5 Tips Memulihkan dari Rakan Kongsi Manipulatif

5 Tips Memulihkan dari Rakan Kongsi Manipulatif

Anonim

Pasangan manipulatif boleh mempunyai kesan yang serius terhadap keadaan emosi anda, kerana anda perlu terus berurusan dengan emosi negatif semasa hubungan. Bagi anda yang berjaya melepaskan diri dari rakan kongsi manipulasi, kini adalah masa untuk pulih dan memulakan halaman baru.

Petua untuk pulih dari rakan kongsi manipulasi

Hubungan manipulatif yang berlaku untuk masa yang lama boleh meninggalkan perasaan pengasingan, penindasan, bahkan perasaan tidak berharga. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menyingkirkan semua perasaan ini dengan cara berikut:

1. Mengekalkan jarak dari bekas pasangan

Manipulatif boleh mengubah sikap mereka dengan mudah. Bekas rakan anda mungkin sepatutnya memerlukan bantuan anda sekarang, tetapi esok dia boleh menjadi orang yang agresif dan hanya ingin menang sendiri.

Jaga keadaan emosi anda dengan mengehadkan jaraknya. Elakkan aktiviti bersama yang tidak diperlukan. Kesan hubungan manipulatif boleh menjadi sangat teruk, jadi jangan melemahkan pertahanan yang anda buat dengan mencairkannya.

2. Berhenti menyalahkan diri sendiri

Pasangan manipulasi memanfaatkan kelemahan anda dengan membuat anda merasa bersalah. Kesalahan ini boleh bertahan lama dan menyebabkan emosi negatif, walaupun selepas anda mengakhiri hubungan.

Untuk mendapatkan semula dari rakan kongsi manipulasi, anda perlu belajar untuk berhenti menyalahkan diri sendiri. Ini boleh menjadi sukar, tetapi anda boleh mulakan dengan menjawab soalan berikut:

 • Pernahkah anda dihargai dan dirawat dengan baik semasa hubungan?
 • Adakah hubungan anda hidup memberikan kebahagiaan bagi kedua-dua pihak?
 • Adakah permintaan dan harapan pasangan anda masuk akal?
 • Adakah hubungan ini membuatkan anda berasa gembira?

3. Hormat diri

Perkara yang paling penting yang perlu anda lakukan apabila anda ingin pulih daripada rakan kongsi manipulatif adalah menghormati diri anda dengan sebaik mungkin. Anda adalah satu-satunya orang yang paling memahami keperluan anda sendiri.

Hubungan manipulatif yang telah anda alami telah menghalang anda daripada gembira. Jadi, sekarang adalah masa untuk memulihkan kebahagiaan. Jangan biarkan orang lain menilai, memalukan, atau mengabaikan anda.

4. Suruh diri anda dengan orang yang menyokong

Ia tidak mudah pulih dari pasangan yang manipulatif sahaja. Anda memerlukan bantuan dari orang lain di luar hubungan anda.

Sokongan boleh datang dari rakan rapat, ahli keluarga, atau kumpulan sokongan / komuniti dengan pengalaman serupa.

Anda juga boleh berunding dengan pakar psikologi untuk bantuan profesional. Terapi dengan ahli psikologi akan membantu anda mengenali masalah emosi yang sedang anda hadapi dan mencari penyelesaian.

5. Memulakan kehidupan baru

Jika segala-galanya di sekeliling sentiasa mengingatkan anda tentang hubungan manipulatif yang telah berlalu, anda mungkin perlu memulakan kehidupan baru. Cuba mencari hobi, hobi, aktiviti, atau perkara lain yang sama sekali berbeza.

Lengkapkan diri dengan pengetahuan baru dan mengelilingi diri anda dengan orang yang mempunyai kesan positif terhadap kehidupan anda. Semua ini akan menjadikan anda lebih dapat menghormati diri anda setelah lama mengekalkan emosi negatif.

Memulihkan daripada rakan manipulatif bukan perkara mudah. Anda akan menghadapi pelbagai perkara yang mencetuskan trauma dan membuat anda mahu menyerah. Tidak jarang, proses itu boleh mengambil bulan atau tahun.

Juga Baca:

 • Menggalakkan Rakan Kongsi Anda Adakah Manipulatif? Kenali 6 Tanda bahaya
 • 5 Tanda-tanda Anda Terperangkap Dalam Hubungan Romance Tidak Sihat
 • 5 Tanda Hubungan Kerosakan Tali Persahabatan Anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 23 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 23 Julai, 2019

Sumber

Manipulasi. https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/manipulation Diakses pada 8 Julai 2019.

Bagaimana Mengiktiraf dan Mengendalikan Hubungan Manipulatif. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/communication-success/201407/how-recognize-and-handle-manipulative-relationships Diakses pada 8 Julai 2019.

Bagaimana Mengatasi Manipulator Guru. https://pro.psychcentral.com/recovery-expert/2015/11/how-to-cope-with-a-master-manipulator/ Diakses pada 8 Julai 2019.

Bagaimana Menyembuhkan dan Memulihkan Dari Kerosakan Hubungan Toksik. https://pairedlife.com/problems/Toxic-Relationship-Recovery-How-to-Heal-from-the-Damage Accessed 8 Julai 2019.

Pilihan Editor