Bolehkah Mengandung Apabila Mengandung Seks Semasa haid?

Bolehkah Mengandung Apabila Mengandung Seks Semasa haid?

Anonim

Anda mungkin seorang yang berfikir bahawa melakukan hubungan seks semasa haid tidak akan menyebabkan kehamilan. Malah, tanggapan bahawa seorang wanita yang sedang menstruasi tidak boleh hamil adalah salah faham yang sering terjadi. Apabila seorang wanita sedang menstruasi, mereka pasti masih boleh hamil jika mempunyai hubungan seks yang tidak dilindungi.

Fahami bagaimana kerja haid dan ovulasi

"Fasa haid ditakrifkan sebagai masa kehilangan darah yang berlaku pada akhir kitaran ovulasi, kerana telur tidak disenyawakan oleh sperma, " seperti yang dijelaskan oleh Dr. Michele Hakakha, pakar obstetrik dan pakar obstetrik bersertifikat yang berpangkalan di Los Angeles dan pengarang "Mengharapkan 411: Clear Answers dan Smart Smart Advice for Your Pregnancy".

"Setiap bulan, seorang wanita mengeluarkan telur sekitar hari ke-14 setiap kitaran, " kata Dr. Hakakha. "Sebelum melepaskan telur, hormon dalam badan wanita meningkat untuk mempersiapkan fasa itu dan juga menebal lapisan uterus untuk bersiap-siap jika telur disenyawakan dan kehamilan berlaku. Jika tiada persenyawaan, lapisan rahim akan mengupas kira-kira 14 hari kemudian. Ini dipanggil menstruasi. "

Kebanyakan wanita mempunyai tempoh haid yang berlangsung selama dua hingga lapan hari dan berlaku setiap 26-34 hari. Ovulasi (apabila telur dilepaskan dari salah satu ovari) biasanya berlaku di tengah kitaran dan pada masa yang paling subur dalam kitaran haid anda, yang bermaksud masa ketika anda kemungkinan besar akan hamil.

"Telur yang dikeluarkan semasa ovulasi terakhir hanya 24 jam, " jelas Dr. Hakakha. "Jika tidak disenyawakan oleh sperma pada masa ini, sel tidak dapat bertahan dan akan keluar bersama-sama dengan semua darah menstruasi kira-kira 14 hari kemudian."

Kebanyakan wanita mengalami haid setiap 28-32 hari, dan wanita dengan kitaran ini mengalami purata haid selama dua hingga lapan hari, dan tidak dapat hamil semasa haid.

Siapa yang masih berisiko menjadi hamil kerana seks semasa haid?

Tidak semua wanita mengalami kitaran haid selama 28-32 hari. "Sesetengah wanita mempunyai kitaran haid yang lebih singkat (contohnya 24 hari). Dia boleh menstruasi selama tujuh hari, melakukan hubungan seks pada hari terakhir haid, dan dengan segera ovulate tiga hari kemudian, "kata Dr. Hakakha

"Kerana sperma boleh hidup selama tiga hingga lima hari, wanita dengan kitaran haid seperti ini masih boleh hamil jika mereka melakukan hubungan seks semasa haid." Jadi jika wanita itu melakukan hubungan seks pada haid pada hari terakhir, sperma masih dapat bertahan di dalam tubuhnya dan membiakkan sel telur pada hari kedua atau ketiga selepas seks.

Di samping itu, sesetengah wanita juga mengalami pendarahan apabila mereka tidak menstruasi. Ini boleh berlaku semasa ovulasi dan kebanyakan akan berfikir bahawa mereka sedang menstruasi apabila mereka tidak.

Sekiranya anda melakukan hubungan seks semasa haid menggunakan kondom dan anda merasa bimbang anda akan hamil, cuba semak apakah terdapat gejala seperti kekejangan perut ringan, bintik darah, sakit payudara, dan perubahan mood . Gejala-gejala ini boleh berlaku kira-kira dua minggu selepas ovulasi.

Juga Baca:

  • Mempunyai Seks Seharian Selepas haid, Bolehkah Anda Dapatkan Hamil?
  • 13 Kesalahan Utama Apabila Menggunakan Kondom
  • Pagi-Selepas Pil, Pencegahan Kecemasan Kontrasepsi Kehamilan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 9 Mei 2019 | Terakhir Edited: 9 Mei 2019

Sumber

Bolehkah Seorang Wanita Menjadi Hamil Semasa Tempohnya? http://www.parents.com/getting-pregnant/ovulation/fertile-days/pregnant-period/. Diakses pada 8 Julai 2015.

Pilihan Editor