Rawatan Artritis Rheumatoid Apabila Anda Muda, Adakah Anda Mempunyai Perubatan Selamanya?

Rawatan Artritis Rheumatoid Apabila Anda Muda, Adakah Anda Mempunyai Perubatan Selamanya?

Anonim

Rheumatoid arthritis adalah sejenis penyakit rematik yang sering dicirikan oleh penampilan kesakitan dan kekakuan pada jari dan pergelangan tangan. Kebanyakan kes rheumatoid arthritis biasanya dialami oleh orang dewasa. Walau bagaimanapun, penyakit autoimun ini juga boleh dialami oleh remaja yang secara kebetulan masih muda. Untuk maklumat lanjut, saya akan mengkaji lebih lanjut mengenai arthritis rheumatoid pada remaja.

Adakah mungkin rheumatoid arthritis berlaku pada remaja?

Rheumatoid arthritis, atau singkatan RA, adalah penyakit rematik autoimun yang boleh menyebabkan keradangan di sendi badan. Penyakit ini biasanya dialami oleh wanita, dengan gejala awal biasanya muncul pada usia 30-40 tahun.

Walau bagaimanapun, tidak menolak rheumatoid arthritis juga boleh berlaku pada lelaki, kanak-kanak, bahkan remaja. Sama seperti arthritis rheumatoid pada orang dewasa, penyebab RA pada remaja juga tidak diketahui dengan pasti.

Interaksi antara faktor genetik dan persekitaran difikirkan untuk mencetuskan kemunculan artritis reumatoid. Khususnya, molekul HLA-DR 4 adalah faktor genetik yang menyumbang kepada arthritis rheumatoid, termasuk pada remaja.

Walaupun faktor persekitaran yang berperanan dalam arthritis rheumatoid adalah jangkitan merokok, estrogen, bakteria, virus, dan mikroba.

Orang yang mempunyai molekul HLA-DR 4 di dalam badan mereka adalah 4-5 kali lebih mungkin mendapatkan RA, berbanding orang yang tidak mempunyai molekul genetik ini.

Adakah gejala rheumatoid arthritis yang serupa dengan orang dewasa dan orang dewasa?

Pada asasnya, gejala rheumatoid arthritis yang berlaku pada usia muda, seperti pada kanak-kanak dan remaja, adalah sama dengan orang dewasa. Anda biasanya akan mengadu sendi yang menyakitkan, kaku, dan bahkan bengkak, terutamanya di jari dan pergelangan tangan.

Gejala RA seperti sakit dan kekakuan di tangan sebenarnya boleh muncul pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, aduan biasanya berlaku paling kerap pada waktu pagi. Setelah melakukan pelbagai aktiviti fizikal, seperti menyapu, mencuci, dan lain-lain, gejala-gejala RA dapat segera diperbaiki.

Secara beransur-ansur, sakit, kekakuan, dan bengkak tidak hanya menyerang tangan. Aduan ini boleh membuat lutut, pergelangan kaki, bahu, siku, dan leher.

Bolehkah rheumatoid arthritis dirawat di kalangan remaja?

Rheumatoid arthritis pada remaja tidak boleh disembuhkan, jadi ia akan membawa ke masa dewasa. Walau bagaimanapun, rawatan awal harus diberikan secepat mungkin untuk mencegah kecacatan bersama lebih teruk pada masa hadapan.

Di samping itu, tujuan rawatan rheumatoid arthritis sejak muda adalah untuk mengurangkan keradangan sendi, mengatasi kesakitan, dan mencegah kerosakan sendi kekal.

Dengan cara itu, remaja masih boleh bergerak seperti rakan-rakan mereka, sementara menghalang kemunculan komplikasi jangka panjang dari RA. Termasuk masalah kardiovaskular seperti pukulan dan serangan jantung.

Apakah rawatan untuk arthritis rheumatoid pada remaja?

Penyebab dan gejala rheumatoid arthritis pada remaja mungkin sama seperti pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, rawatan yang diperoleh oleh remaja umumnya berbeza dari orang dewasa.

Kedua-duanya dari segi pemilihan jenis ubat, serta dos ubat yang diberikan. Perbezaan rawatan di setiap pesakit RA disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Keparahan penyakit.
 • Keadaan badan dan penyakit.
 • Sejarah perubatan dahulu.
 • Sambutan rawatan. Terdapat gejala yang boleh diperbaiki hanya dengan mengambil satu jenis ubat dalam dos yang kecil, tetapi ada juga yang memerlukan gabungan beberapa jenis ubat.
 • Kesan sampingan rawatan adalah berbeza. Ada orang yang minum dos maksimum tetapi tidak mengalami apa-apa kesan sampingan, tetapi ada juga yang mengalami kesan sampingan walaupun hanya mengambil sedikit dos.

Khususnya, terdapat beberapa jenis ubat yang boleh diberikan untuk pesakit rheumatoid arthritis, termasuk remaja. Pertama, DMARD (ubat antirheumatik yang memodifikasi penyakit), dan kedua, iaitu ejen biologi.

DMARD adalah kelas ubat yang tugasnya untuk memperlambat perkembangan penyakit ini, sementara menghalang sendi dari kerosakan cacat dan kekal. Contoh-contoh ubat ini termasuk methotrexate, sulfasalasin, hydroxycloroquin, lefluonamides dan lain-lain.

Walaupun agen biologi adalah kelas ubat-ubatan yang disuntik atau dimasukkan ke dalam badan. Ubat ini boleh memberi kesan rawatan lebih cepat daripada DMARD. Contoh ubat-ubatan ini termasuk adalimumab, golimumab, toxilizumab, etanercept, infliximab, certolizumab, dll.

Di samping membantu untuk melegakan kesakitan pada sendi, kedua-dua jenis ubat ini juga boleh menghalang kerosakan sendi atau kecacatan.

Adakah rawatan arthritis rheumatoid perlu dilakukan selama-lamanya?

Ya, rawatan arthritis rheumatoid, pada anak-anak, remaja, dan orang dewasa mesti dilakukan untuk hidup. RA tidak boleh sembuh sepenuhnya, tetapi penyakit ini masih boleh dikawal.

Cara utama adalah untuk menjalankan rawatan rutin, jadi pesakit arthritis rheumatoid boleh memasuki fasa remisi. Fasa remisi adalah keadaan apabila gejala rheumatoid arthritis stabil.

Mudah, remaja yang berada dalam fasa remisi arthritis reumatoid tidak mengalami kesakitan sendi, bengkak, dan kadar pendapan darah normal. Itulah sebabnya, rawatan RA sangat penting untuk diberikan seawal mungkin.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 29 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 29 Julai 2019

Pilihan Editor