7 Cara Yang Salah untuk Membentuk Sixpack Perut

7 Cara Yang Salah untuk Membentuk Sixpack Perut

Anonim

Mempunyai perut enampack adalah impian ramai orang. Bukan sahaja lelaki, wanita juga mempunyai keinginan yang sama untuk membina otot-otot badan, terutama di dalam perut. Beberapa cara biasa untuk mempunyai perut enampack adalah mengikuti latihan di pusat kecergasan, angkat berat, latihan kardio, dan diet. Walau bagaimanapun, adakah semua kaedah ini cara yang betul untuk dilakukan?

Pelbagai cara yang salah untuk membentuk perut enampack

1. Hanya fokus pada crunches dan crunches

Mitos yang paling biasa adalah bahawa crunches dan crunches adalah cara terbaik untuk menghasilkan perut enampack. Malah, ramai orang mempunyai rutin 100 orang setiap hari. Ini tidak benar, kerana pada hakikatnya crunches dan crunches membakar sangat sedikit kalori seminit. Crunches dan c runch akan berfungsi hanya untuk menguatkan otot abdomen, tetapi tidak banyak membantu jika kita masih mempunyai banyak lemak yang meliputi otot perut.

2. Terlalu banyak kardio

Satu lagi cara yang salah apabila cuba membuat perut enam pek adalah dengan berfikir bahawa anda perlu melakukan latihan kardio selama berjam-jam untuk mendapatkan otot perut. Malah, latihan kardio sebenarnya membakar kalori, dan latihan selang dapat mempercepatkan kadar metabolik anda, sehingga anda akan mengalami penurunan lemak cepat sepanjang seluruh latihan sepanjang hari.

Walau bagaimanapun, senaman kardio bukan satu-satunya cara untuk menghilangkan lemak perut. Pengangkat berat badan yang berlebihan dan pelan diet yang baik akan menjadi lebih berjaya daripada latihan kardio.

3. Hentikan bersenam selepas mengalami perut enampack

Apabila anda sudah mempunyai perut enampack, anda pasti akan merasa puas dengan hasil kerja keras anda. Tetapi jangan salah saya berfikir bahawa enampack akan kekal selama-lamanya. Malah, enampack akan hilang jika anda tidak mengurusnya. Mengekalkan sixpack tidak mudah, walaupun anda tidak perlu makan pada tahap kalori yang rendah, tetapi itu tidak bermakna anda boleh kembali ke diet asal anda.

4. Hanya fokus pada latihan otot abdomen

Mitos yang paling mengenai perut enampack ialah kita perlu memberi tumpuan kepada latihan perut dan menggunakan peralatan kecergasan untuk membina otot perut. Setiap orang mencari cara yang mudah, sebenarnya, satu-satunya cara untuk membina otot perut ialah mengurangkan peratusan lemak dalam badan (10% lelaki dan 14% pada wanita). Walaupun anda sering menjalani latihan perut, otot perut anda masih tidak akan kelihatan jika masih ada lapisan lemak di atasnya, kerana senaman ini tidak dapat mengurangkan lemak di dalam perut.

Latihan untuk otot perut adalah perlu, tetapi anda juga perlu memberi perhatian kepada bahagian badan yang lain. Ini akan sangat berguna kerana anda mungkin tidak menyedari bahawa melatih otot perut anda sebagai otot sekunder akan lebih mudah dilakukan daripada hanya memberi tumpuan kepada latihan abdomen.

5 Takut dengan bentuk perut yang berkotak

Faktor genetik akan menentukan bentuk perut enampack. Pada sesetengah orang, otot perut akan bersatu secara merata, tetapi di kalangan orang lain tidak. Bagi sesetengah orang, kotak perut akan menjadi simetri, tetapi ada yang tidak. Oleh itu, kita tidak boleh menentukan bentuk otot abdomen di dalam badan kita.

6. Hanya fokus pada satu latihan

Sebenarnya, terdapat banyak latihan yang berbeza dan berkesan untuk membina otot perut. Salah satu daripada mereka mungkin lebih baik daripada yang lain, tetapi tidak ada yang boleh dianggap paling baik. Apabila anda melakukan satu latihan, otot perut anda akan terbiasa dan kebal terhadap rangsangan dan pergerakan ini, jadi anda perlu beralih dari satu senaman ke yang lain untuk memberikan kekeliruan otot .

7. Mengabaikan otot abdomen atas dan bawah

Juga Baca:

  • 6 Cara Mudah Mencerna Punca Berat Air untuk Perut yang Mengelakkan
  • 9 Punca Perut Terganggu Walaupun Tubuh Tidak Lemak
  • 5 Tabiat Yang Senang Menyebabkan Perut Sengsara

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 31 Oktober, 2017 | Terakhir diedit: 31 Oktober 2017

Sumber

13 Mitos tidak pernah mati tentang Six Pack Abs http://absexperiment.com/13-never-dying-myths-about-six-pack-abs/

Six Pack Abs Myths vs Facts for Building Abdominals Ripped http://www.shapefit.com/abs/six-pack-abs-myths-vs-facts.html

Top 5 Mitos tentang Six Pack Abs http://www.living-fit.org/2016/02/08/top-5-myths-about-six-pack-abs/

Kebenaran & Mitos tentang Six Pack Abs: Cari apa yang berfungsi untuk mengelakkan kekecewaan! http://www.bodybuilding.com/fun/six_pack_abs_truths_and_myths.htm

Pilihan Editor