Kekuatan dan Kelemahan Normal Kanak-kanak vs bahagian Caesarea

Kekuatan dan Kelemahan Normal Kanak-kanak vs bahagian Caesarea

Anonim

Terdapat dua cara untuk wanita hamil melahirkan bayi, yang normal atau melahirkan oleh bahagian caesar atau juga sering dipanggil C-seksyen. Kebanyakan wanita mengandung ingin melahirkan secara normal dengan alasan yang lebih semula jadi. Walau bagaimanapun, seksyen Caesarea kadang-kadang dipilih untuk pelbagai sebab.

Berikut adalah beberapa sebab yang sering menjadi punca keperluan untuk bahagian Caesarean:

 • Ibu akan melahirkan anak kembar.
 • Ibu mempunyai riwayat perubatan yang tidak menyokong kelahiran normal (diabetes, tekanan darah tinggi, HIV, herpes, atau masalah dengan plasenta).
 • Saiz bayi agak besar manakala saiz pinggul ibu kecil.
 • Bayi berada dalam kedudukan breek.
 • Proses pembukaan terlalu perlahan supaya bayi tidak mendapat cukup oksigen.
 • Pengalaman traumatik ibu yang sebelum ini diberi kelahiran biasanya

Kekuatan dan keburukan melahirkan secara normal

Melahirkan normal adalah proses panjang yang melibatkan kerja keras ibu dan mengakibatkan keletihan fizikal. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faedah untuk mendapatkan kelahiran normal:

- Boleh meninggalkan hospital dengan lebih cepat. Keuntungan untuk ibu yang melahirkan biasanya adalah proses pemulihan yang cepat berbanding dengan melahirkan Caesar. Menurut Dr. Allison Bryant, pakar perinat dari Massachusetts General Hospital di Boston, walaupun ia bergantung kepada keadaan ibu dan anak, tetapi secara amnya jika ibu itu dianggap cukup sihat dalam masa 24 hingga 48 jam, maka ibu dapat meninggalkan rumah sakit itu.

- Elakkan risiko yang disebabkan oleh pembedahan. Wanita yang melahirkan biasanya mengelakkan pelbagai risiko dan komplikasi akibat pembedahan, termasuk pendarahan, jangkitan, tindak balas kepada anestesia, dan kesan sakit yang berpanjangan.

- Ibu boleh terus berinteraksi dengan bayi. Satu lagi kelebihan melahirkan secara normal adalah ibu boleh terus berinteraksi dengan bayi dan dapat segera menyediakan penyusuan eksklusif segera setelah melahirkan.

Kelemahannya

Di samping kelebihan yang disebutkan di atas, melahirkan biasanya juga mempunyai beberapa risiko, termasuk:

- Risiko kerosakan pada kulit dan tisu di sekeliling vagina. Apabila bayi melalui faraj, terdapat risiko besar bahawa kulit dan tisu di sekeliling vagina akan meregang dan lusuh. Ini boleh menyebabkan kelemahan atau kecederaan pada otot pinggul yang berfungsi mengawal air kencing dan usus dalam ibu.

- Sakit di perineum. Selepas melahirkan secara normal, ibu juga mungkin mengalami sakit yang berpanjangan di kawasan antara vagina dan dubur, atau lebih dikenali sebagai perineum.

- Kecederaan semasa melahirkan anak. Melaporkan dari Sekolah Perubatan Stanford, risiko lain yang mungkin dialami oleh ibu adalah kecederaan yang mungkin berlaku semasa proses melahirkan itu sendiri. Sekiranya saiz bayi terlalu besar, terdapat kemungkinan ibu mengalami kecederaan, termasuk memar pada kulit atau patah tulang.

Kelebihan dan kekurangan melahirkan oleh bahagian caesar

Dr. Bryant menyatakan bahawa tidak banyak kelebihan yang dapat diperoleh daripada melahirkan Caesar. Walau bagaimanapun, waktu yang dijadualkan dalam proses kelahiran menjadikan ibu berasa lebih selamat dan boleh diramalkan daripada melahirkan secara normal.

Kelemahannya

Kerugian mempunyai kelahiran Caesarea termasuk:

- Tinggal lebih lama di hospital . Berbeza dengan kelahiran normal, wanita yang dihantar oleh Caesarean mungkin tinggal lebih lama di hospital.

- Risiko masalah fizikal selepas pembedahan . Melalui seksyen Caesarean meningkatkan risiko fizikal bagi ibu seperti kesakitan yang berpanjangan di bahagian yang dibedah.

- Kemungkinan pendarahan dan jangkitan . Seksyen Caesarea menyebabkan kemungkinan kehilangan banyak darah. Di samping itu, terdapat kemungkinan gumpalan darah. Seksyen Caesarean juga boleh meningkatkan risiko jangkitan akibat kecederaan pada usus besar atau kandung kemih

- Kemungkinan tidak dapat berinteraksi secara langsung dengan bayi . Sesetengah kajian menyatakan bahawa wanita yang melahirkan Caesarean kurang berkemungkinan memberi susu ibu eksklusif kepada bayi secara eksklusif.

- Masa pemulihan yang panjang . Pemulihan selepas pembedahan boleh mengambil masa sehingga 2 bulan. Ini disebabkan kerana wanita mungkin mengalami kesakitan yang lebih besar di dalam perut di kawasan sekitar luka pembedahan.

- Mungkin kematian. Menurut Kajian Perancis, wanita yang melahirkan Caesarean adalah tiga kali lebih mungkin mati berbanding wanita yang melahirkan secara normal akibat pendarahan, jangkitan, dan komplikasi akibat anestesi.

- Risiko keguguran . Risiko keguguran semasa proses kelahiran oleh cesarean juga lebih besar daripada bayi yang lahir normal

- Risiko kerosakan pada rahim dan plasenta dalam kelahiran berikutnya . Wanita yang mempunyai bahagian Caesarea berisiko untuk mengalami komplikasi pada kehamilan berikutnya, seperti pecah rahim akibat kecederaan akibat pembedahan di rahim dan plasenta abnormal. Risiko masalah plasenta akan terus meningkat dengan setiap bahagian C dilakukan.

- Kemungkinan untuk mendapatkan bahagian caesar lain dalam proses kelahiran seterusnya. Sekiranya ibu menerima seksyen Caesarean, maka kemungkinan besar dalam proses buruh yang akan datang, ibu mesti kembali melalui bahagian Caesarean.

Kesan pilihan cara penghantaran ke atas kesihatan bayi

Kaedah kelahiran yang dilakukan oleh ibu akan menjejaskan kesihatan bayi sehingga bayi berusia 7 tahun. Kaedah melahirkan biasanya lebih bermanfaat untuk kesihatan bayi, atas sebab-sebab berikut:

- Mengurangkan risiko masalah pernafasan ketika melahirkan anak. Menurut Dr. Bryant, Semasa proses kelahiran normal, banyak otot terlibat untuk mengepam cecair yang ada di dalam paru-paru bayi. Ini menyebabkan bayi kurang berkemungkinan mengalami masalah pernafasan.

- Membina sistem imun. Semasa masih dalam rahim ibu, bayi itu hidup dalam keadaan steril. Ia berkadar songsang apabila bayi dalam proses dilahirkan, di mana bayi akan melalui faraj ibu yang penuh dengan bakteria. Ini menyebabkan bayi mampu membina sistem imun daripada bakteria yang diperoleh dan memperkaya bakteria berguna yang terdapat dalam pencernaan bayi.

Masalah kesihatan kanak-kanak yang mungkin berlaku akibat Caesar

Berbeza dengan bayi yang dilahirkan secara normal, bayi yang dilahirkan melalui bahagian Caesarean mungkin mempunyai beberapa masalah kesihatan, termasuk:

- Masalah pernafasan yang mungkin . Bayi yang dilahirkan oleh bahagian Caesarean mempunyai kemungkinan mengalami masalah pernafasan semasa bersalin atau semasa zaman kanak-kanak, termasuk asma.

- Kemungkinan obesiti. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa proses kelahiran oleh bahagian Caesarea boleh menyebabkan obesiti pada kanak-kanak pada zaman kanak-kanak atau bahkan menjadi dewasa. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan yang benar-benar boleh membuktikannya. Hipotesis yang dikemukakan pada masa ini adalah bahawa ini berkaitan dengan faktor yang wanita yang gemuk atau mengalami diabetes akan lebih cenderung menjalani pembedahan Caesarean, sehingga anak-anak yang dilahirkan juga mungkin gemuk.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 21 Ogos, 2017 | Terakhir Edited: 21 Ogos 2017

Sumber

Jurnal Persatuan Perubatan Kanada. (2013, 11 Februari). Mikrobiota usus bayi dipengaruhi oleh bahagian caesar dan amalan penyusuan; boleh menjejaskan kesihatan jangka panjang. ScienceDaily . Diambil 11 April 2016 dari www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130211134842.htm

Nierenberg, Carian. (2015, 20 Mac). Kelahiran vagina C-seksyen: kebaikan dan keburukan. Livescience . Diambil 11 April 2016 dari http://www.livescience.com/45681-vaginal-birth-vs-c- section.html? Li_source = LI & li_medium = paling popular

Pilihan Editor