Selepas menggunakan titisan mata, bagaimana datang, ia berasa pahit apabila menelan. Kenapa, ya?

Selepas menggunakan titisan mata, bagaimana datang, ia berasa pahit apabila menelan. Kenapa, ya?

Anonim

Titik mata adalah satu kemestian bagi anda yang mempunyai mata kering dan gatal. Walaupun ia menjadikan mata lebih selesa, tidak sedikit orang yang mengadu sakit tekak ketika merasa menelan selepas menggunakan mata. Bagaimana datang, huh?

Kenapa tenggorokan berasa pahit apabila menggunakan titisan mata?

Sememangnya, jika anda merasa pahit sebentar selepas mengambil ubat oral. Bagaimanapun, bagaimana jika anda tidak mengambil ubat oral? Tetapi titisan mata yang secara kebetulan diberikan terus ke mata, jadi tidak melalui perantara mulut dan tekak. Ya, walaupun tidak selalu, penggunaan mata jatuh kadang-kadang menyebabkan tenggorokan merasa pahit ketika menelan orang.

Nampaknya, ini adalah kerana terdapat saluran yang menghubungkan secara langsung antara kelenjar mata dengan hidung (nasolakrimalis), dan diikuti oleh hidung dan tekak. Pada pemeriksaan yang lebih dekat, ada lubang yang cukup kecil di dalam kelopak mata bawah yang dipanggil lacrimal punctum (puncta).

Itulah sebabnya, apabila anda menangis, mengambil mata mata, atau melakukan perkara lain yang menjadikan mata air anda, cecair akan mengalir ke saluran nasolacrimal.

Tambahan pula, cecair dari mata akan berakhir di saluran belakang yang secara langsung berkaitan dengan hidung dan tekak, yang juga bersebelahan dengan esofagus. Inilah yang tidak sedar akan membuatkan anda berasa seperti anda dapat merasakan air mata, walaupun rasa pahit mata jatuh yang anda gunakan tepat ketika anda menelan.

Adakah keadaan ini normal?

Selepas mengalami tekak pahit apabila menelan dengan betul selepas menggunakan titisan mata, anda mungkin berfikir bahawa ini adalah kesan sampingan dadah. Atau juga berfikir bahawa rasa pahit yang muncul sebagai sesuatu tanda adalah salah dengan titisan mata anda.

Pada dasarnya, tekak yang pahit apabila menelan selepas menggunakan titisan mata adalah keadaan normal sehingga tidak perlu dibimbangkan. Kerana selepas itu, rasa pahit biasanya tidak akan bertahan lama dan akan segera hilang beberapa saat kemudian.

Juga Baca:

 • Pilihan untuk tetes mata bagi anda yang mengalami mata kering
 • Tidak Semua Mata Patah Sama, Berikut Cara Pilih Ia Diperlukan
 • 7 Kesilapan yang paling biasa dibuat apabila menggunakan Mata Tetap

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 7 Januari 2019 | Terakhir Edited: 7 Januari 2019

Sumber

Kesan Side Side of Medicine. https://www.webmd.com/oral-health/guide/oral-side-effects-of-medications#1 Diakses pada 4 Januari 2019.

Kenapa saya mempunyai rasa yang pahit dalam mulut saya? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321175.php Diakses pada 4 Januari 2019.

Apa Sebab Rasa Metalik Dalam Mulutku? https://www.healthline.com/health/metallic-taste-in-mouth Diakses pada 4 Januari 2019.

Pilihan Editor