Meloxicam apa ubat?

Meloxicam apa ubat?

Anonim

Nama Generik: Meloxicam Jenama: Arimed, Atrocox 7.5 / Atrocox 15, Denilox, Flamoxi, Flasicox, Futamel, Loxil, Loximei, Meflam, Melet, Melogra, Meloxicam Otto, Meloxin, Mexpharm, Movi-Cox, Movix, Moxam, Moxam, Ost, Relox, Remelox, Rhemacox, Velcox, X-Cam, Artrilox, Cameloc, Hexcam, Loxinic, Mecox, Meloxicam OGB Dexa Medica, Meloxicam OGB Medikon, Mevilox, Mobiflex, Nulox / Nulox Forte, Paxicam, Remacam dan Meloxicam OGB.

Guna

Apakah Meloxicam?

Meloxicam adalah ubat untuk mengurangkan kesakitan, bengkak, dan kekakuan pada sendi. Meloxicam sering digunakan untuk merawat arthritis dan gout. Ubat ini tergolong dalam ubat anti-radang nonsteroidal (NSAID).

Jika anda merawat keadaan kronik seperti arthritis, tanya doktor anda tentang rawatan bukan ubat untuk merawat kesakitan. Juga beri perhatian kepada seksyen amaran.

PENGGUNAAN LAIN: PENGGUNAAN LAIN: Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat-ubatan yang tidak disenaraikan dalam senarai yang diluluskan oleh BPOM tetapi mungkin disyorkan oleh seorang profesional kesihatan. Gunakan ubat ini dalam keadaan yang disenaraikan dalam seksyen ini jika disyorkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda.

Dos dari meloxicam dan kesan sampingan meloxicam akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan minum Meloxicam?

Ikuti peraturan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Jika anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil meloxicam seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari. Minum dengan segelas air mineral (8 auns / 240 mililiter) melainkan doktor anda mengarahkan sesuatu yang lain. Jangan berbaring selama sekurang-kurangnya 10 minit selepas mengambil ubat.

Jika anda mengambil ubat ini dalam bentuk cecair, perlahan-lahan goncang botol sebelum minum. Berhati-hati dalam mengukur dos menggunakan alat pengukur / sudu khas. Jangan gunakan sudu kerana anda tidak akan mendapat jumlah yang betul.

Sekiranya anda merasa mual semasa mengambil ubat, ia boleh disertai dengan makanan, susu, atau antacid. Dosis ditentukan berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Sentiasa gunakan dos terendah, dan hanya mengikut masa yang disyorkan. Jangan minum lebih daripada 15 mg setiap hari kerana semakin tinggi dos, lebih banyak risiko pendarahan di dalam perut.

Ubat ini mengambil masa sehingga dua minggu untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Ambil ubat secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Ingatlah untuk sentiasa minum pada masa yang sama setiap hari. Beritahu doktor jika keadaan bertambah buruk.

Bagaimana untuk menyimpan Meloxicam?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Meloxicam untuk orang dewasa?

Meloxicam dos untuk osteoarthritis

Dos permulaan: 7.5 mg sekali sehari

Dos penyelenggaraan: 7.5 mg sekali sehari

Maksimum dos: 15 mg sehari

Apakah dos Meloxicam untuk kanak-kanak?

Meloxicam dos untuk juvenille rheumatoid arthritis

Lebih daripada atau sama dengan 2 tahun: 0.125 mg / kg sekali sehari. Maksimum dos: 7.5 mg sehari

Dalam apa dos yang tersedia Meloxicam?

Tablet: 7.5 mg, 15 mg.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Meloxicam?

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda mengalami reaksi alergi: sarang; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti mengambil ubat dan dapatkan bantuan perubatan segera jika anda mengalami kesan sampingan yang serius dari meloxicam, seperti:

 • Kesakitan dada, keletihan, sesak nafas, ucapan tidak jelas, masalah dengan visi atau keseimbangan
 • Bangku gelap, atau berdarah
 • Bengkak atau peningkatan berat badan yang cepat
 • Urin kencing lebih kerap daripada biasanya atau tidak sama sekali
 • Mual, kesakitan di bahagian atas perut, gatal-gatal, kehilangan nafsu makan, urin gelap, najis berwarna liat, jaundis (menguning kulit atau mata)
 • Rashes pada kulit, lebam, kesakitan yang teruk
 • Reaksi kulit yang teruk - demam, sakit tekak, bengkak muka atau lidah, mata yang membakar, kulit yang menyakitkan, kemerahan atau ruam yang menyebar (terutama pada muka dan bahagian atas badan) dan menyebabkan kulit melepuh dan mengupas

Kesan sampingan kurang meloxicam adalah:

 • Sakit perut, cirit-birit, kembung
 • Pening, ketakutan, sakit kepala
 • Kes hidung hidung atau hidung berair
 • Rashes pada kulit

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Meloxicam?

Sebelum menggunakan meloxicam,

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada meloxicam, aspirin atau NSAID lain seperti ibuprofen (Advil, Motrin) dan naproxen (Aleve, Naprosyn), atau ubat lain
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi tentang ubat preskripsi atau bukan preskripsi, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda ambil dan akan digunakan. Pastikan ubat-ubatan ini: bahan enzim penukar angiotensin (ACE) seperti benazepril (Lotensin), captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), fosinopril (Monopril), lisinopril (Prinivil, Zestril), dan quinapril (Accupril); cholestyramine (Questran); diuretik ('pil air'); litium (Eskalith, Lithobid, dan sebagainya); dan methotrexate (Rheumatrex). Doktor anda boleh mengubah dos ubat atau memantau perkembangan anda dari pelbagai kesan sampingan
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai pengalaman dengan asma, terutama jika anda sering mengalami kesesakan hidung dan hidung berair atau polip hidung; bengkak tangan, kaki, buku lali; penyakit buah pinggang atau hati
 • Biarkan doktor anda tahu jika anda hamil, terutamanya jika anda rasa semasa bulan kehamilan yang lalu, merancang untuk hamil, atau menyusu. Jika anda hamil semasa menggunakan meloxicam, hubungi doktor
 • Sekiranya anda melakukan pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, beritahu doktor atau doktor gigi anda yang menggunakan meloxicam

Adakah Meloxicam selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi tentang risiko penggunaan dadah wanita hamil atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Meloxicam dimasukkan dalam kategori D risiko kehamilan (terdapat bukti risiko pada wanita hamil) mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), jadi tidak disarankan untuk diambil semasa hamil.

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Meloxicam boleh disalurkan melalui susu ibu dan boleh membahayakan bayi. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor jika anda menyusu.

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Meloxicam?

Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor.

Tanya doktor sebelum menggunakan antidepresan seperti citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac, Sarafem, Symbyax), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), atau sertraline (Zoloft). Menggunakan salah satu ubat ini dengan NSAID boleh menyebabkan lebam dan mudah berdarah.

Beritahu doktor tentang ubat-ubatan yang anda gunakan, khususnya:

 • Cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimun)
 • Lithium (Eskalith, Lithobid)
 • Diuretik (pil air) seperti furosemide (Lasix)
 • Glyburide (DiaBeta, Micronase)
 • Methotrexate (Rheumatrex, Trexall)
 • Pengecil darah, seperti warfarin (Coumadin, Jantoven)
 • Natrium polistirena sulfonat (Kayexalate, Kionex)
 • Steroid (prednisone dan lain-lain)
 • Bahan-bahan ACE seperti benazepril (Lotensin), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril), quinapril (Accupril), ramipril (Altace), dan lain-lain.
 • Aspirin atau NSAID lain (ubat anti-radang bukan steroid) seperti diclofenac (Voltaren), etodolac (Lodine), ibuprofen (Advil, Motrin), indomethacin (Indocin), ketoprofen (Orudis), naproxen (Aleve, Naprosyn)

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Meloxicam?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Meloxicam?

Masalah kesihatan lain dalam tubuh anda boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, khususnya:

 • Anemia
 • Asma
 • Masalah dengan pendarahan
 • Kegagalan jantung kongestif
 • Dehidrasi
 • Edema
 • Sejarah serangan jantung
 • Penyakit jantung atau saluran darah
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi)
 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit hati
 • Pendarahan usus
 • Sejarah stroke unakan Gunakan dengan berhati-hati. Boleh memburukkan keadaan
 • Asma-sensitif aspirin - tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini

Pembedahan jantung (grafting bypass arteri koronari [CABG]) el Meloxicam tidak sepatutnya diberikan untuk kesakitan sebelum atau selepas pembedahan.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Tanda-tanda berlebihan termasuk:

 • Kekurangan tenaga
 • Jadi letih
 • Mual
 • Muntah
 • Sakit perut
 • Bangku gelap dan berdarah
 • Muntah darah atau kelihatan seperti kopi
 • Kesukaran bernafas
 • Kejutan
 • Komma

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, apabila mendekati dos seterusnya, melangkaui dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Meloxicam. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Meloxicam Diakses pada 18 Januari 2016

Tarikh disemak: 10 Oktober, 2017 | Terakhir Edited: 10 Oktober 2017

Pilihan Editor