Apa ubat methylprednisolone?

Apa ubat methylprednisolone?

Anonim

Nama generik: Methylprednisolone Jenama: Depo-Medrol, Ersolon, Flason, Fumethyl, Gamesolone, Glomeson, Hexilon, Iflaz, Intidrol, Lameson, Medixon, Medrol, Mesol, Methylprednisolone Otto, Metrison, Phadilon, Predilon, Prednox, Prednox, Sanexon, Sanexon Injection, Sanexon, Simdrol-125, Simdrol-4, Solu-Medrol, Sonicor Sonicor 4, Tison, Toras, Tropidrol, Xilon, Yalone, Advantan, Comedrol, Flameson, Indrol, Inxilon, Lexcomet, Meprilon, Meproson, Metacor, Metcor, Metcor, Metcor Methlon, Methylprednisolone OGB Dexa Medica, Methylprednisolone OGB Medikon dan methylprednisolone-what-drugs.

Fungsi dadah Methylprednisolone

Apa itu Methylprednisolone?

Methylprednisolone adalah sejenis ubat kortikosteroid untuk mengurangkan gejala bengkak, sakit, dan tindak balas alahan. Methylprednisolone juga mempunyai fungsi untuk merawat arthritis, gangguan darah, tindak balas alahan yang teruk, jenis kanser tertentu, penyakit mata, penyakit kulit / ginjal / usus / paru-paru, dan gangguan sistem kekebalan tubuh. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan respon sistem imun terhadap beberapa penyakit.

Methylprednisolone juga boleh digunakan dengan ubat-ubatan lain untuk gangguan hormon.

Dos metilprednisolone dan kesan sampingan methylprednisolone akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Cara menggunakan Methylprednisolone?

Ambil ubat ini dengan mulut mengikut arahan doktor, biasanya dengan makanan atau susu. Ikuti dos yang disyorkan. Dos selalu diberikan berdasarkan keadaan kesihatan anda dan bagaimana anda bertindak balas terhadap terapi.

Terdapat dos yang berbeza dan jadual minum ubat ini. Anda mungkin dikehendaki mengambil methylprednisolone dalam pelbagai saiz dan dos. Sentiasa perhatikan dos yang ditetapkan untuk anda dan saiz tablet untuk memastikan anda mendapat dos yang betul

Ia tidak disyorkan untuk mengambil ubat ini melebihi dos yang ditetapkan oleh doktor anda. Meningkatkan dos tidak menjamin kelajuan proses penyembuhan, dan akan meningkatkan risiko kesan sampingan.

Jika anda dikehendaki mengambil ubat ini dalam dos yang berbeza setiap hari, atau jika anda diminta mengambil ubat ini hanya setiap beberapa hari, tandakan kalendar anda sebagai peringatan. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda jika ada soalan.

Jangan berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba tanpa kebenaran doktor. Sesetengah keadaan boleh menjadi lebih teruk, atau anda mungkin mengalami 'pengeluaran' (contohnya, berasa lemah, kehilangan berat badan, mual, sakit otot, sakit kepala, keletihan, pening) apabila ubat ini tiba-tiba dihentikan. Untuk mengelakkan gejala ini apabila anda berhenti menggunakan methylprednisolone, doktor anda boleh mengurangkan dos secara beransur-ansur. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut dan laporkan semua gejala 'sakaw' secepat mungkin. Lihat juga bahagian Amaran.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah teruk.

Bagaimana Methylprednisolone disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos metilprednisolone untuk orang dewasa?

 • Dos dewasa dengan rinitis alergi: Asetat: 80 hingga 120 mg hanya dengan suntikan intramuskular.
 • Dos dewasa dengan Lesi Dermatologi: Asetat: 40 hingga 120 mg suntikan intramuskular mingguan, 1 hingga 4 minggu.
 • Dos dewasa dengan arthritis Rheumatoid: Asetat: 40 hingga 120 mg intramuskular mingguan Bersama besar: 20 hingga 80 mg intraarticular Sederahang sendi: 10 hingga 40 mg intraarticular Bersama kecil: 4 hingga 10 mg intraartikular
 • Dos dewasa dengan Sindrom Adrenogenital: Asetat: 40 mg intramuskular setiap dua minggu.
 • Dos dewasa untuk anti-keradangan: 4 hingga 48 mg / hari, oral. Natrium succinate: 10 hingga 40 mg dengan infusi selama 1 hingga beberapa minit. Gunakan dos yang sesuai untuk IV atau IM.
 • Dos dewasa untuk Kejutan: 30 mg / kg IV berulang setiap 4 hingga 6 jam atau 100 hingga 250 mg IV berulang setiap 2 hingga 6 jam.
 • Dos dewasa dengan imunosupresi: 4 hingga 48 mg secara oral setiap hari.2 hingga 2.5 mg / kg sehari IV atau IM, sekurang-kurangnya selama 2 hingga 3 minggu atau 250 hingga 1, 000 mg IV sekali sehari atau setiap hari sebanyak 3 hingga 5 dos.
 • Dos dewasa dengan asma akut: Masalah asma (rawatan perubatan kecemasan atau dos hospital): Lisan atau IV: 40 hingga 80 mg / hari dalam dos dibahagikan 1 hingga 2 kali sehari sehingga aliran ekspirasi puncak mencapai 70% maksimum maksimum diramalkan.
 • Terapi Terapi Ringkas (asma akut): Lisan: 40 hingga 60 mg / hari dalam dos dibahagikan 1 hingga 2 kali sehari selama 3 hingga 10 hari. Nota: Terapi pecah mesti diteruskan sehingga gejala hilang dan aliran ekspirasi puncak mencapai 80% daripada ramalan maksimum; biasanya memerlukan 3 hingga 10 hari rawatan (purata 5 hari); Rawatan yang lebih lama juga mungkin diperlukan. IM (asetat): 240 mg sebagai dos sekali. (Nota: ini boleh diberikan sebagai pengganti terapi Burst pendek menggunakan steroid oral pada pesakit yang muntah atau yang menentang.)
 • Dos dewasa untuk Asma (Rawatan): Lisan: 7.5 hingga 60 mg sehari, diberikan sebagai dos tunggal pada waktu pagi atau sekali setiap dua hari yang diperlukan, untuk mengawal asma.

Apakah dos metilprednisolone untuk kanak-kanak?

 • Dos bayi untuk anti-keradangan: Sodium succinate: tidak kurang daripada 0.5 mg / kg / 24 jam intravena atau intramuskular. Terapi dos tinggi: 30 mg / kg intravena selama 10 hingga 20 minit. Boleh diulang setiap 4 hingga 6 jam, tetapi tidak lebih daripada 48 hingga 72 jam.
 • Dosage anak-anak dengan asma akut: Di bawah 11 tahun: Masalah asma (rawatan perubatan kecemasan atau dos hospital): Lisan atau IV: 1 hingga 2 mg / kg / hari dalam dos dibahagikan (maksimum: 60 mg / hari) Aliran expiratory mencapai 70% daripada keupayaan maksimum yang diramalkan Terapi Burst pendek (asma akut): Lisan: 1 hingga 2 mg / kg / hari dalam dos dibahagikan 1 hingga 2 kali sehari selama 3 hingga 10 hari; dos maksimum: 60 mg / hari. Nota: Terapi pecah mesti diteruskan sehingga gejala hilang dan aliran ekspirasi puncak mencapai 80% daripada ramalan maksimum; biasanya memerlukan 3 hingga 10 hari rawatan (purata 5 hari); Rawatan yang lebih lama juga mungkin diperlukan.
 • IM (asetat): Nota: ini boleh diberikan sebagai pengganti terapi Burst yang pendek menggunakan steroid oral pada pesakit yang muntah atau yang bertentangan. Kanak-kanak di bawah 4 tahun: 7.5 mg / kg sebagai dos tunggal; dos maksimum 240 mg Kanak-kanak 5 hingga 11 tahun: 240 mg sebagai dos tunggal. Umur 11 tahun ke atas: Pembesaran Asma (rawatan perubatan kecemasan atau dos hospital): Lisan atau IV: 40 atau 80 mg / hari dalam dos dibahagikan bahagikan 1 hingga 2 kali / hari sehingga aliran ekspirasi puncak mencapai 70% daripada ramalan maksimum.
 • Terapi Terapi Ringkas (asma akut): Lisan: 40 hingga 60 mg / hari dalam dos dibahagikan 1 hingga 2 kali sehari selama 3 hingga 10 hari. dalam dos dibahagikan 1 hingga 2 kali / hari selama 3 hingga 10 hari; Nota: Terapi pecah mesti diteruskan sehingga gejala hilang dan aliran ekspirasi puncak mencapai 80% daripada ramalan maksimum; biasanya memerlukan 3 hingga 10 hari rawatan (purata 5 hari); Rawatan yang lebih lama juga mungkin diperlukan.
 • IM (asetat): 240 mg sebagai dos tunggal. Nota: ini boleh diberikan sebagai pengganti terapi Burst yang pendek menggunakan steroid oral pada pesakit yang muntah atau yang melawan.
 • Dos Anak untuk Asma (Rawatan): Kanak-kanak di bawah umur 11 tahun: 0.25 hingga 2 mg / kg / hari diberikan sebagai dos tunggal pada waktu pagi atau setiap hari yang diperlukan untuk mengawal asma; dos maksimum 60 mg / hari 11 tahun ke atas: Lisan: 7.5 hingga 60 mg secara lisan sehari diberikan sebagai dos tunggal pada waktu pagi atau setiap hari yang diperlukan untuk mengawal asma.

Dalam dos apakah Methylprednisolone tersedia?

Suspensi, Intramuskular: 40 mg / mL, 80 mg / mL.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Methylprednisolone?

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami reaksi alahan: sarang; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hentikan rawatan segera hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang serius dari methylprednisolone, seperti:

 • Masalah dengan penglihatan
 • Bengkak, peningkatan berat badan yang cepat, sesak nafas
 • Kemurungan teruk, pemikiran dan tingkah laku yang berbeza dan kejutan yang tidak biasa
 • Berdarah atau najis hitam, batuk berdarah
 • Pancreatitis (kesakitan yang tidak tertahankan di bahagian atas abdomen dan merebak ke belakang, loya dan muntah, degupan jantung yang cepat)
 • Potassium yang rendah (kekeliruan, degupan jantung yang tidak teratur, dahaga yang teruk, kencing yang kerap, kaki tidak selesa, kelemahan otot dan lumpuh)
 • Tekanan darah yang sangat tinggi (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, telinga yang berdengung, kecemasan, kekeliruan, sakit dada, sesak nafas, denyutan jantung yang tidak teratur, sawan)

Kesan sampingan yang tidak serius pada methylprednisolone biasanya termasuk:

 • Kesukaran tidur (insomnia), perubahan mood
 • Jerawat, kulit kering, kulit menipis, lebam, dan perubahan warna
 • Luka yang tidak sembuh
 • Peningkatan pengeluaran peluh
 • Sakit kepala, pening kepala, bilik terasa berputar
 • Mual, sakit perut, kembung
 • Perubahan dalam bentuk dan kedudukan lemak badan (terutama di lengan, kaki, leher, muka, payudara, dan pinggang)

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Methylprednisolone?

Sebelum mengambil methylprednisolone:

 • Maklumkan kepada doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada methylprednisolone, aspirin, tartrazine (pewarna kuning dalam beberapa makanan dan ubat diproses), atau ubat lain
 • Maklumkan kepada doktor dan ahli farmasi apa ubat-ubatan yang anda ambil, kedua-dua preskripsi dan bukan preskripsi, terutamanya antikoagulan ('penipis darah') seperti warfarin (Coumadin), ubat artritis, aspirin, azithromycin (Zithromax), clarithromycin (Biaxin) (Neoral, Sandimune), digoxin (Lanoxin), diuretik ('perangsang kencing'), eritromisin, estrogen (Premarin), ketoconazole (Nizoral), pil kawalan kelahiran, phenobarbital, phenytoin (Dilantin), rifampin (Rifadin) -Dur), dan vitamin
 • Sekiranya anda mempunyai jangkitan yis (selain kulit), jangan gunakan methylprednisolone sebelum berbincang dengan doktor anda
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau pernah mengalami sakit hati, ginjal, usus, atau penyakit jantung; diabetes; kelenjar tiroid yang tidak aktif; tekanan darah tinggi; penyakit mental; myasthenia gravis; osteoporosis; jangkitan mata herpes; sawan; tuberkulosis (TB); atau ulser gastrik
 • Beritahu doktor anda jika anda mengandung, cuba hamil, atau menyusu. Jika anda menggunakan methylprednisolone dan kemudian menjadi mengandung, hubungi doktor anda
 • Sekiranya anda menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, beritahu doktor dan doktor gigi bahawa anda sedang menjalani ubat dengan methylprednisolone
 • Jika anda mempunyai sejarah ulser peptik atau telah mengambil dos besar aspirin atau ubat-ubatan arthritis yang lain, hadkan penggunaan alkohol semasa ubat ini. Methylprednisolone menjadikan perut dan usus lebih mudah terdedah kepada kesan kerengsaan alkohol, aspirin, dan beberapa ubat arthritis. Kesan ini meningkatkan risiko ulser perut

Adakah Methylprednisolone selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan C mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin berisiko
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif
 • X = Contraindications
 • N = Tidak diketahui

Tidak diketahui sama ada methylprednisolone boleh dibawa ke dalam susu ibu atau sama ada ia berbahaya kepada bayi. Beritahu doktor anda jika anda menyusu.

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Methylprednisolone?

Interaksi dengan ubat lain boleh menjejaskan cara kerja ubat dan meningkatkan risiko kesan sampingan yang berbahaya. Artikel ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi dadah. Simpan rekod semua produk ubat yang anda gunakan (termasuk preskripsi, bukan preskripsi, dan ubat herba) dan tunjukkan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kebenaran doktor.

 • Aspirin (jika diambil setiap hari atau dalam dos yang besar)
 • Cyclosporine
 • Insulin atau ubat kencing manis
 • St. John's Wort
 • Ubat antikulat - itraconazole, ketoconazole; atau
 • Ubat HIV / AIDS - efavirenz, nevirapine, ritonavir
 • Ubat untuk sawan - phenobarbital, phenytoin, dll.
 • Ubat-ubatan tuberkulosis - rifabutin, rifampin, rifapentine

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Methylprednisolone?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Methylprednisolone?

Keadaan kesihatan lain yang anda ada boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • Katarak
 • Kegagalan jantung kongestif
 • Sindrom Cushing (masalah kelenjar adrenal)
 • Diabetes
 • Jangkitan mata
 • Glaukoma
 • Hiperglikemia (gula darah tinggi)
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi)
 • Jangkitan (contohnya disebabkan bakteria, virus, atau kulat)
 • Perubahan mood, termasuk kemurungan
 • Myasthenia gravis (kelemahan otot)
 • Osteoporosis (tulang lemah)
 • Ulser gastrik, kedua-duanya masih aktif dan hanya pada masa lalu
 • Perubahan personaliti
 • Masalah perut atau usus (seperti diverticulitis, kolitis ulseratif)
 • Tuberkulosis tidak aktif - Gunakan dengan berhati-hati. Ubat ini boleh membuat keadaan lebih teruk
 • Jangkitan kulat - Pesakit dengan jangkitan yis tidak boleh mendapatkan ubat ini

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Methylprednisolone. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Methylprednisolone Diakses pada 18 Januari 2016

Tarikh disemak: 29 Mei, 2017 | Terakhir Edited: 29 Mei 2017

Pilihan Editor