Takut digigit oleh nyamuk di rumah sendiri? Ayo, Cegah 6 Cara

Takut digigit oleh nyamuk di rumah sendiri? Ayo, Cegah 6 Cara

Anonim

Bukan sahaja di luar rumah, taman, atau tempat dengan banyak belukar, gigitan nyamuk juga boleh berlaku di rumah. Gigit nyamuk ini boleh mengganggu kerana ia menyebabkan lebam gatal. Untuk mengelakkan gigitan nyamuk, lihat kaedah berikut untuk mengelakkan ini.

Apa yang berlaku selepas digigit nyamuk

Kebanyakan orang selepas digigit nyamuk akan terasa gatal dan reda kulit dan bengkak atau lebam.

Menurut American Academy of Asthmatic Asthma & Immunology, sesetengah orang yang mengalami gigitan nyamuk sebenarnya menyebabkan tindak balas yang agak teruk akibat alergi. Bermula dari demam, sendi bengkak, hingga anafilaksis.

Anafilaksis adalah tindak balas daripada alergi yang boleh menyebabkan penderitaan pengsan atau kematian. Reaksi ini berlaku dalam beberapa saat dan minit bersama dengan penurunan tekanan darah dan kesukaran bernafas.

Jika anda atau seseorang yang rapat dengan anda mengalami ini, segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Kerana ada kemungkinan yang agak berbahaya, anda pasti perlu tahu cara untuk mencegah gigitan nyamuk.

Cara yang berkesan untuk mengelakkan gigitan nyamuk

Seperti yang dilaporkan oleh CDC (agensi kawalan dan pencegahan penyakit di Amerika), nyamuk biasanya menggigit pada waktu siang dan malam, di luar dan di dalam rumah.

Serangga ini biasanya mencari tempat yang hangat apabila suhu mula sejuk. Nyamuk biasanya akan berkumpul di dalam bilik tertutup, seperti garaj atau gudang.

Secara umumnya, nyamuk akan membiak di tempat lembap atau takungan air, seperti kolam, tayar lama, tumbuhan basah, hingga sampah.

Jika anda merasakan rumah anda tidak bebas dari serangan nyamuk, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda ikuti untuk mengelakkan gigitan nyamuk.

1. Menggunakan kipas

Nyamuk ternyata menjadi haiwan yang tidak boleh terbang terlalu banyak. Itulah sebabnya, satu cara untuk mengelakkan gigitan nyamuk adalah menggunakan kipas.

Angin yang dicipta mungkin mengganggu keupayaan terbangnya. Jika anda berdiri atau duduk di dekat peminat, kemungkinan nyamuk akan mempunyai masa yang sukar menggigit anda.

2. Menerapkan minyak pudina

Menurut satu kajian pada tahun 2011, peppermint dimasukkan dalam satu yang boleh menjadi penghilang nyamuk. Tumbuhan ini terbukti sebagai cara untuk mencegah gigitan nyamuk, termasuk Aedes aegypti selama 45 minit.

Ekstrak tumbuhan peppermint ini digunakan sebagai minyak esensial supaya ia boleh digunakan untuk kawasan lengan atau badan yang anda inginkan. Cara menggunakannya juga mudah, anda hanya boleh campurkan minyak peppermint dengan lemon untuk mendapatkan aroma mint yang sempurna.

Walau bagaimanapun, ada perkara yang perlu diingat bahawa minyak peppermint boleh menyebabkan sensasi panas pada kulit. Anda mungkin dapat menggabungkannya dengan minyak canola.

3. Secara rutin buang sampah

Adakah anda sedar bahawa sampah yang telah terkumpul di sudut bilik dan membuat lembap lantai boleh menjadi sarang nyamuk?

Oleh itu, anda dan ahli keluarga lain bebas daripada ancaman digigit nyamuk, jangan lupa untuk membuang sampah anda secara rutin.

Di samping itu, ia boleh dilakukan untuk memisahkan sisa basah dan kering untuk memudahkan anda memilih dan menyusunnya.

4. Menggunakan minyak catnip

Selain digunakan di dunia masakan, catnip juga digunakan sebagai cara untuk mencegah gigitan nyamuk di rumah.

Ekstrak Catnip dianggap lebih selamat dan tidak mempunyai kesan sampingan pada kulit. Untuk mengelakkan digigit nyamuk, anda boleh menggunakan minyak catnip. Minyak ini boleh melindungi tubuh daripada gigitan nyamuk selama 7 jam.

5. Menggunakan penggunaan tumbuhan serai

Bahan semulajadi yang biasa dalam losyen penahan nyamuk adalah serai. Jika anda ingin menggunakan kaedah semula jadi untuk mengelakkan gigitan nyamuk, anda boleh menggabungkan minyak serai dengan minyak pati lain.

Satu minyak pati yang dianjurkan untuk dicampur dengan minyak sereh ialah minyak kulit kayu manis. Gabungan keduanya ternyata menghasilkan penghilang nyamuk yang agak kuat.

6. Bersihkan lekukan

Kaleng sampah lembap, kolam air mancur, dan kolam tak berawak boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk. Oleh itu, pembersihan lopak di halaman dan di rumah boleh membuat nyamuk enggan membiak di sana.

Tips untuk menjaga rumah anda bersih dari lopak supaya anda tidak digigit oleh nyamuk, termasuk:

 • Lapisan bersih di bumbung tersumbat
 • Kosongkan sebarang koleksi air
 • Pastikan air hujan tidak akan jatuh ke dalam tong sampah
 • Pastikan periuk bunga atau bekas lain yang tidak digunakan terbalik
 • Simpan pinggir kolam untuk mengelakkan kulat
 • Gunakan kelambu pada tangki septik, telaga, atau takungan air.

Juga Baca:

 • 7 perkara yang menjadikan seseorang lebih kerap digigit nyamuk
 • Bantuan Pertama Apabila Menyembur Keracunan Nyamuk
 • 8 Bahan semulajadi yang telah melegakan gatal yang disebabkan oleh gigitan nyamuk

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 23 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 23 Julai, 2019

Sumber

Maia, Marta Ferreira, dan Sarah J Moore. "Pengawet serangga yang berasaskan tumbuhan: Kajian kebijaksanaan, pembangunan dan ujian mereka". Jurnal Malaria , jilid 10, tidak. S1, 2011. Nature Springer , doi: 10.1186 / 1475-2875-10-s1-s11. Diakses pada 4 Julai 2019.

Ambil gigitan nyalaan nyamuk https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/taking-a-bite-out-of-mosquitoes yang diakses pada 4 Julai 2019.

Mencegah gigitan nyamuk https://www.cdc.gov/features/stopmosquitoes/index.html yang diakses pada 4 Julai 2019.

7 Cara semulajadi untuk mencegah gigitan nyamuk https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/natural-ways-to-prevent-mosquito-bites.aspx diakses 4 Julai 2019.

Pilihan Editor