Pemasangan Gigi

Pemasangan Gigi

Anonim

Definisi

Adakah gigi palsu itu?

Gigi palsu adalah gigi palsu untuk menggantikan gigi atau gusi yang hilang. Gigi tiruan ini dibuat sangat mirip dengan gigi semula jadi.

Dentur boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu:

 • Gigi palsu lengkap . Dentur ini dibuat untuk menggantikan semua gigi yang hilang. Sama ada di atas gigi dan gigi yang lebih rendah. Biasanya gigi ini digunakan oleh orang tua yang tidak mempunyai gigi semula jadi lagi.
 • Gigi palsu separa . Gigi buatan hanya dibuat untuk menggantikan gigi yang hilang atau beberapa. Jenis gigi palsu ini dilengkapi dengan klip perekat yang diperbuat daripada logam atau getah untuk mengapit gigi asal yang mengapitnya.

Walau apa pun jenis, gigi tiruan boleh rosak jika tidak dirawat dengan betul.

Bilakah saya harus melampirkan gigi palsu?

Gigi biasanya dipasang untuk menggantikan gigi yang hilang kerana ia bertarikh atau rosak.

Gigi yang dibiarkan tanpa gigi boleh mengubah struktur tulang rahang sehingga menjadikan wajah anda kelihatan asimetris. Sebaliknya, gigi tanpa gigi juga boleh membuat anda sukar untuk mengunyah dan bercakap.

Gigi gigi boleh disebabkan oleh banyak perkara. Bermula dari faktor umur, penyakit gusi (periodontitis), perlanggaran keras di dalam mulut, dan kerosakan gigi yang lain. Walau apa pun punca, gigi gigi tidak boleh diganti dengan segera dengan gigi baru.

Kedua-dua lelaki dan wanita boleh melampirkan gigi buatan jika perlu. Walau bagaimanapun, sebelum melampirkan gigi palsu pastikan anda berunding dengan doktor gigi anda untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum memasang gigi palsu?

Terdapat banyak perkara yang perlu anda ketahui sebelum anda memasang gigi palsu. Sebahagian daripadanya termasuk:

 • Pastikan anda melakukan rawatan ini di doktor pergigian yang berpengalaman. Asal gigi buatan di mana-mana tempat dan orang boleh menyebabkan kesan sampingan berbahaya.
 • Anda mungkin memerlukan krim pelekat gigi palsu untuk meningkatkan kestabilan, kekuatan gigitan, dan keselesaan apabila digunakan.
 • Krim pelekat gigi palsu adalah selamat apabila digunakan mengikut peraturan dan keperluan. Sebaliknya, jika krim palsu tiruan digunakan secara berlebihan, ia boleh mengganggu tisu lembut di mulut anda.
 • Krim pelekat pergigian tidak boleh digunakan pada orang yang alah kepada bahan-bahan yang terkandung dalam perekat ini.
 • Selepas sepasang gigi palsu, anda mungkin mengalami kesukaran bercakap atau mengatakan kata-kata tertentu. Tidak perlu risau, terus diamalkan bercakap sambil memakai gigi buatan supaya anda membiasakan diri.
 • Gigi buatan boleh terlepas apabila anda ketawa, batuk, atau tersenyum. Oleh itu, perhatikan setiap langkah anda apabila anda memakai gigi palsu.
 • Dentur boleh bertahan lama walaupun selama bertahun-tahun jika dirawat dengan betul.
 • Sekiranya gigi palsu ternyata tidak betul selepas dipasang, segera beritahu doktor. Doktor anda boleh menggantikan gigi palsu baru dan benar-benar sesuai dengan rongga mulut anda.
 • Sekiranya kerengsaan dan pembengkakan berlaku, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Penyediaan & Proses

Apa yang perlu disediakan sebelum memasang gigi palsu?

Perkara pertama yang perlu anda sediakan sebelum melampirkan gigi palsu adalah dengan berunding dengan pakar bedah pergigian. Anda mungkin perlu melawat doktor pergigian beberapa kali.

Pada sesi pertama, doktor akan mengkaji keadaan gusi dan tulang penyokong gigi. Ini dilakukan semata-mata untuk menentukan pelan rawatan yang betul mengikut keadaan anda.

Untuk mendapatkan gambaran lengkap tentang keadaan rongga mulut anda, doktor boleh melibatkan x-ray oral, filem panorama, atau CT scan.

Semasa pemeriksaan fizikal dan pencitraan, doktor akan menanyakan tentang sejarah perubatan anda.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah perubatan tertentu, yang berkaitan dengan gigi dan kesihatan secara keseluruhan. Juga beritahu doktor anda jika anda mengambil apa-apa jenis ubat.

Apabila doktor selesai mencari masalah dengan tulang rahang, pembedahan mulut boleh dilakukan. Operasi pembedahan oral dilakukan untuk memperbaiki tulang penyokong gigi. Dengan itu kestabilan gigi palsu tidak akan terganggu.

Jika perlu, doktor anda juga boleh tarik satu atau lebih gigi anda sebelum gigi palsu dipasang. Pada asasnya, pemasangan gigi palsu baru hanya boleh dilakukan apabila keadaan mulut anda benar-benar dalam keadaan baik.

Apakah proses memasang gigi palsu?

Berdasarkan jenis ini, inilah proses memasang gigi palsu yang perlu anda ketahui.

Gigi palsu separa

Dentur separa digunakan untuk menggantikan satu atau dua gigi yang hilang. Jenis pergigian ini membantu mengisi ruang gigi yang kosong sementara menghalang gigi lain daripada menukar posisi.

Gigi gigi separa terdiri daripada gigi gantian yang dipasang dengan plastik merah jambu seperti gusi. Ganti gantian kemudian disambungkan ke bingkai logam. Rangka kerja ini berfungsi untuk menahan gigi palsu sehingga tetap berada dalam kedudukannya sekaligus

bertindak sebagai cangkuk. Dengan cara itu, anda boleh mengeluarkan dan menggunakan gigi palsu dengan mudah.

Sebelum meletakkan gigi palsu separa, doktor akan mencetak gigi dan tulang rahang anda menggunakan lilin khas. Selepas itu, doktor akan meminta anda menggunakan gigi palsu model lilin beberapa kali. Proses percubaan dan kesilapan ini dijalankan supaya gigi palsu itu benar-benar sesuai dan selesa apabila digunakan.

Selepas pemasangan, gigi palsu sebenar akan dibuat untuk anda. Bila digunakan buat pertama kalinya, anda mungkin merasa tidak selesa kerana rasanya seperti sesuatu yang ada di dalam mulut anda. Tidak perlu risau Sensasi ini biasanya hanya bersifat sementara dan anda akan terbiasa dengannya dari masa ke masa.

Gigi palsu lengkap

Jika anda menggunakan gigi palsu lengkap, doktor akan mengeluarkan semua gigi atas atau bawah anda. Membuat gigi palsu lengkap boleh dilakukan dengan segera atau menunggu beberapa lama (konvensional).

Pemasangan gigi palsu konvensional dilakukan selepas semua gigi rosak dikeluarkan. Selepas itu, doktor akan mencetak "gigi baru". Sebelum gigi baru ini dilekatkan, bahagian gusi di mana gigi diekstrak mesti dipastikan akan sembuh sepenuhnya.

Biasanya, proses penyembuhan gusi selepas pengekstrakan gigi mengambil masa 2-3 bulan. Semasa menunggu gusi untuk sembuh, doktor biasanya akan menggabungkan gigi palsu sementara supaya lebih mudah untuk mengunyah dan menggigit makanan.

Sementara gigi palsu "langsung" boleh dipasang sebaik sahaja mengeluarkan beberapa gigi, tanpa menunggu gusi sembuh. Ya, jika anda memasukkan gigi palsu "segera", anda tidak perlu menunggu semua gigi ditarik terlebih dahulu.

Malangnya kerana proses pemasangan pantas, gigi palsu ini memerlukan lebih banyak penyesuaian. Kerana tulang penyangga gigi dan gusi dapat mengecil dan mengubah bentuk dengan cepat.

Kedua-dua gigi palsu separa dan sempurna kedua-duanya boleh menyebabkan kesan sampingan. Biasanya selepas gigi palsu berjaya dipasang, mulut anda terasa seperti sesuatu yang sudah ada.

Pada minggu pertama penggunaan, gigi palsu juga mungkin terasa longgar. Tetapi tidak perlu risau. Apabila otot pipi dan lidah terbiasa dengan kehadiran gigi buatan, maka sensasi yang tidak menyenangkan ini akan berakhir.

Di samping itu, sesetengah orang juga mengalami kecederaan pada gusi kerana menggosok gigi palsu. Luka ini agak ringan dan boleh sembuh tanpa rawatan khas.

Sekiranya anda tidak tahan sakit, jangan teragak-agak untuk melaporkannya kepada doktor. Doktor boleh menetapkan ubat penahan sakit seperti Paracetamol atau Ibuprofen untuk mengatasi masalah ini.

Penjagaan

Apa yang perlu dilakukan selepas melampirkan gigi palsu?

Sama seperti gigi semulajadi, gigi palsu juga harus dirawat dengan betul untuk berfungsi secara optimum dan terakhir. Berikut adalah beberapa rawatan yang perlu anda lakukan selepas melampirkan gigi palsu.

 • Agar gigi palsu bebas daripada plak dan puing-puing makanan, pastikan anda mengeluarkannya dari mulut anda dan basuhnya dengan mengalir selepas makan.
 • Tutup gigi palsu dengan kain, kain atau tisu untuk mengelakkan pecah gigi atau jatuh ke dalam tempat yang tidak bersih semasa mencuci.
 • Pastikan anda tidak membengkokkan atau merosakkan plastik / cangkuk semasa membersihkannya.
 • Gunakan sikat berus lembut dan ubat gigi yang tidak kasar.
 • Juga pastikan bahawa berus gigi yang anda gunakan lembut berbulu supaya ia tidak merosakkan gigi buatan anda.
 • Perlahan tangan anda apabila menyikat gigi dan kemudian bilas dengan air bersih.
 • Membersihkan gigi palsu mengikut alur gigi dan gusi untuk mengeluarkan sebarang pelekat yang mungkin masih kekal.
 • Juga elak menggunakan pemutihan gigi kerana ia hanya akan menjadikan gigi palsu anda menjadi merah.
 • Rendam gigi palsu dalam larutan khusus atau dalam air semalaman. Rendaman ini berfungsi untuk mengekalkan gigi lembap dan mengekalkan bentuknya.
 • Elakkan menggunakan air panas atau panas untuk menyerap gigi anda kerana ia boleh mengubah bentuknya menjadi lebih melengkung.
 • Sebelum digunakan, anda perlu membersihkan gigi palsu terlebih dahulu.

Selain daripada yang disebutkan di atas, adalah penting bagi anda untuk memberi perhatian kepada pengambilan makanan harian anda. Berikut adalah peraturan untuk makan apabila memakai gigi palsu.

 • Elakkan makan makanan yang keras, tajam dan lengket.
 • Juga elakkan makanan yang terlalu panas atau masam.
 • Elakkan menggunakan toksik. Untuk membersihkan makanan sisa antara gigi anda, gunakan sikat berus yang lembut.
 • Anda harus memilih makanan yang lembut dan lembut.
 • Kunya makanan yang anda makan perlahan-lahan menggunakan kedua-dua belah mulut.
 • Apabila makan, pastikan anda mengunyah makanan dengan perlahan.

Berhati-hati untuk melihat doktor gigi

Lakukan pemeriksaan rutin kepada doktor sekurang-kurangnya sekali setiap 6 bulan. Peperiksaan ini bertujuan untuk memantau kesihatan gigi dan mulut dengan teliti. Doktor boleh membersihkan gigi palsu dari plak dan sisa makanan yang melekat pada permukaan gigi.

Doktor juga boleh membantu memperbaiki gigi palsu yang tidak sesuai di dalam mulut. Ya, ketika kita bertambah tua, bentuk tulang wajah di dalam kita cenderung berubah. Hasilnya, sangat mungkin jika pada mulanya gigi palsu boleh merasa salah di dalam mulut.

Dalam sesi rundingan, sampaikan sebarang aduan yang anda rasakan kepada doktor. Jadi, jangan lupa, ambil nota dan buat peringatan dalam buku-buku khas.

Segera laporkan kepada doktor gigi jika:

 • Gigi palsu anda tidak betul
 • Dentur merasakan tidak selesa
 • Dentur memakai
 • Anda mengalami tanda-tanda penyakit gusi atau kerosakan gigi, seperti gusi berdarah dan nafas berbau.

Juga Baca:

 • Berapa lama gigi palsu boleh digunakan?
 • Mengenali Prosedur Implan Gigi Yang Menjadi Lebih Baik Daripada Gigi
 • 14 Cara Menghapus Nafas Bad dalam Instan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 29 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 29 Julai 2019

Sumber

Kesihatan pergigian dan gigi palsu - https://www.webmd.com/oral-health/dental-health-dentures#1 yang diakses pada 23 Julai 2019

Dentures - https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/d/dates accessed July 23, 2019

Dentures - https://www.dentalhealth.org/entures yang diakses pada 23 Julai, 2019

Gigi palsu (Gigi Jatuh) - https://www.nhs.uk/conditions/dentures/ diakses pada 23 Julai 2019

Pilihan Editor