Apakah debunga lebah?

Apakah debunga lebah?

Anonim

Nama Generik: Bee Pollen

Faedahnya

Apa itu Bee Pollen?

Buah serbuk sari adalah debunga yang dikumpulkan melalui air liur lebah pekerja. Bee pollen dibalut oleh serangga ke serbuk pelet. Buah debunga telah digunakan sebagai produk herba untuk meningkatkan stamina dan prestasi atlit. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa debunga lebah tidak berkesan dalam meningkatkan prestasi sukan.

Bee pollen adalah herba yang sering digunakan untuk merawat asma, prostatitis, mati pucuk, pendarahan ulser perut, dan ketinggian penyakit. Bee pollen juga digunakan untuk mengurangkan kepekaan terhadap alergi dan membangkitkan tahap nafsu makan dan tenaga sehingga dapat mengatasi gejala depresi seperti kelelahan.

Bee pollen digunakan sebagai ubat luaran untuk gangguan kulit seperti ekzema dan lepuh yang disebabkan oleh penggunaan lampin. Penggunaan lain yang belum dibuktikan oleh penyelidikan termasuk untuk mengatasi sindrom pramenstruasi (PMS) dan penuaan dini. Ia belum diketahui sama ada debunga lebah berkesan dalam merawat penyakit. Fungsi perubatan produk ini belum diluluskan dan dikawal oleh kerajaan dan agensi yang berkaitan. Pada masa ini Bee Pollen hanya dikawal selia sebagai makanan atau suplemen.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak ada kajian yang mencukupi tentang bagaimana herba ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa debunga lebah mengandungi vitamin, mineral, karbohidrat, lipid, dan protein yang baik untuk kesihatan.

Dos

Maklumat yang diberikan di bawah bukan pengganti cadangan perubatan. Sentiasa berjumpa pakar herba anda atau doktor sebelum mengambil ubat ini.

Apakah dos biasa untuk debunga lebah untuk orang dewasa?

Dos untuk tumbuhan herba ini mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang digunakan bergantung pada umur, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Herba tidak selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang betul anda.

Dalam bentuk apa Bee Pollen tersedia?

Tumbuhan herba ini biasanya terdapat dalam bentuk:

 • Kapsul
 • Cecair
 • Tablet
 • Granules

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh debunga lebah?

Antara kesan sampingan yang paling umum dari debunga lebah adalah:

 • Reaksi alergi
 • Ruam kulit, lebam, kesakitan yang teruk, kebas
 • Kesakitan dan kelemahan otot
 • Masalah pernafasan
 • Kehilangan selera makan
 • Sakit perut
 • Bengkak
 • Mual dan muntah
 • Cirit-birit

Keselamatan

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum mengambil debunga lebah?

Beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum memakan debunga lebah adalah:

 • Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba dan cahaya.
 • Jangan gunakan krim debunga lebah (untuk kulit) dengan mulut. Bentuk krim produk ini hanya untuk digunakan pada kulit.
 • Sekiranya anda menggunakan debunga lebah dengan ubat antidiabetic oral atau insulin, anda harus memantau gula darah dengan kerap.

Peraturan-peraturan yang mengawal penggunaan tumbuhan herba tidak terlalu ketat berbanding peraturan mengenai penggunaan ubat-ubatan. Kajian lanjut diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Sebelum menggunakan herba, pastikan manfaat melebihi risiko. Rujuk ahli herbal dan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Betapa selamatnya Bee Pollen?

Buah debunga tidak boleh digunakan oleh orang yang menghidap diabetes atau alahan debunga. Orang yang mempunyai alahan debunga yang diketahui harus diuji untuk reaksi alergi sebelum menggunakan produk serbuk sari lebah. Elakkan penggunaan jika anda mempunyai penyakit hati.

Buah debunga tidak aman bagi wanita hamil. Wanita juga harus mengelakkan menggunakan debunga lebah jika mereka menyusu. Semak dengan doktor anda sebelum menggunakan debunga lebah jika anda menggunakan ubat dengan ubat apa-apa, sama ada ubat preskripsi, ubat-ubatan yang berlebihan, atau herba.

Interaksi

Apakah interaksi apa yang akan berlaku apabila saya mengambil debunga lebah?

Sesetengah interaksi yang mungkin berlaku kerana memakan debunga lebah adalah:

 • Buah debunga dapat berinteraksi dengan ubat antidiabetes dan insulin.
 • Bee pollen juga boleh menjejaskan keputusan ujian PT, LDH, bilirubin, dan alkali fosfatase.

Tumbuhan herba ini boleh berinteraksi dengan ubat anda pada bila-bila masa atau keadaan perubatan semasa anda. Berunding dengan herbal atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Sumber

Skidmore-Roth, Linda. Buku Panduan Herba & Suplemen Alam Mosby. St. Louis, MO: Mosby, 2001. Versi cetak. halaman 59.

Debunga lebah. http://www.drugs.com/npp/bee-pollen.html. Tarikh dinilai 11/16/2015.

Debunga lebah. http://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects. Diakses pada 11/16/2015.

Tarikh Semakan: 12 Februari, 2019 | Edited Terakhir: 12 Februari 2019

Pilihan Editor