Apakah jangkitan saluran kencing?

Apakah jangkitan saluran kencing?

Anonim

Definisi

Apakah jangkitan saluran kencing?

Infeksi saluran kencing atau UTI berlaku apabila terdapat bakteria dalam organ kencing. Bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing dapat mempengaruhi buah pinggang, pundi kencing, dan tiub yang mengalir di antara mereka.

Saluran kencing atau saluran kencing boleh dibahagikan kepada dua, terdapat saluran kencing atas dan saluran kencing yang lebih rendah. Saluran kencing atas terdiri daripada buah pinggang dan ureter, dan saluran kencing yang lebih rendah terdiri daripada pundi kencing dan uretra.

Betapa biasanya jangkitan saluran kencing?

Jangkitan saluran kencing ini boleh berlaku pada semua orang tanpa mengira usia dan jantina. Tetapi wanita lebih kerap terkena berbanding lelaki, kerana wanita mempunyai uretra yang lebih pendek sehingga wanita lebih rentan terhadap infeksi.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala jangkitan saluran kencing?

Simptom yang paling umum jangkitan saluran kencing adalah kerap kencing (sakit), kesakitan ketika membuang air kecil, kencing yang mendung atau kencing, nanah atau darah dalam air kencing. Pesakit, terutama wanita akan merasa sakit di pubis. Selain itu, bergantung kepada organ yang dijangkiti, gejala yang muncul mungkin berbeza:

 • Jika jangkitan adalah buah pinggang, pesakit boleh mengalami demam, loya, dan muntah atau menggigil atau sakit belakang.
 • Jika jangkitan kencing, pesakit akan merasa tekanan pada pelvis depan (abdomen bawah), kencing kerap, dan air kencing berdarah
 • Sekiranya jangkitan di uretra, pesakit akan merasa sakit apabila kencing dan keluar dari uretra

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, terutamanya semasa membuang air kecil, anda perlu berjumpa doktor. Hubungi doktor anda jika anda terus demam dalam masa 48 jam selepas mengambil antibiotik atau gejala muncul selepas mengambil ubat.

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala atau soalan lain di atas, rujuklah doktor anda. Tubuh setiap individu berbeza. Sentiasa berunding dengan doktor untuk merawat keadaan kesihatan anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan jangkitan saluran kencing?

Penyebab utama jangkitan saluran kencing ialah bakteria Escherichia coli (E.coli) yang terdapat di dalam usus, walaupun penyakit ini juga boleh disebabkan oleh jenis bakteria lain.

Apabila E. coli berada pada kulit atau berhampiran dubur, bakteria ini boleh memasuki uretra dan bergerak ke tempat lain. Pada wanita, kerana uretra dan anus berada berdekatan, risiko jangkitan ini lebih tinggi.

Bakteria juga boleh memasuki uretra melalui kateter yang digunakan dalam terapi perubatan. Di samping itu, hubungan seksual juga boleh menyebabkan sistitis. Anda boleh terjejas walaupun anda tidak melakukan hubungan seks secara aktif. Jangkitan saluran kencing juga boleh disebabkan oleh jangkitan dari bahagian lain buah pinggang.

Jangkitan saluran kencing ini umumnya tidak menular, tetapi melakukan hubungan seks semasa anda dijangkiti boleh menyebabkan sakit dan anda harus mengelakkannya.

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya untuk jangkitan saluran kencing?

Terdapat banyak faktor risiko jangkitan saluran kencing, iaitu:

1. Jantina

Wanita lebih mudah terdedah kepada jangkitan ini kerana uretra wanita lebih pendek daripada lelaki, jadi jalur bakteria ke pundi kencing adalah lebih pendek yang menjadikan wanita lebih mudah terdedah kepada penyakit ini berbanding lelaki.

2. Mempunyai hubungan seks yang tidak selamat

Mempunyai seks dengan tidak menggunakan kondom boleh menyebabkan wanita atau lelaki untuk mendapatkan jangkitan saluran kencing. Kerana bakteria yang menyebabkan UTI boleh berada dalam kulit kelamin dan menyebar atau bergerak semasa hubungan seksual.

3. Penggunaan kontrasepsi

Wanita yang menggunakan kontrasepsi seperti spremisides berisiko tinggi untuk membangunkan penyakit ini.

4. Menopaus

Selepas menopaus, paras estrogen yang menurun menyebabkan perubahan dalam badan dalam kencing, menjadikannya lebih mudah terdedah kepada jangkitan.

5. Saluran urin yang tidak normal

Bayi yang dilahirkan dengan cacat (pertumbuhan arteri dan vena yang tidak normal) saluran kencing, biasanya tidak dapat mengalirkan air kencing secara normal. Di samping itu, kecacatan kencing juga boleh menyebabkan seseorang mengalami atau mengekalkan air kencing di dalam uretra.

6. Penyumbatan kencing

Kehadiran batu atau pembesaran prostat di saluran kencing, boleh menyebabkan jangkitan dalam saluran kencing.

7. Sistem imun adalah lemah

Diabetes dan keadaan lain menyebabkan sistem imun menjadi lemah dan meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing.

8. Penggunaan kateter

Infeksi saluran kencing sering berlaku pada orang yang tidak boleh membuang air kecil dan harus menggunakan kateter untuk buang air kecil. Ini boleh berlaku pada pesakit di hospital dengan syarat-syarat seperti neuropati fungsi kencing yang tidak terkawal , dan kelumpuhan.

9. Arah pembersihan uretra adalah salah

Apabila membersihkan dubur terlebih dahulu, kemudian membersihkan uretra, bakteria dari dubur boleh bergerak ke uretra dan menyebabkan jangkitan saluran kencing

Komplikasi

Apakah komplikasi yang boleh berlaku akibat jangkitan saluran kencing?

Apabila keadaan ini dirawat dengan cepat dan tepat, infeksi saluran kencing yang rendah jarang menyebabkan komplikasi. Tetapi jika tidak dirawat, jangkitan saluran kencing boleh membawa kesan yang serius.

Komplikasi jangkitan ini boleh termasuk:

 • Jangkitan ini berulang, terutamanya pada wanita yang mengalami dua atau lebih UTI dalam tempoh enam bulan atau empat atau lebih dalam setahun.
 • Kerosakan buah pinggang kekal akibat jangkitan buah pinggang akut atau kronik (pyelonephritis) disebabkan oleh jangkitan saluran kencing yang tidak dirawat.
 • Pada wanita hamil, terdapat peningkatan risiko berat badan lahir rendah atau bayi pramatang.
 • Urethral menyempitkan (ketegangan) pada lelaki akibat uretritis berulang, yang sebelumnya dilihat dengan uretritis gonokokal.
 • Sepsis, komplikasi jangkitan yang mengancam nyawa, terutamanya jika jangkitan berlaku dengan naik saluran kencing ke buah pinggang anda.

Jangkitan saluran kencing juga risiko kesihatan jantung

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tindak balas keradangan badan terhadap jangkitan boleh menggalakkan pembentukan bekuan dalam arteri, termasuk jangkitan saluran kencing. Ini boleh menghalang aliran darah ke jantung atau otak. Adalah penting untuk dijangkiti sepenuhnya untuk jangkitan dalam saluran kencing anda.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apakah pilihan rawatan saya untuk jangkitan saluran kencing?

Pesakit biasanya disyorkan atau ditetapkan antibiotik selama 3-10 hari. Jangan lupa mengambil banyak air untuk membantu buang air kencing. Adalah disyorkan untuk mengambil jus buah dan vitamin C untuk meningkatkan keasidan air kencing yang akan membantu proses pemulihan jangkitan ini.

Doktor juga akan memberi ubat penahan sakit semasa kencing seperti phenazopyridine. Ubat ini akan mengubah warna air kencing anda kepada kemerahan oren. Ubat saraf seperti paracetamol atau ibuprofen juga boleh digunakan. Pesakit boleh rendam dalam air suam untuk mengurangkan ketidakselesaan. Dapatkan rehat yang cukup sehingga demam dan rasa sakit mereda.

Untuk beberapa kes UTI ini, seseorang hanya perlu mengambil antibiotik selama 3 hari. Walau bagaimanapun, selalunya orang UTI perlu terus mengambil ubat selama 7 hingga 14 hari.

Adalah penting untuk mengambil antibiotik sehingga mereka selesai seperti yang disyorkan oleh doktor. Ramai orang berhenti mengambil ubat ketika mereka mula berasa lebih baik, tetapi ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko jangkitan yang datang kembali.

Jika anda telah didiagnosis dengan UTI dan gejala terus selepas anda mengambil semua ubat anda atau jika gejala anda tidak lebih baik selepas rawatan 2 hingga 3 hari, hubungi doktor anda.

Apakah ujian biasa untuk jangkitan saluran kencing?

Untuk mengesan jangkitan saluran kencing, biasanya ujian air kencing (urinal lengkap) boleh dilakukan. Sampel air kencing mesti semata-mata dari air kencing anda, tidak bercampur dengan cecair badan lain. Untuk mendapatkan sampel air kencing, pesakit mesti mengambil aliran tengah, iaitu aliran apabila di tengah-tengah kencing (bukan aliran pada awal air kencing atau bahkan pada akhir air kencing).

Urinalisis kadangkala dikaitkan dengan implan urine yang menggunakan sampel air kencing untuk implantasi bakteria di makmal. Ujian ini akan menjelaskan jenis bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing dan ubat yang paling berkesan.

Sekiranya doktor anda mengesyaki jangkitan saluran kencing menyebabkan penyakit semasa, anda dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan ultrasound atau CT untuk diagnosis yang lebih jelas.

Dalam beberapa kes, doktor akan menggunakan kontras untuk menjelaskan struktur uretra. Ujian lain juga boleh dilakukan dengan pyelonephritis intravena atau biasa dipanggil BNO IVP atau IVP. Ujian ini menggunakan x-ray dan pewarnaan untuk mendapatkan imej struktur sistem kencing anda.

Sebelum ini, ujian ini sering digunakan untuk merakam imej saluran kencing, tetapi secara beransur-ansur digantikan dengan ultrasounds dan imbasan CT. Jika anda mengalami jangkitan jangkitan saluran kencing, doktor anda boleh menggunakan saluran panjang dan nipis dengan lampu untuk melihat di dalam uretra dan pundi kencing. Cahaya dimasukkan ke dalam uretra dan pundi kencing.

Rawatan lain

Pilihan bukan pembedahan:

1. Latihan pundi kencing

Latihan pundi kencing adalah satu program untuk menjadikan kencing anda sihat. Di sini anda akan dilatih untuk menguatkan otot-otot pundi kencing anda, belajar untuk minum dan buang air kencing banyak, dan makan makanan yang mengandungi serat.

Bagi kanak-kanak, pundi kencing melatih masa, kefahaman dan kesabaran. Ia mungkin mengambil masa enam bulan hingga setahun untuk mencapai hasil yang diinginkan.

2. Adalah penting untuk minum banyak pada siang hari

Adalah penting untuk mengambil banyak cecair pada siang hari. Air boleh membantu mengalirkan buah pinggang dan pundi kencing secara semulajadi. Minum banyak cecair di pagi hari membantu memastikan jumlah air kencing yang mencukupi dalam pundi kencing

3. Pastikan makan makanan berserat

Apabila mengalami jangkitan saluran kencing, tidak jarang sesetengah orang juga mengalami sembelit. Sekiranya anda mengambil serat yang mencukupi, ini boleh membantu anda membuang air besar secara teratur walaupun anda mengalami UTI.

Contoh makanan yang tinggi serat ialah buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kacang-kacangan. Minum banyak air apabila memakan makanan serat tinggi adalah penting kerana air akan membantu menolak najis melalui usus.

Pemulihan rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat jangkitan saluran kencing?

Apabila mengalami jangkitan dalam saluran kencing, terdapat beberapa perkara yang dapat membantu anda mengatasi masalah ini. Berikut adalah gaya hidup dan remedi rumah yang boleh membantu anda menangani jangkitan saluran kencing:

 • Minum 6-8 gelas air sehari. Air dan jus cranberry ditapis boleh membantu merawat jangkitan saluran kencing.
 • Jangan lupa menyimpan kemaluan anda. Selepas kencing, wanita mesti membersihkan alat kelamin dari depan ke belakang supaya bakteria dari dubur (belakang) tidak membawa ke uretra (depan).
 • Elakkan douching , yang membersihkan vagina dengan menyembur air atau cairan pembersih lain ke dalam vagina. Mandi di bilik mandi dan mengurangkan mandi .
 • Kurangkan risiko. Wanita mesti membuang air kecil dan mengelap sebelum dan selepas seks. Elakkan menggunakan diafragma sperma dan spermisida.
 • Jangan menghalang urin buang air kecil, segera buang air kencing alias kencing.
 • Beritahu doktor anda jika anda menggunakan kontraseptif oral. Sesetengah antibiotik boleh berinteraksi dengan pil kawalan kehamilan.
 • Ambil antibiotik sehingga mereka sembuh sepenuhnya. Doktor anda boleh memberi antibiotik untuk mencegah penyakit. Sentiasa gunakan antibiotik walaupun gejala tidak dirasakan untuk mengelakkan rintangan antibiotik yang boleh membuat sukar untuk mengatasi jangkitan kemudian.
 • Sekiranya anak anda suka mandi dalam mandi gelembung atau menggunakan sabun yang kuat, pastikan kawasan bersih dibersihkan dengan sempurna. Kerana kawasan kelamin yang haram sering menyebabkan kanak-kanak terdedah kepada UTI. Selepas kerengsaan bermula, ia akan menyakitkan apabila kencing, menyebabkan kanak-kanak itu menahan air kencingnya.
 • Pastikan anak anda bersih dan kering. Tukar lampin (untuk kanak-kanak) apabila mereka basah atau kotor.
 • Tukar seluar setiap hari dan setiap kali mereka basah atau kotor. Pakai seluar dalam kapas dan elakkan seluar ketat.
 • Bersihkan zakar dengan air setiap hari. Jika zakar tidak disunat, tarik balik kulup untuk membersihkan kerak atau bakteria. Membersihkan kulup zakar secara amnya mesti dibersihkan sekali sehari.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012.
Porter, RS, Kaplan, JL, Homeier, BP, & Albert, RK (2009). Buku panduan kesihatan rumah manual Merck. Whitehouse Station, NJ, Laboratorium Penyelidikan Merck.

UTI, selesema, dan radang paru-paru boleh meletakkan risiko anda untuk serangan jantung https://www.healthline.com/health-news/uti-flu-and-pneumonia-can-put-you-at-risk-for-heart-attack # Infeksi-membawa-ke-keradangan diakses April 1, 2019.

Infeksi saluran kencing https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symsptoms-causes/syc-20353447 yang diakses pada 1 April 2019.

Infeksi saluran kencing https://www.cua.org/themes/web/assets/files/pdf/consumers_handbook/13-urinary_tract_infection__bladder_and_bowel_dysfunction.pdf diakses pada 1 April 2019.

https://kidshealth.org/en/teens/uti.html

Ditinjau: April 1, 2019 | Terakhir Edited: April 1, 2019

Pilihan Editor