Apakah Psoriasis?

Apakah Psoriasis?

Anonim

Definisi

Apakah psoriasis?

Psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang dicirikan oleh pertumbuhan sel-sel kulit baru dengan cepat. Akibatnya, sel-sel kulit baru akan terus berkumpul di permukaan untuk membentuk patch merah, tebal, dan cerah.

Keadaan ini termasuk penyakit autoimun yang menyebabkannya tidak diketahui. Selain masalah dengan sistem imun, psoriasis biasanya kelihatan dicetuskan oleh pelbagai faktor baik dari dalam dan dari alam sekitar.

Penyakit ini berulang. Iaitu, gejala-gejala penyakit boleh hilang atau berulang kemudian. Selain itu, tiada ubat untuk psoriasis. Tetapi jangan risau kerana terdapat banyak ubat yang boleh membantu mengawal gejala.

Bagaimanakah biasa adalah psoriasis?

Psoriasis agak biasa dan biasanya berlaku pada orang dewasa. Lelaki dan wanita sama-sama terdedah kepada psoriasis. Walau bagaimanapun, anda boleh meminimumkan peluang anda untuk mengembangkan psoriasis dengan mengurangkan faktor risiko.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala psoriasis?

Tanda-tanda dan gejala psoriasis boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Biasanya keadaan ini bergantung pada jenis penyakit yang anda miliki, iaitu:

Psoriasis plak

Melaporkan dari American Academy of Dermatology, kira-kira 90 peratus orang yang terkena psoriasis mengalami satu jenis ini. Psoriasis plak adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh:

 • Tompok merah pada kulit dengan sisik perak tebal
 • Lapisan kering, nipis, keperakan putih yang meliputi plak
 • Selalunya muncul pada kulit kepala, siku, lutut, dan bahagian bawah
 • Kulit kering dan retak berdarah
 • Gatal dan membakar di kawasan yang terjejas

Masalah kulit jenis ini juga boleh menyebar ke kuku jari kaki dan tangan. Berikut adalah pelbagai gejala yang muncul apabila penyakit merebak ke kuku:

 • Lekukan kecil pada kuku
 • Kuku kasar, menebal, dan cenderung rosak
 • Penampilan sel stem kulit di bawah kuku
 • Kemunculan putih, kuning atau coklat di bawah kuku

Guttate psoriasis

Jenis psoriasis ini dicirikan oleh penampilan bengkak kecil pada kulit secara tiba-tiba. Biasanya benjolan itu meliputi kebanyakan badan, kaki, dan lengan.

Walaupun kadang-kadang, benjolan juga muncul di muka, kulit kepala, dan telinga. Benjolan biasanya kelihatan seperti:

 • Kecil dan bersisik
 • Warna merah jambu

Keadaan ini paling sering menyerang orang dewasa dan kanak-kanak. Biasanya keadaan ini dicetuskan oleh jangkitan bakteria seperti strep throat.

Berbagai gejala boleh datang dan pergi untuk hidup atau bahkan hanya muncul sekali dalam seumur hidup.

Psoriasis songsang

Jenis ini biasanya muncul dan berkembang di kawasan kulit yang melekat bersama seperti ketiak, kemaluan, dan pantat. Secara umumnya masalah kulit jenis ini dicetuskan oleh jangkitan kulat pada kulit.

Biasanya penampilannya ditandai dengan tanda-tanda dan gejala seperti:

 • Tompok merah yang kelihatan licin pada kulit
 • Keradangan kulit yang akan bertambah buruk apabila menggosok dan berpeluh
 • Kemunculan lapisan putih keperakan yang sangat nipis
 • Kulit terasa sakit

Psoriasis pustular

Keadaan ini biasanya dicirikan oleh pelbagai gejala seperti:

 • Kulit merah dan bengkak diiringi oleh benjolan yang mengandungi nanah
 • Kulit terasa sangat menyakitkan
 • Kemunculan bintik coklat dan kadang-kadang bersisik apabila benjolan menjadi kering

Psoriasis psoriasis menyebabkan pesakit mengalami kesakitan semasa aktiviti terutama mereka yang menggunakan tangan atau kaki.

Psoriasis Erythrodermic

Jenis psoriasis ini adalah kes serangan yang paling jarang berlaku. Masalah kesihatan yang satu ini biasanya menjadikannya tumbuh dengan ruam merah yang gatal dan rasa seperti terbakar.

Artritis psoriatik

Selain keradangan kulit, keadaan ini biasanya menyebabkan bengkak sendi dan menyakitkan. Penyakit ini boleh menyerang mana-mana sendi di dalam badan.

Walaupun tidak melumpuhkan, satu jenis ini boleh membuat sendi yang sengit dan rosak secara beransur-ansur. Akibatnya, seseorang yang mempunyai risiko kecacatan bersama kekal tinggi.

Mungkin ada tanda-tanda dan tanda-tanda lain yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan tentang gejala penyakit ini, segera dapatkan nasihat doktor.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda rasa anda mempunyai psoriasis, berjumpa doktor anda dengan segera untuk pemeriksaan. Bercakap dengan doktor anda jika penyakit anda:

 • Ia terus dan membuat anda sakit dan tidak selesa
 • Membuat anda bimbang tentang penampilan anda
 • Menyebabkan masalah bersama, seperti sakit, bengkak atau yang mengganggu aktiviti harian
 • Sukar untuk melakukan rutin harian

Dapatkan nasihat perubatan segera jika tanda-tanda dan gejala bertambah buruk atau tidak bertambah dengan rawatan. Itulah tanda, anda memerlukan ubat yang berbeza atau kombinasi rawatan lain untuk membantu mengawalnya.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan psoriasis?

Terdapat dua kemungkinan yang boleh menyebabkan penyakit kulit ini, iaitu:

Gangguan sistem imun badan

Pakar tidak tahu apa yang menyebabkan psoriasis. Walau bagaimanapun, keadaan ini sangat disyaki kerana gangguan sistem imun.

Sistem kekebalan tubuh mengandungi sel darah putih yang dikenali sebagai limfosit T untuk mengesan dan melawan bahan-bahan asing seperti virus atau bakteria.

Sayangnya kerana kesilapan, sel T sebenarnya menyerang sel-sel yang sihat seolah-olah mereka melawan luka atau jangkitan.

Serangan ini menyebabkan badan membuat sel-sel kulit baru lebih kerap daripada yang sepatutnya. Akibatnya, ada sel-sel kulit tambahan di kulit.

Oleh itu, psoriasis adalah masalah kesihatan yang juga disebut sebagai penyakit autoimun.

Gen

Para saintis mendapati bahawa orang yang mempunyai gen tertentu lebih cenderung untuk mengembangkan psoriasis.

Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada semua orang. Sebabnya, ada orang yang mengalami penyakit ini tanpa gen ini.

Di samping itu, terdapat juga orang yang mempunyai gen psoriasis tetapi tidak pernah terjejas oleh masalah kesihatan pada yang satu ini.

Oleh itu, saintis percaya bahawa seseorang perlu terdedah kepada pencetus sebelum penyakit itu muncul.

Faktor risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk psoriasis?

Berikut adalah pelbagai faktor yang meningkatkan risiko seseorang untuk penyakit kulit yang satu ini, iaitu:

Sejarah keluarga

Psoriasis adalah penyakit keluarga yang diwarisi. Mempunyai keluarga atau ibu bapa dengan psoriasis meningkatkan risiko anda mengalami penyakit yang sama.

Lebih banyak ahli keluarga yang mempunyai penyakit ini lebih cenderung anda terpengaruh.

Jangkitan virus dan bakteria

Orang yang mengalami jangkitan virus dan bakteria di dalam badan mereka lebih mudah terdedah kepada psoriasis berbanding mereka yang tidak. Keadaan ini sangat terdedah kepada kanak-kanak dan orang dewasa muda yang sering terdedah kepada jangkitan berulang, terutamanya tekak strep.

Tekanan

Tekanan boleh melemahkan sistem imun anda. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa tekanan berlebihan adalah salah satu faktor yang boleh meningkatkan risiko psoriasis.

Obesiti

Orang yang berlebihan berat badan juga berisiko tinggi untuk psoriasis. Kerana, obesiti merangsang faktor penyebab keradangan dalam tubuh. Di samping itu, lesi dalam psoriasis juga mudah berkembang di lipatan kulit.

Merokok

Merokok bukan sahaja meningkatkan risiko penyakit kulit satu ini. Walau bagaimanapun, merokok juga boleh meningkatkan keterukan penyakit akibat nikotin dan kandungan tembakau yang boleh menyebabkan keradangan.

Pelbagai faktor yang telah disebutkan adalah yang paling biasa. Walau bagaimanapun, jangan menolak kemungkinan anda boleh mendapatkan penyakit ini tanpa salah satu daripada banyak faktor yang telah disebutkan.

Apakah pencetus untuk psoriasis?

Penyakit kulit autoimun ini boleh muncul pada bila-bila masa jika anda:

 • Mempunyai luka pada kulit seperti lepuh atau gigitan serangga
 • Minum alkohol yang terlalu banyak
 • Perubahan hormon drastik berlaku terutama pada wanita (contohnya semasa akil baligh dan menopaus)
 • Ambil ubat tertentu seperti litium, antimalaria, anti-radang, dan beta blocker
 • Jangkitan kerap seperti tekak strep
 • Mengalami perubahan cuaca yang melampau

Setiap orang mempunyai pencetus yang berbeza untuk psoriasis. Oleh itu, pesakit mesti tahu faktor-faktor apa yang mencetuskan gejala-gejala untuk mengelakkannya.

Diagnosis & rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apakah ujian biasa untuk psoriasis?

Pemeriksaan fizikal dan biopsi adalah dua prosedur utama untuk mendiagnosis psoriasis.

Pemeriksaan fizikal

Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan terlebih dahulu untuk memeriksa keadaan ini. Doktor akan memeriksa kulit, kulit kepala, dan kuku untuk melihat kemungkinan penyakit daripada gejala yang ditunjukkan.

Di samping itu, doktor juga akan meminta sejarah kesihatan keluarga. Matlamatnya adalah untuk memeriksa sama ada anda mempunyai risiko psoriasis menurun dari keluarga anda.

Biopsi kulit

Sekiranya diperlukan, doktor akan mengambil contoh kecil kulit untuk diperiksa. Sebelum mengambil sampel kulit, doktor akan terlebih dahulu memberikan anestesia tempatan. Kemudian, sampel akan diperiksa di bawah mikroskop untuk siasatan lanjut.

Apakah pilihan rawatan saya untuk psoriasis?

Psoriasis tidak dapat sembuh tetapi rawatan dapat membantu mengendalikan gejala. Rawatan secara amnya dibahagikan kepada tiga kategori iaitu dadah topikal, lisan atau suntikan, dan terapi ringan.

Ubat topikal

Berikut beberapa ubat-ubatan topikal yang biasanya ditetapkan adalah:

Kortikosteroid

Ubat ini boleh mengurangkan keradangan dan gatal-gatal. Salap dos ringan adalah untuk kawasan sensitif seperti muka atau lipatan kulit.

Walaupun dos yang kuat biasanya digunakan untuk merawat kawasan lain yang lebih kecil, kurang sensitif, dan lebih sukar untuk dirawat.

Retinoids

Ubat ini adalah derivatif vitamin A untuk mengurangkan keradangan. Anda perlu berhati-hati apabila memakainya.

Kerana kesan sampingan ubat ini menjadikan kulit lebih sensitif apabila terdedah kepada matahari dan mudah dijengkelkan. Untuk itu, anda perlu menggunakan pelindung matahari apabila aktiviti di luar.

Anthralin

Ubat ini membantu menghalang pertumbuhan sel kulit. Di samping itu, anthralin juga boleh menghilangkan skala, menjadikan kulit lebih lancar.

Walau bagaimanapun, ubat topikal ini juga boleh merengsakan kulit. Oleh itu, pastikan anda membaca arahan untuk digunakan sebelum memohon kepada kulit.

Asid Salicylic

Asid salisilik membantu menumpahkan sel kulit mati dan mengurangkan kerak. Biasanya ubat ini boleh didapati dalam bentuk syampu atau salap.

Analogi Vitamin D

Vitamin D analog adalah produk vitamin D tiruan yang membantu melambatkan pertumbuhan sel-sel kulit. Calcipotriene adalah krim preskripsi yang mengandungi analog D analogues untuk merawat psoriasis ringan dan sederhana.

Penghambat Calcineurin

Inhibitor Calcineurin bertujuan mengurangkan keradangan dan pembentukan plak. Walaupun berkesan, ubat ini biasanya tidak disyorkan untuk kegunaan jangka panjang. Sebabnya boleh meningkatkan risiko kanser kulit dan limfoma.

Tar arang batu

Tar arang batu atau tar arang batu dapat mengurangkan kerak, gatal-gatal dan keradangan kulit. Biasanya ubat ini boleh didapati dalam bentuk syampu, krim dan minyak. Walau bagaimanapun, tar arang batu tidak boleh digunakan untuk wanita yang hamil atau menyusu.

Pelembap

Pelembap tidak akan membantu mengubati penyakit kulit satu ini. Walau bagaimanapun, produk penjagaan ini mengekalkan kulit lembap.

Dengan cara itu, kulit akan mengelakkan kekeringan yang boleh menjadikannya lebih gatal. Untuk mengunci kelembapan kulit, gunakan segera selepas mandi semasa kulit masih kering.

Dadah atau suntikan

Bagi orang yang mempunyai penyakit yang sederhana hingga teruk, doktor akan memberi ubat oral atau suntikan. Ubat-ubatan ini akan terus masuk ke dalam badan dan sistem aliran darah.

Bagi pelbagai ubat yang biasanya ditetapkan ialah:

 • Methotrexate
 • Cyclosporine (Sandimun)
 • Dadah yang mengubah sistem imun (biologi)
 • Retinoids

Terapi cahaya

Terapi cahaya adalah prosedur rawatan tambahan untuk psoriasis yang sering disyorkan. Prosedur rawatan ini biasanya menggunakan cahaya ultraviolet semula jadi atau tiruan.

Terapi cahaya boleh membantu membunuh sel darah putih yang terlalu aktif dalam menyerang sel-sel kulit yang sihat. Doktor akan menggunakan cahaya ultraviolet A (UVA) dan ultraviolet B (UVB) untuk membantu mengurangkan gejala. Jenis dan jumlah terapi disesuaikan dengan keparahan dan keadaan kulit anda.

Di samping itu, terapi cahaya juga merupakan rawatan pelengkap untuk masalah kesihatan ini. Matlamatnya adalah untuk membuat gejala penyakit autoimun ini tidak lagi menghalang aktiviti anda.

Pemulihan rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah untuk merawat psoriasis?

Psoriasis adalah penyakit yang tidak boleh diubati. Walau bagaimanapun, gabungan ubat dan penjagaan di rumah dapat membantu mengurangkan keadaan. Berikut adalah pelbagai perkara yang boleh anda lakukan:

 • Mandi dengan kerap untuk membuang kerak dan melembapkan kulit
 • Basuh di bawah matahari pada waktu pagi
 • Jangan minum minuman beralkohol
 • Memohon lidah buaya ke kulit untuk melegakan keradangan
 • Ambil suplemen minyak ikan untuk mengurangkan keradangan dari dalam
 • Hadkan makan makanan yang mencetuskan keradangan seperti daging merah dan produk tenusu

Jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor jika gejala-gejala yang dialami sangat mengganggu. Di samping itu, sertai kumpulan sokongan psoriasis dan profesional supaya anda tidak merasa sendirian.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. Cetak. Page 131

Psoriasis

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/psoriasis.html diakses 16 Januari 2016

Psoriasis http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/basics/causes/con-20030838 Diakses pada 16 Januari 2016

Psoriasis

https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis/who-gets-psoriasis-and-what-causes-it#Treatment diakses pada 29 April 2019

Psoriasis

https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/ diakses pada 29 April 2019

Tarikh semakan: 3 Mei 2019 | Terakhir Edited: 3 Mei 2019

Pilihan Editor