Apa ubatnya adalah Lansoprazole?

Apa ubatnya adalah Lansoprazole?

Anonim

Nama Generik: Lansoprazole Jenama: Acilaz, Betalans, Caprazol, Digest, Ergalanz, Gastrolan, Lagas 30, Lancad, Lanang, Lansráz, Lanzogra, Lapraz, Lasgan, Laz, Lazarus, Prazolan, Prosogan FD, Prosogan Prosoga, Sopralan, Zolcer, Compraz, Inazol, Inhipraz, Ladenum, Lansoprazole OGB Medikon, Lansoprazole Soho, Lanvell, Laproton, Loprezol, Nufaprazol, Protica, Solans, Ulcerant dan Lansoprazole.

Penggunaan

Apa itu Lansoprazole?

Lansoprazole adalah ubat untuk merawat masalah perut dan esophageal. Ubat ini membantu menyembuhkan kerosakan asid perut, baik dalam perut dan kerongkongan, mencegah pembentukan ulser peptik, dan boleh membantu mencegah kanser esophagus.

Lansoprazole berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran asid perut. Ubat ini juga boleh digunakan untuk melegakan gejala seperti pedih ulu hati (haba perut), kesukaran menelan, dan batuk yang tidak sembuh. Lansoprazole adalah ubat dalam kelas perencat pam proton (PPI).

Sekiranya anda menggunakan ubat ini sendiri, produk lansoprazol bukan preskripsi digunakan untuk merawat haba yang kerap (berlaku sehari2 hari seminggu). Kerana dadah ini mengambil masa 1-4 hari untuk kesan yang sempurna, produk ini tidak melegakan pedih ulu hati dengan cepat.

Untuk produk bukan preskripsi, baca peraturan pembungkusan dengan teliti untuk memastikan produk ini sesuai untuk anda. Semak bahan pada label walaupun anda telah menggunakannya. Kilang itu boleh mengubah bahan-bahannya. Selain itu, produk dengan nama jenama yang sama boleh mengandungi bahan-bahan yang berbeza. Menggunakan produk yang salah boleh membahayakan anda.

Dos dan kesan sampingan lansoprazole Lansoprazole akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan untuk mengambil Lansoprazole?

Ambil Lansoprazole seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari, sebelum makan. Jika anda menggunakan ubat ini sendiri, ikuti peraturan dalam pembungkusan produk. Dos dan tempoh terapi adalah berdasarkan keadaan kesihatan anda dan tindak balas terapeutik. Jangan meningkatkan dos atau gunakan lebih kerap daripada yang disyorkan. Jika anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Jangan mengisar atau mengunyah kapsul. Menelan ubat secara langsung. Jika anda tidak boleh menelan kapsul, anda boleh membukanya dan taburkannya pada sudu atau makanan ringan (seperti yogurt) dan tuangkan campuran secara langsung tanpa mengunyahnya. Atau anda boleh mengosongkan kandungan kapsul ke dalam sedikit jus (60 mL), kacau dan minum campuran tanpa mengunyah. Kemudian bersihkan jus dengan jus yang lain dan minum untuk memastikan anda mengambil semua dos. Jangan sediakan campuran untuk kegunaan kemudian. Ini boleh merosakkan ubat ini. Sekiranya anda menggunakan ubat ini melalui tiub ke dalam perut (tiub nasogastrik), tanyakan kepada penyedia penjagaan kesihatan anda tentang kaedah untuk mencampurkan dan mentadbirnya dengan betul.

Sekiranya diperlukan, antacid diberi jeda dengan ubat ini. Jika anda juga menggunakan sucralfate, gunakan lansoprazole sekurang-kurangnya 30 minit sebelum sucralfate.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah maksimum. Untuk membantu anda, gunakannya setiap hari pada masa yang sama.

Teruskan menggunakan ubat ini sehingga preskripsi digunakan, walaupun gejala hilang selepas beberapa hari. Sekiranya anda menggunakan ubat tanpa preskripsi, jangan gunakannya selama lebih dari 14 hari kecuali jika doktor mengesyorkan.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Jika anda merawat diri anda, beritahu doktor jika pedih ulu hati anda berterusan selepas 14 hari atau jika anda menggunakan ubat ini lebih dari sekali setiap 4 bulan. Sekiranya anda fikir anda mempunyai masalah kesihatan yang serius, dapatkan segera bantuan perubatan.

Ikuti peraturan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Jika anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Lansoprazole disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Lansoprazole untuk orang dewasa?

 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan esofagitis erosif: Dos permulaan: 30 mg secara lisan sekali sehari selama 8 minggu. Selain itu, jika pesakit tidak dapat menggunakan laluan oral, dos boleh diberikan infus IV sebanyak 30 mg sehari diberikan selama 30 minit selama 7 hari.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan ulser duodenal: 15 mg secara lisan sekali sehari 30 minit sebelum makan. Terapi mesti diteruskan sehingga 4 minggu.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan refluks asid gastrik: 15 mg secara lisan sekali sehari. Terapi mesti dilanjutkan sehingga 8 minggu.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan ulser gastrik: 30 mg secara lisan sekali sehari 30 minit sebelum makan. Terapi mesti diteruskan selama 4 hingga 8 minggu.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan pelbagai adenomas endokrin: 60 mg secara lisan sekali sehari. Dos sehingga 90 mg secara lisan dua kali sehari telah digunakan.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan mastositosis sistemik: 60 mg secara lisan sekali sehari. Dos sehingga 90 mg secara lisan dua kali sehari telah digunakan.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan sindrom Zollinger-Ellison: 60 mg secara lisan sekali sehari. Dos sehingga 90 mg secara lisan dua kali sehari telah digunakan.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan jangkitan Helicobacter pylori: terapi Triple: lansoprazole 30 mg digabungkan dengan 1 g amoksisilin dan 500 mg clarithromycin diberikan secara lisan setiap 12 jam selama 10 atau 14 hari.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan ulser duodenal profilaktik: 15 mg secara lisan sekali sehari 30 minit sebelum makan.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan ulser perut kerana NSAIDs: 30 mg secara lisan sekali sehari selama 8 minggu.
 • Dos Lansoprazole untuk orang dewasa dengan profilaksis gastrik kerana NSAIDs: 15 mg secara lisan sekali sehari selama 12 minggu.

Apakah dos Lansoprazole untuk kanak-kanak?

Dos Lansoprazole untuk kanak-kanak dengan pneumonia aspirasi

Lebih dari 3 hingga 11 tahun: 30 mg pada pukul 21.00 malam sebelum pembedahan, dan 30 mg pada 5:30 pada hari pembedahan.

Dos Lansoprazole untuk kanak-kanak dengan refluks asid gastrik: terapi jangka pendek untuk GERD (sehingga 12 minggu)

 • 1-11 tahun: ≤ 30 kg = 15 mg sekali sehari
 • Lebih daripada 30 kg = 30 mg sekali sehari
 • 12-17 tahun: 15 mg sekali sehari selama 8 minggu

Dos Lansoprazole untuk kanak-kanak dengan esofagitis erosif : terapi jangka pendek (sehingga 12 minggu)

 • 1-11 tahun: ≤ 30 kg = 15 mg sekali sehari
 • Lebih daripada 30 kg = 30 mg sekali sehari

Dalam dos apakah ada Lansoprazole?

Lansoprazole boleh didapati dalam dos berikut.

 • Kapsul, Pelepasan Kelewatan, Lisan: 15 mg, 30 mg.
 • Tablet, Pelepasan Kelewatan, Lisan: 15 mg, 30 mg.

Kesan Sampingan

Apa kesan sampingan yang boleh dialami kerana Lansoprazole?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan segera sekiranya anda mengalami tanda-tanda tindak balas alahan:

Gatal, kesukaran bernafas; muka, bibir, lidah, atau tekak yang bengkak.

Berhenti menggunakan ubat-ubatan dan dapatkan bantuan perubatan dengan segera atau hubungi doktor jika anda mengalami kesan sampingan yang serius berikut dari lansoprazole:

 • Dizzy, keliru
 • Denyutan jantung cepat atau tidak boleh dicas
 • Pergerakan otot berjejal;
 • Rasa gelisah;
 • Air atau cirit-birit berdarah
 • Kekejangan otot, kelemahan otot atau lemas
 • Batuk atau tercekik; atau
 • Kejutan

Kesan sampingan yang lebih ringan dari lansoprazole adalah:

 • Sakit kepala
 • Mual, sakit perut
 • Cirit-birit yang ringan; atau
 • Sembelit

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Lansoprazole?

Sebelum menggunakan lansoprazole,

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alergi terhadap Lansoprazole, ubat lain, atau bahan lain dalam kapsul Lansoprazole atau tablet larut secara lisan. Tanya doktor anda untuk mendapatkan senarai bahan ubat
 • Biarkan doktor dan ahli farmasi anda menetapkan dan ubat-ubatan bukan preskripsi, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda gunakan atau merancang untuk digunakan. Pastikan anda menyebut ubat berikut: antibiotik tertentu, seperti ampicillin (Principen), antikoagulan (penipisan darah) seperti warfarin (Coumadin), atazanavir (Reyataz), digoxin (Lanoxin), diuretics (pil air), suplemen besi, ketoconazole (Coocadazole) Nizoral), methotrexate (Rheumatrex, Trexall), tacrolimus (Prograf), dan theophylline (Theo-bid, TheoDur). Doktor anda boleh mengubah dos atau memantau dengan teliti untuk kesan sampingan
 • Sekiranya anda menggunakan sucralfate (Carafate), gunakan sekurang-kurangnya 30 minit selepas menggunakan lansoprazole
 • Anda mungkin menggunakan antacids dengan lansoprazole. Jika anda rasa anda memerlukan antacid, tanya doktor anda untuk mencadangkan dan menasihati bila dan bagaimana cara menggunakannya
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau mengalami tahap magnesium rendah dalam darah atau penyakit hati
 • Jika anda bercadang untuk menggunakan lansoprazole bukan preskripsi, beritahu doktor terlebih dahulu jika sakit perut anda telah berlaku selama ≥ 3 bulan atau jika anda mengalami gejala-gejala berikut: kepala yang terasa terapung, berpeluh, atau pusing bersama dengan pedih ulu hati; sakit dada atau bahu; ketat atau berdenyut; sakit yang memancarkan kepada lengan, leher, atau bahu; berat badan tanpa sebab; mual; muntah, terutamanya jika muntah darah; sakit perut; sukar atau menyakitkan apabila menelan makanan; atau darah atau usus hitam. Anda mungkin mengalami keadaan yang lebih serius yang tidak dapat dirawat dengan ubat tanpa preskripsi
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, terutamanya beberapa bulan terakhir kehamilan; merancang untuk hamil; atau menyusu. Sekiranya anda hamil dan mengambil lansoprazole, hubungi doktor anda
 • Sekiranya anda berusia ≥ 50 tahun, tanya doktor anda sama ada menggunakan lansoprazole preskripsi atau bukan preskripsi selamat. Risiko cirit-birit yang teruk akibat bakteria atau patah pergelangan tangan, panggul, atau tulang belakang adalah lebih tinggi jika anda tua
 • Sekiranya anda mempunyai phenylketonuria (PKU, keadaan keturunan di mana anda perlu menjalani diet khas untuk mencegah keracunan mental), anda harus tahu bahawa tablet larut oral boleh mengandungi aspartam, sumber fenilalanin

Adakah Lansoprazole selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi tentang risiko penggunaan dadah wanita hamil atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Lansoprazole dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan B (tidak berisiko dalam beberapa kajian) mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Tidak diketahui sama ada lansoprazole memasuki susu ibu atau sama ada ubat ini boleh merosakkan bayi penyusuan. Jangan gunakan ubat ini tanpa kelulusan doktor jika anda menyusu.

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Lansoprazole?

Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor.

 • Ampicillin
 • Atazanavir
 • Clarithromycin
 • Digoxin
 • Obat-obatan yang mengandungi besi (ferum fumarat, glukonat ferus, feros sulfat, dan lain-lain)
 • Ketoconazole
 • Methotrexate
 • Tacrolimus
 • Theophylline
 • Warfarin (Coumadin, Jantoven); atau
 • Vitamin atau suplemen mineral yang mengandungi besi

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Lansoprazole?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Lansoprazole?

Masalah kesihatan lain dalam tubuh anda boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, khususnya:

 • Cirit birit atau
 • Sejarah hipomagnesemia (tahap magnesium rendah dalam darah), atau
 • Osteoporosis (masalah tulang) atau
 • Sejarah penyitaan - berhati-hati. Boleh memburukkan keadaan
 • Penyakit hati - Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat kerana melambatkan pelupusan dadah dari badan
 • Phenylketonuria (PKU) - tablet larut oral mengandungi fenilalanin, yang boleh memburukkan keadaan

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Lansoprazole. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Lansoprazole Diakses pada 18 Januari 2016

Tarikh disemak: 29 Mei, 2017 | Terakhir Edited: 29 Mei 2017

Pilihan Editor