Senarai Cadangan Ubat-ubatan Pain Gum, dari Preskripsi ke Bahan Semulajadi

Senarai Cadangan Ubat-ubatan Pain Gum, dari Preskripsi ke Bahan Semulajadi

Anonim

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan gusi berasa sakit, sakit, dan kebas. Sama ada disebabkan oleh luka canker, menyikat gigi terlalu keras, hanya memasang asbak, untuk perubahan hormon yang dikaitkan dengan haid bulanan dan kehamilan. Apa pun faktor pencetus, sakit gusi benar-benar menjadikannya tidak selesa. Agar tidak disiksa secara berterusan, berikut adalah pelbagai pilihan ubat untuk kesakitan gusi yang selamat dan berkesan.

Image

Ubat nyeri getah dari doktor

Untuk melegakan kesakitan pada gusi, doktor biasanya akan menetapkan ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen. Kedua-dua ubat ini digunakan untuk melegakan kesakitan sambil mengurangkan keradangan pada gusi yang terkena.

Sebagai tambahan kepada ubat sakit, doktor biasanya boleh menetapkan beberapa ubat lain yang termasuk:

1. Chlorhexidine

Image

Chlorhexidine adalah ubat kumur antiseptik yang boleh digunakan untuk melegakan kesakitan gusi. Doktor biasanya menetapkan ubat ini untuk membunuh bakteria yang menyebabkan penyakit gusi. Ubat ini juga boleh digunakan untuk meringankan gusi radang yang meradang, bengkak, dan pendarahan yang disebabkan oleh gingivitis.

Adalah penting untuk memahami bahawa pencuci mulut tidak boleh ditelan. Setelah beri gargling, pastikan untuk mengeluarkan air dari bangku dengan segera.

Ubat ini juga tidak boleh digunakan dalam jangka panjang. Penggunaan jangka panjang boleh mengubah warna gigi menjadi coklat, menyebabkan rasa aneh di dalam mulut, dan meningkatkan pembentukan karang gigi. Oleh itu, hanya gunakan ubat ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

2. Antibiotik

Image

Doktor anda boleh menetapkan ubat-ubatan antibiotik seperti doxycycline, teracycline, dan minocycline untuk mengelakkan sakit gusi anda daripada membawa kepada jangkitan serius.

Antibiotik berfungsi, melambatkan, dan memusnahkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan di dalam mulut. Ini bermakna, antibiotik tidak akan berfungsi secara optimum untuk merawat jangkitan virus.

Antibiotik mesti digunakan dengan berhati-hati. Penggunaan yang tidak betul atau tidak sesuai boleh menyebabkan penyakit lebih sukar untuk dirawat kerana bakteria tahan terhadap ubat-ubatan. Oleh itu, pastikan anda mengambil antibiotik mengikut peraturan penggunaan, ya.

Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor jika anda merasakan anda tidak memahami peraturan mengenai penggunaan ubat yang akan diambil. Juga tanya jika anda bimbang tentang kesan sampingan ubat yang anda ambil.

3. Ubat gigi khas

Image

Doktor juga boleh menetapkan ubat gigi khas yang mengandungi antibiotik fluorida dan triclosan. Ubat gigi istimewa ini boleh digunakan sebagai ubat gusi kerana gingivitis semasa membantu membasmi plak pada permukaan gusi.

Cara menggunakan pasta gigi sebenarnya sama seperti pasta gigi secara umum. Walau bagaimanapun, jumlah ubat gigi yang digunakan untuk setiap penggunaan mungkin bergantung kepada cadangan doktor. Untuk hasil yang optimum, pastikan anda menggunakan ubat gigi ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Ubat semulajadi untuk kesakitan gusi

Gusi yang menyakitkan juga boleh dirawat dengan rawatan sederhana yang bergaya di rumah. Antara yang anda boleh cuba termasuk:

1. Tekan sejuk

Image

Gusi yang boleh dengan mudah dirawat dengan kompres sejuk. Selain berkesan dalam melegakan kesakitan, pemampatan sejuk juga boleh membantu mengurangkan keradangan dalam gusi.

Anda tidak memerlukan banyak modal untuk melakukan rawatan ini. Hanya menyediakan beberapa blok ais dan kain bersih atau kain lap. Bungkus kiub ais dalam kain lap dan tongkat kepada gusi berpenyakit selama beberapa 5-10 minit. Biarkan selama beberapa lama dan kemudian letakkan lagi kompres sejuk pada gusi yang bermasalah.

Lakukan ini beberapa kali sehingga gusi anda tidak lagi cedera.

2. Garam air garam

Image

Air garam adalah herba semulajadi dengan satu juta manfaat kesihatan untuk gigi dan mulut.

Berita baik, pelbagai kajian telah berjaya membuktikan dakwaan manfaat air garam. Air garam boleh melegakan keradangan dan mencegah jangkitan akibat gingivitis. Ini adalah kesan anti-radang, antiseptik, dan antimikrobanya.

Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan jenis garam yang tepat. Gunakan garam tulen tanpa campuran MSG atau perisa lain. Di samping itu, jangan mengukur terlalu banyak garam sebagai minuman keras. Anda hanya perlu menggunakan 1/2 sudu teh garam tulen dan larut dalam segelas air hangat.

Hancurkan mulut anda selama 20-30 saat kemudian keluarkan najis selepas selesai, jangan menelan.

3. Berus gigi dua kali sehari

Image

Berus rutin adalah kunci dalam menjaga kebersihan mulut dan pergigian. Jadi, walaupun gusi itu gemetar, anda tidak boleh lupa untuk menyikat gigi anda.

Malas atau jarang berus gigi anda sebenarnya akan menjadikan lebih banyak bakteria menjajah gusi, dengan itu memburukkan lagi masalah. Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan bahawa semua orang dengan sungguh-sungguh menyikat gigi mereka dua kali sehari pada waktu pagi dan petang sebelum tidur. Pilih sikat bulu lembut dan pastikan pasta gigi yang digunakan mengandungi fluorida.

Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan, jangan lupa membersihkan gigi dengan menggunakan flos. Kaedah ini berkesan menghilangkan sisa yang terselip atau tersangkut di antara gigi dan tidak dapat dicapai dengan berus gigi.

Bersihkan gigi anda dengan flos selepas anda menyikat gigi anda. Agar tidak membuat gusi menyakitkan lagi, gunakan teknik flossing yang betul.

Jangan meremehkan rasa sakit gusi

Nyeri getah memang keadaan biasa dan bahkan hampir semua orang telah mengalaminya. Walaupun begitu, jangan meremehkan rasa sakit gusi.

Jika gusi terus menyakitkan dan berdarah dengan mudah semasa dan selepas menyikat gigi, anda harus segera berjumpa dengan doktor gigi. Gusi pendarahan, kemerahan, dan bengkak adalah tanda gingivitis, alias peradangan gusi.

Jika gingivitis tidak dirawat dengan segera, ia akan menyebabkan jangkitan gusi yang serius yang disebut periodontitis. Keadaan ini menyebabkan kesakitan yang melampau dalam poket gusi dan abses (nanah) juga boleh muncul di dalam.

Periodontitis juga boleh menyebabkan kehilangan gigi dan merosakkan tulang pendukung gigi. Dalam kes yang teruk, periodontitis juga boleh menyebabkan komplikasi yang berkaitan dengan penyakit jantung.

Juga Baca:

  • Berhati-hati, gejala penyakit gusi boleh menjadi lebih buruk jika sering diabaikan
  • Bolehkah Mouthwash Rawat Gigi dan Gusi Gum?
  • 5 perkara yang pada umumnya merupakan punca gusi pucat (Haruskah saya bimbang?)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 3 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 3 Julai 2019

Sumber

Mengubati Penyakit Periodontal - https://www.ada.org/~/media/ADA/Publications/Files/patient_46.pdf?la=en diakses pada 25 Jun 2019

Dingin, F., Kesihatan, E., Penyakit, H., Penyakit, L., Pengurusan, P., & Syarat, S. et al. (2019). Rawatan untuk Penyakit Gum . WebMD . Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.webmd.com/oral-health/guide/gum-disease-treatments#1

Dingin, F., Kesihatan, E., Penyakit, H., Penyakit, L., Pengurusan, P., & Syarat, S. et al. (2019). Fight Gigi dan Nail Terhadap Penyakit Gum . WebMD . Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.webmd.com/oral-health/features/gums-problems-gingivitis#1

Penyakit gusi - Rawatan . (2018). nhs.uk. Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.nhs.uk/conditions/gum-disease/treatment/

Periodontitis - Diagnosis dan rawatan - Mayo Clinic . (2019). Mayoclinic.org . Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/diagnosis-treatment/drc-20354479

Pilihan Editor