Serangan panik tiba di pejabat? Ayo, mengatasi 5 cara ini

Serangan panik tiba di pejabat? Ayo, mengatasi 5 cara ini

Anonim

Pernahkah anda merasakan serangan panik (serangan panik tiba-tiba) apabila ia akan menjadi persembahan di hadapan bos anda? Peluh sejuk berjalan lancar dan anda tidak boleh berfikir dengan jelas. Nah, sebenarnya bagaimana, ya, bagaimana menangani serangan panik di pejabat?

Punca serangan panik di pejabat

Peluh sejuk, jantung berdegup pantas, dan sesak nafas adalah semua tanda-tanda bahawa anda sedang mengalami serangan panik.

Gejala-gejala ini lebih teruk daripada ketika anda tertekan atau bimbang. Malah, orang yang mengalami serangan panik begitu cemas bahawa mereka merasakan dunia akan berakhir.

Serangan ini sering berlaku tiba-tiba. Walaupun tidak jelas apa yang menyebabkan ini, terdapat beberapa penjelasan perubatan yang mungkin membantu anda memahami keadaan ini.

Seperti yang dilaporkan oleh Panduan Bantuan , terdapat lapan sebab yang mungkin dikaitkan dengan serangan panik, terutama di pejabat, antara lain.

 • Tekanan yang teruk akibat kematian orang yang disayangi, perceraian, atau masalah kerja
 • Faktor genetik
 • Peralihan kehidupan baru, seperti pekerjaan bergerak atau memasuki persekitaran baru
 • Salah satu injap jantung tidak ditutup dengan betul
 • Kelenjar tiroid terlalu aktif
 • Gula darah rendah
 • Mengambil terlalu banyak kafein
 • Sekatan terhadap penggunaan ubat tertentu

Penyebab ini boleh berlaku disebabkan oleh masalah kesihatan, ini juga boleh disebabkan oleh keadaan psikologi anda. Itulah sebabnya, jika ini berlaku selalunya tetapi anda tidak tahu apa yang menyebabkannya, segera berunding dengan kakitangan perubatan, seperti doktor, pakar psikiatri atau psikologi.

Bagaimana menangani serangan panik di pejabat

Serangan panik yang dialami oleh seseorang di pejabat sering membuat mereka tidak produktif, sukar untuk menumpukan perhatian, dan membuang masa.

Sekiranya keadaan ini ditinggalkan dan tidak dikendalikan dengan betul, ia boleh mengganggu anda dalam jangka panjang.

Kaedah di bawah ini akan memerlukan ujian yang berulang kerana anda perlu mempercayai badan anda sekali lagi. Cuba baca buku yang membantu atau pergi ke ahli terapi yang pakar dalam bidang mereka.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan jika anda mendapat serangan panik di pejabat.

1. Mengatur pernafasan

Apabila serangan panik berlaku, tidak biasa bagi penghidap mengalami sesak nafas. Oleh itu, mengamalkan pernafasan yang betul adalah cukup untuk membantu anda melarikan diri dari serangan panik.

Ini juga boleh membantu mengurangkan tahap tekanan dan mengurangkan kebimbangan.

Anda boleh mencuba dengan mengambil dan bernafas perlahan-lahan dan lama apabila timbul panik. Cobalah untuk mengambil empat nafas dalam dan buang mereka selama enam.

2. Menghadapi ketakutan yang dialami

Menurut Persatuan Psikologi Amerika, satu daripada 75 orang telah mengalami serangan panik dan gejala fizikal.

Bermula dari gementar, jantung berdegup dengan cepat, sakit dada, sakit kepala ringan sehingga tidak dapat menyelesaikan tugas di pejabat.

Salah satu cara untuk menangani serangan panik di pejabat adalah untuk menangani ketakutan dan gejala yang anda alami, walaupun ia bertentangan dengan kehendak anda.

Sediakan diri anda sebelum menghadapi sesuatu yang membuat anda panik. Sebagai contoh, anda sering panik apabila anda mahu hadir, berlatih perlahan-lahan di khalayak ramai. Bermula dari hadapan beberapa orang, sehingga secara beransur-ansur dalam kerumunan orang ramai secara beransur-ansur.

3. Berfikir secara logik

Serangan panik yang berlaku tiba-tiba di pejabat membuat anda tidak dapat berfikir dengan jelas. Ini kerana isyarat dari hipotalamus dan batang otak boleh mengambil alih proses membuat keputusan.

Dua bahagian otak yang disebutkan sebelumnya berfungsi sebagai sistem pertahanan. Terdapat beberapa cara untuk menangani serangan panik yang menjadikan anda sukar untuk berfokus pada kerja, termasuk:

 • Bercakap kepada diri sendiri boleh mengurangkan gejala serangan panik. Ini akan menjadikan bahagian pemikiran fungsi otak lagi.
 • Gunakan lima deria anda, seperti mencari 5 warna tertentu, mendengar empat bunyi yang berbeza, menyentuh 3 tekstur, bernafas 2 aroma, dan merasa 1 perkara.
 • Menulis bagaimana perasaan anda sebelum dan selepas serangan panik muncul dapat membantu anda melihat apa yang sebenarnya terjadi dan membantu anda berfikir dengan jelas.

Bagi sesetengah orang, ini dapat membantu mereka melihat apa yang berlaku kepada mereka apabila timbul panik. Penulisan yang anda buat juga boleh membantu menilai serangan panik yang timbul.

4. Dapatkan bantuan daripada orang lain

Sebenarnya, serangan panik juga boleh diatasi dengan mendengar suara orang yang rapat dengan anda. Sebagai contoh, apabila anda panik memanggil ibu anda, suaranya segera menggalakkan dan menenangkan anda.

Kebanyakan orang yang mengalami serangan panik tidak mahu memberitahu kawan atau atasan pejabat mereka. Ini kerana mereka takut dianggap tidak cekap di tempat kerja.

Malah, panik serangan adalah peristiwa yang berlaku semata-mata kerana sukar untuk meminta pertolongan kerana persekitaran pejabat yang tidak nyaman.

Sokongan dari rakan sekerja dan mereka yang ada di sekeliling sebenarnya boleh menjadi cara untuk menangani gejala serangan panik yang muncul di pejabat. Oleh itu, cuba jangan melarikan diri dengan rasa malu, tetapi hubungi rakan yang anda percayai untuk meminta pertolongan.

5. Kenali pencetus

Mengetahui apa yang mencetuskan anda untuk mengalami serangan panik di pejabat boleh menjadi satu cara untuk mengatasi keadaan ini.

Ini sangat penting memandangkan kejadian ini boleh diulang semasa di pejabat. Biasanya, serangan panik di pejabat berlaku kerana beban kerja di pejabat atau hubungan anda dengan persekitaran kerja.

Juga Baca:

 • Hyperventilation (Nafas Berlebihan) Apabila Panik, Berbahaya?
 • Apakah Perbezaan Antara Serangan Jantung dan Serangan Panik?
 • 5 Tanda-tanda yang Muncul Apabila Kerja dan Kehidupan Peribadi Tidak Seimbang

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 24 Julai 2019

Sumber

Cara Menghentikan Serangan Panik Di Tempat Kerja, Dari Seseorang yang Telah Ada https://www.huffpost.com/entry/panic-attacks-at-work-tips_l_5c76bdaae4b08c4f55567a6a diakses 5 Julai 2019.

Gangguan Panik https://www.apa.org/topics/anxiety/panic-disorder yang diakses pada 5 Julai 2019.

Serangan Panik di Pejabat: Apabila Spirals Of Kecemasan Daripada Kawalan https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-human-equation/201006/panic-attack-the-office-when-anxiety-spirals-out- kawalan diakses 5 Julai 2019.

Serangan Panik dan Gangguan panik https://www.helpguide.org/articles/anxiety/panic-attacks-and-panic-disorders.htm diakses 5 Julai 2019.

Pilihan Editor