5 Fakta Penting Mengenai Clitoris Perempuan

5 Fakta Penting Mengenai Clitoris Perempuan

Anonim

Apakah kelentit?

Clitoris sering dirujuk sebagai kunci untuk keseronokan seksual wanita, tetapi malangnya ramai orang tidak tahu apa kelentit itu. Clitoris adalah organ kelamin dalam faraj yang mempunyai fungsi tulen untuk rangsangan seksual. Clitoris boleh didapati di antara dua bibir vagina, yang sering digambarkan sebagai "butang".

Wanita tidak perlu bersusah payah berurusan dengan masalah disfungsi seksual seperti lelaki, kerana fungsi dan fisiologi klitoris tidak akan berubah walaupun badan anda sudah tua. Walau bagaimanapun, kelentit akan tumbuh sepanjang hayat wanita. Selepas menopaus, kelentit boleh 2.5 kali lebih besar daripada ketika wanita yang sama adalah seorang remaja.

Organ keseronokan seksual yang sering melarikan diri dari perhatian mempunyai banyak fakta unik yang anda atau pasangan anda mungkin tidak tahu. Hanya apa?

1. Clitoris boleh tegak

Apakah kelentit tegak? Seperti zakar, ereksi pada kelentit juga akan menjadikannya "membengkak" yang lebih besar, walaupun ia tidak terlalu jelas.

Clitoris diketahui sensitif. Ini kerana bahagian intim mempunyai lebih banyak saraf daripada mana-mana bahagian badan, termasuk zakar. Terdapat kira-kira 8, 000 saraf di kelentit. Walaupun kelentit itu jauh dari penglihatan, organ ini juga boleh tegak. Clitoris diperbuat daripada tisu halus yang sensitif terhadap rangsangan dan diisi dengan darah seperti zakar pada lelaki. Stimulasi yang diberikan kepada klitoris boleh menjejaskan 15, 000 saraf lain yang terletak di kawasan pelvis wanita.

2. Kedudukan kelentit menentukan orgasme

Awak tahu Marie Bonaparte (cucu Napoleon Bonaparte) mempunyai prosedur perubatan untuk memindahkan kelentitnya lebih dekat ke vagina. Sebabnya, untuk memudahkan dirinya untuk orgasme. Marie Bonaparte adalah contoh dari beberapa wanita yang tidak dapat mencapai orgasme daripada seks penembusan vagina.

Pada zamannya, terdapat bukti perubatan bahawa semakin dekat kawasan klitoris untuk pembukaan vagina, seorang wanita akan lebih mudah untuk mencapai orgasme daripada seks penetratif. Temuan ini juga telah terbukti dengan penyelidikan moden. Tetapi malangnya, operasi Marie Bonaparte diisytiharkan tidak berjaya.

3. Saiz klitoris lebih besar daripada yang terlihat

Kebanyakan orang tidak tahu bahawa kelentit secara fisiologi sama dengan zakar. Clitoris hanya boleh kelihatan pada mata kasar sebagai butang kecil, tetapi organ ini lebih besar dari yang anda fikirkan.

Clitoris mempunyai struktur yang sama seperti zakar, dengan kulup dan batang, dan sokongan dengan dua "kaki" masing-masing 7.5 cm panjang, menghubungkan bukan sahaja vagina dengan G-spot, tetapi juga dengan semua organ seks wanita. Bahagian tidak kelihatan ini tidak dapat dialihkan atau dipindahkan. Hanya kepala klitoris dan kulup yang terletak di luar badan.

4. Orgasme boleh membuat klitoris sakit

Rangsangan Clitoral adalah pencapaian orgasme yang diinginkan oleh ramai wanita. Tetapi, apa yang anda tidak tahu, saiz kelentit boleh mencapai had "bengkak" maksima apabila mendekati klimaks. Ini mungkin membuat anda merasa sedikit tidak selesa, kadang-kadang terlalu menyakitkan untuk meneruskan rangsangan. Jika anda mula berasa terlalu sensitif, kurangkan tumpuan rangsangan ke klitoris dan perhatikan bahagian lain badan.

5. Kelentit memerlukan cecair

Geseran pada kelentit dengan jari atau mainan seks tanpa pelinciran tidak akan merasa selesa. Sekiranya anda mahu diri anda, dan kelentit anda, gembira, sentiasa gunakan pelincir.

Di samping itu, foreplay yang baik sebelum seks dilakukan untuk mencapai orgasme yang memuaskan. Tetapi sebenarnya foreplay terbaik berjalan. Dengan berjalan kaki, kelentit akan lebih sihat dan 'membengkak' sebanyak 168%.

Sekali orgasme clitoral boleh menghasilkan antara kontraksi 3-16 dan boleh bertahan dari 10-30 saat. Sebanyak 95% wanita boleh mencapai orgasme dalam beberapa minit, hanya dengan merangsang diri mereka sendiri.

Penembusan bukanlah perkara utama bagi wanita untuk mencapai klimaks

Seks penetatif zakar dalam faraj umumnya bukan cara terbaik untuk mencapai rangsangan clitoral. Kebanyakan wanita tidak dapat orgasme daripada penembusan vagina sahaja, kerana bergantung kepada kedudukan, zakar boleh melarikan diri sepenuhnya menyentuh kelentit.

Kedudukan jantina yang berbeza akan mempunyai kesan yang berbeza. Apabila melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, pastikan anda memilih posisi dan sudut yang boleh menumpukan perhatian anda pada kelentit, supaya anda dapat mencapai orgasme terbaik.

Juga Baca:

  • Apakah Perbezaan antara Clitoris dan G-Spot dalam Wanita?
  • Really Stimulate Clitoris Mencetuskan Orgasm Perempuan?
  • Apakah Bentuk Vagina yang Normal, Sihat?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: April 25, 2018 | Terakhir Edited: April 25, 2018

Sumber

http://www.huffingtonpost.com/pamela-madsen/12-crazy-amazing-facts-about-the-clitoris_b_7501188.html

http://www.womenshealthmag.com/sex-and-love/clitoris-facts/it-has-one-job

http://www.sheknows.com/love-and-sex/articles/1077885/clitoris-facts-for-better-sex

http://www.alternet.org/9-interesting-things-you-may-not-know-about-clitoris

https://www.everydayhealth.com/mens-health/female-orgasm-secrets.aspx

https://www.everydayhealth.com/sexual-health/the-female-orgasm.aspx

Pilihan Editor