3 Tips untuk Mengubati Telinga Sakit semasa Colds and Colds

3 Tips untuk Mengubati Telinga Sakit semasa Colds and Colds

Anonim

Apabila selsema dan selesema berlaku, satu daripada aduan yang paling biasa di samping kesesakan hidung adalah sakit telinga. Kesakitan ini sebenarnya tidak terlalu sengit, tetapi terasa agak menjengkelkan, terutama apabila anda menelan sesuatu di dalam kerongkong. Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan rasa sakit di telinga semasa selesema dan selsema?

Mengapa anda merasakan kesakitan apabila anda mempunyai selsema?

Selesema dan selsema biasanya akan menjadikan telinga telinga seolah-olah disekat. Itulah sebabnya, anda mungkin sering mengadu kesakitan dan halangan, seperti kesukaran mendengar atau pekak di telinga semasa selesema dan selsema.

Aduan biasanya lebih jelas apabila anda menelan air liur, makanan, atau minuman di dalam kerongkong. Richard Rosenfeld, MD, MPH, sebagai pensyarah dan ketua pengarang akademik di Pusat Perubatan Downstate New York State University di New York, menjelaskan punca keadaan tersebut.

Menurutnya, selesema dan selsema boleh menyebabkan sakit telinga akibat keradangan akibat jangkitan virus yang menyerang gendang telinga. Kerana virus yang menyebabkan selesema dan selsema dapat menjangkiti seluruh saluran pernafasan badan.

Iaitu, bermula dari hidung, tekak, ke tiub eustachian yang menghubungkan telinga dan tekak, juga menanggung kesannya. Virus yang menyebabkan selesema dan selsema akan menyebabkan penumpahan cecair serta telinga.

Cecair dan lendir kemudian menyumbat tiub eustachian. Akibatnya, anda akan mengalami sakit tekak ketika anda menelan, yang kemudiannya menyebar ke telinga semasa selesema dan selesema.

Bagaimana untuk mengatasi telinga ketika selesema?

Apabila selesema dan sejuk pulih, telinga yang sakit dan gatal biasanya akan mereda. Walau bagaimanapun, kadang-kadang proses pemulihan memakan masa dan tidak menentu bergantung kepada keadaan anda.

Oleh itu, tidak pernah menyakitkan untuk merawat selesema dan aduan sejuk anda dengan ini untuk memudahkan anda bergerak.

Nah, inilah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat telinga pada selesema dan selsema:

1. Ambil ubat selesema dan sejuk

Kerana keluhan telinga yang berpenyakit seperti budek akibat selesema dan selsema, maka satu rawatan dapat menggunakan narkoba. Kami mengesyorkan anda terlebih dahulu mengubati selesema dan selesema yang anda alami, supaya kemudian gangguan telinga dapat bertambah baik.

Pelbagai pilihan ubat yang boleh diambil termasuk Tylenol (acetaminophen), Advil atau Motrin (ibuprofen), untuk membantu melegakan sakit telinga. Di samping itu, ubat-ubatan yang mengandungi decongestants dan antihistamin juga boleh melegakan aduan sakit di telinga semasa selesema, selsema, alahan, atau sinus.

Sebelum mengambilnya, berunding dengan doktor atau farmasi mengenai jenis ubat dan dos yang terbaik mengikut keadaan anda.

2. Gunakan kompres panas

Selain mengambil ubat, anda juga boleh membuka satu penyumbatan bendalir atau lendir dalam tiub eustachian menggunakan kompres panas. Caranya, hanya menyediakan air panas atau suam dalam bekas, kemudian gunakan tuala untuk memampatkan bahagian sekitar telinga.

Anda juga boleh mengarahkan stim panas dari bekas ke arah telinga. Kedua-dua cara akan membuat kenaikan stim dan masukkan telinga telinga, dengan itu melonggarkan penyumbatan bendalir dan lendir.

Sakit di telinga semasa selesema dan selsema akan beransur-ansur pulih.

3. Penyediaan antibiotik dari doktor

Kadang-kadang, sakit di telinga semasa selesema dan selesema juga boleh mencetuskan kemasukan bakteria. Dalam kes ini, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk menangani gejala selesema dan sejuk, serta aduan di telinga.

Juga Baca:

  • Punca Bindeng Telinga Semasa Flu dan 5 Trik Hak untuk Mengatasi Ia
  • Kenapa Sakit Telinga Saya Apabila Saya Mempunyai Selesema?
  • Bersihkan Telinga Jangan Kerap! (Bilakah Masa Kanan?)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Diulas: 11 Julai 2019 | Terakhir Edited: 11 Julai 2019

Sumber

Sakit kepala: Adalah jangkitan selesema atau telinga? https://www.everydayhealth.com/cold-and-flu/cold-or-ear-infection/ Diakses pada 3 Julai 2019.

Adakah Ia Normal Memiliki Gejala Dingin Bersama Earache? https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/qa/is-it-normal-to-have-cold-symptoms-along-with-an-earache Diakses pada 3 Julai 2019.

Kenapa Hati Saya Telinga? https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/why-does-ear-hurt#1 Diakses pada 3 Julai 2019.

Bagaimana Unclog Telinga Anda. https://www.healthline.com/health/how-to-unclog-ears Diakses pada 3 Julai 2019.

Kenapa Telinga saya Merasakan tersumbat? https://www.healthline.com/health/why-does-my-ear-feel-clogged Diakses pada 3 Julai 2019.

Pilihan Editor