Apa itu Ambroxol?

Apa itu Ambroxol?

Anonim

Nama Generik: Ambroxol Jenama: shutterstock_405163231.

Penggunaan

Apakah ubat ambroxol?

Ambroxol HCl (hidroklorida), atau lebih dikenali sebagai ambroxol adalah ubat dari kumpulan mucolytic yang berfungsi untuk mengeluarkan sejumlah besar kahak dan tebal untuk menyumbat saluran pernafasan. Dengan menggunakan ubat batuk ambroxol HCl, kahak akan menjadi nipis menjadikannya lebih mudah untuk mengeluarkannya dari tekak apabila batuk. Ini memudahkan anda bernafas kerana saluran pernafasan tidak lagi tersumbat.

Biasanya ubat ini digunakan untuk beberapa keadaan, seperti:

Bronkitis. Bronkitis adalah keradangan lapisan tiub bronkial akibat jangkitan. Bronchi adalah saluran yang membiarkan udara masuk dan keluar dari paru-paru. Orang yang mempunyai bronkitis sering mengalami batuk mukus yang tebal, yang boleh mengubah warna.

Bronkitis asma . Keadaan ini adalah gabungan bronkitis akut dan asma, yang kedua-duanya adalah keradangan pernafasan. Apabila asma dan bronkitis akut berlaku bersama-sama, keadaan ini dipanggil bronkitis asma.

Emfisema. Emfisema adalah salah satu bentuk penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) yang paling biasa. Penyakit ini berlaku apabila paru-paru mengalami meluas saluran kerana penyumbatan kronik. Penyakit ini dikaitkan dengan bronkitis kronik.

Bronchiectasis. Bronchiectasis adalah kerosakan yang menjadikan saluran udara (bronchi) melebarkan, melembutkan, dan menebal secara tidak normal supaya paru-paru mengalami kesulitan membersihkan lendir. Penyakit ini adalah keadaan yang jarang berlaku yang menyebabkan batuk dahak yang tidak sembuh.

Tracheobronchitis. Keadaan ini berlaku apabila tiub kerongkong atau bronkus menjadi meradang. Biasanya keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, tetapi ia juga boleh menyebabkan beberapa jenis perengsa, seperti asap rokok.

Bagaimana kerja ambroxol?

Seperti yang disebutkan di atas, ambroxol HCL adalah agen mucolytic yang digunakan untuk merawat gangguan pernafasan yang berkaitan dengan pengeluaran dahak yang berlebihan.

Ubat ini mengandungi bahan aktif Mucosolvan, Lasolvan, dan Mucoangin. Bahan-bahan ini adalah ubat muciaktif yang peranannya memulihkan mekanisme pelepasan (pelepasan) saluran pernafasan dengan merangsang sintesis dan pelepasan surfaktan oleh pneumocytes jenis II. Surfaktan bertindak sebagai anti-gam dengan mengurangkan perekatan mukosa ke dinding bronkial untuk membantu memberikan perlindungan terhadap jangkitan bronkial.

Ubat batuk untuk ambroxol HCl tidak menyekat batuk, menjadikan badan lebih mudah untuk mengeluarkan dahak yang berlebihan dari saluran pernafasan.

Apakah peraturan untuk menggunakan ambroxol?

Ubat ini adalah jenis ubat keras yang mesti ditetapkan oleh doktor. Oleh itu, patuhi peraturan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan ubat batuk ambroxol HCl. Sentiasa baca garis panduan dadah yang disenaraikan di label pembungkusan atau Risalah Maklumat Pesakit yang disediakan oleh farmasi, jika ada, sebelum anda mendapatkan ubat ini atau setiap kali anda membelinya semula. Jika anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Anda boleh mengambil ubat ini bersama semasa makan atau selepas makan. Minum banyak cecair apabila menggunakan ubat ini jika doktor tidak mengatakan sebaliknya.

Sentiasa pastikan selang masa memakan antara satu dos dengan dos seterusnya adalah sama. Agar tidak lupa, anda boleh mengambil ubat ini pada masa yang sama untuk mengoptimumkan rawatan.

Sekiranya anda mengambil ubat batuk sirap ambroxol, pastikan untuk sentiasa menggugurkan bekas dengan baik selama 15 saat sebelum menuangkan setiap dos. Ukur dosis dengan berhati-hati menggunakan alat pengukur / sudu khas yang biasanya terdapat dalam pakej. Jangan gunakan sudu rumah kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul.

Sementara itu, jika anda mengambil pil ambroxol ubat batuk, jangan mengisar, mengunyah, atau memotong ubat itu kecuali jika doktor mengesyorkannya.

Dos dan tempoh rawatan bergantung kepada keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Jangan menggandakan dos ubat ini jika anda terlambat atau terlupa untuk mengambilnya kerana ia boleh mencetuskan gangguan dalam badan. Jika anda terlupa mengambil ubat ini, bawanya segera jika jarak dari penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Walau bagaimanapun, jika jarak penggunaan berikutnya adalah berhampiran, abaikan dan jangan sekali ganda dos ubat ini.

Ambroxol HCl ubat batuk tidak disyorkan untuk digunakan dalam jangka masa panjang, jadi ambil ubat ini mengikut tempoh yang ditentukan oleh doktor anda.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak berubah, menjadi lebih teruk, atau jika anda mengalami gejala baru. Jika anda merasakan anda mungkin mengalami masalah perubatan yang serius, dapatkan bantuan perubatan dengan serta-merta.

Bagaimana untuk menyimpan ubat ambroxol?

Untuk ubat ini berfungsi secara optimum, anda mesti terlebih dahulu memahami peraturan simpanannya. Berikut adalah beberapa garis panduan untuk menyimpan ambroxol HCl yang perlu anda tahu tentang:

 • Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung.
 • Jangan simpan ubat ini di bilik mandi.
 • Jangan simpan ubat ini dalam pembeku atau membekukan.
 • Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.
 • Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan.
 • Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan.

Sekiranya perlu, rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat. Bukan semua ubat mempunyai kaedah penyimpanan yang sama seperti ubat ini. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza.

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi sebelum memulakan rawatan.

Dos

Apakah dos Ambroxol untuk orang dewasa?

Dos ambroxol untuk orang dewasa adalah antara 30 mg (1 tablet ambroxol) hingga 120 mg (4 tablet ambroksol) sehari yang dibahagikan kepada 2-3 dos.

Pada asasnya dos tablet ambroxol untuk orang dewasa akan disesuaikan dengan keadaan pesakit, keparahan penyakit, dan tindak balas badan terhadap ubat ini. Sentiasa berunding dengan doktor untuk menentukan dos tablet ambroxol yang sesuai dengan keperluan anda

Apakah dos Ambroxol untuk kanak-kanak?

Dos sirap ambroxol yang biasa digunakan untuk kanak-kanak ialah:

 • Kanak-kanak berumur kurang dari 2 tahun: 1/2 sudu teh (2.5 mL) sirap ambroxol yang digunakan 2 kali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 2-5 tahun: 1/2 sudu teh (2.5 mL) sirap ambroxol dimakan 3 kali sehari.
 • Kanak-kanak lebih dari 5 tahun: 1 sudu teh (5 ml) sirap ambroxol yang digunakan 2-3 kali sehari.

Seperti orang dewasa, dos sirap ambroxol untuk kanak-kanak akan diselaraskan mengikut umur, keadaan kesihatan, keterukan penyakit, dan tindak balas badan terhadap ubat ini. Sentiasa berunding dengan doktor untuk menentukan dos sirap ambroxol yang sesuai dengan keperluan anak anda.

Dalam dos dan persediaan apakah ubat ini tersedia?

Terdapat dua persediaan utama untuk ubat ini, iaitu tablet ambroxol dan sirap ambroxol. Setiap tablet ambroxol mengandungi 30 mg ambroxol. Sedangkan sirap ambroxol kemasa, mengandungi ambroksol sebanyak 30 mg.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat ubat ini?

Kesan sampingan yang paling biasa menggunakan ubat batuk ambroxol adalah:

 • Gangguan pencernaan yang ringan
 • Mual dan muntah
 • Heartburn
 • Dyspepsia

Dalam sesetengah kes, tindak balas alahan seperti ruam kulit, gatal-gatal, bengkak dan kemerahan mungkin juga berlaku. Adalah penting untuk memahami bahawa tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi dengan serta-merta.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan ubat ini?

Beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum menggunakan ubat batuk ambroxol ialah:

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mempunyai hipersensitiviti terhadap komponen yang terdapat dalam ubat ini.
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi mengenai ubat preskripsi dan ubat-ubatan bukan preskripsi, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda gunakan atau akan digunakan.
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mempunyai masalah perut seperti ulser perut atau ulser peptik. Sebabnya ialah ubat ini mungkin membuat keadaan anda teruk.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk menjadi hamil, atau menyusu. Jika anda hamil semasa menggunakan ubat ini, hubungi doktor anda.
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda merosakkan fungsi buah pinggang. Sebabnya ubat ini dirembeskan dalam air kencing melalui buah pinggang. Tahap ubat ini boleh terkumpul di dalam badan supaya ia boleh menyebabkan kesan sampingan dan memburukkan keadaan anda.
 • Sekiranya selepas mengambil ubat ini, anda mengalami kegatalan, kemerahan, bengkak, dan tindak balas alahan lain, maka segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.
 • Jika anda mengalami gejala-gejala overdosis yang ditandakan dengan rupa kesan sampingan yang berlebihan, segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.
 • Walaupun ia boleh diberikan kepada kanak-kanak, ia adalah idea yang baik untuk bertanya kepada doktor terlebih dahulu mengenai dos ambroxol untuk kanak-kanak.

Adakah ubat ini selamat untuk wanita mengandung atau menyusu?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi tentang risiko menggunakan ambroxol pada wanita hamil atau menyusui. Oleh itu, sentiasa berjumpa dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan C mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Walau bagaimanapun, berdasarkan kajian yang sedia ada, penggunaan ubat ini dalam trimester 3 kehamilan tidak menyebabkan pengaruh buruk pada kehamilan. Walau bagaimanapun, pakar bersetuju untuk mengelakkan penggunaan ubat ini semasa trimester pertama kehamilan. Semasa di ibu-ibu yang menyusu, ubat ini boleh memasuki susu ibu. Walau bagaimanapun, kesan ini tidak menjejaskan bayi anda jika anda mengambil ubat ini mengikut dos dan peraturan yang disyorkan oleh doktor anda.

Pada dasarnya, jangan lupa untuk selalu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ini jika anda mengandung, merancang untuk menjadi hamil, atau menyusu.

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan ubat ini?

Jangan gunakan ubat ini bersama beberapa antibiotik seperti amoksisilin, cefuroxim, erythromycin, dan doxycycline. Penggunaan dadah serentak akan meningkatkan kepekatan antibiotik ini dalam tisu paru-paru. Di samping itu, penggunaan ubat ini bersama-sama dengan penahan refleks batuk juga tidak disyorkan kerana ia boleh menghalang penguraian kahak dari saluran pernafasan.

Harus difahami bahawa beberapa jenis ubat dapat berinteraksi dengan ubat batuk ambroxol HCl dalam dua cara, yaitu:

 • Ubat ambroksol HCl menghalang dadah lain
 • Ubat lain yang sebenarnya menghalang ambroksol HCl ubat

Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor.

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan ubat ini?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan ubat ini?

Masalah kesihatan lain dalam tubuh anda boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan gangguan pencernaan yang berkaitan dengan perut, seperti ulser gastrik (ulser perut) atau penyakit ulser. Juga, beritahu doktor anda jika anda mengalami hipersensitif kepada mana-mana komponen ubat ini.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya anda mengalami simptom berlebihan seperti gejala kesan sampingan yang berlebihan, dapatkan segera bantuan perubatan. Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan anda (118/119) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Pada dasarnya anda tidak disyorkan untuk menggandakan dos jika anda terlupa mengambil ubat ini.

Sumber

MIMS. Ambroxol. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Ambroxol Diakses pada 18 Februari 2017

Ambroxol - https://www.drugbank.ca/drugs/DB06742 tarikh diakses April 10th, 2018

Ambroxol - https://www.drugs.com/ambroxol.html tarikh diakses April 10th, 2018

Tarikh Semakan: 11 April, 2018 | Terakhir Edited: April 11, 2018

Pilihan Editor