Apakah kanser payudara?

Apakah kanser payudara?

Anonim

Definisi

Apakah kanser payudara?

Kanser payudara adalah tumor ganas yang membentuk tisu payu dara. Tumor ganas adalah koleksi sel-sel kanser yang berkembang pesat ke dalam tisu sekitarnya atau merebak ke bahagian-bahagian tubuh yang lebih jauh. Penyakit ini berlaku hampir selalu pada wanita tetapi juga boleh berlaku pada lelaki.

Sel-sel kanser boleh terbentuk dalam tisu lemak di payudara, kelenjar susu (lobules), atau di saluran susu (saluran)

Berapa kerapkah penyakit ini berlaku?

Jenis kanser ini sering berlaku pada wanita. Kanser ini berlaku dalam 1 dari 8 wanita di dunia. Ini dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko anda. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Ciri-ciri & gejala

Apakah ciri-ciri kanser payudara?

Ciri yang paling ciri kanser payudara ialah penampilan benjolan di payudara. Ciri-ciri ketulan kanser payudara mempunyai tekstur keras dengan sempadan yang tidak jelas dan permukaan yang tidak rata.

Sekaligus juga terus tinggal 8 hingga 10 hari selepas haid. Jika ketulan adalah ciri kanser payudara dekat puting, ia akan dilihat bahawa puting ditarik dan agak sukar untuk bergerak (melekat).

Di samping penampilan ketulan, tanda-tanda dan ciri-ciri kanser payudara lain yang boleh anda kenali adalah:

 • Perubahan saiz, bentuk, atau rupa payudara.
 • Perubahan dalam bentuk puting beliung.
 • Sakit di payudara yang tidak pernah hilang, walaupun anda telah memasuki tempoh haid bulan berikutnya. Walaupun begitu, terdapat beberapa wanita yang tidak mengalami kesakitan atau kelembutan di payudara mereka.
 • Puting susu merembeskan cecair cerah, coklat, atau kuning.
 • Puting susu tiba-tiba reda dan bengkak tanpa sebab yang diketahui.
 • Bengkak di sekitar ketiak yang disebabkan oleh kelenjar getah bening yang diperbesarkan di kawasan itu.
 • Vena kelihatan di payudara, akibatnya urat dalam payudara kelihatan jelas.
 • Pada tahap lanjut ia mula menunjukkan keabnormalan pada kulit payudara (seperti kulit oren atau kulit kemerahan), kadang-kadang kulit juga menjadi melengkung seperti denyut kerana ia tertarik dengan benjolan.

Jika anda mengalami atau mengesyaki apa-apa gejala dan ciri-ciri kanser payu dara seperti yang dinyatakan di atas, anda perlu segera berjumpa doktor. Ini dilakukan supaya anda mendapatkan rawatan yang betul mengikut keadaan anda. Dengan bertindak balas terhadap ciri-ciri kanser payudara, maka peluang anda untuk pulih dari penyakit ini juga lebih besar.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau gejala kanser payudara yang tidak disebutkan. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri kanser payudara, rujuklah doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Anda perlu segera berjumpa dengan doktor jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai sebarang tanda atau ciri-ciri kanser payu dara seperti yang dinyatakan di atas. Pemeriksaan payudara secara bebas dan kerap adalah penting untuk dilakukan.

Secara amnya, gejala kanser payudara peringkat awal tidak menyebabkan kesakitan. Jika anda merasakan gejala kanser payudara yang lain, segera pergi ke doktor tanpa menunggu kesakitan muncul. Pengesanan awal meningkatkan peluang untuk melegakan pesakit kanser payudara.

Baca lebih lanjut

Sebab itu

Apa yang menyebabkan kanser payudara?

Penyebab kanser payudara tidak diketahui pasti. Walau bagaimanapun, para pakar percaya bahawa penyebab kanser payudara adalah kerana sel-sel payudara berkembang secara tidak normal dan membentuk satu benjolan di payudara. Benjolan ini boleh merebak ke tisu sekeliling dan ke bahagian lain badan.

Terdapat beberapa syarat yang boleh menjadi faktor yang menyebabkan kanser payudara. Doktor menganggarkan bahawa kira-kira 5-10 peratus penyebab kanser payudara berkaitan dengan mutasi gen 1 (BRCA1) dan gen 2 (BRCA2) yang diwarisi dalam keluarga. Jadi, jika anda mempunyai sejarah keluarga kanser di payudara, anda harus menyemak darah anda untuk mengesan gen tersebut.

Sebagai tambahan kepada mutasi gen, pakar juga bersetuju bahawa sejarah dan gaya hidup seseorang boleh menjadi faktor dalam kanser payudara.

Faktor risiko

Siapa yang berisiko untuk penyakit ini?

Berikut adalah beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan kanser payudara adalah:

 • Jantina. Wanita 100 kali lebih kerap didiagnosis dengan payudara daripada lelaki. Mempunyai payudara besar, mengalami haid dini, dan menopaus lanjutan juga boleh menjadi faktor risiko lain untuk kanser payudara.
 • Umur. Umur tua adalah faktor risiko utama yang menyebabkan kanser payudara dan pelbagai penyakit kronik lain. Apabila anda semakin tua, risiko anda semakin tinggi.
 • Sejarah keluarga. Ini bermakna jika anda mempunyai ahli darah dalam keluarga anda (ibu, anak, atau adik-beradik) yang mempunyai kanser payudara, anda juga berpotensi tinggi untuk mengalami perkara yang sama.

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara yang telah disebutkan di atas, menurut American Cancer Society, gaya hidup juga boleh menjadi faktor yang menyebabkan kanser payudara seperti obesiti, alkoholik, mengambil pil kawalan kelahiran, mempunyai anak pertama pada usia tua, tidak mempunyai anak, menggunakan terapi penggantian hormon.

Rujuk doktor anda untuk mengetahui lebih banyak maklumat yang berkaitan dengan faktor lain yang menyebabkan keadaan ini.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apa ubat kanser payudara biasa digunakan?

Doktor anda menentukan terapi sebagai ubat kanser payudara berdasarkan faktor-faktor berikut:

 • Jenis-jenis kanser di payudara
 • Peringkat kanser di payudara
 • Saiz kanser di payudara
 • Kepekaan sel kanser pada hormon
 • Keadaan kesihatan anda secara keseluruhan

Terdapat 5 jenis terapi standard yang boleh dilakukan sebagai ubat kanser payudara, termasuk:

1. Pembedahan

 • Pembedahan konservatif, yang membuang sel kanser dan nodus limfa yang terlibat.
 • Jumlah mastektomi, yang menghilangkan semua payudara yang terkena kanser.
 • Mastektomi radikal yang diubahsuai , yang membuang semua kanser payudara yang terjejas, nodus limfa di bawah ketiak, di sepanjang otot dada, dan kadang-kadang beberapa otot dinding dada.

2. Terapi radiasi

Terapi radiasi adalah terapi kanser menggunakan sinar-X berkuasa tinggi yang disasarkan untuk membunuh sel-sel kanser atau menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Terapi ini secara amnya dijalankan secara kerap untuk wanita yang berisiko tinggi selepas menjalani prosedur mastektomi.

3. Kemoterapi

Kemoterapi, iaitu terapi kanser menggunakan ubat untuk menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Terapi ini boleh dilakukan sebelum pembedahan mengecut tumor sebelum dikeluarkan. Di samping itu, terapi ini juga boleh dilakukan selepas pembedahan untuk mencegah pertumbuhan tumor sekali lagi.

4. Terapi hormon

Terapi hormon adalah terapi kanser dengan menghalang tindakan hormon dan mencegah perkembangan sel-sel kanser. Terapi ini berkesan hanya dalam kanser payudara yang sensitif terhadap hormon. Doktor anda akan melakukan pemeriksaan untuk menentukan jenis kanser pada payudara anda.

5. Terapi sasaran

Terapi sasaran adalah terapi yang menggunakan ubat-ubatan atau bahan kimia lain untuk mengenal pasti dan menyerang sel-sel kanser secara khusus tanpa membunuh sel normal. Terapi ini merangkumi:

 • Antibodi monoklonal
 • Inhibitor Tyrosine kinase
 • Inhibitor kinase yang bergantung kepada Cyclin (perencat kinase yang bergantung kepada cyclin)

Terapi yang digunakan boleh menjadi gabungan beberapa terapi. Rujuk doktor anda untuk pilihan rawatan yang sesuai untuk anda.

Pelbagai pilihan ubat kanser payudara yang digunakan dalam kemoterapi

Jika anda mempunyai gejala kanser payudara pada peringkat awal, terdapat beberapa jenis ubat kemoterapi yang boleh anda ambil. Ubat-ubatan kanser payudara awal yang biasa digunakan dalam kemoterapi termasuk anthracyclines (seperti doxorubicin / Adriamycin® dan epirubicin / Ellence®) dan taxanes (seperti paclitaxel / Taxol® dan docetaxel / Taxotere®). Ubat ini juga boleh digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain seperti fluorouracil (5-FU), cyclophosphamide (Cytoxan®), dan carboplatin.

Walaupun ubat kanser payudara untuk peringkat lanjut yang sering digunakan dalam kemoterapi termasuk:

 • Docetaxel
 • Paclitaxel
 • Ejen Platinum (cisplatin, carboplatin)
 • Vinorelbine (Navelbine®)
 • Capecitabine (Xeloda®)
 • Liposomal doxorubicin (Doxil®)
 • Gemcitabine (Gemzar®)
 • Mitoxantrone
 • Ixabepilone (Ixempra®)
 • Paclitaxel (tangkapan paclitaxel atau Abraxane®)
 • Eribulin (Halaven®)

Mungkin ada ubat kanser payudara yang tidak disebutkan di atas. Sentiasa berjumpa dengan doktor mengenai ubat kanser payudara yang anda ambil. Pada asasnya, ubat kanser payudara akan bergantung pada umur, keadaan dan perkembangan sel kanser. Itulah sebabnya, selalu berjumpa doktor anda mengenai ubat kanser payudara yang sesuai dengan keperluan anda.

Pemulihan rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup yang boleh dilakukan untuk mengatasi penyakit ini?

Cara hidup dan ubat rumah yang berikut boleh membantu anda menangani kanser payudara:

 • Gaya hidup yang sihat . Diet yang sihat dan senaman yang kerap adalah penting. Anda boleh mula dengan mengurangkan penggunaan alkohol dan berhenti merokok.
 • Diet yang sihat. Penggunaan pemakanan yang baik adalah sangat penting. Anda akan mengalami kesukaran memegang makanan di dalam perut anda kerana terapi yang anda terima boleh menyebabkan rasa mual atau mengubah sensasi rasa anda. Ini boleh membantu anda makan makanan yang lebih kecil, lebih kerap sehari.
 • Senaman yang kerap . Kanser boleh menyebabkan kelemahan berpanjangan dan tidak akan bertambah dengan rehat. Latihan yang kerap dapat membantu anda menghilangkan kelemahan. Anda boleh memulakan dengan berjalan dan memilih sukan yang selesa untuk anda.

Pencegahan

Bagaimana untuk mencegah kanser payudara?

Cara yang berkesan untuk mencegah penyakit ini adalah untuk mengelakkan semua faktor risiko yang menyebabkannya. Di samping itu, menyedari gejala kanser payudara dengan pengesanan awal juga merupakan langkah penting untuk mencegah penyakit ini.

Berikut adalah beberapa cara pengesanan awal untuk mengetahui gejala kanser payudara yang boleh anda lakukan.

1. Periksa payudara anda sendiri

Langkah paling mudah untuk mengetahui gejala kanser payudara adalah dengan pemeriksaan sendiri payudara atau peperiksaan diri payudara. Matlamatnya adalah untuk memeriksa ketulan di payudara. Anda boleh menjalankan pemeriksaan ini di rumah dengan kerap. Pemeriksaan rutin akan membantu anda mengenali tekstur tisu payudara yang normal.

Oleh itu, jika suatu hari anda merasa ada sesuatu yang luar biasa di payudara, anda boleh segera berjumpa doktor. Dengan cara ini, anda akan dapat mengesan gejala kanser payudara dengan mudah.

Masa terbaik untuk memeriksa payudara adalah beberapa hari selepas kitaran haid selesai. Kerana perubahan hormon dapat mempengaruhi bentuk dan perasaan payudara anda, cek terbaik adalah ketika payudara anda berada dalam keadaan normal.

2. Mammografi

Selain melakukan pemeriksaan diri payudara, anda boleh melakukan pemeriksaan mammografi rutin untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan sel-sel kanser di payudara. Pemeriksaan ini penting untuk mengetahui gejala kanser payudara awal. Mamografi sendiri adalah teknik pengimbasan imej menggunakan sinar x-ray dos untuk mengesan dan mendiagnosis kanser pada payudara.

Prosedur ini biasanya diperlukan untuk wanita yang berumur lebih daripada 40 tahun. Walau bagaimanapun, jika anda atau keluarga anda mempunyai riwayat kanser di payudara, doktor anda mungkin mengesyorkan melakukan pemeriksaan ini lebih awal dan lebih kerap.

Apabila melakukan memmografi, payudara anda akan dilekatkan pada skrin pengimbas x-ray. Kemudian, pemampat akan menekan payudara anda untuk meratakan tisu untuk menunjukkan gambaran lebih jelas pada payudara anda.

Bagi anda yang melakukan ini untuk kali pertama, anda mungkin merasa sedikit kesakitan atau ketidakselesaan. Tetapi jangan bimbang, kesakitan dan ketidakselesaan ini tidak akan bertahan lama.

Semasa prosedur, doktor akan memeriksa keputusan imej yang dipaparkan pada skrin pengimbas dan meminta juruteknik radiologi mengambil gambar tambahan jika hasilnya kelihatan tidak jelas atau memerlukan pemeriksaan lanjut. Jangan panik, ini biasa dilakukan.

3. Perubahan gaya hidup

Beberapa perubahan gaya hidup yang boleh membantu mencegah kanser payudara, iaitu:

 • Hadkan penggunaan alkohol. Penggunaan alkohol tidak lebih dari satu gelas per hati. Lebih baik lagi, berhenti meminum alkohol sepenuhnya.
 • Senaman yang kerap. Senaman intensiti sederhana secara rutin selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Ini boleh dimulakan dengan berjalan kaki, berbasikal, berjoging, dan sebagainya. Jika perlu, tanya doktor anda mengenai sukan yang sesuai dengan keadaan anda.
 • Hadkan terapi hormon selepas menopaus. Gabungan terapi hormon dapat meningkatkan risiko mendapat kanser di payudara. Itulah sebabnya, beritahu doktor anda tentang manfaat dan risiko pendedahan hormon.
 • Berat badan yang sihat. Cuba untuk mendapatkan berat badan yang sihat dan ideal. Jika anda perlu kehilangan banyak berat badan, tanya doktor anda tentang strategi yang sihat untuk mencapai matlamat ini. Pada asasnya kunci kehilangan berat adalah mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan senaman.
 • Diet yang sihat. Pengambilan makanan juga memainkan peranan penting dalam mencegah kanser ini. Oleh itu, perhatikan pengambilan makanan harian anda. Makan makanan dengan pemakanan seimbang dari buah-buahan dan sayur-sayuran dan elakkan makanan yang mengandungi lemak tinggi.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Perpustakaan Perubatan Negara AS. Kanser Payudara. 2016. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/breastcancer.html - Ringkasan Diakses Januari 18, 2016

Cancer.gov. Rawatan Payudara. 2016. http://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-treatment-pdq Diakses pada 18 Januari 2016

Cancer.org. 2016. http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-after-lifestyle-changes Diakses pada 18 Januari 2016

Kanser payudara http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/basics/causes/con-20029275

Ditinjau: 17 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 17 Julai, 2019

Pilihan Editor