Tidak Semua Gejala Gempa Kerana Parkinson, Berikut Cara Cari

Tidak Semua Gejala Gempa Kerana Parkinson, Berikut Cara Cari

Anonim

Tremors, aka gemetar, sering dikaitkan dengan penyakit Parkinson. Walau bagaimanapun, ternyata bahawa tangan yang gemetar mungkin disebabkan oleh sesuatu yang lain, bukan sahaja Parkinson. Gegaran lain ini dinamakan gegaran penting. Kemudian, bagaimana anda tahu bahawa gegaran yang berlaku akibat Parkinson atau penting?

Terdapat dua jenis gegaran, penting dan Parkinson

Gegaran penting adalah gegaran yang berlaku tanpa punca penyakit ini. Iaitu, tremor ini boleh berlaku walaupun anda tidak mengalami penyakit tertentu.

Sementara itu, gegaran Parkinson berlaku kerana seseorang mempunyai penyakit Parkinson. Dalam pesakit Parkinson, gegaran boleh menjadi gejala awal yang mungkin disertai dengan pelbagai gejala lain.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang membezakan gegaran penting dan gegaran Parkinson, termasuk yang berikut.

1. Apabila gejala muncul

Walaupun keduanya membuat tangan gemetar, gegaran akibat Parkinson dan gegaran penting akan berlaku pada masa yang berlainan.

Gegaran penting biasanya muncul apabila anda melakukan aktiviti tertentu. Oleh itu, gegaran juga dipanggil gegaran niat.

Tidak seperti gegaran di Parkinson, gejala akan muncul apabila anda diam atau berehat.

2. Disebabkan oleh pelbagai perkara

Faktor penyebab utama kemunculan gegaran penting ialah faktor genetik. Ini bermakna jika seseorang mempunyai gegaran penting, anak mereka mempunyai kecenderungan untuk mendapat penyakit yang sama. Ini juga dicetuskan oleh umur, di mana orang yang lebih tua adalah, semakin besar risiko mengembangkan penyakit ini.

Sedangkan di penghidap Parkinson, faktor penyebab ialah kehadiran gangguan isyarat elektrik (neurotransmitter) di otak. Gangguan ini mencetuskan kemunculan empat gejala utama penyakit Parkinson, iaitu gegaran, ketegaran atau kekakuan, bradykinesia atau gerakan lambat, dan gangguan keseimbangan.

3. Kadar pemulihan

Walaupun ia tidak boleh sembuh sepenuhnya menggunakan ubat-ubatan, tremor penting dapat diatasi dengan mencari pemula kemunculan gegaran ini. Sebagai contoh, jika pesakit sering mengalami gegaran ketika panik dan menyedihkan, gegaran mungkin timbul akibat dihadapkan dengan sesuatu yang membuatnya gugup.

Masalah psikologi seperti ini yang harus diatasi. Dengan cara itu, gegaran yang anda alami akan berkurang dengan intensiti. Walau bagaimanapun, gegaran penting tidak selalu mengganggu supaya tidak semua syarat ini mesti dirawat.

Sementara itu, gegaran Parkinson mungkin hilang, walaupun pesakit masih menderita penyakit ini.

Sayangnya, walaupun gegaran Parkinson berjaya dirawat, ini tidak menjamin gegaran tidak akan muncul semula pada masa akan datang. Gegaran ini boleh diatasi hanya dengan penggunaan ubat-ubatan.

4. Rawatan

Sekiranya gegaran penting berada di tahap yang cukup mengganggu aktiviti harian, anda dibenarkan menggunakan dadah.

Jenis-jenis ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk merawat keadaan ini adalah ubat penenang, ubat-ubatan yang digunakan untuk melambatkan kadar denyut jantung atau biasa dipanggil beta blocker , untuk merampas ubat-ubatan.

Walau bagaimanapun, rawatan dengan ubat-ubatan juga tidak dapat menghapuskan gempa yang diperlukan sepenuhnya. Hanya itu, gejala penyakit ini telah bertambah baik selepas menggunakan ubat-ubatan tersebut.

Walaupun rawatan tremor Parkinson mesti dirawat dengan ubat-ubatan. Penggunaan ubat-ubatan untuk pesakit Parkinson adalah ubat pertama yang paling kecil.

Ini kerana Parkinson tidak dapat sembuh dan perlahan-lahan progresif. Penghidap Parkinson mesti mengambil dadah untuk hidup membantu menghalang perkembangan penyakit itu sendiri.

Ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat gejala Parkinson berbeza bergantung kepada gejala yang paling dominan.

Sebagai contoh, jika gejala yang paling biasa adalah gegaran, ubat yang sesuai untuk merawat gejala adalah levodopa. Dengan cara ini, levodopa akan berubah menjadi dopamin di dalam otak untuk membantu mengawal gegaran yang berlaku kerana otak tidak mempunyai dopamin.

Walau bagaimanapun, jika pesakit Parkinson mengalami kesemua empat gejala utama secara serentak, levodopa boleh digunakan bersama-sama dengan ubat lain yang juga boleh merawat gejala Parkinson lain, seperti agonis dopamine, MAO-B dan inhibitor COMT, antikolin, dan amantadine.

5. Faktor gaya hidup

Gaya hidup juga boleh mencetuskan kemunculan gegaran penting. Oleh itu, jika seseorang sudah mempunyai faktor genetik sebagai faktor asas, gaya hidup yang buruk akan meningkatkan kemungkinan timbulnya gegaran penting.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna orang yang tidak mempunyai faktor genetik tidak mungkin membangkitkan penyakit ini. Jika orang itu terbiasa dengan gaya hidup yang buruk untuk jangka masa yang panjang, gegaran mungkin muncul.

Gaya hidup yang dimaksudkan ialah kebiasaan memakan kafein, alkohol, dan nikotin. Oleh itu, satu cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan atau mengatasi gementar penting adalah dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat. Gegaran penting mungkin hilang sepenuhnya jika anda memperbaiki gaya hidup anda setakat ini dan mengatasi pencetus lain seperti pemakanan dan kematangan emosi.

Juga Baca:

  • Bolehkah Tremors Dapat Sembuh? Apakah rawatannya?
  • Berhati-hatilah, Kanak-kanak juga Boleh Mengalami Penyakit Gegaran. Apa yang menyebabkannya?
  • 7 Jenis Penyakit Gegaran dan Bagaimana Membezakannya

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 12 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 12 Julai 2019

Pilihan Editor