Vertigo

Vertigo

Anonim

Definisi

Apakah vertigo?

Vertigo adalah keadaan di mana pesakit merasakan seolah-olah persekitaran di sekelilingnya berputar atau terapung. Keadaan ini juga akan menjadikan pesakit kehilangan keseimbangan, menjadikannya sukar untuk hanya berdiri atau berjalan. Cara terbaik untuk menggambarkan vertigo ialah memutarkan badan anda beberapa kali dan merasakan keadaan yang dihasilkan.

Sila ambil perhatian, vertigo bukan nama penyakit. Walau bagaimanapun, koleksi gejala yang boleh berlaku secara tiba-tiba atau bertahan untuk jangka masa tertentu pada satu masa.

Tanda & Gejala

Apakah gejala vertigo?

Gejala-gejala umum penyakit ini adalah pening, sensasi kepala berpusing atau kepala kliyengan, dan kehilangan keseimbangan. Tanda-tanda ini akan mencetuskan pesakit untuk mengalami loya, muntah, berpeluh berlebihan, sakit kepala, dan kadang-kadang disertai oleh nystagmus (pergerakan mata yang tidak normal), berdering di telinga (tinnitus) dan sensasi jatuh. Biasanya, keadaan ini akan hilang dan boleh bertahan selama beberapa minit, jam, atau bahkan hari.

Sila berunding dengan doktor jika keadaan anda tidak bertambah baik. Doktor biasanya akan meminta gejala anda, melakukan pemeriksaan mudah, dan mengesyorkan ujian lanjut. Terutamanya jika kekerapan anda mengalami penyakit ini, termasuk sering.

Sebab itu

Apakah penyebab vertigo?

Penyebab sebenar vertigo bergantung pada jenis vertigo yang dialami. Pada umumnya, terdapat dua jenis vertigo yang diklasifikasikan mengikut sebab mereka. Setiap keadaan juga mempunyai sebab tersendiri.

1. vertigo periferal

Ini adalah jenis vertigo yang paling sering dialami oleh kebanyakan orang. Penyebab vertigo periferal disebabkan oleh gangguan di telinga dalam yang berfungsi untuk mengawal keseimbangan badan.

Apabila anda menggerakkan kepala anda, bahagian dalam telinga anda akan memberitahu anda di mana kepala anda dan kemudian menghantar isyarat ke otak anda untuk mengekalkan keseimbangan. Walau bagaimanapun, jika terdapat masalah di dalam telinga, maka anda akan merasa sakit dan pening. Ini boleh berlaku akibat keradangan di telinga dalam atau disebabkan oleh jangkitan virus.

Di samping itu, jenis vertigo ini disebabkan oleh beberapa perkara lain seperti:

 • Vertikal kedudukan tulang belakang vertikal (BPPV)

BPPV adalah punca yang paling biasa vertigo, iaitu keadaan di mana vestibular telinga dalam terganggu dan dipicu oleh perubahan mendadak dalam kedudukan dan pergerakan kepala. Sebagai contoh:

 • Tukar kedudukan kepala dari kedudukan tegak untuk melompat tiba-tiba
 • Bangun tiba-tiba dari tidur
 • Pergerakan untuk melihat kepala

Keadaan BPPV juga lebih mudah dijumpai oleh orang-orang yang menjalani pembedahan di telinga mereka, mempunyai sejarah kecederaan kepala, mempunyai jangkitan telinga, dan dalam tempoh penyembuhan dan bedrest .

Pakar mengesyaki bahawa BPPV berlaku kerana kehadiran kepingan kabonat kristal yang melarikan diri dari dinding saluran telinga dalam. Jadi seperti ini, di telinga tengah, terdapat kristal karbonat yang berfungsi untuk mencipta ilusi gerakan. Apabila perubahan kedudukan kepala berlaku secara tiba-tiba, kristal ini akan memasuki bahagian telinga yang mengandungi keseimbangan bendalir.

Kemasukan kristal ini merangsang pergerakan cecair tidak normal apabila anda memindahkan kepala tertentu. Nah, inilah yang membuat orang tidak seimbang dan dunia di sekelilingnya merasakan berputar.

Keadaan ini biasanya berlaku dalam masa yang singkat dan sering dialami oleh orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Walau bagaimanapun, juga mungkin jika orang muda dapat mengalami keadaan ini.

 • Sejarah kecederaan kepala

Penyebab lain vertigo periferal adalah disebabkan oleh kesan kecederaan kepala. Orang yang mengalami kecederaan kepala sebelum ini, mungkin mengalami gangguan telinga dalam yang menyebabkan vertigo.

 • Mengalami labirintitis

Labirintitis adalah keradangan dan jangkitan yang berlaku di telinga dalam, terutamanya dalam saluran penggulungan dan bendalir diisi. Telinga dalam ini memainkan peranan penting dalam mengawal pendengaran dan keseimbangan seseorang. Jangkitan telinga dalaman biasanya disebabkan oleh virus dan bakteria, contohnya pada orang yang menghidap selsema atau selsema.

Sekiranya anda mengalami penyakit ini akibat labirintitis, gejala lain yang juga timbul adalah mual, muntah, kehilangan keupayaan pendengaran, sakit telinga, dan demam.

 • Neuronitis vestibular

Neuronitis vestibular adalah keradangan yang berlaku di dalam saraf telinga yang berkaitan secara langsung dengan otak. Keradangan ini disebabkan oleh jangkitan virus yang biasanya berlaku secara tiba-tiba tanpa disertai oleh gejala atau tanda-tanda lain, walaupun tidak ada masalah dalam keupayaan pendengaran.

Keadaan ini boleh berlaku selama beberapa jam sehari. Gejala kehilangan keseimbangan, kepala kliyengan, loya, dan muntah-muntah. Walaupun keradangan ini berlaku di telinga telinga, keadaan ini biasanya tidak menjadikan penderita mengalami kehilangan pendengaran.

 • Penyakit Ménière

Penyakit Ménière adalah penyakit jarang yang menyerang telinga dalam. Walaupun penyakit Ménière jarang berlaku, keadaan ini boleh menjadi penyebab vertigo yang sangat teruk. Walaupun dalam beberapa kes, gejala termasuk deringan di telinga, dan kehilangan pendengaran dalam tempoh tertentu.

Jika anda mengalami penyakit Ménière, gejala yang muncul akan berpengalaman selama beberapa jam atau bahkan hari. Penyakit ini juga disertai gejala mual dan muntah yang teruk. Walaupun agak berbahaya, pakar tidak dapat menentukan apa yang menyebabkan penyakit Ménière.

2. Pusat Vertigo

Berbeza dengan vertigo periferi yang disebabkan oleh gangguan telinga dan keseimbangan organ, vertigo pusat berlaku akibat masalah di otak. Bahagian otak yang paling mempengaruhi kejadian penyakit ini ialah cerebellum atau cerebellum.

Berikut adalah beberapa syarat yang menyebabkan vertigo pusat:

 • Migrain, yang merupakan sakit kepala yang tidak dapat ditanggung disertai kesakitan berdenyut dan sering dialami oleh orang muda. Migrain biasanya dialami oleh golongan muda dan dianggap sebagai salah satu punca penyakit ini. Mengelakkan pencetus dan merawat migrain biasanya boleh mengurangkan penyakit ini.
 • Sklerosis berbilang, gangguan isyarat saraf yang berlaku dalam sistem saraf pusat - otak dan tulang belakang - yang disebabkan oleh kesilapan dalam sistem imun seseorang.
 • Neuroma akustik adalah tumor jinak yang tumbuh di saraf vestibular, iaitu sistem saraf yang menghubungkan telinga ke otak. Setakat ini neuroma akustik disebabkan oleh keabnormalan genetik.
 • Tumor otak yang menyerang cerebellum atau cerebellum, mengakibatkan koordinasi pergerakan badan terjejas.
 • Strok, penyumbatan saluran darah yang berlaku di dalam otak.
 • Ambil beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan vertigo.

Diagnosis

Bagaimanakah vertigo didiagnosis?

Sama seperti diagnosis awal penyakit secara umum, doktor akan meminta segala-galanya yang berkaitan dengan sakit kepala yang anda rasakan secara terperinci. Bermula dari sensasi vertigo yang berpengalaman (terapung, goyang, atau beralih), pencetus vertigo, kekerapan penampilan, durasi, dan sebagainya.

Di samping itu, doktor anda juga akan bertanya tentang sejarah perubatan anda, termasuk riwayat migrain, kecederaan kepala atau jangkitan telinga dalam masa terdekat, dan ubat-ubatan yang anda makan secara rutin.

Sekiranya perlu, doktor akan menjalankan tahap pemeriksaan fizikal selanjutnya. Pemeriksaan ini bertujuan untuk melihat fungsi auditori, pergerakan mata, dan fungsi otak. Antara kaedah pemeriksaan termasuk:

 • Ujian impuls kepala

Pesakit diminta menumpukan perhatian pada ujung hidung doktor sementara kepalanya bergerak dengan cepat ke satu pihak. Sekiranya mata pesakit tetap fokus pada hidung doktor semasa pergerakan ini, keputusan ujian adalah negatif dan bukannya vertigo.

 • Ujian Romberg

Pesakit diminta berdiri dengan kedua-dua kaki bersama-sama, mula-mula membuka matanya maka doktor akan memerintahkan untuk menutup matanya selama 20-30 saat. Keputusan ujian adalah positif jika pesakit kehilangan keseimbangan atau jatuh selepas menutup mata.

 • Ujian Unterberger

Pesakit berdiri dengan kedua-dua kaki lurus ke depan dan berjalan di tempat dengan menaikkan lutut setinggi mungkin selama 30 saat dengan mata ditutup. Sekiranya dia mengalami vertigo secara positif, dia akan berpaling ke arah sisi, ke arah masalah yang bermasalah.

 • Ujian Nystagmus

Pemeriksaan dilakukan untuk menentukan pergerakan bola mata yang tidak terkawal (nystagmus) dengan memerintahkan pesakit untuk melakukan gerakan cepat yang boleh menyebabkan vertigo. Apabila ujian berlaku, pesakit akan dipantau menggunakan alat Electronystagmography (ENG) dan Videonystagmography (VNG) yang berfungsi untuk merakam pergerakan mata menggunakan gelas khas.

 • Pemeriksaan pendengaran

Peperiksaan ini menggunakan ujian garpu penalaan dan audiometer yang dilakukan oleh doktor ENT, terutama jika anda mengalami tinnitus (pendengaran telinga) atau kehilangan pendengaran.

 • Pemeriksaan sokongan

Di samping beberapa ujian yang dinyatakan di atas, untuk memastikan doktor juga akan menjalankan beberapa ujian sokongan lain seperti ujian darah dan air kencing, x-ray, imbasan CT, dan MRI.

Perubatan

Bagaimana merawat vertigo?

Sering gejala vertigo akan bertambah baik dari masa ke masa walaupun tanpa rawatan, salah satunya dengan berehat. Ini berlaku kerana otak anda boleh menyesuaikan diri dengan perubahan dalam telinga dalam, untuk mengekalkan keseimbangan badan.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai rawatan yang ditentukan berdasarkan sebab dan keterukan vertigo yang dialami oleh pesakit, termasuk:

1. Vertigo yang disebabkan oleh Vertigo Positif Benign Paroxysmal (BPPV)

Melakukan beberapa gerakan kepala mudah di bawah boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi pening yang anda alami.

Manuver Epley

 • Duduk terus di tepi katil dengan kaki yang tergantung. Putar kepala anda 45 darjah ke kiri. Letakkan bantal di bawah anda, jadi apabila anda berbaring, bantal akan berehat di antara bahu anda dan bukan di bawah kepala anda.
 • Bersantai dengan segera, kepala menghadap tilam (tetap pada sudut 45 darjah). Bantal mesti berada di bawah bahu anda. Tunggu 30 saat.
 • Putar kepala anda 90 darjah ke kanan tanpa mengangkatnya. Tunggu 30 saat.
 • Balik kepala dan badan dari sebelah kiri ke kanan, sehingga anda dapat melihat lantai. Tunggu 30 saat.
 • Perlahan duduk lagi, tetapi tinggal di tempat tidur selama beberapa minit.
 • Ulangi arahan pergerakan dari pihak yang berlainan dan lakukan pergerakan ini tiga kali sebelum tidur setiap malam, sehingga anda tidak pening lagi selama 24 jam.

Maniffer Foster / Half Somersault

 • Duduk bersilang dan cincang kepala anda di siling selama beberapa saat.
 • Sentuh lantai dengan kepala anda (sujud). Keluarkan dagu ke dada anda supaya kepala menyentuh atau memasuki lutut. Tunggu kira-kira 30 saat.
 • Masih dalam kedudukan sujud, putar kepala ke arah telinga yang mempunyai masalah (jika anda merasa pening di sebelah kiri, matikan wajah anda ke siku kiri). Tunggu 30 saat.
 • Kemudian dengan gerakan cepat, angkat kepala anda sehingga ia mendatar dengan belakang anda. Pastikan kepala anda pada sudut 45 darjah. Tunggu 30 saat.
 • Selepas itu dengan pergerakan cepat juga angkat kepala anda dan duduk tegak, tetapi teruskan kepala anda menghadap bahu anda dalam kedudukan yang sama dengan telinga yang bermasalah. Kemudian, berdiri perlahan-lahan.

Anda boleh mengulanginya beberapa kali untuk mengurangkan pening. Selepas pusingan pertama, berehat selama 15 minit sebelum meneruskan pusingan kedua.

Setelah melakukan beberapa gerakan yang disebutkan di atas, cuba jangan memindahkan kepalanya terlalu jauh ke atas atau ke bawah dalam beberapa saat.

Jika anda tidak berasa lebih baik selama seminggu selepas mencuba latihan, berbincang dengan doktor anda dengan segera, dan tanyakan apa yang anda perlu lakukan seterusnya. Anda mungkin tidak melakukan senaman dengan betul, atau mungkin terdapat sesuatu yang menyebabkan sakit kepala anda.

2. Untuk vertigo yang disebabkan oleh penyakit Ménière

Sekiranya vertigo disebabkan oleh penyakit ini, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu meringankan kedua-dua gejala ini iaitu:

 • Hadkan penggunaan garam dan diuretik untuk mengurangkan jumlah cecair yang disimpan di dalam badan
 • Elakkan kafein, coklat, alkohol dan rokok
 • Adakah fisioterapi untuk mengatasi gangguan keseimbangan
 • Akupunktur dan akupresur untuk sesetengah orang boleh mengurangkan gejala kedua-duanya, tetapi sehingga kini tidak ada bukti saintifik bahawa ia berkesan.

3. Mengambil ubat tertentu

Untuk mengurangkan gejala, doktor anda boleh menetapkan vertigo supaya anda berasa lebih selesa. Sesetengah ubat yang biasa digunakan untuk melegakan gejala penyakit ini seperti sakit kepala, mual dan muntah termasuk: meclizine, promethazine, diphenhydramine, dimenhydrinate, dan lorazepam.

Doktor juga akan mempertimbangkan memberikan antibiotik atau steroid yang berfungsi untuk mengurangkan jangkitan bengkak dan menyembuhkan. Bagi penyakit Ménière, diuretik (pil air) boleh ditetapkan untuk mengurangkan tekanan daripada pembentukan bendalir.

Maklumat mengenai dos dan jenis ubat lain, selalu berjumpa doktor atau ahli farmasi sebelum memulakan rawatan.

4. Terapi pemulihan Vestibular (VRT)

Terapi ini dilakukan jika aduan yang dialami adalah pening dan kesukaran mengekalkan keseimbangan badan. Ini adalah sejenis terapi fizikal untuk menguatkan sistem vestibular. Secara fungsional, sistem vestibular memainkan peranan dalam mengekalkan keseimbangan, koordinasi, dan kawalan pergerakan badan.

5. Operasi

Sumber

Vertigo: Punca, Gejala, dan Rawatan - http://www.medicalnewstoday.com/knowledge/160900/vertigo-causes-symptoms-treatments yang diakses pada 30 Ogos 2017

Vertigo - http://www.webmd.com/brain/vertigo-symptoms-causes-treatment#1 yang diakses pada 30 Ogos 2017

Home Remedies for Vertigo - http://www.webmd.com/brain/home-remedies-vertigo#1 yang diakses pada 30 Ogos 2017

Rawatan Perubatan Vertigo - http://american-hearing.org/disorders/medical-treatment-of-vertigo/ diakses 30 Ogos 2017

Punca Vertigo - http://www.nhs.uk/Conditions/Vertigo/Pages/Causes.aspx diakses 30 Ogos 2017

Benign Paroxysmal Positional Vertigo: Lifestyle and Home Remedies - http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vertigo/basics/lifestyle-home-remedies/con-20028216 diakses pada 30 Ogos 2017

Tarikh Semakan: 29 Ogos, 2018 | Terakhir diedit: 29 Ogos, 2018

Pilihan Editor