Pelbagai Punca Seksyen Berdarah di Bayi Anda

Pelbagai Punca Seksyen Berdarah di Bayi Anda

Anonim

Hampir semua ibu bapa akan merasa bimbang apabila mereka mendapati darah dalam najis bayi ketika menukar lampin. Bab berdarah yang berlaku pada bayi dapat menunjukkan pelbagai masalah kesihatan. Itulah sebabnya, mengetahui sebab itu sangat penting sebelum mengetahui bagaimana untuk merawatnya.

Jangan panik apabila anda melihat pendarahan usus bayi

Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda memberi perhatian kepada semua perkembangan dan perubahan yang terjadi pada bayi anda. Bermula dari tingkah laku kepada bentuk dan warna kotoran bayi anda.

Ia bertujuan untuk memudahkan anda mengatasi masalah kesihatan apabila perubahan berlaku pada bayi anda, termasuk bab darah.

Jika anda mendapati darah dalam pergerakan usus bayi anda, jangan panik dan tergesa-gesa untuk membawanya ke doktor. Baiklah, cuba ingat apa yang mereka makan kali terakhir.

Biasanya, sistem pencernaan yang tidak sempurna bayi menyimpan warna dan bentuk najisnya daripada mengubah banyak makanan yang dimakan. Sebagai contoh, apabila memakan buah naga atau tomato, warna najis bayi anda cenderung menjadi ungu atau merah.

Keadaan ini masih agak munasabah sehingga anda tidak perlu risau. Untuk mengujinya, anda mungkin boleh mengubah diet.

Walau bagaimanapun, jika warna merah dalam usus bayi anda sering muncul dan anda mengesyaki ia adalah darah, segera berjumpa dengan pakar pediatrik anda.

Penyebab pergerakan usus pada bayi

Agar tidak mendapat langkah yang salah dalam pengendalian, anda mesti tahu penyebab bab darah yang berdarah di bayi. Beberapa perkara yang menyebabkan keadaan ini, termasuk:

1. Fissure ani

Fisur dubur atau fisur dubur adalah keadaan apabila terdapat air mata kecil di dalam saluran dubur. Keadaan ini tidak hanya berlaku pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak kecil dan bayi.

Seperti yang dilaporkan oleh Health Kids , fisur dubur berlaku apabila bab BAB terlalu besar dan keras. Tinja kemudiannya cuba melewati dubur bayi, jadi tidak biasa untuk membuat luka lapisan dubur.

Hasilnya, kawasan dubur berasa menyakitkan dan gatal, terutamanya apabila anda mempunyai pergerakan usus. Keadaan ini sebenarnya agak biasa pada bayi dan akan pulih jika anda menjaga kawasan tersebut.

Beberapa cara berikut yang boleh anda lakukan supaya bab darah yang berdarah di dalam bayi anda tidak berulang.

 • Berikan banyak air
 • Beri serat yang cukup
 • Sapukan salap untuk mempercepat penyembuhan

Walau bagaimanapun, jika najis dalam bayi itu masih berdarah selama beberapa hari, berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

2. Alahan makanan

Pada dasarnya, bayi boleh alah kepada makanan apa pun. Malah, susu ibu dari ibu yang makan makanan yang mencetuskan alahan pada bayi juga menyebabkan reaksi alergi.

Sambutan alah dan keradangan biasanya berbentuk peradangan pada usus. Keradangan dalam usus boleh menjadi salah satu penyebab bab darah yang berdarah di bayi.

Oleh itu, memberi perhatian kepada sumber makanan yang sesuai untuk bayi anda juga penting supaya masalah tidak berlaku pada masa akan datang.

3. Puting berdarah

Salah satu sebab mengapa pendarahan usus pada bayi menyusu dari puting ibu yang berdarah.

Darah dari puting susu akhirnya memasuki sistem pencernaan dan menjadikan bayi berdarah. Walau bagaimanapun, ibu tidak perlu risau. Keadaan ini tidak membahayakan bayi anda.

4. Gangguan usus dan jangkitan

Sekiranya pergerakan usus pada bayi juga diiringi oleh cirit-birit, bayi anda mungkin terjejas oleh jangkitan bakteria usus. Pelbagai bakteria yang menyebabkan jangkitan pada usus bayi dan cirit-birit berdarah, termasuk:

 • Shigella
 • Salmonella
 • E. coli
 • Campylobacter

Sekiranya bayi anda mempunyai keadaan ini, pastikan anda teruskan minum sebanyak mungkin susu untuk mengelakkan dehidrasi. Di samping itu, anda juga boleh memberikan cecair oral yang telah diluluskan oleh pakar pediatrik anda.

Juga Baca:

 • BABY Baby Slimy, Haruskah Ibu Bapa Merisa?
 • Bolehkah Bayi Mengambil Laxatives?
 • Pelbagai Sebab Bayi Tidak Akan Tidur, dan Bagaimana Mengatasi Ia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 24 Julai 2019

Sumber

Fisur dubur https://kidshealth.org/PrimaryChildrens/en/parents/az-anal-fissure.html diakses pada 5 Julai 2019.

Diarhhea bakteria https://www.fairview.org/patient-education/115968EN diakses 5 Julai 2019.

Nasihat untuk darah dalam najis bayi https://www.verywellfamily.com/blood-in-babys-stool-causes-and-advice-284378 diakses pada 5 Julai 2019.

Oversupply payudara susu https://www.pregnancybirthbaby.org.au/oversupply diakses 5 Julai 2019.

Stools-blood di https://www.seattlechildrens.org/conditions/az/stools-blood-in/ diakses 5 Julai 2019.

Pilihan Editor