Apakah minyak kastor?

Apakah minyak kastor?

Anonim

Nama Generik: Minyak Castor

Faedahnya

Apakah minyak kastor?

Minyak kastor, minyak pelakon aka, adalah salah satu ubat herba yang biasa digunakan untuk merawat sembelit. Herba ini juga boleh digunakan untuk membersihkan usus sebelum pemeriksaan atau pembedahan dalam usus.

Minyak ini dikenali sebagai julap berkesan untuk merawat kusta dan sifilis. Sebagai ubat luar, minyak ini digunakan untuk merawat ulser, abses, tumor, radang telinga tengah, dan sakit kepala migrain.

Minyak kastor adalah salah satu minyak penting yang digunakan untuk merangsang penyembuhan tisu keras dan penyembuhan luka. Kadang-kadang, minyak kastor juga digunakan untuk membantu buruh.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi tentang bagaimana suplemen herba ini berfungsi. Bincangkan dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa minyak kastor boleh meningkatkan cecair dalam usus besar dan merangsang usul pencernaan. Pada masa dahulu, minyak herba ini digunakan sebagai kontraseptif.

Dos

Maklumat yang diberikan di bawah bukan pengganti cadangan perubatan. Sentiasa berjumpa pakar herba anda atau doktor sebelum mengambil ubat ini.

Apakah dos biasa untuk minyak kastor untuk orang dewasa?

Dos oral atau dos minuman minyak kastor adalah sebanyak 15-60 ml setiap hari untuk orang dewasa. Dosap minyak kastor untuk orang dewasa adalah 2 kali sehari sehingga 2 minggu.

Dosis suplemen herba mungkin berbeza dari pesakit ke pesakit. Dos yang anda perlukan bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Suplemen herba tidak selalu selamat untuk digunakan. Bincangkan dengan herbal atau doktor anda untuk dos yang sesuai untuk anda.

Dalam bentuk apa ada minyak kastor?

Minyak kastor adalah minyak herba yang boleh didapati dalam bentuk minyak emulsi atau minyak cecair.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh minyak kastor?

Minyak kastor boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan termasuk:

  • Mual, muntah, dan kram perut
  • Tahap cecair dan elektrolit menjadi tidak seimbang (penggunaan kronik)
  • Induce buruh
  • Reaksi alergi

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di sini. Jika anda mempunyai kebimbangan tentang kesan sampingan tertentu, sila berunding dengan pakar herba atau doktor anda.

Keselamatan

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum memakan minyak kastor?

Periksa elektrolit darah dan air kencing dan tanda-tanda kekejangan, loya, dan muntah. Jika gejala-gejala ini berlaku, hentikan menggunakan minyak kastor.

Gunakan jarak tanpa ubat lain untuk penyerapan yang lebih baik. Herba ini tidak boleh digunakan dalam masa 1 jam ubat lain, antacid (ubat ulser), atau susu.

Peraturan-peraturan yang mengawal penggunaan ubat-ubatan herba tidak setat peraturan-peraturan ubat-ubatan. Kajian lanjut diperlukan untuk mengetahui keselamatannya. Sebelum menggunakan, sahkan faedah penggunaan

Rujuk pakar herba atau doktor untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Bagaimana selamat adalah minyak kastor?

Jangan gunakan minyak ini pada kanak-kanak atau ibu hamil atau menyusu sehingga penyelidikan lanjut boleh didapati.

Elakkan penggunaan minyak jarak cast jangka panjang kerana ia boleh menyebabkan kehilangan nada usus dan kekurangan nutrien dan kehilangan elektrolit.

Beritahu doktor anda jika anda mengalami sembelit yang tidak hilang atau jika gejala elektrolit kelihatan tidak seimbang seperti kekejangan otot, sakit, kelemahan, dan pening.

Interaksi

Apakah jenis interaksi yang mungkin berlaku apabila saya menggunakan minyak kastor?

Suplemen herba ini boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan lain atau dengan keadaan kesihatan yang anda miliki. Berunding dengan pakar herba atau doktor sebelum digunakan. Minyak kastor ini boleh berinteraksi dengan banyak ubat dan tidak boleh digunakan bersama dengan:

  • antacids (ubat ulser)
  • glikosida jantung
  • kortikosteroid
  • julap atau diuretik
  • perangsang julap herba

Sumber

Skidmore-Roth, Linda. Buku Panduan Herba & Suplemen Alam Mosby. St. Louis, MO: Mosby, 2001. Versi cetak. halaman 145

Castor http://www.drugs.com/npp/castor.html. Tarikh kemas kini 11/27/2015

Minyak kastor. http://www.webmd.com/drugs/2/drug-278/castor-oil-oral/details#uses. Tarikh kemas kini 11/27/2015

Tarikh Semakan: 19 April, 2018 | Terakhir Edited: April 19, 2018

Pilihan Editor