Apa ubatnya Tramadol?

Apa ubatnya Tramadol?

Anonim

Nama generik: Tramadol Jenama: Camigesic Camigesik, Contram 50, Dolgesik, Dolocap, Dolsic, Orasic, radol, Seminac / Seminac continus, Tlusic, Tradosik, Tramadol Otto, Tramal, Tramofal, Trasik, Zephanal, Andalpha, Bellatram, Centrasic, Corsadol, Dolana, Dolika, Forgesic, Intradol, Kamadol, Katrasic, Nonalges, Nufapotram, Pinorec, Simatral, Tradomed, Tradonal, Tradyl, Tragesic, Tramadol Hexpharm, Tramadol Indo Farma, Traumasik, Trunal DX, Trunal-DX Retard, Truteal, Truteol, dan tramadol (2).

Penggunaan

Apakah ubat yang digunakan untuk tramadol?

Perubatan tramadol adalah ubat yang digunakan untuk membantu mengurangkan kesakitan yang sederhana dan sederhana. Tramadol adalah ubat yang sama dengan analgesik narkotik. Ia berfungsi di otak untuk mengubah bagaimana badan anda merasakan dan merespon kesakitan.

Bagaimana cara menggunakan ubat Tramadol?

Ubat tramadol adalah sejenis ubat yang diambil secara lisan atau mulut mengikut arahan doktor, biasanya setiap 4 hingga 6 jam yang diperlukan untuk mengurangkan kesakitan. Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan.

Sekiranya anda mengalami loya, cuba ubat ini dengan makanan. Tanya doktor atau ahli farmasi tentang cara lain untuk menangani mual (contohnya berbaring selama 1-2 jam dengan pergerakan kepala yang sedikit mungkin).

Dos ditentukan berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, doktor anda mungkin meminta anda memulakan rawatan dengan dos yang rendah dan perlahan-lahan meningkatkan dos. Ikut arahan doktor dengan berhati-hati.

Dos maksimum yang disyorkan ialah 400 mg sehari. Sekiranya anda berumur 75 tahun ke atas, dos yang disyorkan ialah 300 mg sehari. Jangan meningkatkan dos, ambil ubat lebih kerap, atau bawa lebih lama daripada yang ditetapkan. Berhenti mengambil ubat ini jika doktor telah mengarahkannya.

Penyakit kesakitan akan lebih optimum jika digunakan dengan serta-merta apabila tanda-tanda kesakitan baru muncul. Sekiranya anda menunggu sehingga kesakitan teruk, ubat mungkin tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berpanjangan (contohnya akibat arthritis), doktor anda juga boleh meminta anda mengambil narkotik. Lain-lain ubat penahan sakit tidak narkotik (seperti acetaminophen, ibuprofen) juga boleh ditetapkan bersama ubat ini. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai soalan mengenai penggunaan tramadol dengan ubat lain.

Tramadol adalah ubat yang boleh menyebabkan tindak balas ketagihan, terutamanya jika ia telah digunakan secara rutin untuk masa yang lama atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes seperti ini, gejala ketagihan (seperti keletihan, mata berair, hidung berair, mual, berpeluh, sakit otot) boleh muncul jika anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat ini. Untuk mengelakkan ini, doktor anda boleh mengurangkan dos secara perlahan-lahan. Hubungi doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut, dan laporkan gejala ketagihan jika anda mengalaminya.

Jika ubat tramadol ini digunakan untuk masa yang lama, keberkesanannya mungkin berkurangan. Bercakap dengan doktor anda jika ubat ini tidak berfungsi lagi.

Bersama dengan manfaatnya, tramadol adalah ubat yang mungkin juga (walaupun jarang) ketagihan. Risiko ini akan meningkat jika anda telah menyalahgunakan alkohol atau ubat pada masa lalu. Ambil ubat ini seperti yang ditetapkan untuk mencegah risiko ketagihan. Beritahu doktor anda jika sakit terus bertambah atau bertambah buruk.

Bagaimanakah Tramadol disimpan?

Perubatan tramadol adalah ubat yang paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya langsung dan tempat yang lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Tramadol untuk orang dewasa?

Untuk penggunaan sakit kronik yang ringan hingga teruk dan tidak memerlukan kesan analgesik yang cepat, anda boleh menggunakan dos awal 25 mg setiap pagi.

 • Untuk dos yang meningkat, gunakan 25 mg secara berperingkat-peringkat dalam dos yang dibahagikan setiap 3 hari untuk mencapai 100 mg sehari, dalam bentuk dos 25 mg yang diambil 4 kali sehari.
 • Kemudian jumlah dos harian boleh ditingkatkan menjadi 50 mg mengikut toleransi setiap 3 hari untuk mencapai 200 mg sehari, dalam bentuk 50 mg dos yang diambil 4 kali sehari.
 • Rawatan: Selepas titrasi, tramadol 50 mg hingga 100 mg boleh diberikan seperti yang diperlukan untuk melegakan kesakitan setiap 4-6 jam, tidak melebihi 400 mg sehari

Untuk menangani kesakitan kronik yang sederhana dan sederhana pada orang dewasa yang memerlukan rawatan komprehensif untuk kesakitan mereka dalam tempoh yang lebih lama

 • Dos permulaan: 100 mg sekali sehari dan secara beransur-ansur meningkat jika perlu 100 mg setiap 5 hari untuk melegakan kesakitan dan bergantung kepada toleransi badan.
 • Dos maksimum: Tablet pelepasan dilanjutkan tidak boleh diberikan pada dos melebihi 300 mg sehari

Bagi pesakit yang memerlukan kesan analgesik yang pesat dan bagi pesakit yang keadaannya sangat memerlukan ubat ini, mereka boleh mengabaikan risiko yang boleh timbul daripada dos awal yang lebih tinggi. Berikan dosis 50 mg hingga 100 mg boleh diberikan seperlunya untuk melegakan kesakitan setiap 4 hingga 6 jam, tidak melebihi 400 mg sehari.

Pesakit yang tidak menjalani rawatan dengan pelepasan segera (IR) tramadol, boleh diberi dos awal sebanyak 100 mg sekali sehari dan boleh menambah sebanyak 100 mg secara beransur-ansur setiap 5 hari untuk melegakan kesakitan dan disesuaikan dengan keperluan dan toleransi pesakit. Dos maksimum 300 mg sehari

Pesakit yang sedang menjalani rawatan tramadol dengan segera (IR, dengan mengambil kira dos tramadol dalam masa 24 jam, boleh digunakan dengan dos awal yang dibundarkan kepada kenaikan 100 mg terendah seterusnya. Dosis mungkin berbeza-beza bergantung kepada keperluan dan toleransi pesakit. 300 mg sehari, jangan gunakan lebih daripada dos ini.

Apakah dos Tramadol untuk kanak-kanak?

1. Penggunaan dari 4 hingga 16 tahun:

 • Formula pelepasan segera: 1 hingga 2 mg / kg / dos setiap 4 hingga 6 jam
 • Dos tunggal maksimum: 100 mg
 • Jumlah dos harian maksimum adalah lebih rendah daripada: 8 mg / kg / hari atau 400 mg / hari

2. Untuk kegunaan 16 tahun ke atas:

 • Dos permulaan: 50 hingga 100 mg setiap 4 hingga 6 jam
 • Dos maksimum: 400 mg / hari

Sebagai alternatif, bagi pesakit yang tidak memerlukan kesan yang cepat, kesan sampingan ubat ini dapat dikurangkan dengan memulakan dos pada 25 mg / hari dan meningkatkannya dengan 25 mg setiap 3 hari ke maksimum 25 mg 4 kali sehari.

Dos kemudiannya boleh ditingkatkan sebanyak 50 mg setiap 3 hari mengikut toleransi, sehingga 50 mg 4 kali sehari. Penggunaan dos maksimum ialah 400 mg dalam satu hari

Dalam apa dos yang ada Tramadol?

Ubat tramadol adalah ubat yang terdapat dalam tablet 100 mg, 200 mg dan 300 mg.

Kesan Sampingan

Apa kesan tramadol yang saya dapat?

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami reaksi alahan akibat kesan tramadol seperti gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak. Sekiranya anda mengalami kesan tramadol seperti berikut, hubungi doktor anda dengan segera:

 • pergolakan, halusinasi, demam, denyutan jantung yang cepat, refleks yang terlalu aktif, loya, muntah, cirit-birit, kehilangan koordinasi, pengsan
 • sawan
 • ruam kulit merah, lepuh
 • nafas cetek, denyutan lemah.

Kesan sampingan lain tramadol yang tidak terlalu serius termasuklah:

 • pening, seperti berputar bilik
 • sembelit, perut melahirkan
 • sakit kepala
 • mengantuk
 • rasa gugup atau cemas.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan tramadol yang tidak disebutkan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan tentang kesan tramadol tertentu, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum mengambil Tramadol?

Sebelum menggunakan ubat tertentu, pertimbangkan risiko, manfaat dan kesan sampingan tramadol terlebih dahulu. Ini adalah keputusan yang perlu anda lakukan dan doktor anda. Untuk ubat ini, perhatikan yang berikut:

1. Alergi

Beritahu doktor anda jika anda mengalami reaksi yang luar biasa atau alergi terhadap ubat ini atau yang lain. Juga beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan jenis lain, seperti makanan, pewarna, pengawet, atau alahan haiwan. Untuk produk bukan preskripsi, baca label pada pembungkusan dengan berhati-hati.

2. Kanak-kanak

Penyelidikan yang mencukupi tidak dijalankan terhadap hubungan antara usia dan kesan Rybix ™ ODT, Ryzolt ™ dan tablet Ultram® pada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun. Keselamatan dan keberkesanan belum ditentukan.

3. Warga tua

Penyelidikan yang mencukupi sehingga sekarang tidak menunjukkan masalah khusus untuk pesakit yang memerlukan sekatan terhadap penggunaan tramadol pada orang tua.

Walau bagaimanapun, pesakit-pesakit tua lebih cenderung dipengaruhi oleh kesan-kesan sampingan (seperti sembelit, pening atau pengsan, sakit perut, badan yang lemah) dan beberapa masalah berkaitan dengan usia seperti hati, buah pinggang, atau masalah jantung, jadi pelarasan khas dan perhatian mungkin diperlukan mengenai dos untuk pesakit tua yang memerlukan tramadol.

Ketagihan sebagai kesan berbahaya tramadol

Seseorang yang ketagih dengan tramadol ubat adalah orang yang biasanya akan mempunyai kebergantungan fizikal yang berbahaya. Penagih cenderung terus mengambil ubat ini untuk melegakan sakit dan sakit yang diderita.

Kesan tramadol sebagai tambahan kepada ketagihan, biasanya juga akan menyebabkan kesan sampingan seperti mual, muntah, sembelit, pening, mengantuk dan sakit kepala yang boleh berlaku pada bila-bila masa semasa anda masih mengambil ubat ini. Kemudian perkara yang paling parah, ketagihan sebagai kesan sampingan tramadol boleh menyebabkan kematian dan menurunkan fungsi otak.

Sementara itu, jika penagih mula berhenti mengambilnya, tubuhnya akan menyebabkan gejala pengeluaran tramadol. Gejala penarikan tramadol termasuk:

 • Cirit-birit
 • Berkeringat
 • Sindrom kaki yang tidak sihat
 • Sakit perut
 • Mual
 • Sakit otot
 • Kegelisahan
 • Insomnia
 • Gegaran

Adakah Tramadol selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan C mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko,
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,
 • C = Mungkin berisiko,
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif,
 • X = Contraindications,
 • N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Tramadol

Walaupun sesetengah ubat mungkin tidak diambil bersama sama sekali, dalam keadaan lain, beberapa ubat juga boleh digunakan bersama walaupun interaksi mungkin berlaku.

Dalam kes seperti ini, doktor boleh menukar dos, atau melakukan perkara pencegahan lain yang diperlukan. Biarkan doktor anda mengetahui jika anda mengambil ubat lain di kaunter dan dari preskripsi.

Penggunaan ubat ini bersamaan dengan ubat-ubatan di bawah ini tidak disyorkan. Doktor anda mungkin memutuskan untuk tidak memberikan ubat ini atau menggantikan ubat lain yang anda ambil.

 • Naltrexone
 • Rasagiline
 • Selegiline

Menggunakan ubat ini dengan beberapa ubat di bawah biasanya tidak disyorkan, tetapi dalam beberapa kes, ia mungkin diperlukan. Jika kedua-dua ubat ini ditetapkan kepada anda, doktor anda biasanya akan mengubah dos atau menentukan berapa kerap anda harus mengambil ubat ini.

 • Acetophenazine
 • Amphetamine
 • Bromperidol
 • Buspirone
 • Carbamazepine
 • Carbinoxamine
 • Ceritinib
 • Chlorpheniramine

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan di bawah boleh meningkatkan risiko kesan sampingan, tetapi dalam beberapa kes, gabungan kedua-dua ubat ini mungkin rawatan terbaik.

Jika kedua-dua ubat ini ditetapkan kepada anda, doktor anda biasanya akan mengubah dos atau menentukan berapa kerap anda harus mengambil ubat ini.

 • Digoxin
 • Perampanel
 • Quinidine
 • Warfarin

Bolehkah makanan atau alkohol bereaksi dengan Tramadol?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh menjejaskan prestasi Tramadol?

Keadaan kesihatan lain yang anda ada boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • Penyalahgunaan alkohol, masih atau tidak
 • Kemurungan SSP, masih atau tidak
 • Penyalahgunaan dadah, masih atau tidak
 • Luka kepala
 • Masalah Hormon
 • Peningkatan tekanan pada kepala
 • Jangkitan pada sistem saraf pusat (sistem saraf pusat-CNS)
 • Gangguan mental, masih ada atau tidak
 • Alergi Phenylketone, masih atau tidak
 • Kemurungan pernafasan (hypoventilation atau pernafasan lambat)
 • Kejang atau epilepsi, masih atau tidak
 • Masalah perut yang teruk - Gunakan dengan berhati-hati. Kesan kesan sampingan yang serius boleh meningkat
 • Masalah paru-paru atau pernafasan yang teruk (seperti asma, hypercapnia) - Ubat tidak boleh digunakan
 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit hati (termasuk sirosis) - Gunakan dengan berhati-hati. Kesannya boleh meningkat kerana proses pengeluaran dadah dari badan lebih perlahan
 • Phenylketonuria (PKU) -Tablets yang larut dalam mulut mengandungi fenilalanin, yang boleh memburukkan keadaan anda.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan anda (118/119) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Gejala-gejala overdosis termasuk:

 • Mengurangkan saiz murid (lingkaran hitam di tengah-tengah mata)
 • Kesukaran bernafas
 • Mengantuk teruk
 • Tidak sedarkan diri
 • Comma (kehilangan kesedaran dalam tempoh masa)
 • Heartbeat melambatkan
 • Otot lemah
 • Kulit sejuk dan lembap

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Tramadol. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Tramadol Diakses pada 12 Disember 2015

Tarikh Semakan: 2 Mei 2018 | Terakhir Edited: 2 Mei 2018

Pilihan Editor