Ranitidine apa ubat?

Ranitidine apa ubat?

Anonim

Nama Generik: Ranitidine Merek: Acran, Conranin, Doranit, Fordin, Hexer, Rancus, Ranin, Ranitidine Otto, Ranitidine Phapros, Ranivel, Ratinal, Renatac, Tyran, Ulceranin, Wiacid, Xeradin, Zantac, Zantifar, Zantifar, Zenti 150, Aciblock, Acidlock, Anitid, Chopintac Chopintac / Chop, Gastridin, Getidin, Graseric, Indoran, Radin, Ranicho, ranitidin, Ranitidine Indo Farma, Ranitidine Soho, Ranoxin, Ranticid, rantin, Ratan, Scanarin 150 / Scanarin 300, Titan, Tricker, Zantadin, Zumaran dan ranitidine-medicine-what.

Fungsi Ranitidine Medicine

Apa itu Ranitidine?

Ranitidine atau Ranitidine adalah ubat untuk mengurangkan jumlah asid perut dalam perut. Fungsinya adalah untuk mengatasi dan mencegah pedih ulu hati, pedih ulu hati, dan sakit perut yang disebabkan oleh ulser peptik. Ranitidine juga digunakan untuk merawat dan mencegah pelbagai penyakit perut dan esophageal yang disebabkan oleh terlalu banyak asid perut, seperti esofagitis erosif dan penyakit refluks gastroesophageal (GERD).

Ranitidine tergolong dalam kelas penghalang histamin H2.

Ubat ini juga boleh didapati tanpa preskripsi. Digunakan untuk mencegah dan merawat pedih ulu hati dan gejala lain yang disebabkan oleh terlalu banyak asid di dalam perut (gangguan asid). Jika anda menggunakan ubat ini tanpa preskripsi, perhatikan arahan pada pakej supaya anda tahu bila menghubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Ranitidin dos dan kesan sampingan ranitidine akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan untuk minum Ranitidine?

Ambil Ranitidin dengan mulut, dengan atau tanpa makanan, biasanya sekali atau dua kali sehari atau mengikut arahan doktor. Dalam beberapa keadaan, ia boleh ditetapkan 4 kali sehari. Jika anda mengambil ubat ini sekali sehari, ia biasanya mesti diambil selepas makan malam atau sebelum tidur.

Dos dan tempoh rawatan bergantung kepada keadaan perubatan dan tindak balas badan anda. Pada kanak-kanak, dos juga boleh bergantung kepada berat badan. Ikut arahan doktor dengan berhati-hati. Anda juga boleh mengambil ubat lain (seperti antacid) untuk keadaan anda mengikut apa yang disarankan oleh doktor anda.

Ambil ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah yang optimum. Untuk membantu anda ingat, minum pada masa yang sama setiap hari. Jangan menaikkan dos atau mengambil ubat ini lebih kerap daripada yang ditetapkan, terutamanya tanpa izin doktor, kerana ini boleh melambatkan penyembuhan.

Jika anda menggunakan ranitidine tanpa preskripsi untuk merawat masalah pencernaan asid atau pedih ulu hati, ambil satu tablet dengan cukup air. Untuk mengelakkan pedih ulu hati, ambil satu tablet dengan segelas air, 30-60 minit sebelum memakan makanan atau minuman yang biasanya menyebabkan pedih ulu hati. Jangan mengambil lebih daripada 2 tablet dalam masa 24 jam kecuali mengarahkan doktor anda. Jangan ambil ubat ini lebih daripada 14 hari berturut-turut tanpa berunding dengan doktor.

Hubungi doktor jika keadaan tidak membaik atau bertambah buruk.

Bagaimanakah Ranitidine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Ranitidine untuk orang dewasa?

 • Dos Ranitidine untuk orang dewasa dengan ulser duodenal: 150 mg 2 kali sehari, atau 300 mg sekali sehari selepas makan malam atau sebelum makan. Parenteral: 50 mg, IV atau IM, dalam masa 6-8 jam. Sebagai alternatif, infusi IV boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam selama 24 jam.
 • Dos Ranitidine untuk orang dewasa dengan tidak berjangkit: 75 mg secara lisan sekali sehari (tanpa preskripsi) 30-60 minit sebelum makan. Dos dapat ditingkatkan hingga 75 mg dua kali sehari. Tempoh maksimum rawatan ubat kendiri tanpa preskripsi ialah 14 hari.
 • Dos Ranitidine untuk orang dewasa dengan ulser duodenal prophylactic: 150 mg secara lisan sekali sehari sebelum tidur.
 • Dos Ranitidine untuk orang dewasa dengan ulser perut: 150 mg secara lisan sekali sehari sebelum tidur.
 • Dos Ranitidin untuk orang dewasa dengan esofagitis erosif: Lisan - pada garis dasar: 150 mg 4 kali sehari, rawatan: 150 mg dua kali sehari. Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6-8 jam. Sebagai alternatif, infusi IV boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam selama 24 jam.
 • Dos Ranitidine untuk orang dewasa dengan ulser tekanan profilaktik: Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 - 8 jam.
 • Dos Ranitidin untuk orang dewasa dengan pendarahan gastrointestinal: Parenteral: 50 mg IV dos yang dimuatkan , diikuti oleh infus IV IV berterusan 6.25 mg / jam, titrasi untuk pH gastrik> 7.0 untuk rawatan.
 • Dos Ranitidin untuk orang dewasa dengan profilaksis pembedahan: Kajian (n = 80) - Pretreatment dalam Thoracotomy untuk mengurangkan GER: 150 mg secara lisan 2 jam sebelum pembedahan.
 • Dos Ranitidine untuk orang dewasa dengan Sindrom Zollinger-Ellison: Lisan: bermula dengan 150 mg 2 kali sehari. Laraskan dos untuk mengawal rembesan asid gastrik. Dos sehingga 6 gram sehari juga telah digunakan. Parenteral: 1 mg / kg / jam diberikan sebagai infus IV berterusan sehingga maksimum 2.5 mg / kg / jam ( kadar infusi sehingga 220 mg / jam telah digunakan).
 • Dos Ranitidin untuk orang dewasa dengan keadaan Hypersecretory Patologi: Lisan: Bermula dengan 150 mg 2 kali sehari. Laraskan dos untuk mengawal rembesan asid gastrik. Dos sehingga 6 gram sehari juga telah digunakan. Parenteral: 1 mg / kg / jam diberikan sebagai infus IV berterusan sehingga maksimum 2.5 mg / kg / jam ( kadar infusi sehingga 220 mg / jam telah digunakan).
 • Dos Ranitidine untuk orang dewasa dengan refluks asid lambung: Lisan: 150 mg dua kali sehari. Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6-8 jam.

Apakah dos Ranitidine untuk kanak-kanak?

Dos Ranitidin untuk kanak-kanak dengan ulser duodenal:

Umur 1 bulan hingga 16 tahun:

 • IV: 2-4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6-8 jam. Maksimum: 200 mg / hari IV
 • Oral: Rawatan: 4-8 mg / kg dua kali sehari, setiap 12 jam. Maksimum: 300 mg / hari secara lisan
 • Rawatan: 2-4 mg / kg / hari secara lisan sekali sehari. Maksimum: 150 mg / hari secara lisan

Dos Ranitidin untuk kanak-kanak dengan ulser perut:

Umur 1 bulan hingga 16 tahun:

 • IV: 2-4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6-8 jam. Maksimum: 200 mg / hari IV
 • Oral: Rawatan: 4-8 mg / kg dua kali sehari, setiap 12 jam. Maksimum: 300 mg / hari secara lisan
 • Rawatan: 2-4 mg / kg / hari secara lisan sekali sehari. Maksimum: 150 mg / hari secara lisan

Ranitidine dos untuk kanak-kanak dengan Duodenal Ulcer Prophylaxis:

Umur 1 bulan hingga 16 tahun:

 • IV: 2-4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6-8 jam Maksimum: 200 mg / hari
 • Lisan: 2-4 mg / kg sekali sehari, tidak melebihi 150 mg / 24 jam.

Dos Ranitidin untuk kanak-kanak merawat Ulser Gastrik

Umur 1 bulan hingga 16 tahun:

 • IV: 2-4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6-8 jam. Maksimum: 200 mg / hari
 • Lisan: 2-4 mg / kg sekali sehari, tidak melebihi 150 mg / 24 jam.

Dos Ranitidine untuk kanak-kanak dengan refluks asid gastrik:

Bayi yang baru lahir:

 • IV: 1.5 mg / kg IV sebagai dos muatan diikuti 12 jam kemudian dengan 1.5-2 mg / kg / hari IV dibahagikan setiap 12 jam. Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 0.04 hingga 0.08 mg / kg / jam (1-2 mg / kg / hari) selepas dos pemuatan sebanyak 1.5 mg / kg telah diberikan.
 • Infus IV berterusan: Pemuatan dos: 1.5 mg / kg / dos, diikuti oleh penyerapan 0.04 hingga 0.08 mg / kg / jam (atau 1 hingga 2 mg / kg / hari).
 • Lisan: 2 mg / kg / hari dibahagikan kepada 2 dos, diberi setiap 12 jam.

Umur 1 bulan hingga 16 tahun:

 • IV: 2-4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6-8 jam. Maksimum: 200 mg / hari. Sebagai alternatif, dos IV bolus 1 mg / kg boleh diberikan sekali, diikuti oleh infus IV yang berterusan pada kadar 0.08 hingga 0.17 mg / kg / jam (2 hingga 4 mg / kg / hari).
 • Oral: 4 hingga 10 mg / kg / hari diberikan dalam 2 dos setiap 12 jam. Maksimum: 300 mg secara lisan setiap hari.

Dos Ranitidine untuk kanak-kanak dengan Esophagitis Erosive

Umur 1 bulan hingga 16 tahun:

 • IV: 2-4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6-8 jam. Maksimum: 200 mg / hari. Sebagai alternatif, dos IV bolus 1 mg / kg boleh diberikan sekali, diikuti oleh infus IV yang berterusan pada kadar 0.08 hingga 0.17 mg / kg / jam (2 hingga 4 mg / kg / hari).
 • Oral: 4 hingga 10 mg / kg / hari diberikan dalam 2 dos setiap 12 jam. Maksimum: 300 mg secara lisan setiap hari.

Dos Ranitidine untuk kanak-kanak dengan dispepsia

Kanak-kanak 12 tahun dan ke atas:

 • 75 mg secara lisan, sekali, 30-60 minit sebelum memakan makanan atau minuman yang menyebabkan pedih ulu hati. Maksimum: 150 mg / 24 jam
 • Tempoh rawatan: Tidak melebihi 14 hari

Dalam dos berapa Ranitidin tersedia?

 • Tablet, oral 25 mg; 75 mg; 150 mg; 300 mg
 • Kapsul, lisan 150 mg; 300 mg;
 • Penyelesaian, suntikan: 50 mg / 2 mL; 150 mg / 6 ml; 1000 mg / 40 mL

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Ranitidine?

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami tanda-tanda tindak balas alergi berikut: sarang, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti mengambil ranitidine dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan yang serius dari ranitidine seperti di bawah:

 • Dada sakit, demam, sesak nafas, batuk dengan lendir hijau atau kuning
 • Mudah lebam atau pendarahan, mayat badan tanpa sebab
 • Renyutan jantung perlahan atau cepat
 • Masalah dengan penglihatan
 • Demam, sakit tekak, dan sakit kepala yang diiringi ruam kulit yang merah, mengelupas, dan lepuh
 • Mual, sakit perut, demam ringan, hilang selera makan, urin gelap, najis gelap, jauncide (mata dan kulit yang menguning)

Kesan sampingan lemah ranitidine termasuk:

 • Sakit kepala (boleh agak teruk)
 • Mengantuk, pening
 • Masalah tidur (insomnia)
 • Mengurangkan pemacu seks, mati pucuk, atau kesukaran mencapai orgasme; atau
 • Mual, muntah, sakit perut
 • Cirit-birit atau sembelit

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Ranitidine?

Jangan gunakan ubat ini jika anda alah kepada ranitidine.

Heartburn kadang-kadang serupa dengan gejala serangan jantung. Dapatkan rawatan perubatan jika anda mengalami sakit dada atau sakit dada, sakit pada lengan atau bahu, mual, berpeluh, dan sakit badan.

Adakah Ranitidine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai apakah ranitidine selamat untuk mengandung atau menyusukan ibu. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini termasuk dalam risiko kategori kehamilan B (tidak berisiko dalam beberapa kajian) mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Ranitidine?

Sebelum mengambil ranitidine, beritahu doktor anda jika anda sedang dalam proses triazolam (Halcion). Anda mungkin tidak dapat mengambil ranitidine, atau dos perlu dilaraskan, atau anda perlu menjalani ujian khas semasa rawatan.

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Ranitidine?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Ranitidine?

Tanya doktor atau ahli farmasi anda sama ada selamat untuk mengambil ranitidine jika anda mempunyai:

 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit hati
 • Porphyria

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Ranitidine. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Ranitidine Accessed December 12, 2015

Tarikh disemak: 29 Mei, 2017 | Terakhir Edited: 29 Mei 2017

Pilihan Editor