Mengapa penis ereksi bangun setiap pagi?

Mengapa penis ereksi bangun setiap pagi?

Anonim

"Mengapa penis ereksi bangun setiap kali, huh?" Lelaki mesti biasa dengan keadaan ketika anda bangun pada waktu pagi dan mendapati zakar anda dalam keadaan tegak. Doktor memanggil zakar "terbangun" atau pendirian pada waktu pagi sebagai tumor penis malam (NPT).

Keadaan ereksi yang spontan dipanggil NPT yang berlaku semasa tidur atau apabila anda hanya bangun. Dilaporkan oleh IFL Science , semua lelaki dengan keadaan zakar normal dan tidak mengalami mati pucuk akan mengalami pendirian semasa tidur dan biasanya berlaku antara 3 dan 5 kali.

Walaupun dalam beberapa tahun kebelakangan ini terdapat beberapa teori yang menerangkan NPT, tetapi punca itu masih belum jelas. Apakah NPT yang jelas dikaitkan dengan tidur REM ( Pergerakan Mata Rapid ).

Mengapa penis tegak apabila kita tidur?

Terdapat satu teori yang mengatakan bahawa dalam peringkat tidur REM, sel noradrenergik yang berada di bahagian otak yang disebut locus coeruleus, akan mati. Teori ini mengesyaki bahawa sel-sel ini berkaitan dengan corak perencat dalam zakar. Oleh itu, apabila sel-sel ini tidak aktif dalam peringkat tidur REM, testosteron yang bergantung kepada corak rangsangan akhirnya menghasilkan ereksi.

Kajian yang dijalankan oleh Persatuan Endokrinologi juga menyokong teori di atas, di mana mungkin ada bahagian otak yang mati semasa tidur REM, sehingga apabila kita sedang tidur, otak tidak lagi melindungi dan memeriksa zakar. Jika otak biasanya mengawal zakar dan memastikan ereksi hanya berlaku apabila diperlukan, semasa tidur REM zakar bebas untuk melakukan apa yang ia inginkan. Dan apa yang dia mahukan ialah mengeras dan tegak.

Rangsangan seksual semasa tidur

Kadang-kadang punca zakar ereksi semasa tidur dan apabila anda bangun pada waktu pagi agak mudah: zakar anda memang terangsang. Walaupun anda tidak sedarkan diri dan tidur, atau masih mengumpul nyawa apabila anda hanya bangun dari tidur, tidak sengaja untuk zakar anda secara tidak sengaja mengalami gesekan dengan objek tertentu seperti guling, atau badan rakan di sebelah anda. Jadi, walaupun anda tidak menyedarinya, ini adalah mengapa zakar anda menerima rangsangan ini dan bertindak segera.

Yang lebih tua, semakin jarang ia berlaku

Kebanyakan lelaki yang mengalami zakar ereksi pada waktu pagi adalah lelaki pada usia muda. Rata-rata yang telah memasuki usia tua akan jarang sekali mengalaminya lagi. Di samping itu, ramai lelaki di peringkat pertengahan yang sering bangun pada waktu pagi kerana mereka berasa seperti kencing.

Joseph Alukal, MD, penolong profesor Uroloi dan Obstetrik dan Ginekologi di Pusat Perubatan NYU Langone, mengatakan bahawa lelaki berusia 60-an-70 yang bangun pada waktu pagi dan ingin mengidap kencing, biasanya tidak berasa lebih ereksi pada waktu pagi.

Di samping itu, salah satu sebab mengapa zakar anda menjadi tegak apabila anda bangun adalah kerana testosteron anda mencapai puncak tertinggi pada waktu pagi. Dan kerana tahap testosteron lelaki biasanya mula menurun pada usia 40-50 tahun, ini juga sebab mengapa kayu pagi perlahan-lahan mula jarang terjadi dengan usia.

Satu zakar yang sentiasa bangun pagi itu adalah baik

Tobias Kohler, MD, MPH, profesor dan pengarah program kediaman urologi di Sekolah Perubatan Universiti Southern Illinois, mengatakan bahawa jika anda secara konsisten mendapat ereksi pada waktu pagi atau ketika anda sedang tidur, ini adalah baik untuk kesihatan anda. Terutama untuk aliran darah anda ke zakar, yang juga diperlukan untuk pendirian apabila diperlukan.

Jadi, jika anda mengalami masalah ereksi apabila anda cuba melakukan hubungan seks, tetapi anda tidak mempunyai masalah ereksi apabila anda tidur atau ketika anda bangun pada waktu pagi, mungkin gangguan kelainan ereksi itu hanya merupakan keadaan psikologi, misalnya kerana anda merasa cemas, tertekan, atau tertekan.

Dr. Kohler meneruskan, jika anda juga tidak pernah mengalami pendirian pada waktu malam, ini bermakna isyarat bahawa aliran darah ke zakar anda mungkin bermasalah. Ini adalah ciri umum keadaan seperti penyakit jantung, arteri yang disekat, kolesterol tinggi, atau tekanan darah tinggi.

Bagaimana jika zakar tidak mendirikan pada waktu pagi?

Dr. Kohler menegaskan bahawa anda tidak perlu risau jika anda perlahan-lahan menyedari jumlah ereksi anda pada waktu pagi menurun. Anda mungkin benar-benar telah mengalami ereksi sepanjang malam dan anda tidak sedar kerana anda sedang tidur.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak merasa mendirikan pada waktu pagi dalam beberapa bulan, berjumpa dengan doktor anda. Sekiranya anda tidak mendapat ereksi pada waktu pagi, ini boleh menjadi tanda kemurungan, tekanan kronik, atau masalah kesihatan umum seperti penyakit jantung. Pengurangan ereksi juga boleh menjadi tanda tahap testosteron rendah anda.

Juga Baca:

 • 4 Kedudukan Sex Paling Berbahaya untuk Zakar
 • Adakah Terdapat Cara Berkesan untuk Memperbesar Penis?
 • Apakah panjang zakar yang biasa di seluruh dunia?
 • Zakar Kurang Keras Walaupun Selepas Ia Berfungsi? Inilah sebabnya
 • Bolehkah Merokok Really Make a Penis yang lebih pendek?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 27 Oktober, 2017 | Terakhir Edited: 27 Oktober 2017

Sumber

Apakah Morning Wood? http://www.menshealth.com/sex-women/what-is-morning-wood

4 Sebab Lelaki Bangun dengan Kayu Pagi http://www.cosmopolitan.com/sex-love/news/a47650/why-is-your-boyfriend-always-waking-up-with-morning-wood/

Kenapa Lelaki Dapatkan Erections di Pagi? http://www.iflscience.com/health-and-medicine/what-s-story-morning-glory

The Endocrinology of Arousal Seksual http://joe.endocrinology-journals.org/content/186/3/411.full

http://www.healthline.com/health/mens-health/morning-wood#causes2

http://www.nhs.uk/Livewell/penis-health/Pages/Five-penis-facts.aspx

Pilihan Editor