Lepuh Kulit untuk Kebanyakan Jalan, Ini adalah 4 Tips untuk Mencegah Ia

Lepuh Kulit untuk Kebanyakan Jalan, Ini adalah 4 Tips untuk Mencegah Ia

Anonim

Membayangkan hari berjalan di sekitar pusat membeli-belah, akan membuat kaki sakit. Bukan itu sahaja, kulit kaki juga boleh melepuh. Sama ada ia berhampiran tumit atau sekitar pinkie atau kaki besar. Anda pasti tidak mahu ini berlaku, bukan? Jangan bimbang, ikuti beberapa cara untuk mengelakkan lepuh kaki dari kebanyakan jalan di bawah.

Cara mengelakkan lepuh kaki kerana kebanyakan jalan

Kebanyakan berjalan boleh melepuh kulit anda. Keadaan ini berlaku akibat kerengsaan kulit akibat geseran dan tekanan berterusan. Biasanya, ini berlaku jika kasut atau kasut rata yang anda pakai adalah sempit.

Gesekan dan tekanan antara kulit dan kasut menyebabkan kerosakan pada tisu di bawah kulit. Kemudian, cecair akan terkumpul tepat di lapisan.

Kadang-kadang lepuh juga boleh mengandungi darah jika mereka mencederakan saluran darah kecil di sekitar kaki.

Sekiranya diperhatikan, lepuh ini membentuk benjolan yang kecil dan telus yang merasa lembut dan lembut untuk disentuh. Jadi, berjalan kaki anda tidak terganggu, ikuti cara mengelakkan kaki yang terkelupas yang dipetik dari laman web Cleveland Clinic di bawah.

1. Pilih kasut yang betul

Melangkah berjalan kaki, bukan sahaja peduli dengan gaya pakaian tetapi juga keselesaan. Salah seorang daripada mereka, pilihan kasut untuk digunakan.

Cara pertama untuk mengelakkan lepuh kaki kerana pilihan kaki kasut yang salah, pilih kasut yang tidak sempit. Beri sedikit ruang tersisa apabila menggunakan kasut. Dengan cara itu, ia akan memberikan sedikit kelegaan dan memudahkan kaki ketika berjalan. Gesekan yang berlaku juga menjadi kurang.

Elakkan penggunaan kasut yang masih baru untuk berjalan dalam masa yang lama, terutama yang sesuai untuk kaki.

2. Sapukan pelembap ke kaki

Cara seterusnya untuk mengelakkan lepuh kaki adalah dengan menggunakan pelembap kaki. Pelembap boleh berfungsi sebagai pelincir yang melindungi kelembapan sambil meminimumkan berlakunya geseran antara kasut dan kulit kaki.

Anda boleh menggunakan jeli petroleum, serbuk dan antiperspirant yang mengandungi aluminium klorida. Ketiga-tiga produk ini sering digunakan oleh atlet untuk menjaga kaki mereka kering sambil menghalang lepuh daripada membentuk semasa latihan mereka.

3. Pakai kaus kaki

Selain menggunakan pelembap, anda juga boleh mengelakkan kulit kaki lepuh dengan memakai kaus kaki yang betul. Pilih kaus kaki yang diperbuat daripada lembut supaya kulit tidak menggosok ke atas kaus kaki. Anda boleh menggunakan kaus kaki yang diperbuat daripada akrilik atau polipropilena.

Sebelum menggunakannya untuk berjalan jauh, mula-mula gunakan kaus kaki. Cuba sama ada kaus kaki membuat kasut anda berasa ketat atau tidak. Jika ya, pilih sarung kaki yang lebih kurus.

4. Gunakan pita

Stoking bukanlah satu-satunya pilihan untuk melindungi kulit kaki dari geseran. Anda boleh menggunakan plaster yang menutup luka pada kaki sebagai cara untuk mencegah lepuh kulit.

Gunakan di kawasan yang terdedah kepada geseran, yang terdapat di sekitar tumit dan jari kecil.

5. Rehat dan bawa sandal untuk ganti

Cara terakhir untuk mengelakkan kulit kaki lepuh adalah untuk berehat. Jika anda mula merasa tidak selesa di kawasan kaki anda, berhenti berjalan kaki.

Ia juga penting untuk membawa sandal ganti jadi apabila anda merasa sakit dan lepuh di kaki kerana kebanyakan jalan anda boleh menggantikannya.

Juga Baca:

  • 5 Tips Pintar untuk Mencegah Kaki Callus untuk Bebas Ke mana-mana sahaja
  • Hobi Menggunakan Sneakers? C'mon, Kenali Cara Menghilangkan Kemunculan Kulat dalam Kaki
  • Cuba Berjalan Kaki, Bukan Hanya Berjalan Biasa

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 24 Julai 2019

Sumber

Klinik Cleveland. 5 cara untuk mengelakkan lepuh dan cara terbaik untuk merawatnya. . Diakses pada 5 Julai, 2019.

Wendy Bumgardner. Sangat Baik. 7 Strategi Mencegah Lepuh Kaki. Diakses pada 5 Julai, 2019.

Akademi Dermatologi Amerika. Cara mencegah dan merawat lepuh. Diakses pada 5 Julai, 2019.

Harvard Health Publishing. Diakses pada 5 Julai, 2019.

Pilihan Editor