Faktor Genetik Boleh Mempengaruhi Risiko Schizophrenia

Faktor Genetik Boleh Mempengaruhi Risiko Schizophrenia

Anonim

Terdapat banyak penyakit yang berlaku akibat daripada warisan secara genetik. Salah satu yang paling dibincangkan adalah skizofrenia. Ya, sesetengah orang berfikir bahawa skizofrenia berlaku kerana keturunan genetik. Jadi, ini benar? Lihat penjelasan di bawah.

Schizophrenia boleh menjadi keturunan, tetapi tidak secara langsung

Schizophrenia adalah penyakit mental kronik yang boleh menjejaskan proses pemikiran seseorang. Secara umum, skizofrenia tidak dapat membezakan antara fantasi dan realiti.

Penyebab satu penyakit mental yang dialami oleh hanya 1% penduduk dunia dan penyebabnya tidak jelas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang mungkin mencetuskan gangguan mental ini, faktor genetik salah satunya.

Ramai orang berfikir bahawa jika ahli keluarga mempunyai skizofrenia, kemungkinan bahawa anak-anak atau cucu mereka juga akan mengalaminya.

Bagaimanapun, seperti yang dipetik oleh MedicineNet, Roxanne Dryden-Edwards, MD, menyatakan bahawa skizofrenia memang boleh berlaku disebabkan keturunan, tetapi tidak secara langsung. Terdapat faktor psikologi dan alam sekitar yang juga memainkan peranan dalam menyebabkan skizofrenia.

Di samping itu, skizofrenia akibat keturunan biasanya berlaku pada anggota yang mempunyai hubungan darah yang cukup rapat. Walau bagaimanapun, corak genetiknya tidak diketahui dengan pasti.

Kembar lebih terdedah kepada skizofrenia akibat faktor genetik

Pada tahun 2017, kajian kembar Denmark telah dijalankan untuk melihat sama ada skizofrenia boleh menurun disebabkan oleh faktor genetik.

Lebih daripada 30, 000 kembar yang dilahirkan pada tahun 1951 hingga 2000 telah dikaji sehingga 1 Jun 2011. Kembar kedua-dua kembar yang sama dan tidak sama.

Ia bertujuan agar penyelidik dapat menganggarkan sejauh mana faktor keturunan menyebabkan skizofrenia.

Dalam kajian itu, para penyelidik menganggarkan bahawa terdapat kemungkinan 79% skizofrenia akan diserahkan kepada kembar.

Sebagai kesimpulan, faktor genetik atau keturunan memang boleh menjadi salah satu sebab seseorang mengalami skizofrenia.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai saudara yang jauh dan menderita skizofrenia, risiko mengembangkan skizofrenia juga akan menjadi lebih kecil.

Schizophrenia boleh berlaku walaupun sebelum lahir

Menurut Dr. Dryden-Edwards, skizofrenia juga boleh berlaku sebelum bayi dilahirkan. Faktor alam sekitar adalah punca.

Risiko skizofrenia biasanya lebih kerap berlaku pada wanita yang hamil pada usia tua, kekurangan nutrisi semasa kehamilan, atau mengalami jangkitan semasa kehamilan.

Di samping itu, kehidupan yang sukar, mangsa penderaan emosi, dan menyaksikan keganasan rumah tangga juga dapat membuat seseorang lebih rentan terhadap kemungkinan skizofrenia.

Oleh itu, faktor alam sekitar juga memainkan peranan penting sebagai penyebab skizofrenia, sebagai tambahan kepada keturunan.

Penyebab skizofrenia lain

Juga Baca:

  • Adakah Orang dengan Skizofrenia Mempunyai Keperibadian Pelbagai?
  • Mitos Atau Fakta: Schizophrenics Selalu Membunuh?
  • Mendedahkan Keberkesanan Vitamin Minyak Ikan untuk Mencegah Risiko Schizophrenia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 23 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 23 Julai, 2019

Sumber

Hilker R., Helenius D., Fagerlund B., Skytthe A., Christensen K., Werge TM, Nordentoft M. & Glenthøj B., Penyakit skizofrenia dan skizofrenia berdasarkan spektrum pada Daftar Berkembar Denmark, Psikiatri Biologi (2017), doi: 10.1016 / j.biopsych.2017.08.017 diakses 8 Julai 2019.

Schizophrenia https://ghr.nlm.nih.gov/condition/schizophrenia# diakses 8 Julai 2019.

Adakah skizofrenia berisiko 'sekitar 80% genetik'? https://www.nhs.uk/news/mental-health/schizophrenia-risk-around-80-genetic/ diakses 8 Julai 2019.

Pilihan Editor