Apakah pedofilia?

Apakah pedofilia?

Anonim

Memahami

Apakah pedofilia?

Pedofilia adalah gangguan seksual dalam bentuk nafsu seksual terhadap remaja atau kanak-kanak di bawah umur 14 tahun. Orang dengan pedophilia dipanggil pedofilia. Seseorang boleh dianggap pedophile jika berusia sekurang-kurangnya 16 tahun.

Menurut media massa, pedofilia lebih dikenali sebagai penyalahgunaan kanak-kanak. Takrif ini tidak tepat dan tidak tepat dalam menggambarkan situasi pesakit yang menyebabkan kesukaran dalam penyelidikan dan pengumpulan data penyakit ini.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa pedofilia adalah penyakit, bukan dosa. Tidak semua penyalahgunaan pedofilia kanak-kanak, dan pastinya tidak semua orang yang menyalahgunakan anak adalah pedofilia.

Bagaimanakah biasa adalah pedofilia?

Hampir semua pedofilia adalah lelaki, tetapi ia tidak mengecualikan kemungkinan wanita dengan pedofilia. Data yang tepat tidak dikumpulkan kerana majoriti pesakit menutup diri dari masyarakat. Penyelidikan mengenai penyakit ini dilakukan pada pedofil yang melakukan keganasan seksual, jadi hasilnya masih tidak menentu.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda pedofilia dan ciri-ciri pedofilia?

Pedofilia biasanya dikesan oleh diri sendiri selepas akil baligh, apabila orientasi seksual seseorang difokuskan kepada kanak-kanak, bukan orang dewasa. Dia tidak dapat menentukan orientasi seksual mereka dan kemudian merasa takut kepada diri mereka sendiri. Mereka juga sering mengalami diskriminasi sosial; sukar bagi mereka untuk terlibat dalam komuniti dan berhubung dengan orang lain. Ini menjadikannya tertarik kepada kanak-kanak kerana mereka masih tidak bersalah dan tidak menghakimi seperti orang dewasa.

Akhir-akhir ini, saintis dan orang awam mempunyai kecenderungan untuk mempelajari masalah psikologi; sesetengah pesakit lebih terbuka mengenai penyakit mereka demi sains. Menurut pesakit, gejala pedofilia termasuk rasa rendah diri, terpencil, dan bahkan tertekan; mereka takut bahawa orientasi seksual mereka diketahui, jadi mereka mengasingkan diri dari orang lain.

Pesakit menganggap keghairahan mereka salah dan tidak sah. Oleh itu, mereka sentiasa mengawal diri dan mencari cara yang selamat untuk memuaskan diri mereka sendiri. Beberapa kes keganasan pada kanak-kanak sering melibatkan penyakit psikiatri lain seperti skizofrenia dan gangguan kognitif. Sebaliknya, beberapa kes jenayah di kalangan kanak-kanak sebenarnya tidak pedophile. Pesakit boleh mengalami penyakit psikiatri lain seperti kebimbangan, kemurungan teruk, gangguan mood, dan penggunaan perangsang yang berlebihan.

Mungkin ada simptom yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan tentang gejala, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda atau ahli keluarga anda mempunyai tanda dan gejala di atas, berjumpa dengan doktor anda dengan serta-merta. Sentiasa berbincang dengan doktor anda untuk dirujuk kepada kaedah diagnostik dan rawatan terbaik untuk anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan pedofilia?

Penyebab pedofilia masih belum diketahui dengan jelas kerana penyakit psikologi baru-baru ini dikaji lebih lanjut. Kesukaran untuk menentukan punca sebenar juga berdasarkan perbezaan ciri-ciri dan latar belakang setiap orang.

Ramai pakar berpendapat bahawa punca utama berasal dari faktor psikologi sosial, bukan biologi. Sesetengah doktor mendakwa bahawa faktor yang mempengaruhi personaliti pesakit adalah latar belakang keluarga yang tidak normal. Gangguan pada usia awal juga boleh menjadi punca. Walau bagaimanapun, bilangan kes tidak besar, jadi ia tidak pasti menyebabkan pedofilia.

Sejak tahun 2002, beberapa kajian mengenai pedofilia dari faktor biologi telah dijalankan. Beberapa faktor dan teori dalam menentukan punca pedofilia, seperti:

  • IQ rendah dan ingatan jangka pendek
  • Kekurangan bahan putih di dalam otak
  • Kekurangan testosteron
  • Masalah otak

Masalah dengan otak adalah punca yang paling diterima di kalangan faktor-faktor ini. Pada orang biasa, melihat kanak-kanak membuat otak mereka secara spontan menghasilkan gelombang saraf untuk meningkatkan naluri mereka untuk melindungi dan mencintai; dalam pedofilia, gelombang saraf terganggu dan mengakibatkan peningkatan gairah seksual.

Faktor risiko

Siapa yang berisiko menjadi pedofilia?

Kerana pedofilia adalah penyakit kongenital, faktor pencetus belum dikenalpasti.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bolehkah pedofilia disembuhkan?

Pedofilia adalah penyakit kronik. Rawatan anda mesti tertumpu kepada perubahan tingkah laku untuk jangka panjang. Rawatan adalah dalam bentuk memerhati dan menjangkakan perbuatan jenayah. Sekumpulan doktor psikik akan digerakkan untuk menyokong pesakit.

Anda kadang-kadang dinasihatkan untuk mengambil ubat-ubatan untuk mengurangkan libido seperti medroxyprogesterone acetate, ubat-ubatan yang mengurangkan testosteron dan serotonin inhibitor. Lebih-lebih lagi, pedofil memerlukan rawatan untuk alkohol atau perangsang.

Kanak-kanak yang mengalami keganasan seksual mesti dilindungi dari kejadian berulang. Sesetengah kanak-kanak yang mengalami keganasan perlu dibawa ke hospital.

Apakah ujian biasa untuk mendiagnosa pedofilia?

Diagnosis pedofilia adalah sukar kerana ramai pesakit tidak menunjukkan emosi, walaupun bertemu langsung dengan doktor. Maklumat lengkap tentang pesakit sangat penting untuk diagnosis. Maklumat lain juga mesti dikumpulkan dari keluarga, mangsa berpotensi, organisasi undang-undang, atau masyarakat. Malah seorang doktor yang berpengalaman mungkin tidak dapat mendiagnosis penyakit ini dalam semua kes.

Imbasan MRI dan beberapa alat pengesan gelombang otak boleh digunakan untuk memerhatikan aktiviti otak. Gelombang yang direkodkan akan menunjukkan imej mana yang memprovokasi pesakit, yang membenarkan diagnosis dibuat.

Pemulihan rumah

Apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi pedofilia?

Cara terbaik untuk mengetahui sama ada seseorang adalah seorang pedofil adalah untuk mendapatkan mereka untuk berunding dengan ahli psikologi untuk mencari cara untuk mencegah pesakit mengambil tindakan yang menyalahi undang-undang dan membantu mereka mengekalkan kehidupan yang normal. Apabila anda tahu atau mengesyaki seseorang dengan pedofilia, bertenang dan mengetahui sama ada mereka boleh melakukan jenayah. Pesakit yang tidak teruk dan tidak berbahaya masih boleh bergaul dengan orang lain dalam masyarakat.
Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. Muat turun Versi.

Tarikh disemak: 18 Januari 2017 | Terakhir Edited: 18 Januari 2017

Pilihan Editor