunjukkan perubahan sel yang tidak berfungsi, seperti biopsi.

Doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar sakit puan (pakar obstetrik, iaitu pakar kesihatan reproduktif wanita) jika keputusan ujian menunjukkan kelainan, atau jika doktor melihat pertumbuhan di serviks atau jika anda mengalami pendarahan yang tidak normal.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa pendarahan dari wanita tidak selalu bermakna kanser serviks. Chlamydia adalah salah satu sebab mengapa wanita mengalami pendarahan faraj yang luar biasa. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda melakukan ujian sebelum dirujuk.

Sesetengah ujian yang diperlukan untuk mengesahkan jika anda mempunyai kanser serviks adalah seperti berikut.

 • Kolposkopi . Prosedur ini dijalankan dengan mikroskop kecil dengan sumber cahaya pada hujung yang digunakan untuk memeriksa serviks anda.
 • Biopsi kon . Prosedur kecil ini dilakukan di bawah anestesia. Bahagian berbentuk kerucut kecil leher rahim akan dikeluarkan untuk pemeriksaan. Selepas itu, anda mungkin mengalami pendarahan faraj sehingga empat minggu selepas prosedur. Anda juga boleh mengalami sakit seperti haid.

Sekiranya doktor percaya bahawa anda mempunyai gejala kanser serviks, maka doktor akan memeriksa keterukan keadaan (peringkat) kanser. Ujian ini boleh termasuk yang berikut.

 • Periksa rahim, vagina, rektum, dan air kencing jika terdapat kanser. Prosedur ini dilakukan dengan anestesia.
 • Ujian darah untuk memeriksa keadaan di sekitar organ, seperti tulang, darah dan buah pinggang.
 • Ujian pengimejan (pengimbasan), iaitu dengan teknologi imbasan tomografi Berkomputer (CT), imbasan pengimejan Magnetic (MRI), X-ray, dan tomografi emisi Positif (PET). Tujuan ujian ini adalah untuk mengenal pasti tumor kanser dan apabila sel kanser telah menyebar (metastasis).

Dadah kanser serviks apa yang sering digunakan?

Semakin cepat anda mengesan gejala kanser serviks dan penyakit mereka, lebih mudah untuk merawat kanser serviks.

Rawatan untuk kanser serviks agak rumit. Hospital itu akan menyediakan satu pasukan pakar yang bertekad untuk mengatasi tahap awal dan maju kanser serviks. Walaupun secara ideal merawat kanser serviks pada peringkat awal, kanser serviks biasanya tidak didiagnosis cukup awal.

Biasanya, terdapat tiga pilihan rawatan utama untuk kanser serviks, pembedahan, radioterapi dan kemoterapi.

1. Operasi

Tindakan ini akan membuang bahagian kanser yang dijangkiti. Anda dan pasukan perubatan anda mesti bekerja bersama untuk hasil yang terbaik:

 • Trachelectomy radikal - serviks, tisu di sekeliling dan bahagian atas vagina dikeluarkan, tetapi rahim tetap berada di tempat supaya anda masih boleh mempunyai anak. Itulah sebabnya pembedahan ini biasanya menjadi keutamaan bagi wanita yang mempunyai kanser serviks peringkat awal dan masih ingin mempunyai anak.
 • Hysterectomy - serviks dan rahim dikeluarkan, bergantung kepada peringkat kanser, mungkin diperlukan untuk mengeluarkan ovari dan tiub fallopian. Anda tidak boleh mempunyai anak jika anda mempunyai histerektomi.
 • Pengarkian panggul - operasi besar di mana serviks, vagina, uterus, air kencing, ovari, tiub fallopi dan rektum dikeluarkan. Seperti histerektomi, anda tidak boleh mempunyai anak lagi selepas pembedahan ini.

2. Radioterapi

Pada peringkat awal kanser serviks, anda boleh dirawat dengan radioterapi atau digabungkan dengan pembedahan. Kemudian, jika kanser berada di peringkat lanjut, doktor boleh mengesyorkan radioterapi dengan kemoterapi untuk mengurangkan pendarahan dan kesakitan pada pesakit.

Dalam prosedur ini, tubuh anda terdedah kepada radiasi. Sumber radiasi boleh datang dari luar, dengan mesin yang mengeluarkan radiasi ke tubuh anda, atau secara dalaman. Dengan kaedah dalaman, implan akan dipasang ke dalam badan anda untuk memberi radiasi. Terdapat beberapa kes di mana kedua-dua kaedah ini digabungkan. Siri radioterapi ini biasanya berlangsung selama 5 hingga 8 minggu.

3. Kemoterapi

Kemoterapi boleh digunakan secara bersendirian atau digabungkan dengan radioterapi untuk merawat kanser serviks. Dalam kanser maju, kaedah ini sering digunakan untuk mencegah pertumbuhan kanser. Anda akan membuat temu janji untuk mendapatkan dos kemoterapi melalui IV.

Semua rawatan untuk kanser serviks boleh memberi kesan sampingan. Anda harus berbincang dengan doktor terlebih dahulu. Anda mungkin mengalami menopaus awal, menyempitkan vagina, atau lymphedema selepas menjalani rawatan kanser serviks.

Pencegahan

Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah kanser serviks (kanser serviks)?

Berikut adalah perubahan gaya hidup yang boleh membantu anda mencegah kanser serviks daripada berlaku kepada anda:

 • Bercakap dengan keluarga, kawan atau kaunselor boleh membantu. Anda juga boleh bertanya kepada doktor anda tentang komuniti yang selamat dan orang yang mempunyai kanser serviks.
 • Ujian pap smear adalah cara terbaik untuk mencari perubahan dalam sel serviks atau HPV dalam serviks. Adalah penting untuk membuat susulan dengan doktor anda selepas keputusan ujian pap smear yang tidak normal supaya anda boleh mendapatkan rawatan tepat pada waktunya.
 • Jika anda berumur di bawah 26 tahun, anda boleh mendapatkan vaksin HPV yang boleh melindungi daripada 2 jenis HPV 16 dan HPV 18, sejenis HPV yang boleh menyebabkan kanser serviks.
 • Elakkan mendapat HPV dengan melakukan seks yang selamat, menggunakan kondom dan tidak mengubah pasangan seksual.
 • Untuk mencegah kanser daripada berkembang ke tahap yang lebih serius, anda perlu menjalani gaya hidup yang sihat. Sebagai contoh, dengan mengekalkan pemakanan yang seimbang, berolahraga dengan gigih mengikut kemampuan dan nasihat doktor, berehat secukupnya, menguruskan tekanan, berhenti merokok dan meminum alkohol, dan mengurangkan pendedahan kepada bahan berbahaya seperti dari pencemaran, racun perosak, dan makanan yang dibungkus.

Sekiranya anda mempunyai soalan lanjut, berjumpa doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Kanser pangkal rahim. http://www.cancer.org/cancer/cervicalcancer/. Diakses pada 24 Julai 2016.

Kanser pangkal rahim. http://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-cancer-topic-overview. Diakses pada 24 Julai 2016.

Kanser pangkal rahim. http://www.nhs.uk/Conditions/Cancer-of-the-cervix/Pages/Intro-duction.aspx. Diakses pada 24 Julai 2016.

Garis Panduan Pengurusan Kanser Serviks. http://kanker.kemkes.go.id/guidelines/PPKServiks.pdf. Diakses pada 8 September 2017.

Kanser serviks. http://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/cervical-cancer/en/. Diakses pada 8 September 2017.

Adakah Kita Tahu Apa yang Menyebabkan Kanser Serviks? https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html. Diakses pada 8 September 2017.

Kanser serviks.

Ditinjau: 31 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 31 Julai, 2019

Pilihan Editor