Rokok Elektrik vs Rokok Tembakau: Mana yang Lebih Selamat?

Rokok Elektrik vs Rokok Tembakau: Mana yang Lebih Selamat?

Anonim

Rokok elektrik, yang sering dipanggil vape atau e-rokok, pada asalnya dicipta di China pada tahun 2003 oleh ahli farmasi untuk mengurangkan asap rokok, dan merupakan satu cara untuk membantu orang berhenti merokok. Vape terdiri daripada bateri, kartrij penuh dengan cecair, dan elemen pemanasan yang boleh menghangatkan dan menguapkan cecair ke udara.

Apakah bahaya rokok elektrik berbanding rokok tembakau?

 • Rokok tembakau mengeluarkan asap dari tembakau yang terbakar; e-rokok menghasilkan stim dari cecair berperisa buah, dan nikotin dipanaskan.
 • Rokok tembakau boleh menyebabkan jantung, paru-paru, mati pucuk, gangguan kehamilan dan janin; Vape menyebabkan kerongkong hidung dan gangguan pernafasan.
 • Rokok tembakau mengandungi nikotin, tar, arsenik, karbon monoksida, ammonia dan pelbagai bahan kimia lain; Rokok elektrik mengandungi nikotin, sayur gliserol, propilena glikol , pemanis buatan, dan pelbagai perisa buah-buahan.
 • Selain daripada asap, rokok tembakau meninggalkan sampah seperti abu dan rokok; manakala vape tidak meninggalkan sampah.
 • Asap rokok tembakau meninggalkan bau dan tidak larut dalam cecair; e-rokok meninggalkan wap yang larut dalam cecair dan bau dari perisa buah-buahan.
 • Satu pek rokok tembakau dijual dengan harga ± Rp. 16, 000.00; vape dijual dengan harga ± Rp150, 000.00 hingga Rp500, 000.00.
 • Rokok tembakau mempunyai peraturan khas dalam Peraturan Pemerintah no. 109; tiada peraturan khusus mengenai peredaran vape di Indonesia.

Yang lebih selamat?

Menurut Dr. Nauki Kunugita, seorang penyelidik dari Institut Kesihatan Awam Kebangsaan di Jepun, ditemui dalam satu rokok elektrik sebanyak 10 kali tahap karsinogen (sekumpulan bahan yang secara langsung boleh merosakkan DNA, mempromosikan atau membantu kanser) berbanding satu rokok biasa.

Tjandra Yoga Aditama, Ketua Badan Penyelidikan dan Pembangunan Kesihatan (Balitbangkes) Kementerian Kesihatan menerangkan dalam kenyataan akhbar bahawa larutan nikotin yang terkandung dalam rokok elektrik mempunyai komposisi yang berbeza dan pada umumnya terdapat 4 jenis campuran. Walau bagaimanapun, semua jenis campuran mengandungi nikotin, propilena glikol.

CNN Indonesia juga mengatakan bahawa bahaya vape termasuk menyebabkan keracunan nikotin akut dan kes kematian kanak-kanak. Bukan sahaja rokok berbahaya, wap yang terhirup boleh menyebabkan serangan asma, sesak nafas, dan batuk. Rokok ini juga berbahaya bagi orang-orang yang mengalami radang paru-paru, kegagalan jantung, disorientasi, konvulsi, hipotensi, dan terbakar akibat letupan e-rokok di dalam mulut.

Jadi, sehingga kini tidak ada fakta yang membuktikan bahawa e-rokok lebih selamat daripada rokok tembakau. Seperti yang dilaporkan oleh cnnindonesia.com, pelbagai kajian telah menjalankan penyelidikan mengenai e-rokok dan hasil kajian ini adalah:

 1. Rokok elektrik ini dikatakan mengandungi bahan berbahaya seperti Nitrosamines Khusus Tembakau (TSNA), Diethylene Glycol (DEG) dan karbon monoksida.
 2. Penggunaan jangka panjang e-rokok dapat meningkatkan kadar plasma nikotin secara signifikan selepas lima minit penggunaan.
 3. Bukan itu sahaja, rokok ini juga meningkatkan paras karbon monoksida plasma dan frekuensi denyutan yang boleh mengganggu kesihatan.
 4. Ia mempunyai kesan akut pada paru-paru seperti pada rokok tembakau, iaitu letupan oksida nitrat oksida udara menurun dengan ketara dan rintangan saluran udara meningkat dengan ketara.

Juga Baca:

 • Bahaya Vape dan Rokok Elektrik di Paru-paru
 • Adakah Vape Smoke Berbahaya kepada Orang Sekitarnya?
 • Berhati-hati! Ternyata vape boleh meletup di wajah anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 18 Januari 2019 | Terakhir Edited: 18 Januari 2019

Sumber

Berhati-hati, Rokok Elektronik Lebih Berbahaya Daripada Rokok Biasa http://health.liputan6.com/read/2140636/awas-rokok-elastik-10-kali-lebih-bahaya-daripada-rokok-biasa

Infographics: Ini adalah perbezaan antara rokok tembakau dengan e-rokok

Karsinogen http: // kamusk Kesihatan.com/arti/karsinogen/

Mengisytiharkan Fakta tentang Keselamatan Rokok Elektrik

Rokok Elektrik: Risiko vs faedah http://kardioipdrscm.com/5733/artikel/rokok-elrikrik-risiko-vs-ben/#sthash.Iy9srnUK.dpbs

Berhati-hati, Pengguna Rokok Elektrik Remaja Cenderung untuk Perokok Biasa http://health.liputan6.com/read/2282108/awas-remaja-pengusers-rokok-electrik-cenden-jadi-perokok-biasa

Pilihan Editor