14 Cara Menghapus Nafas Bad dalam Instan

14 Cara Menghapus Nafas Bad dalam Instan

Anonim

Walaupun bukan masalah perubatan yang serius, nafas berbau dapat membuat kita tidak yakin. Bau yang keluar dari mulut membuatkan kita kerap berasa lebih rendah untuk bercakap dengan orang lain. Walau bagaimanapun, kini anda tidak perlu bimbang lagi. Terdapat banyak cara yang mudah dan berkesan untuk menghilangkan nafas berbau. Hanya apa? Mari jawab kulik dalam kajian berikut.

Cara paling berkesan untuk menghilangkan nafas berbau

Lebih daripada 90 peratus daripada kes bau mulut datang dari gigi dan mulut kotor akibat bakteria. Setiap kali anda makan, sisa-sisa makanan boleh melekat atau tersekat di antara gigi anda.

Sisa makanan yang terperangkap dalam gigi anda akhirnya akan didekati oleh bakteria jika anda jarang menyikat gigi anda. Bakteria ini boleh melepaskan sebatian sulfur yang menyebabkan mulut anda berbau tajam.

Walaupun begitu, terdapat banyak faktor lain yang juga boleh menyebabkan nafas berbau. Bermula dari merokok, makan makanan berminyak, kepada tanda-tanda keadaan perubatan yang serius.

Walau pun pun pun, jangan biarkan nafas buruk mengurangkan keyakinan diri anda. Beberapa cara mudah di bawah anda boleh cuba menghilangkan nafas berbau.

1. Minum air

Adakah anda tahu bahawa mulut kering boleh menyebabkan nafas berbau? Ya Mulut kering menunjukkan kekurangan pengeluaran air liur. Ini boleh menjejaskan kebersihan mulut anda.

Tanpa air liur, bakteria yang menyebabkan nafas berbau sangat mudah untuk membiak. Kerana bakteria yang menyebabkan bau nafas paling dapat berkembang dalam keadaan persekitaran kering.

Bakteria yang tumbuh ini kemudian menghasilkan sebatian sulfur (sulfur) yang menyengat. Apabila anda membuka mulut anda, aroma yang tidak menyenangkan akan pecah.

Itulah sebabnya minum banyak air adalah cara paling mudah untuk menghilangkan nafas berbau. Pengambilan cecair yang mencukupi dapat meningkatkan pengeluaran air liur. Dengan cara itu, mulut akan lebih lembap dan nafas terasa segar.

Tidak ada dos tepat untuk berapa banyak yang perlu anda minum. Hanya pastikan anda minum segelas air setiap kali anda merasa dahaga. Ingat, kalikan air minum, ya. Bukan minuman berkafein atau manis.

2. Berus gigi anda

Pakar bersetuju bahawa gigi dan mulut yang kotor adalah punca yang paling biasa bagi nafas berbau. Itulah sebabnya, mengekalkan kebersihan mulut dan kesihatan adalah cara yang paling berkesan untuk menghilangkan nafas berbau.

Pastikan anda menyikat gigi dua kali sehari pada waktu pagi dan petang menggunakan pasta gigi fluorida. Fluorida adalah mineral yang berkesan yang membantu melindungi gigi daripada kerosakan.

Walau bagaimanapun, jangan hanya berus gigi anda. Terapkan teknik yang betul supaya anda dapat merasakan hasil yang lebih optimum.

Elakkan memberus gigi anda terlalu keras. Daripada membuat bersih gigi, menggosok erat gigi erat gigi. Ini adalah asal gigi sensitif.

Jangan lupa menukar suis anda sekali setiap 3-4 bulan. Rambut berus nipis tidak akan berkesan untuk membersihkan gigi dari plak dan sisa makanan.

3. Flossing gigi

Gigi putih, bersih, dan nafas harum sepanjang hari adalah impian semua orang. Jadi, untuk tidak menjadi mimpi, anda perlu flossing selepas menyikat gigi anda.

Flossing adalah teknik untuk membersihkan antara gigi menggunakan floss gigi. Floss gigi boleh membantu membersihkan makanan sisa yang tersangkut di antara gigi anda dan tidak dapat dicapai oleh bulu sikat.

Jika dilakukan secara rutin dengan cara yang betul, flossing gigi boleh menjadi cara yang pasti untuk menghilangkan nafas berbau. Elakkan menggesek atau menarik benang terlalu keras. Sebabnya, ini akan menyakiti gusi anda dan membuatnya berdarah.

4. Gunakan cuci mulut

Ingin nafas berbau hilang dengan serta-merta dalam sekejap? Gosok dengan cuci mulut, aka cuci mulut.

Selain menghapuskan nafas, gargling juga boleh membersihkan rongga mulut keseluruhan dari sisa makanan dan plak. Adalah baik untuk berkumur dua kali sehari selepas memberus dan flos.

Untuk faedah yang optimum, pastikan anda tahu cara menggunakannya. Sebelum menggunakan ubat kumur, perhatikan rumusan komposisi.

Elakkan membeli minuman keras yang mengandungi alkohol. Alkohol boleh membuat mulut kering supaya ia dapat memburukkan nafas anda.

Di samping itu, gunakan pencuci mulut mengikut dos. Pastikan anda tidak menggunakannya secara berlebihan. Mulut mulut yang berlebihan boleh menyebabkan berlebihan yang boleh memberi kesan buruk pada badan.

Adalah penting untuk memahami bahawa gargling tidak boleh menggantikan peranan berus dan flos. Mouthwash hanya membantu mengurangkan bakteria dan menyegarkan nafas. Oleh itu, pastikan anda juga bersungguh-sungguh memberus, flosing, dan memberus gigi setiap hari.

5. Bersihkan lidah

Dengan tidak puas, lidah anda dipenuhi dengan plak dan bakteria yang menyebabkan nafas berbau. Sekiranya plak dan bakteria terus dibiarkan tumbuh dan bersarang di sana, nafas bau akan terus menghantui.

Malangnya, hanya mencuci mulut dengan cuci mulut tidak mencukupi untuk membasmi plak dan bakteria pada lidah. Apabila bergerombol, hanya lapisan plak terluar akan pecah. Walaupun bakteria di bawahnya masih dilekatkan di antara permukaan lidah.

Itulah sebabnya, pembersihan lidah mesti menjadi sebahagian daripada rutin harian kami. Anda boleh membersihkan lidah anda menggunakan berus gigi sebagai cara untuk menghilangkan nafas berbau.

Gosok dari pangkal lidah hingga ke ujung ujung perlahan-lahan menggunakan berus gigi. Selepas itu, bilas mulut dengan air bersih. Lidah anda akan menjadi bersih dan segar lagi.

Sekiranya berus gigi tidak dapat sampai ke belakang lidah atau anda merasa tidak selesa menggunakan berus gigi, cuba gunakan pengikis. Pengikis adalah alat khas untuk membersihkan lidah.

Alat ini boleh membersihkan bakteria, serpihan makanan, dan sel-sel kulit mati yang melekat pada lidah. Oleh itu, selepas memberus gigi anda, flossing, dan gargling, jangan lupa membersihkan lidah anda!

6. Gargle baking soda

Malah, baking soda tidak hanya digunakan untuk membuat kek. Soda kue aka natrium bikarbonat juga boleh digunakan sebagai cecair mulut semulajadi untuk menghilangkan nafas berbau.

Penyelidikan menunjukkan bahawa baking soda berkesan dalam membunuh bakteria yang menyebabkan nafas berbau. Rutin gargling dengan penyelesaian baking soda juga boleh membantu plak dan puing-puing makanan yang terperangkap ke permukaan gigi.

Bagaimana untuk menghilangkan nafas berbau dengan menggunakan baking soda dengan mudah. Anda hanya membubarkan 2 sudu baking soda ke dalam segelas air suam.

Gargle ke semua arah selama 30 saat. Selepas itu, buang air besar pada bekas. Lakukan kaedah ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang optimum.

7. Elakkan makanan yang menyebabkan nafas berbau

Walaupun rasanya lazat, ternyata terdapat sejumlah makanan yang boleh menjadi sumber nafas berbau. Sebagai contoh, bawang putih, durian, petai, dan jengkol.

Pada dasarnya, semua makanan yang anda makan akan mempengaruhi bagaimana mulut dan nafas anda berbau kemudian. Kerana, sebatian yang menyebabkan nafas berbau yang terkandung dalam makanan ini dapat bertahan di mulut anda.

Sebatian ini juga boleh memasuki aliran darah dan paru-paru, menyebabkan bau yang tidak menyenangkan apabila anda membuka mulut anda.

Oleh itu, adalah bijak untuk memilih diet harian untuk mengelakkan dan mengatasi nafas berbau.

8. Berhenti merokok

Nafas buruk orang yang merokok cenderung mempunyai bau yang kuat dan tidak menyenangkan. Ini kerana perokok aktif lebih mudah mengalami pelbagai masalah pergigian dan mulut.

Pelbagai kajian telah melaporkan bahawa perokok dua kali lebih mungkin mengalami penyakit gusi berbanding mereka yang tidak merokok. Penyakit gusi itu sendiri adalah salah satu sebab anda mengalami nafas berbau.

Sekiranya anda mempunyai ini, cara terbaik untuk menghilangkan nafas berbau adalah berhenti merokok. Pada mulanya ia tidak mudah. Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk mula merokok sekarang.

Anda pastinya boleh melakukannya jika anda membuat keputusan dan niat. Jangan teragak-agak untuk meminta sokongan daripada orang yang paling dekat dengan anda apabila merasa sukar.

Ingat, berhenti merokok bukan sahaja menjadikan nafas lebih segar. Berhenti merokok juga meningkatkan kesihatan tubuh keseluruhan anda.

Sekiranya masih sukar, dapatkan nasihat doktor untuk menjadi pilihan terbaik. Doktor boleh menetapkan ubat tertentu atau menghentikan terapi merokok.

9. Perundingan doktor gigi

Menghirup nafas berbau boleh menandakan keadaan perubatan yang lebih serius, seperti penyakit kencing manis dan buah pinggang.

Oleh itu, jika beberapa kaedah di atas tidak berfungsi untuk menghilangkan nafas berbau, dapatkan segera rawatan di doktor gigi.

Doktor akan mengetahui punca bau mulut dengan memeriksa rongga mulut anda dengan teliti. Dia juga akan meminta sejarah perubatan anda dan bagaimana anda menjaga kebersihan pergigian dan mulut.

Jika perlu, doktor juga akan meminta anda membuat satu siri peperiksaan makmal untuk mengesahkan diagnosis.

Selepas penyebab diketahui, maka doktor dapat menentukan rawatan yang tepat sesuai dengan keadaan anda.

Anda boleh dirujuk sebagai minuman keras khas yang boleh digunakan untuk menyegarkan nafas anda semasa membersihkan mulut anda. Ubat gigi khas juga boleh diberikan untuk membantu melindungi gigi anda dari ancaman plak dan bakteria yang menyebabkan nafas berbau.

Secara idealnya, rutin memeriksa kesihatan mulut anda sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.

Pelbagai makanan yang melegakan nafas berbau

Rupa-rupanya ada makanan dan minuman yang dapat menghilangkan nafas berbau untuk sementara waktu. Ini dinyatakan oleh Gerald P. Curatola, pensyarah pergigian di Kolej Pergigian Universiti New York pada halaman Kesihatan Setiap Hari.

Apabila anda tidak boleh membersihkan gigi dengan serta-merta, cubalah beberapa makanan dan minuman di bawah.

1. Mengunyah gula-gula

Gula permen karet boleh menjadi cara untuk menghilangkan nafas berbau seketika dalam keadaan kecemasan. Gula-gula getah boleh membantu meningkatkan pengeluaran air liur untuk membilas sisa-sisa plak yang meluncur pada gigi.

Walau bagaimanapun, jangan hanya makan gula-gula. Pilih gula tanpa gula dengan rasa pudina. Kenapa begitu? Rasa pudina boleh menyembunyikan bau yang tidak menyenangkan di dalam mulut.

Di samping itu, gula gula juga lebih selamat untuk mulut kerana ia tidak menjemput bakteria. Seperti yang anda tahu, bakteria di mulut anda suka gula.

Apabila anda makan makanan manis, bakteria akan menghasilkan asid. Nah, asid ini menyebabkan kerosakan gigi serta nafas berbau.

2. Yogurt

Yogurt boleh menjadi satu lagi cara kuat untuk menghilangkan nafas berbau. Kandungan probiotik dalam yogurt boleh melawan bakteria buruk di dalam mulut.

Bukan itu sahaja, probiotik dalam yogurt juga boleh mengurangkan jumlah hidrogen sulfida yang dihasilkan oleh bakteria yang menyebabkan nafas berbau. Hydrogen sulfide adalah sebatian yang menyebabkan bau ciri dari mulut anda.

Yogurt polos biasa adalah pilihan terbaik untuk menghilangkan nafas berbau. Kerana gula tambahan dalam yogurt dengan rasa yang berbeza sebenarnya boleh menarik perhatian bakteria buruk.

3. Epal

Faedah epal untuk kesihatan tidak perlu diragui. Selain menjadi kaya serat yang baik untuk melancarkan metabolisme, epal juga berkesan dalam melegakan nafas berbau.

Epal boleh membantu menghalang aktiviti bakteria yang menyebabkan nafas berbahaya kerana kandungan polifenolnya. Polifenol dalam epal juga boleh membantu menghapuskan sebatian atau gas yang berbau seperti belerang di dalam mulut.

Sementara itu, tekstur epal renyah ketika dikunyah juga boleh membantu mengeluarkan serpihan makanan yang masih tersangkut di gigi. Jangan berhenti di sana. Mengunyah epal juga boleh membuat mulut menghasilkan lebih banyak air liur.

Jadi, tidak biasa makan epal boleh menjadi cara yang pasti untuk menghilangkan nafas berbau.

4. Makanan yang kaya dengan vitamin C

Sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C juga boleh menjadi cara yang sihat dan praktikal untuk menghilangkan nafas berbau.

Buah-buahan seperti jeruk, strawberi, jambu, dan anggur diketahui menghasilkan asid di dalam mulut. Begitu juga, kubis, brokoli, dan kembang kol keduanya tinggi dalam vitamin C.

Asid yang dihasilkan oleh buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu menghalang bakteria buruk daripada mendarab dalam mulut.

Juga Baca:

  • Sudah Lama Menggoda Gigi, Tetapi Masih Bau Bau? 5 Ini Mungkin Sebab
  • 10 Penyakit yang Dapat Dikesan Melalui Nafas Bad
  • 8 Tips untuk Mencegah Bau Mulut Bad

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 3 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 3 Julai 2019

Sumber

Harding, D. (2017). Bad Breath (Halitosis) . Patient.info . Diperolehi 28 Jun 2019, dari https://patient.info/oral-dental-care/bad-breath-halitosis

Dingin, F., Kesihatan, E., Penyakit, H., Penyakit, L., Pengurusan, P., & Syarat, S. et al. (2019). Punca, Rawatan, dan Pencegahan Nafas Bad . WebMD . Diperolehi 28 Jun 2019, dari https://www.webmd.com/oral-health/guide/bad-breath#1

Nafas buruk - diagnosis dan rawatan - klinik Mayo . (2019). Mayoclinic.org . Diperolehi 28 Jun 2019, dari https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/diagnosis-treatment/drc-20350925

Nafas Bad Berlaku: Langkah-langkah Untuk Meningkatkan Halitosis Anda . (2019). Drugs.com . Diperolehi 28 Jun 2019, dari https://www.drugs.com/slideshow/bad-breath-be-gone-1100

Home Remedies for Bad Breath: Baking Soda, Vinegar, and More . (2019). Healthline . Diperolehi 28 Jun 2019, dari https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-bad-breath

Ciancio, S. (2017). Bubuk soda bakar dan kesihatan mulut. Jurnal Persatuan Pergigian Amerika , 148 (11), S1-S3. doi: 10.1016 / j.adaj.2017.09.009

Pilihan Editor