6 Tanda Kehamilan Yang Dapat Mengejutkan Anda

6 Tanda Kehamilan Yang Dapat Mengejutkan Anda

Anonim

Mual dan muntah dan lewat haid adalah simptom yang paling biasa kehamilan. Biasanya tanda-tanda ini muncul walaupun anda hanya mengandung dua minggu. Itu kerana sebaik sahaja telur anda disenyawakan, badan akan mula mengalami pelbagai perubahan untuk menyesuaikan diri. Walaupun begitu, terdapat pelbagai tanda-tanda kehamilan lain yang anda tidak pernah menyedari sebelum ini.

Pelbagai tanda-tanda kehamilan yang biasa

Kehamilan yang biasanya berlaku pada wanita bukan sahaja haid lewat, tetapi di sini adalah gejala lain:

 • Kesakitan payudara dan bengkak. Perubahan hormon pada kehamilan awal dapat menjadikan payudara anda lembut, sensitif, atau sakit. Payudara anda juga boleh merasa lebih kenyang dan lebih berat.
 • Mual, dengan atau tanpa muntah. Penyakit pagi , yang boleh menyerang setiap saat, siang atau malam, kadang-kadang bermula seawal tiga minggu selepas persenyawaan. Penyebab mual selama kehamilan masih belum jelas, tetapi hormon kehamilan mungkin menjadi punca. Wanita hamil juga mungkin mendapati bahawa bau yang tidak pernah mengganggu akan menyebabkan rasa mual.
 • Kencing manis yang kerap. Anda mungkin mendapati diri anda kencing lebih kerap berbanding sebelum ini.
 • Rasa lebih letih. Keletihan juga berada di peringkat paling tinggi dalam gejala awal kehamilan. Semasa kehamilan awal, tahap hormon progesteron melambung. Inilah yang boleh membuat anda mengantuk.
 • Kehilangan selera atau nafsu. Apabila anda mengandung, anda mungkin tiba-tiba tidak menyukai makanan. Cravings juga biasa. Seperti kebanyakan gejala kehamilan lain, keinginan untuk makan makanan tertentu mungkin berkaitan dengan perubahan hormon.

Tanda-tanda kehamilan yang tidak diketahui banyak orang

Sebagai tambahan kepada tanda-tanda yang diketahui ramai seperti yang disebutkan di atas, ada juga beberapa gejala yang tidak mungkin anda ketahui berkaitan dengan kehamilan. Apakah tanda-tanda kehamilan yang tidak diketahui ramai?

1. Pendarahan faraj

Kadang-kadang bercak atau pendarahan dari faraj adalah salah satu tanda awal kehamilan, yang dikenali sebagai pendarahan implantasi. Implantasi berlaku apabila telur disenyawakan melekat pada dinding uterus, iaitu sekitar 10 hingga 14 hari selepas persenyawaan.

Secara amnya, keadaan ini berlangsung selama tempoh yang singkat dan berlaku pada masa yang sama bahawa haid anda akan berlaku. Walau bagaimanapun, pendarahan implan biasanya lebih ringan daripada pendarahan haid.

2. Kekejangan perut

Sesetengah wanita mengalami kekejangan ringan dalam rahim semasa kehamilan awal. Walaupun kadang-kadang ini sering membingungkan wanita, kerana ia hampir serupa dengan gejala PMS.

3. Perubahan mood

Melimpah jumlah hormon dalam tubuh pada awal kehamilan boleh membuat anda sangat emosi dan mendalam. Perubahan mood juga biasa semasa kehamilan awal.

4. Pening

Kehamilan menyebabkan saluran darah anda melebar dan tekanan darah anda berkurang. Akibatnya, anda mungkin sering berasa pening dan sakit kepala.

5. Sembelit

Perubahan hormon boleh memperlahankan kerja sistem pencernaan anda. Ini kemudian menjadikannya sukar bagi anda untuk membuang air kecil dan jadual CHAPTER adalah huru-hara.

6. suhu badan tinggi

Suhu badan asas, suhu badan aka, apabila anda bangun pada waktu pagi dapat memberikan arahan awal dari kehamilan. Suhu badan asas akan sedikit meningkat selepas ovulasi dan kekal pada suhu yang sama sehingga haid seterusnya.

Sekiranya anda telah mengukur suhu badan basal anda untuk menentukan apabila anda ovulating, dan selepas dua minggu suhu badan anda terus meningkat, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengandung.

Malangnya, tanda-tanda dan gejala ini tidak selalu bermakna anda hamil. Sesetengah simptom di atas juga boleh bermakna anda akan sakit atau hampir menstruasi. Sebaliknya. Anda boleh hamil tanpa mengalami sebarang tanda dan gejala.

Juga Baca:

 • Ingin hamil? Ketahui Saiz Lingkaran Lengan Atas Anda
 • Apakah Perbezaan Antara Sakit Payudara Kerana PMS dan Gejala Kehamilan?
 • Adakah benar bahawa terapi akupunktur dapat membantu untuk hamil dengan cepat?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 17 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 17 Julai, 2019

Sumber

Mayo Clinic. (2018). Gejala kehamilan: Apa yang berlaku dahulu. [online] Boleh didapati di: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853 [Diakses pada 21 Feb. 2018]

Persatuan Kehamilan Amerika. (2012). Gejala Kehamilan - Tanda Awal Kehamilan. [online] Boleh didapati di: http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/early-pregnancy-symptoms/ [Diakses 21 Februari. 2018]

Healthline. (2018). Gejala Kehamilan: Tanda-tanda Awal Bahawa Anda Mungkin Mengandung. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline [Diakses 21 Februari. 2018]

Pilihan Editor