Ini Adakah Cara Ini Jadi Itu Vagina Tidak Tenggelam Ketika Memberi Kelahiran

Ini Adakah Cara Ini Jadi Itu Vagina Tidak Tenggelam Ketika Memberi Kelahiran

Anonim

Kelahiran normal bukan sesuatu yang mudah dilakukan, walaupun ini sebenarnya adalah kejadian semula jadi. Kadang-kadang, semasa melahirkan normal, ada beberapa langkah yang perlu diambil untuk menjadikan bayi lebih mudah. Sebagai contoh, episiotomi atau lebih dikenali sebagai gunting vagina, tetapi ini tidak berlaku untuk setiap penghantaran.

Sesetengah wanita yang tidak mendapat episiotomi mungkin mengalami air mata vagina. Ini menjadi perkara biasa semasa kelahiran normal. Walau bagaimanapun, kedua-dua episiotomi dan air mata semasa melahirkan anak, kedua-duanya boleh dielakkan.

Bagaimana cara menjaga vagina mengalir semasa melahirkan normal?

Mengoyak faraj adalah satu perkara yang biasa. Hampir 90% wanita mengalami air kencing pada saat melahirkan anak, tetapi kebanyakan hanya terjadi air mata kecil. Tenggorokan vagina berlaku kerana kepala bayi jatuh di bawah vagina dan bergerak ke perineum semasa buruh. Walau bagaimanapun, jika kulit vagina dan perineum (kawasan di antara vagina dan dubur) tidak cukup panjang, maka dorongan kepala bayi dapat menyebabkan air mata vagina. Jika doktor fikir bahawa air mata vagina akan menjadi besar, maka anda mungkin mendapat episiotomi.

Jika anda takut untuk mendapatkan dua perkara ini, jangan risau. Anda boleh membuat usaha berikut untuk mengurangkan risiko mendapatkan episiotomi atau vagina yang robek.

1. Sediakan badan anda sebelum bersalin

Ya, melahirkan adalah sesuatu yang perlu anda sediakan terlebih dahulu. Bermula dari persediaan fizikal hingga persiapan mental. Untuk mempersiapkan badan anda, anda mungkin perlu bersenam secara teratur.

Selain mengekalkan kecergasan tubuh anda, senaman juga boleh mempercepatkan peredaran darah anda. Ini kemudian dapat membantu anda meningkatkan keanjalan kulit. Latihan Kegel atau senaman lantai panggul juga dapat menguatkan otot lantai panggul, membantu anda semasa buruh.

Selain bersenam, anda juga perlu makan makanan yang sihat untuk memastikan keperluan pemakanan anda dipenuhi dengan baik. Pemakanan dan penghidratan yang baik boleh menyokong kesihatan kulit dan otot anda. Ini boleh menyokong peregangan otot perineum semasa bersalin dan pemulihan badan selepas melahirkan anak. Beberapa nutrien penting yang anda minati adalah lemak yang baik (terutamanya asid lemak omega-3), protein, vitamin E, vitamin C, zink.

2. Urut perineum

Urutan perineal semasa kehamilan boleh membantu menyediakan perineum anda untuk dilahirkan supaya risiko air mata vagina dapat dikurangkan. Perineum sendiri adalah kawasan antara pembukaan faraj dan saluran dubur anda.

Urutan perineal juga boleh menghalang anda daripada episiotomi. Bukan sahaja ia membantu masalah fizikal, urutan perineal semasa kehamilan juga boleh meningkatkan keyakinan wanita terhadap keupayaannya untuk meregangkan dan menyampaikan bayi.

3. Perhatikan kedudukan anda semasa penghantaran

Kedudukan anda ketika melahirkan anak mempunyai pengaruh yang besar terhadap kemungkinan air mata vagina. Berbaring dengan kaki anda dinaikkan atau dalam posisi separuh berbaring dapat memberi tekanan pada tailbone dan perineum, sehingga meningkatkan kemungkinan air mata vagina.

Dapatkan kedudukan paling selesa semasa bersalin. Anda bebas bergerak semasa buruh untuk mencari kedudukan terbaik anda. Kedudukan yang disyorkan untuk mengurangkan kemungkinan vagina yang robek adalah dengan berbaring menghadap sebelah kiri anda.

4. Mengatur pernafasan anda dan tahu bila hendak menolak

Sebelum membuat tekanan untuk menolak bayi anda, sebaiknya anda mengawal pernafasan anda dengan betul. Bersantai, ikuti naluri anda untuk menolak dan juga ikut arahan yang diberikan oleh doktor anda. Ada kalanya anda perlu menolak dan juga apabila anda perlu menyedut.

Menggoda apabila tidak diperlukan hanya akan meningkatkan risiko anda mengalami vagina yang koyak. Anda juga tidak perlu menolak dengan kekuatan penuh di seluruh badan anda sambil menahan nafas anda. Ini sebenarnya boleh mengurangkan bekalan oksigen ke badan dan bayi anda.

Lebih buruk lagi, ini juga boleh menghalang kembalinya darah anda, menyebabkan pembengkakan. Anda boleh menghirup, kemudian tolak sambil menahan nafas anda. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan air mata, anda perlu menghembuskan nafas perlahan apabila anda menolak.

Apabila kepala bayi telah menyentuh faraj anda, mungkin anda akan merasakan sensasi yang menyengat dan tertekan. Walau bagaimanapun, jangan tergesa-gesa untuk menolak untuk mengeluarkan bayi anda. Tunggu sehingga perineum anda diregangkan sepenuhnya supaya ia sepadan dengan saiz kepala bayi anda. Sekiranya terpaksa apabila perineum anda tidak diregangkan sepenuhnya, vagina anda mungkin merosot.

5. Gunakan kompres panas

Juga Baca:

  • Perubahan yang berlaku dalam vagina selepas melahirkan anak
  • Adakah melahirkan biasa lebih menyakitkan daripada Caesar?
  • Vagina Potong Apabila Kelahiran, Tidak Sakit, Bagaimana!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 27 Oktober, 2017 | Terakhir Edited: 27 Oktober 2017

Sumber

McCulloch, S. (2016). Mengoyakkan Semasa Lahir - 9 Cara Untuk Menghalang Mencuri | BellyBelly . [dalam talian] BellyBelly. Boleh didapati di: http://www.bellybelly.com.au/birth/tearing-during-birth/ [Diakses pada 24 Jan. 2017].

Silber, R. (2010). Mengelakkan Air mata dan Episiotomi | NotJustSkin.org . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.notjustskin.org/node/12 [Diakses pada 24 Jan. 2017].

Pusat Bayi India (2015). Bagaimanakah saya dapat mengelakkan keperluan untuk episiotomi? . [online] BabyCenter. Boleh didapati di: http://www.babycenter.in/x1955/how-can-i-avoid-the-need-for-an-episiotomy [Diakses pada 24 Jan. 2017].

Pilihan Editor