Apakah Rheumatoid Arthritis (RA)?

Apakah Rheumatoid Arthritis (RA)?

Anonim

Definisi

Apakah rheumatoid arthritis (RA)?

Rheumatism atau apa yang dalam bahasa perubatan disebut arthritis rheumatoid (atau biasanya disingkat RA) adalah penyakit yang menyebabkan keradangan, dan kemudian menyebabkan rasa sakit, kekakuan, dan pembengkakan di sendi. Penyakit ini disebabkan oleh gangguan autoimun.

RA boleh mempengaruhi keupayaan penghidap untuk melakukan aktiviti harian, seperti menulis, membuka botol, memakai pakaian, dan membawa barang-barang. Keradangan sendi yang menjejaskan pinggul, lutut atau kaki juga boleh membuatnya sukar untuk berjalan, bengkok, atau berdiri.

Bagaimanakah biasa adalah radang sendi arthritis (RA)?

Rheumatoid arthritis adalah penyakit yang sering dialami oleh orang tua (warga tua). Bagaimanapun, RA juga boleh dialami oleh orang dewasa muda, remaja, dan juga anak-anak. Wanita diketahui 2-3 kali lebih berisiko untuk mengalami arthritis daripada lelaki.

Anda boleh mengurangkan peluang menderita penyakit ini dengan mengurangkan faktor risiko anda. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala rheumatoid arthritis (RA)?

Simptom yang paling tipikal arthritis rheumatoid adalah sakit sendi dan kekakuan sendi yang biasanya bertambah buruk pada waktu pagi selepas bangun atau duduk terlalu lama. Sendi yang terjejas boleh menjadi merah, bengkak, dan berasa hangat untuk disentuh.

Gejala lain dari arthritis rheumatoid adalah mata gatal atau sakit, kelemahan, kelesuan, kekurangan tenaga, selera menurun, dan demam.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala rematik yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai arthritis rheumatoid tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala atau soalan lain di atas, jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor. Ingat, badan setiap individu berbeza. Ia mungkin bahawa apa yang anda rasakan adalah berbeza dari yang dialami oleh orang lain yang terjejas oleh RA. Oleh itu, selalu berjumpa dengan doktor untuk menangani keadaan kesihatan anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan rheumatoid arthritis (RA)?

Rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun. Iaitu, penyakit ini disebabkan oleh sistem imun yang menyerang tisu badan yang sihat.

Sistem kekebalan yang tersilap menyerang tisu yang sihat di sekitar sendi menyebabkan lapisan sel nipis, alias sinovium, untuk menutup sendi yang menyebabkan sendi menjadi radang dan bengkak. Synovium juga mengeluarkan bahan kimia yang akan merosakkan tulang rawan dan tulang di sendi anda.

Sekiranya keadaan ini berterusan tanpa rawatan yang betul, sinovium boleh menyebabkan sendi kehilangan bentuknya dan akhirnya memusnahkan sendi anda sepenuhnya.

Walaupun gangguan autoimun dipercayai menjadi punca utama penyakit sendi, tetapi sehingga kini para penyelidik tidak mengetahui faktor apa yang boleh memicu gangguan itu.

Faktor Risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk arthritis rheumatoid (RA)?

Beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko rheumatoid arthritis ialah:

 • Jantina. Wanita berisiko 2-3 kali lebih tinggi daripada lelaki.
 • Umur. RA boleh berlaku pada usia apa pun, tetapi lebih kerap berlaku pada usia 40 hingga 60 tahun.
 • Sejarah keluarga. Jika ibu bapa, saudara kandung, paman, ibu saudara, atau datuk nenek mempunyai penyakit rematik, anda menghadapi risiko tinggi untuk mengalami mereka juga.

Tidak mempunyai faktor risiko tidak bermakna anda tidak akan mendapat penyakit ini . Faktor ini hanya rujukan. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Ubat & Ubat-ubatan

Apakah pilihan rawatan untuk arthritis rheumatoid (RA)?

Cara terbaik untuk merawat arthritis rheumatoid adalah dengan menggunakan ubat, terapi, senaman, dan pendidikan untuk mengelakkan aktiviti fizikal yang boleh menyebabkan sakit sendi,

NSAID, seperti naproxen dan ibuprofen, boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan pembengkakan jika anda mengalami rematik. Doktor juga boleh memberikan ubat-ubatan antirheumatik yang mengubahsuai penyakit (DMARDs). Ubat ini boleh melambatkan perkembangan RA dan menyelamatkan sendi dan tisu lain dari kerosakan kekal. DMARDs yang sering diberikan oleh doktor adalah methotrexate (trexall), leflunomide (Arava), hydroxychloroquine (plaquenil) dan sulfasalazine (Azulfidine).

Jika perlu, doktor anda boleh mengesyorkan agar anda melakukan terapi fizikal dan sukan khas untuk mengurangkan gejala-gejala rematik. Beberapa terapi yang mungkin disyorkan oleh doktor seperti merendam air panas, menggunakan lampu pemanasan, kompres panas, dan terapi pusaran air.

Dalam kes-kes yang teruk, doktor boleh menasihati pesakit untuk menjalankan prosedur pembedahan. Pembedahan rawatan rematik mungkin melibatkan pembedahan. Pembedahan boleh dibahagikan kepada prosedur berikut:

 • Jumlah penggantian sendi. Semasa pembedahan, pakar bedah akan mengeluarkan sendi yang rosak dan memasukkan alat-alat logam dan plastik tiruan.
 • Pembaikan tendon. Sendi yang meradang dan rosak boleh menyebabkan tendon di sekeliling sendi anda menjadi longgar atau lusuh. Pakar bedah boleh membaiki tendon di sekitar sendi anda.
 • Gabungan bersama. Pembedahan sendi disyorkan untuk menstabilkan sendi atau meluruskannya semula. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya digunakan jika dua kaedah lain tidak boleh digunakan.

Mungkin terdapat kaedah rawatan lain yang boleh dilakukan oleh doktor untuk menangani sakit sendi. Sila dapatkan maklumat lanjut mengenai doktor anda.

Apakah ujian biasa untuk rheumatoid arthritis (RA)?

Rheumatisme adalah sukar untuk didiagnosis pada peringkat awal kerana gejala awal sangat serupa dengan penyakit lain. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor anda biasanya akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda. Setelah itu doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal yang meliputi pemeriksaan bersama dan pemeriksaan sinar-X. Beberapa ujian lain yang boleh dilakukan oleh doktor ialah ujian enapcemar darah (LED) yang mengukur keradangan, ujian darah lengkap, dan ujian faktor rheumatoid (RF).

Pemulihan Rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat arthritis rheumatoid (RA)?

Sesetengah perubahan gaya hidup dan rawatan yang boleh anda lakukan untuk merawat arthritis rheumatoid adalah:

 • Ambil ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
 • Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan.
 • Perhatikan pengambilan makanan anda. Buka makan sayur-sayuran dan elakkan pelbagai jenis makanan yang tinggi lemak dan gula.
 • Elakkan tekanan. Lakukan perkara yang anda suka, seperti membaca buku atau mendengar muzik untuk mengelakkan tekanan.
 • Senaman yang kerap. Walau bagaimanapun, tanya doktor tentang sukan yang sesuai dengan keadaan anda.
 • Segera hubungi doktor jika mengalami kesakitan sendi disertai oleh demam yang tidak pernah menjadi lebih baik walaupun anda sudah mengambil ubat.
 • Elakkan minum alkohol semasa anda sedang menghidapi ubat.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012.
Porter, RS, Kaplan, JL, Homeier, BP, & Albert, RK (2009). Buku panduan kesihatan rumah manual Merck. Whitehouse Station, NJ, Laboratorium Penyelidikan Merck.
Mayo Clinic. Rheumatoid arthritis. 2016. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/basics/definition/con-20014868?p=1 Diakses pada 12 Disember 2015

Tarikh Semakan: 29 Oktober, 2018 | Terakhir Edited: 29 Oktober 2018

Pilihan Editor