4 Ubat Hamil Cepat yang paling kerap digunakan, serta risiko kesan sampingan

4 Ubat Hamil Cepat yang paling kerap digunakan, serta risiko kesan sampingan

Anonim

Bagi pasangan yang ingin mempunyai bayi, kehamilan kadang-kadang tidak boleh berlaku. Satu cara untuk hamil dengan cepat bahawa ramai yang cuba mengambil ubat tertentu. Apakah pilihan untuk ubat mengandung yang cepat, dan selamat untuk diambil?

Kenali pelbagai ubat untuk hamil dengan cepat, dan risiko kesan sampingan

Ubat kehamilan yang cepat atau ubat kesuburan umumnya berfungsi untuk membuat hormon dalam pelepasan badan dengan cepat supaya kemudian ia boleh mencetuskan ovulasi untuk berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat yang cepat hamil mempunyai kesan sampingan tertentu. Apa itu?

1. Clomiphene citrate

Clomiphene adalah ubat yang berfungsi untuk merangsang kerja kelenjar pituitari untuk menjadikan FSH (hormon merangsang folikel). Hormon ini memainkan peranan untuk merangsang telur supaya ia cepat masak. Ubat ini juga akan membuat anda ovulate lebih cepat untuk hamil.

Ubat ini sering digunakan untuk wanita yang mempunyai sindrom ovari polikistik (PCOS) atau masalah lain dengan ovulasi. Clomiphene boleh didapati dalam tablet generik.

2. Metformin hydrochloride

Metformin hydrochlorida biasanya digunakan sebagai ubat kencing manis, tetapi juga lazimnya diresepkan untuk wanita yang mempunyai sindrom ovarium polikistik atau PCOS. Dadah yang mengandung cepat ini biasanya dimakan sendiri atau boleh digabungkan bersama clomiphene.

Apa yang perlu anda ketahui adalah risiko kesan sampingan. Metformin dapat mengurangkan tahap insulin dalam darah yang kemudian menurunkan tahap testosteron.

Sekiranya anda mengalami berat badan yang melebihi batas normal, ubat ini boleh memberi kesan kepada kestabilan paras insulin dalam badan anda. Rujuk doktor anda untuk terus menggunakan ubat ini.

3. Bromocriptine

Bromocriptine adalah ubat untuk penyakit Parkinson yang juga boleh mengurangkan gegaran. Sesetengah wanita diberi ubat ini untuk mempercepatkan kehamilan mereka. Ubat ini boleh digunakan dalam bentuk tablet atau kapsul yang dimasukkan ke dalam vagina.

Bromocriptine berfungsi dengan merangsang otak untuk mengawal pengeluaran prolaktin hormon dalam badan. Terlalu banyak prolaktin dapat mengurangkan tahap hormon estrogen, yang akan membuat anda sukar hamil.

Satu kajian telah menunjukkan bahawa apabila menggunakan bromocriptine (Parlodel), ramai wanita segera berjemur tanpa menunggu lama dan hamil lebih cepat.

Walau bagaimanapun, tidak semua wanita boleh menggunakan ubat ini supaya cepat hamil. Bromocriptine boleh membuat kesukaran untuk anda hamil jika digunakan secara sembarangan. Sebabnya, ubat ini akan mengimbangi beberapa hormon untuk mencegah pembebasan telur.

Oleh itu, penggunaan ubat ini sengaja ditujukan untuk wanita yang mengalami hyperprolactinemia (lebihan pengeluaran prolaktin hormon)

4. Gonadotrophins

Gonadotrophins adalah ubat-ubatan yang dibuat dari hormon luteinising (LH) dan hormon yang merangsang folikel (FSH). Gabungan kedua-dua bahan ini berfungsi untuk mempercepatkan kematangan telur.

Juga Baca:

  • Bilakah wanita perlu mengambil ubat kesuburan?
  • Seks Terlalu Sering Mengandung Kehamilan, Mitos Atau Fakta?
  • 4 Penyakit Yang Memberi Anda Sukar Mengandung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 14 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 14 Mac, 2018

Sumber

Ubat kesuburan untuk wanita. http://www.babycenter.com/0_fertility-drugs-for-women_4091.bc. Diakses pada 03/02/2017.

Ubat kesuburan. http://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/fertility-drugs#1. Diakses pada 03/02/2017.

Dadah Kesuburan: 5 Kebanyakan Berkesan. http://www.conceiveeasy.com/get-pregnant/fertility-drugs/. Diakses pada 03/02/2017.

Ubat kesuburan. http://www.hfea.gov.uk/fertility-treatment-options-fertility-drugs.html. Diakses pada 03/02/2017.

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Dadah Kesuburan. http://attainfertility.com/article/fertility-drugs. Diakses pada 03/02/2016. Https://www.verywellfamily.com/treatment-with-metformin-for-pcos-and-infertility-1960178

Pilihan Editor