Apakah rubella (campak Jerman)?

Apakah rubella (campak Jerman)?

Anonim

Definisi

Apakah rubella (campak Jerman)?

Rubella atau campak Jerman adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus rubella. Gejala utama rubella adalah ruam merah dalam bentuk bintik-bintik. Rubella sering berlaku pada kanak-kanak yang belum menerima vaksin campak, cetek, dan rubella.

Rubella berbeza dengan cacar air walaupun kedua-dua penyakit ini bersama-sama menyebabkan ruam merah. Rubella disebabkan oleh virus yang berlainan daripada cacar air, dan rubella tidak menular dan serius seperti cacar air.

Adakah rubella (campak Jerman) berbahaya?

Semua orang berisiko rubella. Rubella pada kanak-kanak dan orang dewasa meningkatkan dengan cepat, tidak berbahaya, dan jarang menyebabkan komplikasi. Rubella hanya berbahaya jika ia berlaku pada wanita hamil. Jika seorang wanita hamil dijangkiti virus, terutamanya semasa kehamilan 4 bulan pertama, bayi berisiko kehilangan upaya atau bahkan melahirkan mati.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala rubella (campak Jerman)?

Kanak-kanak yang dijangkiti rubella mungkin tidak mempunyai gejala. Secara umumnya, gejala muncul 2-3 minggu selepas pendedahan kepada virus.

Gejala Rubella yang sering berlaku ialah:

 • Ruam kulit pada kepala tersebar ke badan, selama 2-3 hari
 • Sakit kepala, demam ringan
 • Kes hidung hidung atau hidung berair
 • Nodus limfa leher dan belakang telinga membengkak

Rubella pada orang dewasa dan remaja boleh ditambah dengan gejala berikut:

 • Selera makan tidak dijawab
 • Conjunctivitis (jangkitan kelopak mata dan eyeball)
 • Sendi yang bengkak dan menyakitkan, di kalangan wanita muda

Gejala-gejala ini biasanya hilang dalam beberapa hari tetapi boleh menjadi lebih lama.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Anda perlu menghubungi doktor jika anda atau anak anda mengalami ruam atau gejala di atas.

Semasa mengandung, anda akan diuji untuk rubella dan diberi vaksin jika diperlukan oleh pakar obstetrik anda. Walau demikian, jika anda hamil atau ingin hamil dan mengalami gejala rubela, anda harus dirawat dengan segera untuk rawatan perubatan.

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala atau soalan lain di atas, rujuklah doktor anda. Tubuh setiap individu berbeza. Sentiasa berunding dengan doktor untuk merawat keadaan kesihatan anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan rubella?

Penyakit rubella disebabkan oleh virus rubella. Virus ini disebarkan dari orang ke orang melalui sentuhan dengan cecair dari hidung dan tekak penghidap rubella. Penyakit ini sangat menular dan mudah dihantar kepada orang lain. Seseorang boleh menghantar virus kepada orang lain seminggu sebelum ruam kulit muncul, sehingga 1 minggu selepas ruam sembuh. Wanita hamil boleh menghantar rubella kepada bayi mereka melalui aliran darah.

Faktor risiko

Siapa yang berisiko rubella?

Ada faktor yang meningkatkan risiko rubella, iaitu:

 • Tidak pernah ada rubella sebelum ini
 • Tidak pernah menerima vaksin goiter, cacar air, dan campak
 • Mengembara ke negara lain atau tempat wabak rubella

Tidak mempunyai faktor risiko tidak bermakna anda tidak boleh mengalami penyakit ini. Tanda ini hanya rujukan. Anda perlu berunding dengan doktor untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apa ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat rubella (campak Jerman)?

Pada masa ini, proses penyakit autoimun dan rubella dianggap berkaitan. Apabila dijangkiti dengan rubella, tubuh anak anda secara automatik akan menjadi kebal dan kekal secara immune terhadap penyakit ini. Jika anak anda berasa tidak selesa, anda boleh menggunakan pengurangan haba dan ubat penahan sakit seperti paracetamol. Anda juga boleh meminta ahli farmasi untuk krim gatal-gatal.

Jika anda hamil, doktor anda boleh memberikan antibiotik rubella (hyperimmune globulin) untuk membantu imuniti, tetapi ini masih menimbulkan risiko kecacatan bayi.

Apakah ujian biasa untuk mendiagnosis rubella?

Rubella agak sukar didiagnosis dan gejala-gejala kurang jelas. Doktor anda akan mendiagnosis dari riwayat klinikal dan memeriksa gejala pada anak anda. Sekiranya anda hamil dengan gejala rubela atau terdedah kepada pesakit rubela, doktor anda boleh mengambil sampel cecair dari kerongkong, darah, dan air kencing untuk pemeriksaan.

Pemulihan rumah

Apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi rubella di rumah?

Inilah yang anda boleh lakukan untuk membantu rubella:

 • Ambil ubat seperti yang ditetapkan
 • Jangan calar kerana ia boleh meninggalkan tanda. Anda boleh menggunakan krim gatal-gatal yang dijual di farmasi
 • Anda atau anak anda harus mengelakkan hubungan dengan orang lain sehingga mereka menjadi lebih baik, terutamanya tidak berdiri rapat atau bersentuhan dengan orang hamil
 • Gunakan aspirin rubella untuk kanak-kanak kecil

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012.
Mayo Clinic. Rubella. 2016. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/basics/definition/con-20020067?p=1 Diakses pada 16 Januari 2016
Porter, RS, Kaplan, JL, Homeier, BP, & Albert, RK (2009). Buku panduan kesihatan rumah manual Merck. Whitehouse Station, NJ, Laboratorium Penyelidikan Merck. Cetak

Tarikh disemak: 17 Januari, 2017 | Terakhir diedit: 17 Januari, 2017

Pilihan Editor