Sukan pagi atau Sukan Malam, Yang Lebih Baik?

Sukan pagi atau Sukan Malam, Yang Lebih Baik?

Anonim

Aktiviti yang padat di sekolah, di kampus, atau di pejabat, kadang-kadang membuat kita kurang masa untuk bersenam. Malah, sekurang-kurangnya masa untuk orang dewasa untuk bersenam ialah 150 minit dalam tempoh lima hari atau kira-kira 30 minit sehari.

Ramai orang mengesyaki bahawa senaman yang sihat adalah apabila terdapat pendedahan kepada cahaya matahari pada waktu pagi, kerana ramai yang menyediakan badan kita dengan vitamin D, di samping itu kerana udara pada waktu pagi juga lebih segar. Tetapi, bagaimana jika tidak ada masa untuk bersenam pada waktu pagi, dan apa yang kita ada pada waktu malam?

Faedah latihan pagi

Profesor Sains Sukan Gunaan, Lara Carlson, Ph.D. dari Universiti New England, mengatakan senaman pagi mempunyai manfaat bagi anda yang ingin menurunkan berat badan atau meningkatkan kesihatan.

Seperti yang dipetik oleh WomensHealthMag.com , Lara berkata senaman di pagi hari adalah bermanfaat untuk meningkatkan aktiviti fizikal harian.

"Ia juga menghidupkan semula metabolisme badan, supaya kalori dalam badan akan membakar lebih banyak. Tekanan darah boleh menjadi lebih stabil dan waktu tidur anda pada waktu malam boleh menjadi lebih tenang, "kata Lara.

Latihan pagi juga membantu anda membentuk tabiat latihan yang konsisten, menurut Cedric Bryant, PhD dari Majlis Latihan Amerika. Tetapi Bryant juga mencadangkan agar anda panas lebih lama kerana suhu badan anda agak rendah pada waktu pagi.

Faedah sukan sore atau sukan malam

Latihan pada waktu malam, menurut Laura, manfaatnya adalah untuk meningkatkan aktiviti enzim dan fungsi otot, dan membantu melegakan tubuh selepas seharian bekerja.

Secara teori, menurut pakar kesihatan Dr. Michael Triangto, SpKO, sukan malam lebih berkesan untuk pembentukan otot. Michael juga menjelaskan bahawa senaman pada waktu malam dapat membantu masalah tidur seperti insomnia. "Selagi ia dilakukan dengan betul dan intensiti sesuai dengan kemampuan badan kita. Tubuh akan menjadi kering dan kita akan kesulitan tidur jika latihan berlebihan, "kata Michael.

Yang lebih sihat?

Pada akhirnya, semua akan kembali kepada manfaat yang anda ingin dapatkan sendiri. Sama ada malam atau pagi, ia bergantung kepada anda. Menurut Persatuan Jantung Amerika, akhirnya semuanya bergantung kepada empat perkara:

 • lokasi
 • masa itu
 • jenis sukan
 • tetapan sosial, contohnya sama ada anda bersenam sendiri atau dengan rakan-rakan

Jika anda bukan orang yang boleh bangun awal setiap hari, mungkin bersenam di waktu petang atau waktu malam akan lebih baik untuk anda. Oleh itu, anda bukan sahaja mematikan penggera setiap pagi dan pelan senaman hanyalah wacana. Sekiranya anda suka bersenam, pilih waktu atau tempat di mana anda boleh bersenam sahaja. Dan sebaliknya. Pada asasnya, senaman akan memberi manfaat jika anda boleh melakukannya secara konsisten dengan rutin. Oleh itu, pilih satu masa di mana anda boleh melakukannya secara konsisten dengan mudah.

Itu mesti dipertimbangkan jika anda lebih suka sukan malam

Doktor pakar sukan, Andi Kurniawan memberitahu Kompas.com , jika anda tidak mempunyai masa untuk melakukan senaman pagi, senaman dari malam hingga malam tidak menjadi masalah untuk kesihatan.

"Mereka yang tidak mempunyai masa untuk bersenam pada waktu pagi, hanya mempunyai masa pada waktu malam, akan jauh lebih baik daripada mereka yang tidak bersenam sama sekali. Kini, ramai yang menjalankan sukan malam di Senayan. Tidak mengapa, "kata Andi.

Walaupun ia sah untuk bersenam pada waktu malam, Andi menyarankan agar tidak berlatih terlambat, kerana ia boleh mengganggu waktu tidur dan menjejaskan kualiti tidur anda. Apabila anda selesai bersenam, anda tidak boleh tidur dengan serta-merta. Berikan jurang antara 1-1.5 jam antara masa latihan dan waktu tidur anda.

Apabila bersenam pada waktu malam, jangan lupa juga memanaskan badan. Apabila selesai, kita masih perlu melakukan penyejukan dan regangan, jangan tidur dengan serta-merta.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 7, 2017 | Terakhir Edited: September 7, 2017

Sumber

Kebenaran Mengenai Apa Masa Hari Anda Harus Kerja http://www.womenshealthmag.com/fitness/best-time-to-work-out

Sukan Malam, Baik untuk Kesihatan? http://hai-online.com/Self-Improvement/Health/Sports-Nights-Days-Nice-No-Sih-Buat-Health

http://www.webmd.com/fitness-exercise/features/whats-the-best-time-to-exercise#3

http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/PhysicalActivity/When-Is-the-Best-Time-of-Day-to-Work-Out_UCM_438922_Article.jsp#.WTobcBhh3rc

Pilihan Editor