Sekiranya anda ingin memeriksa hipertensi, apa yang perlu anda lihat?

Sekiranya anda ingin memeriksa hipertensi, apa yang perlu anda lihat?

Anonim

Hipertensi adalah nama lain untuk keadaan tekanan darah tinggi. Jika anda seorang pesakit hipertensi atau mengesyaki tanda-tanda dan gejala, anda mungkin tertanya-tanya apa pemeriksaan tekanan darah tinggi dengan doktor pakar.

Image

Untuk mengetahui apa yang harus dipilih oleh doktor untuk merawat hipertensi, lihat penjelasan di bawah.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor untuk memeriksa hipertensi?

Tekanan darah anda boleh dikatakan tinggi jika ia melebihi 140/90 milimeter merkuri (mmHG). Bagaimana anda membaca nombor ini?

140 mmHG menunjukkan tekanan darah sistolik, yang merupakan tekanan maksimum jantung apabila ia menyembuhkan dan mengepam darah ke seluruh badan. Sedangkan 90 mmHG adalah tekanan darah diastolik, yang merupakan tekanan jantung terendah semasa berehat.

Kemudian, kira berapa angka tekanan darah biasa? Tekanan darah anda adalah normal jika di bawah 120/80 mmHG. Walau bagaimanapun, jika nombor sistolik melebihi 139, atau nombor diastolik di atas 89, keadaan ini adalah krisis hipertensi dan mesti ditonton.

Anda boleh melawat doktor jika anda mengalami gejala berikut:

 • Dizzy
 • Sakit kepala yang teruk
 • Penglihatan kabur
 • Telinga berdering
 • Kekeliruan
 • Mual
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Keletihan
 • Sakit di dada
 • Kesukaran bernafas
 • Air kencing berwarna merah, merah jambu, atau coklat
 • Sensasi memukul di dada, leher atau telinga
 • Tekanan darah melebihi 120/80 mmHG
 • Nosebleed

Hipertensi adalah keadaan yang kadang-kadang sukar untuk dikesan. Oleh itu, sebelum mengetahui apa pemeriksaan hipertensi dengan pakar dan komplikasi yang tidak dijangka berlaku, ia membantu anda mempunyai alat mengukur tekanan darah atau tensimeter di rumah.

Semak hipertensi kepada pakar doktor apa?

Sebelum datang ke pakar, anda perlu menyemak dengan pengamal umum terlebih dahulu, sama ada di klinik, pusat kesihatan, atau perkhidmatan kesihatan terdekat anda.

Biasanya, pengamal am akan melakukan pemeriksaan fizikal asas. Semasa peperiksaan, doktor akan bertanya apa aduan dan tanda yang anda rasakan setakat ini.

Jika perlu, doktor juga akan bertanya bagaimana gaya hidup, diet, dan aktiviti harian anda. Anda juga boleh memberitahu sejarah penyakit anda dan ahli keluarga anda.

Selepas itu, biasanya doktor atau jururawat akan memeriksa tekanan darah anda. Dari peperiksaan ini doktor biasanya boleh menentukan sama ada anda benar-benar mengalami hipertensi, apa jenis hipertensi yang anda alami, dan periksa hipertensi kepada pakar doktor apa.

Berdasarkan Standard Kompetensi Doktor Indonesia, berikut adalah kompetensi yang dapat ditangani oleh pengamal am berdasarkan jenis hipertensi yang dialami oleh pesakit:

Hipertensi penting

Hipertensi jenis ini berlaku bukan kerana penyakit tertentu dalam tubuh anda. Biasanya, hipertensi penting boleh didiagnosis dan dirawat secara langsung oleh seorang pengamal am.

Jadi jika anda didiagnosis dengan hipertensi jenis ini, anda tidak perlu melihat pakar.

Hipertensi sekunder

Hipertensi sekunder adalah hipertensi yang berlaku disebabkan oleh keadaan perubatan lain, contohnya disebabkan oleh buah pinggang, sistem jantung dan endokrin.

Sekiranya ini berlaku, pengamal am hanya boleh memberikan diagnosis dan terapi awal. Seterusnya, anda akan dirujuk kepada pakar mengikut sebab keadaan hipertensi anda.

Sebagai contoh, hipertensi disebabkan oleh keadaan buah pinggang supaya anda dirujuk kepada pakar dalam ubat dalaman dengan subspecialis buah pinggang dan hipertensi.

Hipertensi pulmonari

Hipertensi pulmonari berpunca daripada masalah dengan kapal di dalam paru-paru dan bahagian kanan jantung anda. Dalam kes ini, pengamal am hanya boleh memberikan gambaran keseluruhan penyakit kepada pesakit. Kemudian, anda akan dirujuk kepada ahli kardiologi.

Sila ambil perhatian bahawa anda biasanya tidak dapat melihat doktor pakar jika anda tidak berunding dengan pengamal am terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, jika anda merasa yakin untuk melihat pakar secara langsung, anda boleh membincangkannya terlebih dahulu dengan seorang pengamal am.

Apa yang perlu saya tanya apabila memeriksa tekanan darah tinggi kepada doktor?

Selepas mengetahui pemeriksaan tekanan darah tinggi dengan doktor pakar, anda perlu segera mengatur jadual untuk berjumpa doktor.

Biasanya, masa yang anda miliki semasa peperiksaan dengan doktor agak singkat. Oleh itu, pastikan anda menggunakan peluang ini untuk bertanya seberapa banyak soalan yang mungkin, supaya anda akan semakin mengenali keadaan kesihatan anda sendiri.

Juga Baca:

 • 5 Sebab Kenapa Lebih Muda Dapatkan Hipertensi
 • Memahami Bahaya Hipertensi Semasa Kehamilan, Inilah yang Harus Diperhatikan oleh Ibu
 • Bagaimana Hipertensi Boleh Menyebabkan Serangan Jantung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 16 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 16 Julai 2019

Sumber

Perkhidmatan kesihatan untuk tekanan darah tinggi. http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Healthservices. Diakses pada 3 Julai 2019.

Mengenai tekanan darah tinggi. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/About-High-Blood-Pressure_UCM_002050_Article.jsp .. Diakses pada 3 Julai 2019.

Tekanan darah tinggi (hipertensi). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20373417. Diakses pada 3 Julai 2019.

Apakah Jenis Doktor Yang Perlu Dilihat Saya untuk Tekanan Darah Tinggi? https://healthfully.com/kind-see-high-blood-pressure-5627502.html. Diakses pada 3 Julai 2019.

Apakah hipertensi yang penting? https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/qa/what-is-essential- hypertension. Diakses pada 3 Julai 2019.

Hipertensi sekunder. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/secondary-hypertension/diagnosis-treatment/drc-20350684. Diakses pada 3 Julai 2019.

Hipertensi pulmonari. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-hypertension/symptoms-causes/syc-20350697. Diakses pada 3 Julai 2019.

Piawaian Kompetensi Doktor Indonesia. http://www.kki.go.id/assets/data/arsip/SKDI_Perkonsil, _11_maret_13.pdf. Diakses pada 3 Julai 2019.

Pilihan Editor