Punca-punca Paling Sakit Kepala, Tetapi Seringkali Tidak Sadar

Punca-punca Paling Sakit Kepala, Tetapi Seringkali Tidak Sadar

Anonim

Hampir semua orang di dunia mengalami sakit kepala. Sakit kepala adalah aduan kesihatan yang paling biasa. Penyebabnya boleh berbeza-beza. Jadi, apa yang menyebabkan sakit kepala anda? Semak di sini, mari!

Pelbagai sebab sakit kepala

Sebelum mengetahui sebabnya, mula-mula mengetahui bahawa sakit kepala dibahagikan kepada dua jenis, iaitu sakit kepala utama dan sakit kepala menengah. Sekarang kerana pelbagai jenis, maka punca sakit kepala anda yang sulu dan sekarang juga boleh berbeza.

Punca-punca sakit kepala utama

Jenis sakit kepala utama ini disebabkan secara langsung oleh gangguan yang berlaku secara langsung di kawasan luar kepala atau masalah struktur kepala seperti saluran darah atau saraf dan hormon. Punca-punca sakit kepala utama ialah:

Migrain

Punca sakit kepala dan sakit kepala yang berdenyut sering migrain tidak diketahui pasti. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pencetus migrain di sekeliling anda. Bermula dari perubahan hormon seperti semasa haid, tekanan, tekanan darah rendah, alkohol, dan kafein, ubat-ubatan tertentu, kepada cahaya terang dan bunyi bising.

Sakit kepala ketegangan

Sakit kepala ketegangan dirasakan di sekitar dahi atau belakang kepala ke leher. Penyebab sakit kepala ini adalah ketegangan otot di bahagian belakang kepala dan leher. Pencetus boleh menjadi stres, makanan tertentu, menatap skrin komputer terlalu lama, jangkitan sinus, postur badan yang sering membengkok, untuk penggunaan kafein yang berlebihan.

Sakit kepala kumpulan

Sakit kepala gugusan berlaku berulang kali dan biasanya berlangsung selama 15 minit hingga 3 jam. Sakit kepala ini boleh berlaku secara tiba-tiba sekali sehari atau boleh sehingga 8 kali.

Punca ini belum diketahui dengan pasti, tetapi dianggap disebabkan oleh kelainan struktur struktur hipotalamus otak. Pemicu lain adalah minuman berlebihan alkohol, merokok, berbau bau pedas seperti cat, atau petrol.

Apabila anda mengalami jenis sakit kepala ini biasanya disertai oleh beberapa gejala lain seperti sakit, kemerahan dan bengkak di sekeliling mata, dan air mata yang berlebihan.

Punca sakit kepala menengah

Juga Baca:

  • Sakit Kepala Apabila Bangun Tidur, Apa Sebabnya?
  • Pusing dan Sakit Kepala Tidak Sama, Berikut 3 Perbezaan
  • Mengapa saya sakit kepala selepas makan makanan goreng?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 4 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 4 Februari, 2019

Sumber

Mayo Clinic. 2017. Sakit kepala kluster. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cluster-headache/symptoms-causes/syc-20352080 (Diakses 2 Ogos 2018)

Cherney Kristeen dan Higeura Valencia. 2018. Sakit Kepala Tegang. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/tension-headache (Diakses pada 2 Ogos 2018)

Mclntosh James. 2017. Apa yang menyebabkan sakit kepala ini? [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936.php (diakses 2 Ogos 2018)

Webberley Helen. 2017. Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Migrain. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.medicalnewstoday.com/articles/148373.php (diakses 2 Ogos 2018)

Pilihan Editor