Apakah gout?

Apakah gout?

Anonim

Definisi

Apakah gout?

Gout adalah sejenis arthritis yang menyebabkan kemerahan, bengkak, dan kesakitan yang datang tiba-tiba di sendi badan anda. Kadang-kadang terdapat juga orang awam yang menyebutnya gout, tetapi ini tidak sepenuhnya betul.

Jarum kaki adalah bahagian yang paling sering dipengaruhi oleh gout, tetapi penyakit ini juga boleh menjejaskan sendi lain di kaki, seperti lutut, pergelangan kaki, sol. Gout kadang-kadang berlaku di lengan, tangan, pergelangan tangan, dan siku. Tulang belakang juga boleh terjejas walaupun jarang.

Walaupun gout boleh menjadi penyakit kronik, keadaan ini dapat disembuhkan dan dihalang daripada berulang. Keadaan ini boleh diuruskan dengan mengurangkan beberapa faktor gaya hidup. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Betapa biasanya gout?

Gout berlaku pada kira-kira 1 dalam 200 orang dewasa. Keadaan ini boleh menjejaskan semua orang, tanpa mengira usia dan jantina, tetapi lelaki lebih berpengalaman daripada wanita.

Biasanya, gout ini berlaku dalam kumpulan umur 30-50 tahun pada lelaki, manakala pada wanita lebih sering dijumpai pada mereka yang mengalami menopause. Sementara itu, kumpulan umur remaja dan kanak-kanak sangat jarang mengalami penyakit ini.

Tanda & Gejala

Apakah gejala gout?

Dalam sesetengah kes, gout tidak menunjukkan sebarang gejala pada mulanya. Gejala gout biasanya muncul apabila pesakit mengalami keadaan akut atau kronik. Gejala yang paling biasa ialah:

 • Kesakitan bersama adalah teruk dan tiba-tiba, yang sering berlaku pada waktu pagi
 • Sendi bengkak dan lembut
 • Sendi kemaluan
 • Sensasi terbakar di sekeliling sendi

Gejala gout biasanya muncul tiba-tiba, tidak dapat diramalkan, dan sering berlaku pada pertengahan malam. Kebanyakan gejala gout hanya berlaku dalam masa beberapa jam selama 1-2 hari. Tetapi dalam kes-kes yang teruk, kesakitan pada sendi boleh berlaku dalam beberapa minggu. Jika anda mengalami gejala-gejala ini, maka gout yang anda miliki agak teruk.

Sementara itu, ada juga yang mengalami gejala gout sehingga 6-12 bulan - dalam intensiti yang berbeza setiap hari. Keadaan ini, agak teruk, dan jika anda merasakannya, lebih baik segera berjumpa doktor.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Apakah peringkat gout?

Terdapat tiga peringkat gout berdasarkan keterukannya, iaitu:

 • Peringkat pertama . Pada tahap ini tahap asid urik telah meningkat dalam darah, tetapi tiada gejala gout muncul. Anda tidak boleh mengalami gejala gout. Biasanya, orang yang mengalami ini, hanya akan merasakan gejala gout pada kali pertama selepas diserang oleh penyakit batu ginjal.
 • Peringkat kedua . Apabila memasuki tahap kedua, paras asid urik yang terlalu tinggi membentuk kristal yang biasanya berlaku di jari kaki. Pada peringkat ini, anda hanya akan berasa sakit dan sakit di sendi anda, tetapi ini tidak akan bertahan lama. Selepas beberapa ketika, anda akan mengalami gejala lain gout dengan keamatan dan kekerapan yang semakin kerap.
 • Peringkat ketiga . Di peringkat ketiga, gejala gout tidak hilang dan kristal asid urik yang membentuk tidak hanya menyerang sendi tunggal. Malah, dalam peringkat ini akan muncul benjolan bahan-bahan yang telah mengkristal di bawah kulit. Keadaan ini menyebabkan kesakitan yang teruk dan boleh merosakkan tulang rawan.

Kebanyakan orang yang menderita penyakit ini hanya mengalami satu atau dua peringkat. Ia agak jarang berlaku untuk orang yang mengalami gout didapati telah mencapai tahap ketiga, kerana kebanyakan tahap kedua gejala gout dapat dikendalikan dengan baik.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala yang disebut di atas, semak dengan doktor anda untuk segera mendapatkan rawatan. Gout boleh menyebabkan kerosakan sendi jika tidak dirawat.

Jika anda mempunyai demam dan sendi anda panas dan meradang, dapatkan rawatan perubatan kerana ia boleh menjadi tanda jangkitan.

Sebab itu

Apakah yang boleh menyebabkan gout?

Jadi pada kenyataannya, penyebab gout adalah tahap asid urik itu sendiri yang terlalu banyak di dalam tubuh. Di bawah keadaan biasa, bahan kimia ini akan dikeluarkan oleh badan melalui urin dan najis.

Walau bagaimanapun, pada orang yang mengalami gout, jumlah asid urik terlalu banyak dan tidak dapat diproses oleh tubuh. Akhirnya, bahan-bahan ini akan membentuk kristal dan berkumpul di sekitar sendi, menyebabkan keradangan.

Maka apakah punca asid urik yang tinggi di dalam badan? Penyebab asid urik terlalu tinggi terlalu kerap dan banyak mengambil makanan yang mengandungi purin. Purine adalah bahan kimia yang dihasilkan secara semulajadi oleh tubuh, tetapi juga terdapat dalam beberapa jenis makanan.

Apabila seseorang mengambil makanan yang mengandungi purin, tubuh akan memprosesnya ke dalam gout. Oleh itu, semakin banyak anda makan makanan yang mengandungi purin, semakin tinggi risiko anda untuk gout.

Faktor risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk gout?

Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi purin sememangnya boleh menjadi punca utama gout. Tetapi sebenarnya ada pelbagai faktor risiko lain yang boleh membuat anda mengalami gout.

Apakah faktor risiko gout?

 • Umur dan jantina . Walaupun belum diketahui mengapa, gout lebih berpengalaman oleh lelaki berbanding wanita. Sementara itu, orang yang lebih tua juga lebih terdedah kepada penyakit ini berbanding orang dewasa muda.
 • Sejarah kesihatan keluarga . Jika anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai gout, maka anda juga mungkin mengalami hal yang sama. Walaupun ini bukan penyebab utama gout, tetapi dengan mengetahui sejarah perubatan keluarga anda, anda mungkin lebih peka terhadap penyakit ini.
 • Berat badan yang berlebihan . Mempunyai berat badan yang melebihi normal, boleh meningkatkan risiko penyakit ini. Orang yang mempunyai indeks jisim badan melebihi 25 kg / m2 mestilah lebih berhati-hati untuk mendapat gout.
 • Mengambil ubat tertentu . Sesetengah jenis ubat yang anda makan boleh menyebabkan asid urik berkumpul di dalam badan, sebagai contoh:
  • Aspirin, ubat penahan sakit ini akan meningkatkan risiko gout jika diambil secara rutin 1-2 tablet sehari.
  • Perubatan diuretik, yang biasanya digunakan untuk merawat pembentukan cecair di dalam badan.
  • Dadah kemoterapi, yang digunakan untuk merawat pelbagai jenis kanser.
  • Dadah yang boleh mengurangkan sistem imun, seperti siklosporin.
 • Sejarah perubatan, yang mempunyai masalah kesihatan sebelumnya dapat meningkatkan peluang anda mendapat gout. Masalah kesihatan yang dapat meningkatkan risiko gout seperti
  • Diabetes
  • Fungsi buah pinggang terjejas
  • Penyakit jantung
  • Atherosclerosis, saluran darah yang disekat
  • Penyakit berjangkit
  • Tekanan darah tinggi
 • Melaksanakan gaya hidup yang tidak sihat . Makan makanan yang mengandungi banyak purin, seperti daging dan makanan laut akan membuat gejala gout muncul. Selain itu, minum alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan asid urik melonjak.
 • Dehidrasi . Sekiranya anda mengalami kekurangan cecair, maka badan anda akan mengalami kesulitan menghilangkan asid dalam air kencing. Ini adalah salah satu punca asid urik yang terkumpul di dalam badan.
 • Selepas pembedahan atau kecederaan . Kecederaan boleh menjadi punca gout kerana keadaan ini menyebabkan keradangan pada sendi yang kemudian mencetuskan gejala lain gout.

Diagnosis & ubat

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bagaimana doktor mendiagnosis gout?

Gout sering menyesatkan kerana kebanyakan gejala hampir sama dengan gejala penyakit lain. Kadang-kadang, walaupun jumlah asid urik telah tinggi, tiada gejala gout muncul. Oleh itu, jika seseorang disyaki mempunyai gout, maka terdapat beberapa ujian yang disarankan untuk dilakukan, iaitu:

 • Ujian bendalir bersama . Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil bengkak bersama bengkak menggunakan jarum suntikan.
 • Ujian darah . Ujian ini bertujuan menentukan sama ada jumlah asid urik tinggi atau tidak dalam darah.
 • Uji air kencing . Selain ujian darah, bahan kimia ini akan dilihat di peringkat dalam air kencing anda. Sekiranya tidak normal, anda mungkin mengalami gout.
 • Sinaran-X . Penghidap Gout perlu melakukan x-ray untuk melihat lebih lanjut punca keradangan yang berlaku di sendi.
 • Imbasan CT . Pemeriksaan ini dapat mengesan tempat tumpahan kristal, walaupun tidak menyebabkan gejala.

Bolehkah gout mengubati penyakit ini?

Tidak ada ubat ubat yang boleh membuat seseorang bebas daripada penyakit ini selama-lamanya. Walaupun begitu, jangan risau, gout boleh dimakan untuk mengawal dan mengurangkan gejala yang timbul.

Jadi, jika anda ingin mengelakkan serangan gout pada masa hadapan, anda mesti patuh untuk mengambil ubat gout yang diresepkan oleh doktor anda dan menjalani gaya hidup yang sihat.

Gejala yang muncul boleh dirawat dengan mengambil ubat gout berikut:

 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) untuk merawat serangan gout secara tiba-tiba dan teruk. Contoh jenis gout ini ialah ibuprofen, naproxen, diclofenac, dan etoricoxib.
 • Steroid boleh digunakan sebagai ubat gout alternatif selain NSAIDs. Jenis ubat ini boleh didapati dalam bentuk lisan atau suntikan yang boleh dimasukkan secara langsung ke dalam sendi. Sebagai contoh, prednisone dan methylprednisone.
 • Colchicine membantu mengurangkan risiko berulang. Doktor anda akan menetapkan ubat gout ini, jika NSAID tidak sesuai untuk anda. Tetapi dalam beberapa kes, kesan sampingan ubat ini boleh menyebabkan cirit-birit, mual, dan kekejangan perut.
 • Ubat yang mengawal tahap asid urik dalam darah seperti allopurinol, probenecid, dan febuxostat.

Apakah komplikasi yang mungkin berlaku jika anda tidak mengambil gout?

Jika penghidap gout tidak mengambil gout secara berkala, gejala akan terasa lebih teruk. Malah, tidak mustahil untuk penyakit ini menyebabkan masalah kesihatan lain, seperti:

 • Tophi Keadaan ini dicirikan oleh pembentukan hablur di bawah permukaan kulit. Biasanya, ketulan ini akan muncul di sekeliling jari kaki, lutut, jari, dan telinga. Jika tidak ditangani dengan betul, tophi akan menjadi lebih besar dan lebih besar.
 • Kerosakan bersama . Sekiranya pesakit mengabaikan cadangan untuk mengambil gout, tidak mustahil sendi akan rosak secara kekal. Keadaan ini meningkatkan risiko kecederaan dan masalah tulang dan kesihatan bersama.
 • Batu buah pinggang . Pembentukan kristal tidak hanya berlaku di sendi. Jika asid urik tidak dirawat dengan betul, kristal boleh berkumpul di buah pinggang. Ini akan menjadikan buah pinggang mempunyai batu dan menghalang aliran air kencing.

Pantang

Apa yang perlu saya lakukan jika saya sudah mempunyai gout?

Bukan sahaja anda perlu mengambil gout anda secara teratur, tetapi anda juga perlu mematuhi pelbagai sekatan. Ketidakhadiran adalah penting untuk melakukan gout untuk mencegah kekambuhan pada masa akan datang.

Apakah batasan penghidap gout?

Sebenarnya, perkara yang paling penting tentang gout adalah untuk mengelakkan perkara-perkara yang boleh menyebabkan gout muncul. Kemudian, apakah gout pantang yang mesti dipatuhi?

1. Makan makanan yang tinggi dalam purin

Purines sebenarnya boleh didapati dalam pelbagai makanan. Tetapi dalam pantang dari gout, anda hanya perlu mengelakkan makanan dengan purin tinggi seperti daging organ, sup daging, sosej, itik, dan pelbagai jenis makanan laut . Sementara itu, makanan yang mesti dihadkan adalah:

 • Daging dan ayam yang hanya boleh 50 gram sehari
 • Kacang hijau, kacang soya, dan kacang tanah yang boleh dimakan sebanyak 25 gram dalam satu hari
 • Sesetengah jenis sayuran, seperti bayam, kale, kacang, kembang kol, daun dan benih gnetum, masing-masing hanya boleh dimakan sebanyak 100 gram sehari.

Tidak semua makanan menjadi gatal-gatal, betul-betul. Terdapat beberapa makanan yang selamat untuk digunakan, walaupun disyorkan seperti makanan yang rendah lemak, buah-buahan yang mengandungi vitamin C dan kalium, seperti epal dan pisang yang dapat membantu anda mengelakkan pengulangan gout.

2. Tidak mengawal corak makan dengan betul

Penghindaran gout lain yang perlu dipertimbangkan adalah untuk menguruskan dan mengawal corak makan dengan betul. Walau bagaimanapun, pada diet rendah purine, anda juga harus mengelakkan makanan yang mengandungi lemak tinggi dan gula. Selain menjadi buruk untuk kesihatan, makanan ini membuat skala berat badan anda mudah melompat.

3. Tidak minum air yang mencukupi

Air minuman yang jarang dijangkiti adalah tabu untuk gout. Anda mesti mengekalkan tubuh anda dengan terhidrat dengan meminum air yang mencukupi. Cuba minum lebih banyak air, bukan air yang mempunyai rasa manis.

4. Jangan bersenam dengan kerap

Hanya tinggal di rumah atau menjamu selera di dalam bilik itu adalah salah satu pantang gout yang mesti anda taati, jika anda tidak mahu berulang. Senaman yang teratur boleh membuat anda mengekalkan berat badan yang ideal. Semakin banyak berat badan anda disebabkan oleh kemalasan untuk bergerak, serangan gout yang lebih kerap yang anda boleh alami pada masa akan datang.

Semua pantang adalah penting bagi anda untuk melakukan gout jika anda tidak mahu berasa sakit dan sakit di sendi. Walau bagaimanapun, adalah mungkin jika anda mematuhi sekatan gout, gejala boleh muncul di kemudian hari. Jika ini berlaku, lakukan cara berikut untuk menyelesaikannya:

 • Angkat gout kaki yang terkena untuk mengurangkan bengkak
 • Sapukan pek ais ke sendi yang meradang selama 20 minit
 • Ulangi seberapa kerap yang diperlukan tetapi pastikan suhu bahagian yang dimampatkan kembali normal sebelum mengulangi lagi.

Sekiranya anda mempunyai soalan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Sumber

Klinik Cleveland. Apakah gout? | Gejala Gout & Rawatan Gout | Klinik Cleveland. [dalam talian] Boleh didapati di: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/gout [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

Kesihatan Sehari-hari. Rawatan Gout. [dalam talian] EverydayHealth.com. Boleh didapati di: https://www.everydayhealth.com/gout/guide/treatment/ [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

Mayo Clinic. Gout diet: Apa yang dibenarkan, apa yang tidak. [online] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524 [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

Mayo Clinic. Gout: Satu penyakit moden. [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/basics/definition/con-20019400 [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

Berita Perubatan Hari Ini. Gout: Punca, gejala, dan rawatan. [dalam talian] Berita Perubatan Hari Ini. Boleh didapati di: http://www.medicalnewstoday.com/articles/144827.php [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

Nhs.uk. Gout - Rawatan - Pilihan NHS. [online] Boleh didapati di: http://www.nhs.uk/Conditions/Gout/Pages/Treatment.aspx [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

Pusat Perubatan Universiti Maryland. (2017). Gout [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.umm.edu/health/medical/reports/articles/gout [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

WebMD. Tinjauan Topik Gout. [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: http://www.webmd.com/arthritis/tc/gout-topic-overview#1 [Diakses pada 30 Ogos. 2017].

Ditinjau: April 12, 2019 | Edited Terakhir: 12 April, 2019

Pilihan Editor