Apa itu Sambiloto?

Apa itu Sambiloto?

Anonim

Nama Generik: Sambiloto

Faedahnya

Apakah pahit?

Andrographis atau pahit adalah tumbuhan asli di negara-negara Asia Selatan seperti India dan Sri Lanka. Daun dan batang bawah tanahnya digunakan untuk membuat ubat. Sambiloto boleh digunakan untuk merawat:

  • selesema dan selesema (influenza)
  • sakit tekak, batuk, tonsil bengkak, bronkitis, dan alergi
  • cirit-birit, sembelit, kembung, kolik, dan sakit perut
  • pembesaran hati, jaundis, dan kerosakan hati
  • kusta, pneumonia, tuberkulosis, gonorrhea, sifilis, malaria, kolera, rabies, sinusitis, dan HIV / AIDS
  • luka, bisul, dan gatal-gatal
  • ular dan gigitan serangga

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi tentang bagaimana suplemen herba ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa pahit digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat penyakit menular dan demam.

Sambiloto adalah tumbuhan yang mempunyai ciri antibakteria, antioksidan, anti-radang, antikanker, dan imun merangsang. Sama ada bersendirian, atau digabungkan dengan herba lain, pahit telah ditunjukkan untuk mengurangkan tempoh dan keterukan jangkitan saluran pernafasan atas (ARI).

Ekstrak pahit boleh memberi manfaat kepada pesakit dengan kolitis ulseratif. Herba ini juga mengurangkan gejala-gejala rematik. Walau bagaimanapun, pesakit perlu berhati-hati sebelum menggunakan herba ini kerana ia boleh berinteraksi dengan banyak ubat.

Dos

Maklumat yang diberikan di bawah bukan pengganti cadangan perubatan. Sentiasa berjumpa pakar herba anda atau doktor sebelum mengambil ubat ini.

Apakah dos biasa untuk Sambiloto untuk orang dewasa?

Sambiloto adalah tumbuhan ubat yang boleh digunakan untuk selesema, sinusitis, dan tonsilitis. Gunakan pada dos 60 mg. Satu dos 10 mg / kg menyebabkan penamatan ujian klinikal akibat kesan sampingan. Percubaan klinikal pada kanak-kanak dengan jangkitan pernafasan atas laporan bahawa penggunaan pahit adalah 30 mg setiap hari selama 10 hari.

Dos untuk tambahan herba ini mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang digunakan bergantung pada umur, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Makanan tambahan herba tidak selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor untuk dos yang betul untuk anda.

Apa bentuk pahit yang boleh didapati?

Tambahan herba ini boleh didapati dalam bentuk kapsul atau herba.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pahit?

Sambiloto adalah herba yang boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan termasuk:

  • hipotensi (penurunan tekanan darah)
  • loya, muntah-muntah, dan gejala gangguan pencernaan yang lain
  • kemandulan

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan tentang kesan sampingan, sila berunding dengan pakar herba atau doktor.

Keselamatan

Apa yang perlu saya ketahui sebelum memakan Sambiloto?

Simpan andrographis atau pahit di tempat yang kering dari cahaya matahari langsung. Berhati-hati jika anda menggunakan pahit dengan antikoagulan, antiplatelet, imunosupresan, dan ubat-ubatan hipertensi.

Peraturan-peraturan yang mengawal penggunaan makanan tambahan herba tidak terlalu ketat berbanding dengan peraturan penggunaan dadah. Kajian lanjut diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Sebelum menggunakan suplemen herba, pastikan manfaat melebihi risiko. Rujuk ahli herbal dan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Betapa selamatnya pahit?

Terdapat data yang tidak mencukupi untuk menentukan betapa selamatnya menggunakan Sambiloto pada wanita hamil dan menyusu. Sambiloto adalah herba yang boleh digunakan oleh anak-anak di bawah pengawasan pakar herba profesional.

Walau bagaimanapun, pahit adalah ramuan yang tidak boleh digunakan oleh orang yang mempunyai hipersensitif.
Jangan gunakan pada penyakit pundi hempedu, gangguan pendarahan, hipotensi, hyperacidity, dan ulser duodenal.

Interaksi

Apakah jenis interaksi yang mungkin berlaku apabila saya mengambil Sambiloto?

Suplemen herba ini boleh berinteraksi dengan ubat atau keadaan perubatan anda sekarang. Berunding dengan pakar herba atau doktor sebelum menggunakan.
Jika anda mengambil ubat untuk menurunkan tekanan darah, antikoagulan, dan ubat antiplatelet, pahit dapat meningkatkan kesan ubat ini.

Andrographolide, kandungan yang pahit, mempunyai kesan antioksidan yang boleh mengganggu tindakan beberapa ubat kemoterapi. Menggunakan pahit jangka panjang dapat mengurangkan tindakan menindas sistem kekebalan tubuh. Sambiloto adalah sejenis herba yang boleh meningkatkan tahap enzim di hati.

Sumber

Skidmore-Roth, Linda. Buku Panduan Herba & Suplemen Alam Mosby. St. Louis, MO: Mosby, 2001. Versi cetak. Page 24

Andrographis. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-973-andrographis.aspx?activeingredientid=973&activeingredientname=andrographis. Tarikh dinilai 11/11/2015

Andrographis. http://www.drugs.com/npp/andrographis.html. Tarikh dinilai 11/11/2015.

Andrographis. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/andrographis. Tarikh dinilai 11/11/2015

https://www.livestrong.com/article/414426-the-health-benefits-of-andrographis/ Diakses pada 19 Mac, 2018.

Tarikh Semakan: 19 April, 2018 | Terakhir Edited: April 19, 2018

Pilihan Editor