Apakah hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Apakah hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Anonim

Definisi

Apakah hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Hipertensi adalah nama lain untuk tekanan darah tinggi. Tekanan darah itu sendiri adalah kuasa aliran darah dari jantung yang mendorong dinding pembuluh darah (arteri). Kekuatan tekanan darah ini boleh berubah dari semasa ke semasa, dipengaruhi oleh aktiviti apa yang dilakukan oleh hati (contohnya semasa bersenam atau dalam keadaan normal / berehat) dan rintangan saluran darah.

Hipertensi adalah keadaan di mana tekanan darah lebih tinggi daripada 140/90 milimeter merkuri (mmHG). Angka 140 mmHG merujuk kepada bacaan sistolik, apabila jantung memompa darah ke seluruh tubuh. Sementara itu, nombor 90 mmHG merujuk kepada pembacaan diastolik, apabila jantung menjadi tenang sambil mengisi biliknya dengan darah.

Perlu diingat bahawa tekanan sistolik adalah tekanan maksimum akibat pengecutan jantung, sementara tekanan diastolik adalah tekanan terendah antara kontraksi (jantung berehat).

Apakah tekanan darah biasa?

Memahami nombor tekanan darah biasa tidak mudah, terutama dengan istilah seperti "sistolik", "diastolik", dan "milimeter merkuri" (mmHg). Walau bagaimanapun, jika anda ingin menyimpan tekanan darah di bawah kawalan, penting untuk mengetahui apa yang dianggap normal, dan apabila tekanan darah dikatakan terlalu tinggi, alias hipertensi.

Tekanan darah biasa berkisar dari 120/80 mmHG . Apabila nombor sistolik dan diastolik berada dalam julat ini, anda boleh dipanggil mempunyai tekanan darah biasa. Seseorang hanya dipanggil mempunyai tekanan darah tinggi atau menderita hipertensi jika bacaan tekanan darah menunjukkan 140/90 mmHG. Tekanan darah yang terlalu tinggi akan mengganggu peredaran darah.

Walau bagaimanapun, mempunyai tekanan darah normal tidak bermakna anda boleh berehat. Apabila nombor sistolik anda adalah antara 120-139, atau jika nombor diastolik (nombor yang lebih rendah) berkisar dari 80-89, ini bermakna anda mempunyai "prehypertension". Walaupun nombor ini tidak boleh dianggap hipertensi, ia masih melebihi kadar biasa. Orang yang sihat juga dinasihatkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengekalkan tekanan darah dalam lingkungan normal, sambil mengelakkan risiko hipertensi dan penyakit jantung.

Jika bacaan tekanan darah anda melebihi 180/110 mmHg, atau jika anda mempunyai tekanan sistolik atau diastolik yang lebih tinggi daripada jumlah ini, anda menghadapi risiko menghadapi masalah kesihatan yang sangat serius. Angka ini menunjukkan keadaan yang dipanggil krisis hipertensi. Sekiranya tekanan darah anda mencapai tahap ini, doktor anda akan mengukurnya semula selepas beberapa minit. Jika ia masih tinggi, anda akan diberikan ubat darah tinggi segera.

Betapa biasanya hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Hampir setiap orang boleh mengalami tekanan darah tinggi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata jumlah itu sedang meningkat secara global. Peningkatan dewasa di seluruh dunia yang akan menderita hipertensi dijangkakan meningkat kepada 29 peratus menjelang 2025.

Peningkatan kes-kes hipertensi juga berlaku di Indonesia. Data Penyelidikan Kesihatan Asas (Riskesdas) Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2013 menunjukkan bahawa 25.8 peratus penduduk Indonesia mempunyai hipertensi. Laporan Tinjauan Petunjuk Kesihatan Nasional (Sirkesnas) menunjukkan jumlah penderita meningkat menjadi 32.4 peratus. Ini bermakna terdapat peningkatan kira-kira tujuh peratus dari tahun-tahun sebelumnya. Jumlah sebenar di dunia nyata mungkin lebih tinggi daripada ini kerana ramai yang tidak menyangka mereka mempunyai tekanan darah tinggi.

Hipertensi adalah penyakit yang sering dipanggil "pembunuh senyap" kerana penyakit ini tidak menyebabkan gejala jangka panjang. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh mengakibatkan komplikasi yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung.

Jika tidak dikesan awal dan dirawat dengan segera, hipertensi boleh menyebabkan komplikasi serius penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, strok, kegagalan buah pinggang, buta, diabetes, dan banyak lagi penyakit berbahaya. Strok (51%) dan Penyakit Jantung Koronari (45%) adalah penyebab kematian tertinggi akibat hipertensi di Indonesia.

Ciri-ciri & gejala

Apakah ciri dan gejala hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Pesakit dengan hipertensi biasanya tidak menunjukkan ciri-ciri atau hanya mengalami gejala ringan. Tetapi pada umumnya, gejala hipertensi adalah:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Dizzy
 • Penglihatan kabur
 • Mual
 • Telinga berdering
 • Kekeliruan
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Keletihan
 • Kesakitan dada
 • Kesukaran bernafas
 • Darah dalam air kencing
 • Sensasi memukul di dada, leher atau telinga

Mungkin ada gejala lain yang tidak disenaraikan di atas. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Hubungi doktor secepat mungkin jika:

 • Tekanan darah yang lebih tinggi daripada biasa (lebih daripada 120/80 mm Hg)
 • Nosebleeds, sakit kepala, atau pening
 • Menghadapi kesan sampingan selepas mengambil ubat darah tinggi

Kerana tekanan darah tinggi adalah penyakit tersembunyi dan sukar untuk dikesan, anda perlu memastikan tekanan darah anda diperiksa dengan kerap jika anda berisiko mengalami tekanan darah tinggi. Dapatkan rawatan perubatan segera atau rawatan hospital jika anda melihat apa-apa tanda atau tanda-tanda kelainan.

Sekiranya sakit kepala yang teruk muncul disertai dengan hidung, ini adalah tanda dan gejala krisis hipertensi, keadaan kecemasan. Segera hubungi 118 atau 021-65303118 / 65302940 (terutamanya untuk DKI Jakarta).

Sebab itu

Apa yang menyebabkan hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Hipertensi yang menyebabkannya tidak dipanggil dengan hipertensi utama. Tetapi tekanan darah tinggi juga boleh disebabkan oleh gaya hidup dan diet yang tidak baik.

Ambil contoh, merokok. Merokok hanya satu rokok boleh menyebabkan lonjakan langsung tekanan darah dan boleh meningkatkan tahap tekanan darah sistolik sebanyak 4 mmHG. Nikotin dalam produk tembakau merangsang sistem saraf untuk melepaskan bahan kimia yang dapat menghalang pembuluh darah dan menyumbang kepada tekanan darah tinggi.

Kebanyakan makan makanan masin, yang mengandungi natrium (makanan diproses, makanan dalam tin, makanan segera), dan makanan atau minuman yang mengandungi pemanis tiruan juga boleh meningkatkan kolesterol dan / atau tekanan darah tinggi.

Tekanan darah tinggi juga boleh muncul sebagai kesan sampingan ubat kegagalan buah pinggang dan rawatan untuk penyakit jantung. Keadaan ini dipanggil hipertensi sekunder. Pil kawalan kelahiran atau ubat-ubatan sejuk yang dijual di kedai ubat juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Wanita hamil atau mereka yang menggunakan terapi penggantian hormon juga mungkin mengalami tekanan darah tinggi.

Tekanan darah tinggi kerana ubat-ubatan mungkin menjadi normal selepas berhenti mengambil ubat, tetapi dalam beberapa kes, tekanan darah masih meningkat selama beberapa minggu selepas menghentikan penggunaan dadah. Anda harus bertanya kepada doktor anda jika tekanan darah yang tidak normal terus berlaku.

Kanak-kanak di bawah 10 tahun sering mengalami tekanan darah tinggi kerana penyakit lain, seperti penyakit buah pinggang. Dalam kes sedemikian, tekanan darah kanak-kanak akan kembali normal selepas mengambil ubat tekanan darah tinggi.

Faktor risiko

Siapakah yang berisiko untuk mengalami hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Menurut Penyelidikan Kesihatan Asas 2013, lebih daripada 25% penduduk Indonesia berusia lebih 18 tahun menderita tekanan darah tinggi atau preepertensi.

Kebanyakan kes tekanan darah tinggi di kalangan remaja dikelaskan sebagai hipertensi utama. Seperti orang dewasa, penyebab hipertensi utama tidak difahami sepenuhnya. Sesetengah remaja kelihatan mewarisi kecenderungan untuk mendapatkan tekanan darah tinggi dari ibu bapa mereka, sementara yang lain menjadi mangsa gaya hidup yang buruk, yang menyebabkan obesiti dan bukan bentuk badan yang ideal, yang mana doktor merujuk sebagai "menurunkan kecergasan kardiovaskular".

Dalam sesetengah kes, hipertensi pada remaja adalah berdasarkan keadaan perubatan tertentu yang telah berlaku, seperti penyakit jantung atau buah pinggang.

Tetapi secara umum, beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami hipertensi ialah:

 • Keletihan
 • Diabetes
 • Gout
 • Obesiti
 • Kolesterol tinggi
 • Penyakit buah pinggang
 • Ketagihan alkohol
 • Wanita yang menggunakan pil kawalan kelahiran
 • Orang yang mempunyai ibu bapa atau datuk nenek dengan tekanan darah tinggi.

Tidak mempunyai faktor risiko tidak bermakna anda tidak akan mendapat hipertensi. Faktor ini hanya sebagai rujukan. Rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bolehkah tekanan darah tinggi sembuh?

Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah keadaan kekal di mana tekanan darah berterusan tinggi atau melebihi 140/90 mmHg. Anda tidak boleh merasakan hipertensi. Ramai orang tidak tahu bahawa mereka mempunyai tekanan darah tinggi. Hipertensi boleh muncul tanpa gejala fizikal, yang secara senyap merosakkan saluran darah dan menyebabkan ancaman kesihatan yang serius.

Kerana tekanan darah tinggi bukan penyakit yang berdiri sendiri, tetapi sindrom atau koleksi gejala penyakit dalam tubuh. Hipertensi boleh disebabkan oleh penyakit lain, seperti penyakit jantung atau penyakit buah pinggang. Sekiranya tekanan darah tinggi anda disebabkan oleh penyakit yang mendasari, hipertensi dapat disembuhkan dengan merawat punca akar - jika penyakit mendasari memang mungkin untuk menyembuhkan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes tekanan darah tinggi (sekitar 85% hingga 90%) di dunia dikelaskan sebagai hipertensi utama. Dalam kebanyakan kes, hipertensi utama yang kebanyakan orang menderita dipengaruhi oleh keturunan (genetik) atau gaya hidup / persekitaran yang tidak sihat. Untuk beberapa kes, punca hipertensi utama tidak dapat ditentukan. Hipertensi jenis ini tidak dapat disembuhkan, ia hanya boleh dikawal dengan ubat tekanan darah tinggi.

Oleh itu, jika tekanan darah anda jatuh, itu tidak bermakna anda pulih sepenuhnya dari hipertensi. Anda masih mempunyai potensi komplikasi akibat hipertensi jika gejala tidak diuruskan dan tekanan darah meningkat lagi.

Ubat & diagnosis

Apakah ubat tekanan darah tinggi yang sering digunakan?

Rawatan hipertensi adalah penting untuk mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung.

Sesetengah ubat-ubatan yang sering diresepkan doktor untuk merawat hipertensi adalah:

 • Diuretik: chlorotiazide, chlorthalidone, hydrochlorotiazide / HCT, indapamide, metolazone, bumetanide, furosemide, torsemide, amiloride, triamterene)
 • Pengencer enzim enzim Angiotensin (ACE): captopril, enalapril, lisinopril, benazepril hydrochloride, perindopril, ramipril, quinapril hydrochloride, dan trandolapril)
 • Penyekat beta: atenolol, propranolol, metoprolol, nadolol, betaxolol, acebutolol, bisoprolol, esmilol, nebivolol, dan sotalol)
 • Penyekat saluran kalsium: amlodipine, clevidipine, diltiazem, felodipine, isradipine, nicardipine, nifedipine, nimodipine, dan nisoldipine)
 • Penyekat alfa: doxazosin, terazosin hidroklorida, dan prazosin hidroklorida
 • Vasodilators: hydralazine and minoxidil
 • Agen-agen bertindak: clonidine, guanfacine, dan methldldopa.

Ubat tekanan darah tinggi mesti diambil secara teratur dan dos hak untuk faedah dapat dirasakan.

Apakah ujian biasa untuk tekanan darah tinggi (hipertensi)?

Hipertensi didiagnosis melalui teknik ujian tekanan darah. Pemeriksaan teknikal akan dijalankan beberapa kali untuk memastikan keputusan yang tepat. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda mungkin meminta anda menyemak semula dan menjejakinya berulang kali.

Sekiranya tekanan darah anda melebihi 140/90 mmHg semasa pemeriksaan biasa, doktor akan mendiagnosis anda dengan tekanan darah tinggi. Sekiranya anda mengalami penyakit kronik, seperti diabetes atau penyakit buah pinggang, dan tekanan darah melebihi 130/80 mm Hg, anda juga didiagnosis dengan hipertensi.

Doktor akan meminta anda berbaring di belakang untuk mengukur tekanan darah anda. Tekanan darah akan lebih rendah pada kanak-kanak daripada orang dewasa dan akan bertambah secara beransur-ansur apabila kanak-kanak tumbuh. Anda perlu bertanya kepada doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tekanan darah biasa.

Ia juga harus difahami bahawa hasil bacaan tekanan darah di doktor dan di rumah boleh berbeza. Sebabnya, jika anda merasa saraf setiap kali anda berada di hospital atau di pejabat doktor, tekanan darah anda boleh meningkat pada setiap lawatan supaya hasilnya dilihat dari pemeriksaan doktor bahawa tekanan darah anda pada umumnya tinggi. Fenomena ini juga dikenali sebagai "hipertensi kot putih". Oleh itu, doktor anda mungkin ingin mengukur tekanan darah anda lebih dari sekali dan jauh dari bilik latihan. Ini akan membantu menentukan sama ada anda hanya mempunyai hipertensi kot putih atau jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.

Jika anda mempunyai hipertensi kot putih, risiko tekanan darah tinggi anda mungkin terus meningkat pada masa akan datang. Oleh itu, adalah penting untuk memeriksa tekanan darah oleh doktor atau profesional penjagaan kesihatan lain sekurang-kurangnya setiap enam hingga 12 bulan. Ini akan memberi anda banyak masa untuk membuat perubahan gaya hidup yang mungkin membantu.

Pemulihan rumah

Apakah perubahan gaya hidup yang boleh dilakukan untuk mengatasi hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Pelaporan dari siaran media yang dimuat naik di halaman PD PERSI, dikatakan bahawa penurunan tekanan darah sehingga 2 mmHg dapat mengurangkan 7 peratus risiko kematian akibat serangan jantung dan 10% risiko kematian akibat strok.

Sebaliknya gejala hipertensi bukan sahaja perlu dirawat dengan ubat-ubatan perubatan. Selain mengambil ubat, anda juga perlu membuat perubahan gaya hidup yang positif. Sesetengah perubahan gaya hidup positif yang boleh anda lakukan untuk membantu mengatasi hipertensi ialah:

 • Diet seimbang dan rendah garam
 • Senaman yang kerap
 • Jangan merokok dan jangan minum alkohol
 • Cuba menurunkan berat badan jika anda gemuk

Berbagai kaedah yang disebutkan di atas membantu mengurangkan tekanan darah supaya tekanan darah sentiasa normal - sambil mengurangkan risiko komplikasi penyakit lain akibat hipertensi, seperti penyakit jantung, strok dan kegagalan buah pinggang. Maksudnya, menguruskan tekanan darah adalah komitmen seumur hidup.

Anda juga boleh merawat hipertensi secara semulajadi. Beberapa ubat semulajadi yang anda boleh cuba mengatasi hipertensi adalah mempelajari teknik pernafasan yang betul dan relaksasi otot. Kedua-duanya boleh membantu melegakan tekanan yang mungkin muncul sebagai kesan sampingan hipertensi. Selain itu, tekanan emosi memberi kesan kepada tekanan darah anda. Oleh itu, belajar mengasingkan keutamaan kehidupan dan menjauhkan diri dari tekanan yang mencetuskan sebagai usaha iringan yang sama untuk menguruskan tekanan darah anda.

Memang benar bahawa kombinasi ubat preskripsi dan perubahan gaya hidup yang sihat dapat membantu anda mengelakkan mengalami peningkatan tekanan darah. Walau bagaimanapun, anda juga perlu sentiasa menyemak tekanan darah anda dengan kerap dan ikuti rancangan rawatan doktor untuk memantau dan mengawal keadaan kesihatan anda.

Apabila anda semakin tua, langkah-langkah pencegahan menjadi lebih penting. Tekanan sistolik biasanya perlahan meningkat selepas anda mencapai umur 50 tahun. Pastikan berat badan anda sesuai, yang boleh dicapai dengan diet dan senaman yang sihat. Mempunyai berat badan yang sihat akan mengurangkan peluang anda untuk mengalami hipertensi.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. Dicetak. Page 33
Porter, Robert. Kaplan Justin. Homeier Barbara. Buku panduan kesihatan rumah manual Merck. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., 2009. Dicetak. Page 333
Mengenai tekanan darah tinggi. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/About-High-Blood-Pressure_UCM_002050_Article.jsp. Diakses pada 07/22/2015
Fakta tekanan darah tinggi. http://www.cdc.gov/bloodpressure/facts.htm. Diakses pada 07/22/2015
Memahami risiko anda untuk tekanan darah tinggi. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/UnderstandYourRiskforHighBloodPressure/Understand-Your-Risk-for-High-Blood-Pressure_UCM_002052_Article.jsp. Diakses pada 07/22/2015
Apakah tekanan darah tinggi? http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hbp. Diakses pada 07/22/2015

Ditinjau: 25 September, 2018 | Terakhir Edited: September 25, 2018

Pilihan Editor