Manfaat, Peraturan dan Masa Terbaik untuk Mempunyai Seks Semasa Kehamilan

Manfaat, Peraturan dan Masa Terbaik untuk Mempunyai Seks Semasa Kehamilan

Anonim

Keinginan untuk kekal intim selama kehamilan adalah sesuatu yang semulajadi. Walaupun ada yang tidak mahu. Kehamilan bukan halangan bagi anda untuk terus melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Tetapi untuk diperhatikan, jangan biarkan anda dan pasangan anda menolak sendiri. Menjadikan cinta semasa mengandung masih ada aturan.

Bolehkah saya melakukan hubungan seks semasa mengandung?

Mei Mempunyai hubungan seks semasa mengandung bahkan agak selamat. Selain itu, kepuasan seksual adalah perkara yang baik untuk mengekalkan hubungan anda dengan pasangan anda semasa kehamilan. Tidak ramai wanita yang berasa lebih seksi dan lebih ghairah semasa kehamilan.

Mengalami seks semasa kehamilan tidak akan mengganggu atau menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim. Orgasm semasa seks memang boleh menyebabkan kontraksi rahim, tetapi hanya sementara dan tidak berbahaya. Fetus tidak akan cedera apabila seorang wanita hamil mempunyai hubungan seks dengan pasangannya. Seks tidak menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

Bayi selamat kerana ia dilindungi oleh cecair amniotik, otot-otot rahim yang kuat, dan lendir tebal yang merangkumi serviks. Semasa persetubuhan, penembusan zakar juga tidak menembus leher rahim sehingga tidak akan mencapai bayi. Aktiviti seksual tidak akan menjejaskan keadaan bayi anda.

Mempunyai hubungan seks semasa kehamilan sebenarnya mempunyai banyak manfaat psikologi dan fizikal. Malah sesetengah penyelidik berpendapat bahawa seks biasa semasa kehamilan boleh mengurangkan risiko buruh pramatang.

Berapa kerap anda boleh melakukan hubungan seks semasa mengandung?

Semasa kehamilan biasa, anda boleh melakukan hubungan seks apabila anda suka. Dari segi kekerapan, "had" berapa kerap anda boleh melakukan hubungan seks semasa mengandung tidak boleh melebihi 3 kali seminggu. Kerana, terlalu sering seks semasa mengandung dapat meningkatkan risiko wanita yang terkena infeksi saluran kencing (UTI).

UTI adalah masalah yang sangat menjengkelkan, dan jika dilayan terlambat juga boleh menyebabkan komplikasi kehamilan. Pissing sebelum seks dan mencuci vagina sebelum dan selepas seks boleh mengurangkan risiko jangkitan.

Ia juga penting untuk memahami cadangan bahawa melakukan hubungan seks 3 kali seminggu semasa kehamilan bukanlah harga tetap. Tentukan berapa kerap anda ingin melakukan hubungan seks semasa kehamilan masih harus dibincangkan dengan pasangan anda.

Tidak semua wanita hamil sentiasa mahu melakukan hubungan seks semasa mengandung. Kemudian jangan paksanya. Hanya pastikan bahawa anda dan pasangan anda boleh menjadi selesa dan selesa, dan tidak menyakitkan antara satu sama lain.

Perubahan dalam pemacu seks sepanjang kehamilan

Di samping menyebabkan pelbagai gejala kehamilan, perubahan hormon di dalam badan juga secara tidak langsung merombak semangat dan pemacu seks wanita dalam 9 bulan akan datang.

Sesetengah wanita mungkin mahu melakukan seks semasa hamil, tetapi ada yang tidak. Walau apa pun yang anda alami adalah normal, kerana perubahan hormon dalam tubuh wanita hamil juga boleh mengubah keinginan seksualnya.

Pada trimester pertama

Walaupun tidak terdapat banyak perubahan fizikal, tidak beberapa wanita hamil muda yang mula enggan melakukan hubungan seks pada trimester pertama.

Kerana kehamilan awal adalah masa untuk wanita menyesuaikan diri dengan perubahan besar-besaran yang dialami oleh tubuh akibat peningkatan hormon estrogen dan progesteron.

Peningkatan hormon ini kemudian menimbulkan gejala kehamilan muda seperti mual dan muntah, sakit payudara, dan keletihan yang boleh membuat keinginan anda untuk menurunkan cinta. Jadi jika anda benar-benar menjadi tidak berminat, tidak selesa, atau kurang cenderung bercinta semasa kehamilan muda sebenarnya tidak menjadi masalah.

Di sisi lain, terdapat juga wanita hamil yang sebenarnya merasakan pemacu seks mereka sebenarnya meningkat dengan ketara semasa kehamilan muda. Peningkatan hormon estrogen menjadikan peredaran darah lebih lancar, menyebabkan organ-organ seks menjadi lebih sensitif.

Pada trimester kedua

Setelah berkurang cukup lama sepanjang trimester awal, rangsangan seksual wanita hamil pada umumnya akan meningkat ke trimester kedua.

Di sekitar minggu ke-10 kehamilan, hormon badan akan mula menstabilkan supaya gejala kehamilan awal seperti mual, muntah dan kelemahan dalam badan secara beransur-ansur mereda. Wanita hamil mula mendapat tenaga lagi.

Meningkatkan tenaga badan secara langsung juga akan meningkatkan rangsangan seksual anda. Pada trimester kedua, jumlah cecair lami yang dihasilkan oleh vagina juga biasanya akan meningkat dengan bengkak kelentit dan vagina. Ini boleh meningkatkan sensasi dan sensitiviti badan untuk rangsangan semasa kehamilan.

Dalam trimester 3

Pada trimester 3, kemungkinan wanita hamil mengalami perubahan hormon yang akan memberi kesan kepada rangsangan seksual.

Oleh hari lahir, anda akan lebih kerap mengalami sakit belakang, berat badan secara dramatik, dan mood juga kembali tidak menentu. Hasilnya, anda mungkin tidak berminat untuk bercinta semasa mengandung lama.

Walau bagaimanapun, tidak semua mereka akan mengalami perkara yang sama. Terdapat beberapa wanita hamil yang sebenarnya teruja untuk bercinta dalam trimester 3.

Mempunyai hubungan seks semasa kehamilan lewat kadang-kadang boleh menyebabkan kontraksi, tetapi ini adalah tindak balas yang normal. Terutama jika keadaan kehamilan anda selamat, tidaklah berisiko tinggi. Jika kontraksi berasa tidak selesa, cuba berhenti berbaring sehingga kontraksi hilang.

Kedudukan selamat dan selesa untuk hubungan seks semasa hamil

Semasa kehamilan yang normal dan sihat, mana-mana jawatan boleh. Selagi tidak menyakitkan ibu dan membuat kehamilan bermasalah.

Cuba mencari kedudukan terbaik yang menjadikan anda dan pasangan anda selesa. Berikut adalah cadangan untuk 3 jawatan yang selesa untuk wanita hamil.

1. Misionaris

Kedudukan klasik ini paling selamat dilakukan pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, jika anda sudah mengandung dan mempunyai perut yang sangat besar, tidak dianjurkan untuk melakukan hubungan seks dalam kedudukan ini. Kerana apabila berbaring di belakang anda, rahim yang diperbesar akan menekan saluran darah utama di dalam badan dan mengurangkan aliran darah ke bayi.

Selain membahayakan janin, kedudukan mubaligh yang dilakukan semasa mengandung lama dapat membuat ibu pening dan keluar nafas kerana memegang berat badannya.

2. Wanita di atas

Kedudukan seks semasa kehamilan yang selamat dilakukan adalah wanita di atas . Kedudukan ini dilakukan dengan berbaring dan wanita hamil menembus dari atas.

Terdapat beberapa kelebihan untuk memainkan kedudukan ini. Wanita di atas boleh mencegah sebarang tekanan pada rahim daripada lelaki menembusi. Di samping itu, wanita juga boleh mengawal sejauh mana kedalaman penembusan lelaki ke dalam farajnya.

Wanita dalam kedudukan seks teratas juga boleh membantu mengelakkan tekanan yang berlebihan pada pundi kencing. Akibatnya, ketika membuat cinta wanita hamil tidak mempunyai keinginan untuk buang air kecil ketika beraksi di tempat tidur.

3. Spooning atau ke tepi

Spooning adalah kedudukan seks paling selamat semasa kehamilan dan tidak membuat kedua-dua pasangan bosan. Kerana gaya seks adalah untuk meletakkan wanita hamil dan pasangan mereka untuk tidur mendatar dan menembusi antara satu sama lain,

Kedudukan seks semasa kehamilan boleh dilakukan semasa mengandung muda atau bahkan ketika perut ibu besar.

4. Bercinta sambil duduk

Duduk sambil bercinta masih cukup selamat untuk wanita hamil. Anda boleh melakukannya di sofa atau di belakang katil. Caranya, letakkan pasangan lelaki duduk dengan kaki diluruskan dan sedikit terbuka.

Kemudian, wanita hamil perlahan-lahan boleh duduk di pangkuan pasangan sambil menyesuaikan penembusan. Dalam kedudukan ini, wanita hamil akan menyesuaikan kedalaman penembusan. Seorang pasangan lelaki juga boleh merangkul dan mencapai belakang ibu untuk mendapatkan keintiman yang lebih dalam.

Perkara yang perlu dipertimbangkan ketika bercinta semasa kehamilan

Komunikasi dan keterbukaan adalah kunci untuk mengekalkan atau meningkatkan kepuasan seksual semasa kehamilan anda.

Seks yang selamat semasa mengandung untuk kebanyakan pasangan, tetapi mungkin tidak mudah dilakukan. Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang dilarang untuk dilakukan semasa bersetubuh semasa hamil.

Seks oral juga masih selamat untuk dilakukan semasa kehamilan, tetapi anda tidak boleh meniup udara ke dalam faraj. Ini adalah kerana meniup udara ke dalam faraj boleh menyebabkan embolisme udara (gelembung udara yang memasuki peredaran darah anda). Ini jarang terjadi, tetapi boleh mengancam hidup anda atau bayi anda.

Keadaan yang membuatkan anda perlukan untuk mengelakkan seks semasa hamil

Mempunyai hubungan seks dianggap selamat apabila kehamilan anda tidak berisiko. Tetapi jika doktor mengatakan kehamilan anda berisiko tinggi, dia mungkin menasihatkan anda supaya "cepat" seks pertama sehingga selepas melahirkan.

Sesetengah keadaan yang membuat anda menahan diri dari seks semasa kehamilan termasuk sejarah pendarahan faraj yang teruk, kekejangan abdomen yang teruk, masalah atau gangguan membran (cecair amniotik berjangkit atau terdedah kepada pecah awal), kepada sejarah perubatan seperti ketidakcekupan serviks (rahim lemah).

Wanita hamil yang mempunyai gangguan plasenta previa, mempunyai sejarah atau berisiko mengamalkan preterm, dan mengandung anak kembar atau lebih juga tidak disyorkan melakukan hubungan seks terlebih dahulu.

Jika anda mengalami pendarahan yang berat, melakukan hubungan seks semasa hamil boleh meningkatkan risiko pendarahan lagi. Tidak ada bukti kuat bahawa melakukan hubungan seks akan membuat keadaan menjadi lebih parah, tetapi banyak doktor akan memberi nasihat terhadap seks sebagai langkah berjaga-jaga.

Anda juga boleh dinasihatkan untuk mengelakkan seks semasa mengandung jika pasangan anda mempunyai herpes kelamin. Sekiranya anda mengikat dan menderita herpes genital untuk kali pertama semasa kehamilan, mungkin terdapat risiko kecil yang boleh menjejaskan perkembangan bayi anda.

Juga Baca:

 • Ibu mengandung boleh makan rambutan, hanya memberi perhatian kepada ini
 • 4 Gaya Interkoneksi Yang Paling Intim Tanpa Tanpa Membuka Pakaian
 • Bolehkah Wanita Hamil Makan Makanan?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 14 Mei 2019 | Terakhir Edited: 14 Mei 2019

Sumber

 1. 2015. Seks Semasa Kehamilan: Cara Tetap Selamat dan Bersenang-senang. Diakses dari http://www.babycenter.com/sex-during-pregnancy-overview
 2. 2014. Seks Semasa Kehamilan. Diakses dari http://www.babycentre.co.uk/sex-during-pregnancy-overview
 3. 2015. Seks Semasa Kehamilan: Apa yang OK, Apa Tidak. Diakses dari http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/sex-during-pregnancy/art-20045318
 4. 2009. Seks Semasa Kehamilan: Adakah Ia Selamat? Diakses dari http://www.webmd.com/baby/features/sex-during-pregnancy-is-it-safe
 5. 2015. Seksyen dalam Kehamilan. Diakses dari http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/sex-in-pregnancy.aspx
 6. Seks dan kehamilan https://www.webmd.com/baby/guide/sex-and-pregnancy#1 diakses 07 Mei 2019.
 7. Soalan Kesihatan Kehamilan https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-sex#pregnancy-sex-faq-common-questions yang diakses pada 07 Mei 2019
 8. Kedudukan seks semasa kehamilan https://www.prevention.com/sex/a22585927/sex-positions-during-pregnancy/ diakses pada 07 Mei 2019.

Pilihan Editor